Повдигане на щанга от лег

23.09.09
18:32

Здравейте. Коя е по-добрата схема според вас като правя гърди на лежанка - по-малка тежест и да свалям щангата до долу, да опре в гърдите или по-голяма тежест, без да свалям съвсем до долу?

Също ако може някой да сподели упражнение за гърди, което да засяга вътрешната им част, искам да оформя канала между тях.

Благодаря предварително.

23.09.09
18:47

Естествено техниката и амплитудата са по-важни от килограмите.Остави егото си на страна :)

23.09.09
18:53

Хехе, не е от егото, а от теорията, че по голямата тежест стимулира в по-голяма степен мускулния растеж. За техниката да приемем, че и в двата случая е еднаква, но дали по-добрата амплитуда дава по-добър ефект от по-голямата тежест? Ще се радвам да чуя и други мнения.

23.09.09
18:55

Кво повече да ти кажа...

Мнението беше редактирано от Георги на 23.09.09 18:57.

23.09.09
18:58

И аз съм привърженик на с по-малки килограми, но до долу.

23.09.09
19:00

Ами щом след като ги фанеш тия кила не можеш да ги пуснеш до долу и да ги дигнеш , значи тая тежест не е за тебе => ego lifting….

23.09.09
19:02

И аз споделям принципно вашето мнение, ама напоследък гледам доста хора в залата свалят щангата наполовина и затва се зачудих, да не е няква система :)

23.09.09
19:02

Остави ги другите. :)

23.09.09
19:05

Еми да , има и хора дет слагат 150кг(примерно) на гребане с щанга и се клатят целите , 60кг на прав лост за бицепс някъв адски чийтинг който само като ги гледам ме заболява кръста.Та - остави другите  :)

BU

23.09.09
19:40

До долу и в двата случая,разликата в техниката е по-скоро дали ще правиш паузи в долно положение и дали ще пускаш рязко или бавно.

23.09.09
19:56

Да както казаха и по горе остави го егото настрана.Сложи си то4но толкова кг колкото са ти доста4ни за да направиш максимум 8 повторения и да усетиш 4е ги буташс гардите си а не с ръцете и рамото.Пускай бавно надолу и буташ по бързо нагоре,без да отлепваш кръста от лежанката или да си вдигаш главата като пускаш надолу.Единствено може да пуснеш до полувина лоста на последнот повтрение ако няма кои да ти помога за да не те затисне лоста.Отговора не е в коли4еството  а в ка4еството!!!

23.09.09
20:08

Пускаш щангата докато опре на гърдите, същото важи и когато правиш кофички пускаш се максимално, а за канала между гърдите: Разгъване на портален скрипец - кросоувър , прави го като последно упражнение, също не забравяй да правиш флайс, то е много добро упражнение и по-добре го прави с дъмбели отколкото на Пек Дек машина.

Мнението беше редактирано от Петър на 23.09.09 20:10.

ПИ

23.09.09
20:12

Аз отгоре винаги задържам, 3,4 секунди гърдите ми започват да вибрират :Д

23.09.09
20:15

бях чел много отдавна няква статия на един култорист непомня как се казваше но той казваше че тренирал дълго време така със свалянето до долу но постигнал най-много резултати като започнал да сваля до половината незнам на какво се дължи това но според мен е вярно защото и при мен се трупа повече маса така

23.09.09
20:58

казано от TheRunawy на 23.09.09, 18:58:

И аз съм привърженик на с по-малки килограми, но до долу.

А аз съм привърженик на по-големи килограми, но до долу. Като вдига по-тежко стресира мускула повече.

23.09.09
21:07

Можем да се правим на интересни до безкрай...

23.09.09
21:14

Първо за канала ти трябва маса иначе той няма как да се вижда.
Ако не сваляш до долу не включваш в гърдите в упражнението.Ти не недей гледа какво правят другите,има много хора които си мислят че правят нещо.

24.09.09
11:35

Гърдите работят максимално в долната част на упражнението.

24.09.09
12:23

Според мен, най-добре е да смъкваш щангата 10 см от гърдите, и да не си “заключваш” лактите като я вдигнеш горе. Също помни че дишането е много важно...вдишваш като смъкваш щангата, и издишвак като я вдигаш. За килограмите, мисля да вдигаш с малко по-леки тежести, но да имаш перфектна форма, после ще прогресираш към тежките. Успех!! :)

Мнението беше редактирано от Cholakoff III на 24.09.09 12:23.

24.09.09
13:09

казано от Petar Cholakov на 24.09.09, 12:23:

Според мен, най-добре е да смъкваш щангата 10 см от гърдите, и да не си “заключваш” лактите като я вдигнеш горе. Също помни че дишането е много важно...вдишваш като смъкваш щангата, и издишвак като я вдигаш. За килограмите, мисля да вдигаш с малко по-леки тежести, но да имаш перфектна форма, после ще прогресираш към тежките. Успех!! :)

Ако ги смъкне на 9см. проблем ли е?  :lol:  Винаги ми е весело, когато чета съветите ти.

казано от heat на 24.09.09, 13:09:

Ако ги смъкне на 9см. проблем ли е?  :lol:  Винаги ми е весело, когато чета съветите ти.

Мен пък ми е интересно някой с къси ръце и по-широк хват - ако цялата му амплитуда от гърдите до разпънато положение е 11см, то той ще трябва само леееекичко да мърда щангата :lol:

24.09.09
13:34

казано от Петко К на 24.09.09, 11:35:

Гърдите работят максимално в долната част на упражнението.

Петко е прав, казано на просто, гърдите бутат, когато щангата е върху тях до средата на амплитудата някъде, след това напрежението бързо намалява от гърдите, и трицепсите доизбутват, такаче ако не я сваляте, все едно не тренирате гърдите а ги лигавите, трицепса поема повече от натоварването.

24.09.09
17:30

казано от Oranje на 24.09.09, 13:30:

казано от heat на 24.09.09, 13:09:

Мен пък ми е интересно някой с къси ръце и по-широк хват - ако цялата му амплитуда от гърдите до разпънато положение е 11см, то той ще трябва само леееекичко да мърда щангата :lol:

Е около 10 см...изпълнявам упражненията по начина който Белчо Христов показва на видеата си. :)

24.09.09
19:30

Защо гледаш какво правят другите?
http://www.youtube.com/watch?v=EvitFh8A0zI
Както в клипа Шварценегер е Сульо, така в случая Белчо Христов е Пульо. Нека си знае, нека си може, но недей гледа в паницата на другите.

24.09.09
19:35

Пак спора с лежнаката...по принцип се пуска лоста на 2 пръста от гърдите, за да е в непрекъснато напражение мускула,а не да се получава “цопване” и чийтинг. Както е писал Ориндж , ако има някой с дълги или къси ръце всичко може да бъде индивидуално.

24.09.09
19:57

Подкрепям мнението на AlexK.2-3 пръста от гърдите.Много хора пускат толкова бясно щангата , че чак отскача от тялото им.За мен перфектния вариант е от време на време да се тренира с дъмбели тъй като те позволяват по-голямо голяма амплитуда.

24.09.09
20:45

казано от Thrashmetal на 24.09.09, 19:30:

Защо гледаш какво правят другите?
http://www.youtube.com/watch?v=EvitFh8A0zI
Както в клипа Шварценегер е Сульо, така в случая Белчо Христов е Пульо. Нека си знае, нека си може, но недей гледа в паницата на другите.

Аз на него се доверявам, така че давам мойто мнение, по тази тема...а дали другите го харесват или не етехен проблем :)

24.09.09
21:47

Очевидно мнението е на Питона, не твоето.

25.09.09
11:19

казано от Powerg3n3ratoR на 24.09.09, 19:57:

Подкрепям мнението на AlexK.2-3 пръста от гърдите.Много хора пускат толкова бясно щангата , че чак отскача от тялото им.За мен перфектния вариант е от време на време да се тренира с дъмбели тъй като те позволяват по-голямо голяма амплитуда.

Постоянно напрежение може да се подържа и като спускаш щангата до долу.

Мнението беше редактирано от Петко К на 25.09.09 11:20.

26.09.09
08:53

напълно съм съгласен!

26.09.09
09:35

Бързината на спускане няма нищо общо със амплитудата - ти може да си я спускаш бясно и до полвината разстояние...

09.10.09
21:52

Добре, а толкова ли е лошо това “цопване”, което описа един от колегите по-горе? Понякога ми се получава точно така, в смисъл не е много, 1-2 пръста, но фатално ли е?

10.10.09
16:02

Тъй като видях някой общи приказки, аз също ще вметна някой, все пак по темата.
Принципно съм чел, че правилното изпълнение е здраво стъпване на земята, събиране на лопатките, захват на ширината на раменете или малко по-широк и следва откачане от куките. Тук единствения ми коментар е, че в зависимост от лежанката невинаги може да се съберат лопатките. Аз никога не съм се старал да ги събирам. Коремът трябва да е стегнат (и според мен дишането трябва да е с диафрагмата). Следва спускането надолу и изтласкването. Принципно пълната амплитуда на движението изисква да се спусне максимално до гърдите и след това да се изпънат ръцете за пикова контракция. Напрежението няма да се свали от гръдните мускули, ако не докоснете гърдите. Но в горно положение съм категорично против изпъването на лактите, защото така сухожилията поемам цялото натоварване.
Има логика в думите на някои от вас, които споменават 10-ина сантиметра от гърдите. Това правило го спазвам на 100%, но аз изпълнявам упражнението с дъмбели. Чел съм статии, в които се казва, че горната част на ръката (от рамо до лакът) не бива да “пада” под хоризонтално положение спрямо пода, в противен случай има рискове от травми в рамото. Ако този принцип се пренесе върху упражнението, изпълнено с лост, ще излезе, че именно някъде ок. 10см. над гърдите е редно да се спре движението и да започне плавно издигане.
Всеки сам преценява. :)

10.10.09
16:13

да гърдите работят в най-долно положение ,а и този който се доверява на питона да не пуска до долу ас се доверявам на Рони Колман който не бута до горе.

10.10.09
16:26

казано от Cabron на 23.09.09, 18:53:

Хехе, не е от егото, а от теорията, че по голямата тежест стимулира в по-голяма степен мускулния растеж. За техниката да приемем, че и в двата случая е еднаква, но дали по-добрата амплитуда дава по-добър ефект от по-голямата тежест? Ще се радвам да чуя и други мнения.

По-голямата тежест не афектира гръдните мускули ако не пускаш щангата до долу, ами се отразява на нервната система. Активираш повече моторни единици. Чувал съм за такава техника на разгряване. Supermaxal load, не знам какъв е термина на български. Идеята е да се натовари на лоста тежести за 120% от твоя макс и да се правят четвъртини повторения за отпускане спирачките на нервната система. Набирането на моторните единици след подобен вид загрявка трае около 3 минути, затова две и половина минути почивка след supermaxal load загрявката и започваш с работните серии. Но тая техника няма нищо общо с работна серия, т.е. не се зачита. Тъй че да не намесваме егото, ако не го смяташ за работна серия.
Друга техника е експлозивното повдигане на щангата с 50-70% от макса, където също не се пуска щангата до долу, нито пък се вдига до горе. Просто се изпълнява с максимална бързина, след което почивка две-две и 1/2 минути и отиваме на работните серии.
Техниката, както при всички останали (базови) упражнения зависи от целта ти. Аз практикувам powerlifter-ски лег. Лек мост, без задника да се вдига от пейката. Бутам с петите така, че главната упора на моста да е трапеца. Там трябва да си най-стегнат. Другата потребност на моста е, че скъсяваш амплитудата, която изминава щангата от горе до долу.
И друго нещо - независимо каква техника се използва при лег, най-важното винаги е щангата да е точно над китките и лактите. Предмишниците, китките и щангата трябва да са в една права линия през цялото време. Така всичката ти сила е под самата щанга и можеш да вдигнеш максимална тежест.
И колкото до събирането на перките - отново, свързано е с натиска, който полагаш върху трапеца. Затова и е по-добре просто да дърпаш лоста от стойката, а не да го повдигнеш и СЛЕД това да го дръпнеш, защото ако го повдигнеш докато са свити раменете ти те се разтварят настрани, увисват и се клатушкаш наляво-надясно и губиш упората, губиш и сила.

Всичко на всичко, повдигането от лег е упражнения с цялото тяло. Да, удря само гърди, предно рамо и трицепс, но за да се изпълнява успешно, безаварийно и с прилични килограми, трябва цялото тяло да участва - свити перки, стегнат корем, петите с които се бута, кръста...

п.п. Това ми е вече 3-ти, или 4-ти пост, за което се извинявам, но едва сега се зачетох като хората. Първите пъти изглежда просто съм чел между редовете и нищо не ми е влезнало в главата.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.10.09 16:31.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1