17.10.09
20:08
tcyk
Темата беше редактирана от ~DN на 31.10.10 22:26.
казано от DN на 17.10.09, 20:08:
може ли 4овек да стане по силен ако не използва в програмата си (не сплит!) повече от 85% от максималната си сила?
конкретно клека ме интересува. с лежанката и мартвата тяга нямам проблеми ама на клек без специалните костюми не мога да клека под паралела с повече от 130 кила, но една петица на тия кила ми е в кърпа вързана (под паралела разбирасе) ако случа на кондиция настроение и тн
Много интересно, при клека никога не съм си усещал максималните си способности :)
140 кила ми е максималното, което съм слагал и съм клякал с тях 4 пъти 0.0
Имам усещането, че ако сложа още 40 и с тях ще стана, но гърба ми няма да може
да я понесе тази тежест ... :( Затова ме е страх да слагам на поразия :С
Кат не се наям обаче немога и с 100 да стана :С тей, че според мен всичко си е до яденето
и интензивността на тренировките :) Не само със сплит можеш да качиш силата си ^^
може ли 4овек да стане по силен ако не използва в програмата си (не сплит!) повече от 85% от максималната си сила?
По принцип може. Все пак не можеш да тренираш на максимум винаги, твърде бързо се прегаря така. Определено би било по-добре ако тренираш и над 85% поне от време на време. И не бих правил максимален брой повторения за дадената интензивност. Дори и 70% да са направи много серии по малко повторения отколкото обратното (в стил Sheiko).
конкретно клека ме интересува. с лежанката и мартвата тяга нямам проблеми ама на клек без специалните костюми не мога да клека под паралела с повече от 130 кила, но една петица на тия кила ми е в кърпа вързана (под паралела разбирасе) ако случа на кондиция настроение и тн
Да не си състезател, че използваш гащи за клек или аз нещо не съм разбрал :)
Има ли причина да не можеш тренираш над магическият процент 85?
Според мен ти е лоша техниката на клека. Под паралел много се натоварват задното бедро и глутеусите и ако не можеш да ги активираш може да се получи рязък спад на силата.
В никакъв случай не съм специалист, но техниката ми се вижда добра причина. Основната идея при клека е да седнеш назад и да не позволяваш на колената да отиват напред. Добър урок може да ти даде “face the wall squat”. Заставаш пред стена, така че пръстите на краката да са на горе-долу 5-10 см от стената и клякаш(без тежест). Стената ще те принуди да използваш добра техника.
Също така е важно коленета да не се събират като се спускаш надолу и кръста да не е извит. И двете подробности служат за предпазване от контузии и по-ефективно изполване на задната верига.
Някои треньори предписват box squat за да се научи човек да кляка с правилните мускули под паралел.