Мога ли да спортувам с диагноза рак???

30.10.09
08:03

Здравейте, поздравления за сайта - перфектен е!
    Искам да ви помоля за малко помощ защото моят случай е малко по различен от останалите.Или поне аз не намерих да е поставен такъв проблем тук.Преди година и половина ми откриха рак на гърдата.Претърпях операция при която е премахната цялата лява гърда,големият гръден мускул и са вадени лимфни възли от подмишницата и от ръката чак до китката.Известно време имах затруднения с раздвижването на ръката,но сега е добре.Движа я свободно  и не ме боли.Незнам дали има отношение към тренировките но все пак да спомена ,че правих и химио и лъчетерапия.На 27 год.съм,161 см и 68 кг-тоест имам да чистя поне 10 кг.Чувствам се силна и енергична.Няма я обичайната умора за която споделят повечето онко болни.Не приемам никакви лекарства или добавки и изгледите за мен са добри.
  Молбата ми към вас е следната.Започнах да ходя на фитнес ,но все още съм в първата седмица и наблягам на кардио и коремни преси за общо тонизиране.Възможно ли е да се изготви такава програма при която да не се натоварва гръдната и мишничната мускулатура заради операцията.Пробвах бицепсово сгъване с гири от по шест кг и нямах проблем,така че вероятно мога да включа упражнения за ръце.Иска ми се да включа и рамо и гръб но ми се струва че упражненията за тези мускулни групи засягат и гръдните мускули.Пробвах повдигане на краката от успоредка на лакетна опора,но почувствах силен дискомфорт и опъване в областта на операцията.Моля, ако някой може да ми изготви програма, която да щади мястото на операцията и все пак да има и упражнения за горната част на тялото,да ме посъветва.Ще съв много благодарна.Мога да посещавам залата три пъти седмично по час,час и половина.
  Занимавах се активно с фитнес преди близо шест години.Знам основните неща,но има и такива които съм позабравила.Но за сметка на това съм много мотивирана.
  Да кажа и няколко думи за хранителните ми навици.През деня почти не ям-не остава време а и нямам апетит.Много често ми се случва първото и единствено хранене за деня да е около 17-18ч.Знам че не е правилно и това трябва да се промени.Хлябът съм го забравила отдавна,пърженото също.Основно приемам млечни продукти,яйца,мюсли.Месо рядко и то е пилешко приготвено без мазнина или пуешка шунка.До тук добре!Идва ред на сладкото.През деня го избягвам ,но често ми се случва през нощта да се събудя от мисълта ,че трябва да хапна нещо сладко.Грубо казано, веднъж седмично си позволявам спагети или някакъв друг вид паста.А от време на време правя на децата пица и трудно и устоявам.Въпреки еднократното хранене,не мога да кажа ,че ям големи количества,засищам се с малко храна.
  Моля посъветвайте ме ,разчитам на професионализма и добрите ви намерения!

Темата беше редактирана от mom на 30.10.09 09:33.

30.10.09
09:22

Здравей!

Респект за борбеността ти!

Сигурна съм, че не само можеш, а дори е и желателно да спортуваш!
Преди колко време беше операцията? Предполагам си ходила на някаква рехабилитация - там не ти ли препоръчаха какви упражнения да правиш за възстановяване на мускулатурата и какво да избягваш?
Мисля, че програма за тренировки би следвало да ти изготви някой МНОГО квалифициран - ти горе-долу си се ориентирала и ние можем да дадем съвети, но истината е, че едва ли някой се е сблъсквал с твоя проблем...

Относно храната - ти си знаеш, че не е правилно да ядеш едва вечер.
Пробвай се да се храниш регулярно - поне 3 пъти на ден. Вероятно тук ще ти кажат, че е хубаво да ядеш 5-6 пъти на ден, за да забързаш метаболизма си, но проучвания и личния опит на вече не малко хора тук, показа, че това не е съвсем така, а и от 1-2 яденета на ден, ще ти е доста тегаво да ‘скочиш’ на 5-6.
През нощта вероятно ти се преяжда сладко, защото си гладна - т.е. тялото ти има недостиг на хрнаителни съставки и енергия и дава сигнали към мозъка да си посика най-бързата енергия - сладкото!
Няма нищо лошо във въглехидратите - стига да са от ‘добрите’ такива, а именно бавните (пълнозърнест хляб, спагети, овес)
Много са важни и фибрите, които си набавяме от зеленчуци и плодове основно, т.е. яж мнг зеленчуци (те създават и усещане за ситост) и по-умерено плодове (те пък имат мнг витамини)
Мазнини - те са особено важни за организма - има много витамини, които не могат да се усвояват без мазнини; освен това мазнините са градивен елемент на голяма част от хормоните. Т.е. имаш нужда от мазнини - набавяй си такива от яйца, мазни меса, зехтин (на салати, не за готвене), масло и мас (за готвене)

Иии.... кефиш! Успех!

30.10.09
09:40

Съгласявам се с Лимка че ти трябва програма изготвена от специалист, и под такъв разбирай не фитнес инструктор или персонален треньор, а медицинско лице, което е запознато със състоянието ти. Мисля че всичко в програмата ти зависи от скоростта на възстановяване след операцията и щетите, които тялото ти е понесло от нея.
Не се лишавай от КАЧЕСТВЕНА храна.
Успех и от мен!

30.10.09
09:48

Limka,благодаря ,че се отзова.Току що разглеждах дневника ти и снимките и искрено ти се възхищавам.Ти си №1,момиче!
  За сега ще продължа с общите тренировки за да повиша тонуса и издържливостта,докато дойде ред и за истинските тренировки.След малко тръгвам за залата.Пропуснах да отбележа че преди да забременея с първото си дете бях 48гк,но по време на бременноста качих цели 40 кг.Получи се защото претърпях катастрофа и бях обездвижена.Година след раждането,започнах с тренировките.За около 5 месеца изчистих  35 кг и доста се стегнах.Мисля че резултата беше повече от задоволителен.При втората бременност обаче нещата се повториха ,но качих не 40 кг а  25кг.Тоест от 50 кг,което е нормалното ми тегло,станах 75.Това беше преди 3 години и знам,че сега ще сваля по-трудно.А операцията беше преди година и четири месеца.Смятам ,че чаках достатъчно и е крайно време да се взема в ръце.

30.10.09
09:55

казано от Margaritka на 30.10.09, 09:40:

Съгласявам се с Лимка че ти трябва програма изготвена от специалист, и под такъв разбирай не фитнес инструктор или персонален треньор, а медицинско лице, което е запознато със състоянието ти. Мисля че всичко в програмата ти зависи от скоростта на възстановяване след операцията и щетите, които тялото ти е понесло от нея.
Не се лишавай от КАЧЕСТВЕНА храна.
Успех и от мен!

Благодарности,че приемате присърце проблема ми.Съгласна съм ,че ми е нужен специалист ,но лекарите в онко болницата смятат ,че това са глупости и да се радвам ,че съм жива още.Как да открия нужния компетентен лекар?Къде да го търся?Живея в малък град-Кърджали ,тук едва ли има такъв,но ако знаете в по -големите градове някой който да ми изготви програма ,моля дайте някакви координати.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1