Натоварване на предмишница при упражнения за бицепс

07.10.09
21:02

Здравейте колеги,
първо да кажа, че знам че има много подобни теми, но тук искам да специфицарам малко повече нещата.
Ситуацията: при упражнения за бицепс (а и при някои други като например за гръб на скрипец) усещам доста голямо натоварване в предмишниците, макар да гледам да спазвам следните правила:
1) упражненията ги правя максимално бавно и гледам да са без чийт;
2) гледам да държа китката максимално права при изпълнения (да не я гъна нагоре или надолу);
3) наскоро ми попадна ето този “уред”, който би трябвало да помага за макс.чисто изпълнение, за съжаление същият резултат;
4) пробвах да правя с по-малко килограми, но като махна 2,5кг. и мога да направя 15-16 повторение и единствената болка, която ще излезе е в лактите.

Въпросът: възможно ли е това натоварване да идва от факта, че принципно в програмата нямам упражнение за предмишница? Или все пак си остава техника?

Упражненията за бицепс които правя:
1) скотово сгъване на щанга (пробвал съм с права и крива);
2) сгъване на дъмбели от полулег (тук като че ли успявам да изолирам бицепса);
3) сгъване на скрипец.

RO

07.10.09
21:17

Напълно нормално е да осещаш голяма доза натоварване на предмишницата попринцип ръце щом тренираш,тренираш и предмишница :)

07.10.09
21:22

казано от roshko_rs на 07.10.09, 21:17:

Напълно нормално е да осещаш голяма доза натоварване на предмишницата попринцип ръце щом тренираш,тренираш и предмишница :)

Мдам, ама имам чувството, че ще стана като Попай ... предмишницата по-голяма от горната част на ръката. Добре че е един трицепс там горе, дето върви по-добре ;)

RO

07.10.09
21:34

хаха ти ме уби..ми незнам какво точно да те съветвам,освен да си изолираш по някакъв начин предмишницата което мисля че е невъзможно :) в противен случай предмишницата ти върви повече от бицепса :) незнам какво да ти кажа упражненията не са чак толкова трудни че да не можеш да го изпълниш правилно съмнява ме да е от това :)

07.10.09
21:37

Пробвай както съветват Белчо Христов и Димитър Димитров,да “счупиш”китките при изпълнението,така се изолира вклиянието на предмишницата донякъде.
За по точно изпълнение Белчо Христов има клипчета.Определено така ще ти е доста по трудно да вдигнеш същите тежести.

Друг вариянт за упражнение е Seated Barbell Curls.Отново виж клипчета в нета за него.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 07.10.09 21:39.

RO

07.10.09
21:40

Мм не е лошо като идея пробвай както казва Biad__

Това, че усещаш голямо натоварване в предмишниците, не означава, че ще порастнат. Маратонците усещат голямо натоварване в бедрата например...
Вместо да се боиш - продължавай да тренираш. Проблемът идва когато за няколко месеца качиш 3-4см на предмишницата, а само 1-2см на бицепса. Това ние няма как да ти кажем (макар че всички сме сигурни, че няма как да стане) - мериш се и анализираш резултатите.
И не забравяй, че мускулите на предмишницата не са като тези ‘по-нагоре по ръката’  - те реагират добре на друго натоварване, не на стандартните 6-8 повторения.
Много момчета правят тежки тяги, набират се без фитили и т.н. - по твоята логика те трябва да са Попайове всичките, но не е така. Единственото им ‘изкривяване’ е това, че са станали силни и големи.

08.10.09
07:54

За да изолираш бицепса при упражненията за него трябва да си държиш китката пречупена надолу. Държиш ли я свита към предмишницата то половината упражнение отива не в бицепса, а в предмишницата.

Мнението беше редактирано от AlexK на 08.10.09 09:11.

08.10.09
08:31

казано от AlexK на 08.10.09, 07:54:

За да изолираш бицепса при упражненията за него трябва да си държиш китката пречупена надолу. Държиш ли я свита към предмишницата то полувината упражнение отива не в бицепса, а в предмишницата.

От къде знаеш, че точно полУвината отива  в предмишницата :)
Всъщност цялото движение се извършва от бицепса(и брахиалиса). Това че мускулите от предмишницата се натоварват не означава, че тя сгъва ръката. Погледнете който и да е сайт или учебник за анатомия и става ясно, че за пряко участие на предмишницата в сгъването на ръката не може и да се говори, с нея просто държиш тежестта. Тя е статист, а не динамист, ако трябва да се изразя умно :)

08.10.09
08:32

пробвай да праиш  с прав лост бицепс и няма да се натоварват .. мен при ръце не ми се натоварват ..

08.10.09
08:48

казано от radoslav1 на 08.10.09, 08:32:

пробвай да праиш  с прав лост бицепс и няма да се натоварват .. мен при ръце не ми се натоварват ..

С прав лост се натоварва още повече предмишницата. Според мен проблемът може да е друг. Не знам колко бавно ги правиш повторенията, но не прекалявай. Колкото по-бавно, толкова повече се натоварва предмишницата, понеже с нея контролираш тежестта.

08.10.09
09:11

казано от usgsus на 08.10.09, 08:31:

казано от AlexK на 08.10.09, 07:54:

За да изолираш бицепса при упражненията за него трябва да си държиш китката пречупена надолу. Държиш ли я свита към предмишницата то полувината упражнение отива не в бицепса, а в предмишницата.

Всъщност цялото движение се извършва от бицепса(и брахиалиса). Това че мускулите от предмишницата се натоварват не означава, че тя сгъва ръката. Погледнете който и да е сайт или учебник за анатомия и става ясно, че за пряко участие на предмишницата в сгъването на ръката не може и да се говори, с нея просто държиш тежестта.

Говоря за положението на китката.

08.10.09
10:55

Fittipaldi!

Не се разбира - от претоварване на предмишницата ли се притесняваш или от прекомерно развитие за сметка на бицепса?
Второто е леко нереално, както обясни Oranje. Първото се оправя като леко “счупиш” китките, както те съветват и други от колегите. Изведнъж ще усетиш как цялото натоварване влиза в бицепса.

А този “уред” те съветвам да избягваш, освен ако не държиш на всяка цена да имаш дисбалансирано развити бицепси, които да не можеш да използваш пълноценно в реална ситуация.

08.10.09
11:54

Мерси за отговорите, да, притеснявах се от прекомерно развитие за сметка на бицепса. Но щом не може да стане - успокоен съм :)

Колкото до бластера - не знаех че има такъв негативен ефект!

08.10.09
12:00

казано от Fittipaldi на 08.10.09, 11:54:

...Колкото до бластера - не знаех че има такъв негативен ефект!

Прекомерната изолация никога не е в плюс. Цялото тяло работи като едно цяло и би следвало да се натоварва по-този начин.

КК

19.10.09
12:15

При бицепс с прав лост и аз усещам повече напрежение в предмишниците, като пусна щангата веднага усещам някаква остра болка, вероятно са по-изостанали от бицепса и отива там по-голямо напрежение, при скотовото доста по-слаба болка, при изолираното на крос оувър я няма.

06.04.10
19:33

Нека вдигна темата за един бърз въпрос. Всъщност имам същия проблем като Фитипалди, но при мен е още по-тъжко защото правя гръб и бицепс в една тренировка. Като направя гребане с щанга, мъртва тяга, скрипец пред гърди и мина на бицепсите, предмишницата ми е вече толкова натоварена, че за 3те упражнания на бицепса едвам държа тежестите дори на доста по-ниско ниво отколкото нормално бих могъл.

Не ми се иска да си размествам програмата, та има ли начин да омекотя влиянието на упражненията за гръб върху предмишницата. При бицепса чупенето на китката поне на мен ми помага, но все пак е недостатъчно.

Поздрави,

06.04.10
19:57

казано от munich на 06.04.10, 19:33:

Не ми се иска да си размествам програмата, та има ли начин да омекотя влиянието на упражненията за гръб върху предмишницата. При бицепса чупенето на китката поне на мен ми помага, но все пак е недостатъчно.

Поздрави,

Начина е с фитили.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1