Съвети за програма за качване на ММ

05.10.09
19:20

Здравейте.Почнах фитнес от преди 1 седмица (преди това съм ходил но с много прекъсвания)Но ходя редовно на лостове и правя лицеви редовно в нас.Направих си сам програма и ще ви помоля да ми дадете съвети за нея.

Понеделник:Гърди,Корем
Вторник:Почивка
Сряда:Бицепс,трицепс
Четвъртък:Почивка
Петък:Гръб,рамо
Събота:Почивка
Неделя:Почивка
Крака немога да правя понеже имам проблеми с капачките затова не съм ги включил

Другия ми въпрос е добре ли е ако съм например 2-ра смяна да ходя на фитнес сутринта а на лостове вечерта,а ако съм първа да ходя на лостове сутринта а на фитнес вечерта.Ако може дайте някакви съвети,ще съм много благодарен

P.S На 17 години съм,ръст 184,74 кг.
Не съм включил упражненията,защото бих искал вие да ми кажете кой упражнения са най добри са начинаещи

Темата беше редактирана от SmoothC на 05.10.09 19:20.

05.10.09
19:26

Първо лично мнение - започни с кръгова тренировка.
Иначе самия сплит си е класически.
Ако се пак решиш да тренираш така - използвай базови упражнения - при гърдите не прави по повече от 3 упражнения - при ръцете по 2 за трицепс и 2 за бицепс са ти предостатъчни,даже за бицепс и 1 ще ти е добре.Гърба - набирания,тяга,гребане с щанга - ,но не се престаравай.В началото се научи да ги изпълняваш правилно с малки килограми.За рамото 2 упражнения ти стигат.

05.10.09
21:16

казано от Powerg3n3ratoR на 05.10.09, 19:26:

Първо лично мнение - започни с кръгова тренировка.
Иначе самия сплит си е класически.
Ако се пак решиш да тренираш така - използвай базови упражнения - при гърдите не прави по повече от 3 упражнения - при ръцете по 2 за трицепс и 2 за бицепс са ти предостатъчни,даже за бицепс и 1 ще ти е добре.Гърба - набирания,тяга,гребане с щанга - ,но не се престаравай.В началото се научи да ги изпълняваш правилно с малки килограми.За рамото 2 упражнения ти стигат.

Благодаря за бързия отговор и аз знам че първоначално се прави кръгово но съм свикнал на физическо натоварване затова направо на сплита минах.А за лостовете добре ли е така както съм споменал в по горния пост.Благодаря предварително !

А за набиранията как мога да ги заместя понеже няма лост в фитнес залата а и ги мога само 3 :)

Мнението беше редактирано от SmoothC на 05.10.09 22:35.

06.10.09
12:38

Ако държиш на лостовете варианта, който си посочил е удачен.Набиранията ги замести с придърпване на скрипец пред врат, въпреки че упражненията не са еквивалентни.

Мнението беше редактирано от Powerg3n3ratoR на 06.10.09 12:39.

06.10.09
19:16

Много благодаря отново :D.За програмата тия упражнения дето си ги изброил ги пробвах и ги свършвам доста бързо за по 40 мин.Така ли трябва да е ?И да питам колко време трябва да продължа така и как да действам след това.Казаха ми че е хубаво да се правят и пирамиди.А кое по добре всеки мускол в различен ден или мога да смесвам 2 в един ден.Съжелявам за нахалството :).Благодаря отново

Мнението беше редактирано от SmoothC на 06.10.09 19:19.

06.10.09
20:02

Ами напиши по колко серии,повторения правиш и каква почивка за да имам някакъв ориентир.Иначе да кажем в деня в който правиш гърди и корем е нормално 40-50 минути, все пак имаш 3 упражнения за гърди и около 1-2 за корем.
На втория ти въпрос - докато имаш добър напредък няма проблем.На около 3 месеца можеш да сменяш упражненията или сплита,но не е задължително.
Начина по който тренираш,било то използвайки пирамида или друг приом, е твой личен избор.
Няма смисъл да тренираш всеки мускул в отделен ден.
И един финален съвет - щом колената ти се оправят,започни да правиш крака.

Мнението беше редактирано от Powerg3n3ratoR на 06.10.09 20:03.

06.10.09
22:24

Значи правя по 3 серии за гърди както ти ми беше споменал,за бицепс 2 и за трицепс 2 а за гърба 3 или 4.Почивката ми между всяко упражнение е 1;30.Иначе даже и да правя за ръце пак свършвам за около 40-50 мин.
А за това че нямало смисал да тренирам всеки мускул в различен ден да разбирам че сплита дето съм го приготвил в първия пост неструва ?Ако би ми предоположил някаква хубава програма.Издържам на тренировка и не е проблем да се понапъна малко ;).Много ти благодаря за отговорите отново :).

Мнението беше редактирано от SmoothC на 06.10.09 22:25.

07.10.09
00:19

няма смисъл да правиш двуразови тренировки - сутрин лостове, слдеобед - зала.. Пробвай това:
1.гърди +2-3 серии трицепс
2.почивка,
3.гръб+2-3 серии бицепс (задължително включи набирания 2сер. х колкото можеш и после  веднага 2сер. горен скрипец х 10)
4.почивка,
5.*крака+ рамо (задължително включи в тренировката клекове и военна преса)
6.почивка
7.почивка

Никога не прави по малко от 6 повторения и не повече от 12. Обикновено започваш с по-лека тежест на 12 повторения и минаваш към по тежко, като в края правиш една 6-ца с максимални килограми. Или 12,10,8,6. И Да, нормално е да свършваш тренировката за 40-50 мин, даже е иделано!
*какви са тези проблеми с капачките? ако доктор ти е казал да не се натоварваш - недей, но иначе е хубаво да ти върви кръвта нагре надолу, а така ускоровяш метаболизма и може би растеш по-здрав и ставаш по-як...
П.П.smoothC учудва ме как така си свикнал на физическо натоварване и ходиш мн редовно на лостове, а правиш само по 3 набирания?

Мнението беше редактирано от n_sko на 07.10.09 00:34.

07.10.09
04:19

казано от SmoothC на 06.10.09, 22:24:

Значи правя по 3 серии за гърди както ти ми беше споменал,за бицепс 2 и за трицепс 2 а за гърба 3 или 4.Почивката ми между всяко упражнение е 1;30.Иначе даже и да правя за ръце пак свършвам за около 40-50 мин.
А за това че нямало смисал да тренирам всеки мускул в различен ден да разбирам че сплита дето съм го приготвил в първия пост неструва ?Ако би ми предоположил някаква хубава програма.Издържам на тренировка и не е проблем да се понапъна малко ;).Много ти благодаря за отговорите отново :).

SmoothC не си разбрал , според сплита който си написал тренираш по 2 мускулни групи на ден.И не си ме разбрал изобщо.
Написал съм 3 упражнения за гърди,за бицепс 2,трицепс 2 , гръб 4 не серии.

07.10.09
11:03

казано от Powerg3n3ratoR на 07.10.09, 04:19:

казано от SmoothC на 06.10.09, 22:24:

SmoothC не си разбрал , според сплита който си написал тренираш по 2 мускулни групи на ден.И не си ме разбрал изобщо.
Написал съм 3 упражнения за гърди,за бицепс 2,трицепс 2 , гръб 4 не серии.

Да де имах предвид упражнения.Сорка че се обърках беше късно като го написах :).Иначе правя същия брой упражнения по 3 или 4 серии зависи как се чувствам.А бройката е до 10 или ако е по тежко по 8.Добре ли е така както съм ги изброил ?.Извинявам се за грешката отново.

07.10.09
11:53

Повторенията ти си избираш колко да са.Както ти казаха по-нагоре е добре да са между  6 и 12.Вече дали искаш да тренираш на пирамида или не, това е твой избор.

07.10.09
14:02

казано от n_sko на 07.10.09, 00:19:

няма смисъл да правиш двуразови тренировки - сутрин лостове, слдеобед - зала.. Пробвай това:
1.гърди +2-3 серии трицепс
2.почивка,
3.гръб+2-3 серии бицепс (задължително включи набирания 2сер. х колкото можеш и после  веднага 2сер. горен скрипец х 10)
4.почивка,
5.*крака+ рамо (задължително включи в тренировката клекове и военна преса)
6.почивка
7.почивка

Никога не прави по малко от 6 повторения и не повече от 12. Обикновено започваш с по-лека тежест на 12 повторения и минаваш към по тежко, като в края правиш една 6-ца с максимални килограми. Или 12,10,8,6. И Да, нормално е да свършваш тренировката за 40-50 мин, даже е иделано!
*какви са тези проблеми с капачките? ако доктор ти е казал да не се натоварваш - недей, но иначе е хубаво да ти върви кръвта нагре надолу, а така ускоровяш метаболизма и може би растеш по-здрав и ставаш по-як...
П.П.smoothC учудва ме как така си свикнал на физическо натоварване и ходиш мн редовно на лостове, а правиш само по 3 набирания?

Точно това се чудя и аз.Имам прогрес с кофичките,преди неможех 1 а сега по 12-13 :).Само набиранията не се увеличават.Затова питах дали мога да ходя на фитнес и лостове.А защо няма смисал да се ходи и на 2-те заедно?Доста голяма почивка имам от 1-то към другото и не се натоварвам.А за тази програма дето си я споменал по добра ли е от сплита?Защотот тука виждам че си включил 2 различни мускулни групи.Иначе за набиранията в зала просто няма каде да се набирам затова става ли да се замести с нещо друго.@Power аз искам много неща де :) ама като неразбирам кое е по ефикасно затова питам дали чрез пирамида ще изградя ММ по бързо.Поне така ми бяха казали.А добре ли е сега да натрупвам ММ а пролета да я чистя както съм си намислил или е по добре от сега да почвам.Благодаря предварително

Мнението беше редактирано от SmoothC на 07.10.09 15:04.

07.10.09
17:21

Лостовете и лицевите са упражнения, които не са достатъчни за психическата подготовка към тежестите. Ти трябва да започнеш с тренировка, наричана май малко неправилно “кръгова”. И така 2-3 месеца. Това, че си мислиш, че си готов, далеч не означава, че имаш необходимата двигателна култура...повярвай ми нямаш я. Бързай бавно!

07.10.09
21:31

казано от Стоянчо на 07.10.09, 17:21:

Лостовете и лицевите са упражнения, които не са достатъчни за психическата подготовка към тежестите. Ти трябва да започнеш с тренировка, наричана май малко неправилно “кръгова”. И така 2-3 месеца. Това, че си мислиш, че си готов, далеч не означава, че имаш необходимата двигателна култура...повярвай ми нямаш я. Бързай бавно!

Благодаря за съвета и ще те послушам.Би ли ми обяснил само че как точно се прави кръговата.И колко дълго да продължавам да я правя.Търсих в форума и всеки я прави различно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1