Големи крака > Големи ръце

13.09.09
19:28

Големи крака, големи ръце

Грег Зулак
Не много бодибилдъри са наясно с факта, че има пряка връзка между размера на краката и ръцете им.
Винс Джиронда, известният фитнес гуру, твърди, че 15% от размера на ръцете идва от тренировките за крака. За да разбереш защо това е така, трябва да разбереш идеята за непрекия ефект. По-просто казано, когато една мускулна група в тялото расте, останалата част от тялото също расте. Колкото по-голям е мускулът, толкова по-голям е непрекият ефект и тъй като на краката са най-големите мускули в тялото, колкото по-големи стават те, толкова по-голямо е влиянието им върху размера на ръцете ти.

Какво мислите?

Източник: http://www.home-bodybuilder.com/

13.09.09
19:33

Добре известно е, че за разтеж е важен цялостният стрес над организма. Ясно е, че упражнения при които работят почти всички мускули, като клек и тяга, имат огромен анаболен ефект. Особено в сравнение с изолиращите.
Ако правиш само тяга най-вероятно ще имаш по-големи ръце, отколкото ако правиш само бицепсови сгъвания.

13.09.09
19:34

Ами много хора от форума неведнъж са го заявявали.Допускам ,че има някаква “доза” истина.

13.09.09
19:55

Това лято правиx milk&squat;. Програмата ми в продължение на 42 дни изглеждаше така:

Squat: 1x20
Pull-Overs: 1x20
Bench Press: 3x12
Bent-over Rows: 3x15
Stiff-legged Deadlift: 1x15
Pull-overs: 1x20

Bent-over Rows - гребане с щанга. Единственото упражнение, където влизаха бицепсите. А аз често го пренебрегвах, защото след 20-те клека бях жив труп, буквално. Мерки на ръката от преди milk&squat; (42 дни) - 35, в студено състояние. Мерки на ръката след M&S - 40.00см. студено състояние.
Conclusion - може ли само с 21 тренировки от 3х15 лежанка в рамките на 42 дни да вдигне човек обиколката на ръката си с 5см., или казаното в първия пост е истина? Ако щете си правете изводите, ако щете - недейте. Това е моя опит, който потвърждава думите по-горе.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.09.09 19:57.

13.09.09
19:58

казано от Thrashmetal на 13.09.09, 19:55:

Това лято правиx milk&squat;. Програмата ми в продължение на 42 дни изглеждаше така:

Squat: 1x20
Pull-Overs: 1x20
Bench Press: 3x12
Bent-over Rows: 3x15
Stiff-legged Deadlift: 1x15
Pull-overs: 1x20

Bent-over Rows - гребане с щанга. Единственото упражнение, където влизаха бицепсите. А аз често го пренебрегвах, защото след 20-те клека бях жив труп, буквално. Мерки на ръката от преди milk&squat; (42 дни) - 35, в студено състояние. Мерки на ръката след M&S - 40.00см. студено състояние.
Conclusion - може ли само с 3х15 лежанка през ден-два в рамките на 42 дни да вдигне човек обиколката на ръката си с 5см., или казаното в първия пост е истина? Ако щете си правете изводите, ако щете - недейте. Това е моя опит, който потвърждава думите по-горе.

Това означава, че нищо не трябва да се пренебрегва!

Траш, неможах да те разбера, това ти е бил тренировъчния план ли? Колко дни в седмицата си ходил в фитнес, само това ли си правил през това време? Обясни повече, че не те разбрах нещо..

13.09.09
20:02

Да, запланувано беше - 6 седмици тренировки през ден-два - общо 3-4 тренировки на седмица. Има няколко вариации споменатата програма, потърви из дневника на deadmanwalking. През 6-те седмици трябваше всички тези упражнения в един ден да се правят, но тъй като целта на програмата е след всяка тренировка да качваш тежестите и аз оставах като пребито куче след клековете. Затова не завършвах програмата и както вече казах често пренебрегвах лежанката и гребането с щанга - единствените упражнения в програмата, които тренират ръцете (малко или много).

Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.09.09 20:02.

13.09.09
20:02

Трашметал,ще ми акжеш ли на български упражненията които си правил и си постигнал такъв резултат.На английски нищо не разбрах.И тези упражнения са ти секи пат тако тренираш в продължение на 42 дни трябва да се пробва.

13.09.09
20:07

казано от Thrashmetal на 13.09.09, 20:02:

Да, запланувано беше - 6 седмици тренировки през ден-два - общо 3-4 тренировки на седмица. Има няколко вариации споменатата програма, потърви из дневника на deadmanwalking. През 6-те седмици трябваше всички тези упражнения в един ден да се правят, но тъй като целта на програмата е след всяка тренировка да качваш тежестите и аз оставах като пребито куче след клековете. Затова не завършвах програмата и както вече казах често пренебрегвах лежанката и гребането с щанга - единствените упражнения в програмата, които тренират ръцете (малко или много).

Искаш да кажеш, че ръката ти е порастнала с 5 сантиметра, с упражнения базово за крака? Айде да изключим 2 сантиметра от лежанката и гребането, което според мен е нежъзможно за толкова малко време, но както и да е, останалите 3 сантиметра са от упражнения за крака, в това което бях написал по-горе е писато, че ръцете растат 15% от тренировките за крака? Ръцете са ти порастнали 5 сантиметра, а краката колко, 15?

13.09.09
20:11

Краката .. нямам представа колко са пораснали след програмата. Но не много. От 65 сантиметра, примерно, са станали 70. Но аз и в края на програмата бях 85 кила (представи си на 1.60 човек как седят 85 кила). Сега отслабвам - 75 кила съм, 10кг. по-малко от края на програмата и ръцете ми не са мръднали като обиколка, но в краката съм отслабнал с едно 5 санта.

13.09.09
20:13

казано от Thrashmetal на 13.09.09, 20:11:

Краката .. нямам представа колко са пораснали след програмата. Но не много. От 65 сантиметра, примерно, са станали 70. Но аз и в края на програмата бях 85 кила (представи си на 1.60 човек как седят 85 кила). Сега отслабвам - 75 кила съм, 10кг. по-малко от края на програмата и ръцете ми не са мръднали като обиколка, но в краката съм отслабнал с едно 5 санта.

Впечатляващо! Покажи снимка да видя от преди, и сега. :)

13.09.09
20:18

Ще извиняваш, но не съм от тези момчета, които се снимат много, но за теб ще изровя. bb-team е виждал доста снимки от мен в дневника ми. Намери ме в скайп, ще ти го дам на лично.

13.09.09
20:20

казано от Thrashmetal на 13.09.09, 20:18:

Ще извиняваш, но не съм от тези момчета, които се снимат много, но за теб ще изровя. bb-team е виждал доста снимки от мен в дневника ми. Намери ме в скайп, ще ти го дам на лично.

Ok.

13.09.09
20:48

казано от amann на 13.09.09, 20:02:

Трашметал,ще ми акжеш ли на български упражненията които си правил и си постигнал такъв резултат.На английски нищо не разбрах.И тези упражнения са ти секи пат тако тренираш в продължение на 42 дни трябва да се пробва.

Не е към мен, ама понеже знам за какво става дума ето го превода на програмата:
Squat: 1x20 - клек (тежестта е като за 10-12 повторения, ама правиш 20, това е спецификата на програмата)
Pull-Overs: 1x20 - пулоувър
Bench Press: 3x12 - лег
Bent-over Rows: 3x15 - гребане
Stiff-legged Deadlift: 1x15 - румънска тяга
Pull-overs: 1x20 - пулоувър

Колкото до големите крака и големите ръце - по принцип си е така. Процентите са малко прекалено конкретизиране, но като цяло ако растеш цялостно, ще растат и ръцете, няма как. Което не значи, че без директна работа ще станат големи в бодибилдърския смисъл.
Обаче има и друго - аз лично съм виждал много хора с 43-44 ръце и ~55 кльощави бедра (тоест, кажи речи еднакви  :gulp: че чак се и хвалеха едни двама такива с “добрите си пропорции - изящни крака и големи ръце”  :lol: ). Така че, явно е възможно и без да се претоварваш на тренировките да направиш “големите баници,батка”, сериозното трениране (иначе казано, гръб и крака) просто би улеснило процеса. И разбира се, би направило резултата доста по-лицеприятен (че иначе е бая смешничко, ръцете колкото краката и плюс това едно гладко гръбче без много мускулатура).

13.09.09
21:05

Траш, обясни им като хората за какво става дума на хората, че ще мрънкат после. Той тези 5 сантиметра на ръцете ги качи, но доста мазно. Не си мислете, че тази програма ще ви направи много мускулести. На траш главната цел му беше да качи сила на клека, което се случи, но и с голямо омазняване. Доколкото помня имаше една снимка с един противогаз, където краката му бяха доста мазни, но доколкото съм го следял той търси повече сила. При качване на маса като цяло се качват и сантиметри в ръката. Доколкото си спомняма бях чел нещо, че на 6-7-8 кг маса разпределена по тялото се качва към 1 сантиметър на ръката или нещо от сорта. Но всичко зависи от ситуацията ако си нов и за сефте влизаш в залата е нормално да качиш бързо някой и друг сантиметър. Изписах доста неща дето нямат обко, но какво да се прави... мисълта ми беше да не очаквате чудеса от милк и скуат програмата. Пък и както се вижда от името, то не е само програма, а и режим на хранене.

ПИ

13.09.09
21:11

Trashmetal, брат забелязах че качваш и сваляш много по 10 кг минимум .. и то постоянно .. к’во правиш ти бе ;ДД

13.09.09
21:36

казано от p17bull на 13.09.09, 21:11:

Trashmetal, брат забелязах че качваш и сваляш много по 10 кг минимум .. и то постоянно .. к’во правиш ти бе ;ДД

Ходи с една голяма раница наляво на дясно и като се умори я сваля и после пак я слага :)
Извинявай не се сдържах.

13.09.09
21:56

Абе стига с тия глупости бе-5 сантима за 6 седмици.

13.09.09
21:59

Епа качи 10 кила и виж дали нема да ти дръпнат обиколките.

13.09.09
22:29

Айде качи 10 кила за 6 седмици да видим какво ще се получи.

14.09.09
18:44

аз подкрепям тезата... аз лятото тренирах по програма само базови опражнения на принципа 25 ... изкараме от мощен застой и за два месеца качих 4-5 кг ... и доста сила ...
трябва да се експериментира ... и да се вземат най - добрите ползи от всяко упражнение

14.09.09
19:40

казано от freak? на 13.09.09, 21:05:

Траш, обясни им като хората за какво става дума на хората, че ще мрънкат после. Той тези 5 сантиметра на ръцете ги качи, но доста мазно. Не си мислете, че тази програма ще ви направи много мускулести. На траш главната цел му беше да качи сила на клека, което се случи, но и с голямо омазняване. Доколкото помня имаше една снимка с един противогаз, където краката му бяха доста мазни, но доколкото съм го следял той търси повече сила. При качване на маса като цяло се качват и сантиметри в ръката. Доколкото си спомняма бях чел нещо, че на 6-7-8 кг маса разпределена по тялото се качва към 1 сантиметър на ръката или нещо от сорта. Но всичко зависи от ситуацията ако си нов и за сефте влизаш в залата е нормално да качиш бързо някой и друг сантиметър. Изписах доста неща дето нямат обко, но какво да се прави... мисълта ми беше да не очаквате чудеса от милк и скуат програмата. Пък и както се вижда от името, то не е само програма, а и режим на хранене.

freak,
Всъщност, на мен краката са ми такива - това е моята диспропорция. Големи крака на фона на малка горна част на тялото. И на 60 и на 65 кила това си ми беше “отличителен” белег. На 85 кила - също.

Иначе би било искренно глупаво да започне да тренира човек по чужда програма - умно би било първо да се изчете малко литература, пък после да се мисли за смяна на програмата. В случая - от сплит на клек & мляко. Казвам го по повод такъв, че самата програма е за истинска сила. Яде се като свиня, пие се мляко с литри и се спи поне 10 часа на денонощие. That’s the real deal.

Плюс това, аз не смятам, че бих могъл да бъда за пример или стереотип за когото и да е, че да тренират по тая програма само защото видиш ли траш е качил 5 санта на ръцете за 6 седмици без да ги тренира. Повече от ясно е, че това, което работи за лицето “А” може и да не върши работа на лицето “Б”. Затова и подкрепям поста преди моя - ескпериментиране му е майката. Нещо, на което аз посвещавам цифра месеци. Единствения пример, който мога да бъда за програмата е, че работи. А да допълня - мога само да кажа, че според моя опит, който включва пренебрежително отношение към плочки, талия под 80см. и релефни ръце, цитата от първия пост е ВЕРЕН, за мен това е истина, която не е НИКАК за пренебрегване.

За себе си смятам, че има и маса в ръката, защото при липса на гликоген в тялото (сутрин, или след принудено гладуване според ситуации извън моя контрол), обезводняване и рязко (в рамките на здравословното) отслабване, обиколката си е същата, с половин сантиметър разлика.. най-много.

Това е далаверата за програмата. На никого не съм натяквал, че се качва маса с нея. Не. При нея се работи с нервната система, не с мускулите.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 14.09.09 19:43.

14.09.09
20:00

При положение,че имаш поне 3 упражнения,които са едни от най тежките и изцяло насочени към изграждане на маса.Не може да кажеш,че ни си очаквал да не качиш кг.

14.09.09
20:04

Очаквах да кача и мускулна маса, то е нормално поне малко от малко да се качи. Но не това исках. Всъщност нещо пак ми беше прищракало и бях решил да ставам свиня. Дебел и силен исках да съм. No more, no less. Мускула го очаквах, но като страничен ефект. Едва ли не беше обратното на приоритет.

15.09.09
12:10

Един мой познат твърди че ако растат краката е по-лесно да растеш нагоре , той има доста здрави крака и ръка не повече от 35-6 .

15.09.09
12:36

казано от Evgeni Nikolov на 15.09.09, 12:10:

Един мой познат твърди че ако растат краката е по-лесно да растеш нагоре , той има доста здрави крака и ръка не повече от 35-6 .

Ако е тренирал доста време за тези здрави крака, и е тренирал същевременно ръцете си и другите мускулни групи, ръка 36 не е много, даже да не кажа малко...

Мнението беше редактирано от El padre на 15.09.09 13:57.

15.09.09
14:22

Изчел съм за последните 2-3 години много статии по тази тема големи крака-големи ръце.Тренирането на всяка една мускулна група е задължително,за да не се стигне до смешните пропорции голяма горна част на тялото и малки крака.Каквото и да си говорим бас хващам че поне 30-40 % от хората трениращи по залите са с този проблем-донякъде дори и аз може би.Принципно никъде не съм видял някой из статиите да отрече,но определено и не признава съществуваща връзка между големите ръце и големита крака.За мен биологията никога не е била математика и следователно понякога 2+2 не прави 4.Какво имам предвид-всеки човек е специфичен и тук правила не важат-поне в повечето случаи-виждал съм хора с 47-48 ръка и крака по-малки и от моите,както съм виждал и хора с невероятни крака но с ръце по-малки и от моите.Аз винаги се доверявам само на факти особено ако става дума за човешки организъм.Като заключение искам да кажа моето мнение по въпроса предвид фактите и то е че по-скоро размера на ръцете не зависи от размера на краката,отколкото да зависи.Това е моето мнение основано на фактите които знам и наблюденията които имам..а както се казва “когато фактите говорят-боговете мълчат”

15.09.09
15:18

Размера на ръцете зависи най-общо от теглото ви, ако качвате пропорционално. Ако качите 10 кила, ръцете ще порастнат, дори през това време да се тренират само краката. Разбира се, ако освен краката тренирате и горната част, ръцете ще порастнат повече, а тези 10 кг ще са по-равномерно разпределени.

15.06.10
08:56

казано от Bezkompromisen на 15.09.09, 14:22:

Изчел съм за последните 2-3 години много статии по тази тема големи крака-големи ръце.Тренирането на всяка една мускулна група е задължително,за да не се стигне до смешните пропорции голяма горна част на тялото и малки крака.Каквото и да си говорим бас хващам че поне 30-40 % от хората трениращи по залите са с този проблем-донякъде дори и аз може би.Принципно никъде не съм видял някой из статиите да отрече,но определено и не признава съществуваща връзка между големите ръце и големита крака.За мен биологията никога не е била математика и следователно понякога 2+2 не прави 4.Какво имам предвид-всеки човек е специфичен и тук правила не важат-поне в повечето случаи-виждал съм хора с 47-48 ръка и крака по-малки и от моите,както съм виждал и хора с невероятни крака но с ръце по-малки и от моите.Аз винаги се доверявам само на факти особено ако става дума за човешки организъм.Като заключение искам да кажа моето мнение по въпроса предвид фактите и то е че по-скоро размера на ръцете не зависи от размера на краката,отколкото да зависи.Това е моето мнение основано на фактите които знам и наблюденията които имам..а както се казва “когато фактите говорят-боговете мълчат”

Напълно съм съгласен с ” размера на ръцете не зависи от размера на краката”.

15.06.10
09:04

казано от Biad__ на 13.09.09, 21:36:

казано от p17bull на 13.09.09, 21:11:

Ходи с една голяма раница наляво на дясно и като се умори я сваля и после пак я слага :)
Извинявай не се сдържах.

xaxaxaxaxaxxa

Мнението беше редактирано от Юли на 15.06.10 09:04.

16.06.10
14:03

казано от Петко К на 15.09.09, 15:18:

Размера на ръцете зависи най-общо от теглото ви, ако качвате пропорционално. Ако качите 10 кила, ръцете ще порастнат, дори през това време да се тренират само краката. Разбира се, ако освен краката тренирате и горната част, ръцете ще порастнат повече, а тези 10 кг ще са по-равномерно разпределени.

Абсолютно споделям това мнение. Както при топенето на мазнини чистим навсякъде, така и при увеличаването на ММ качваме навсякъде. Има една малка особеност, за която Петко споменава, че качването не винаги става пропорционално. Така, че за мен е по-вярно e твърдението Голям Гръб – Големи Ръце.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1