01.11.09
00:11
Здравейте,
не знам така ли се прави дневник,но ми стана интересно ,след като прочетох няколко.Имам нужда да споделя моето положение, имам нужда от помощ - съвети от хора с опит и всякакво мнение по въпроси които ме вълнуват.Всъщност не знам от къде да започна. Висока съм 167 и в момента тежа 63 килограма.Лятото бях 59-60 кг.И така е всяка година...зимата започвам да качам и ставам ...лелка,а на пролет с тежки диети и спортни усилия ...до средата на лятото стигам до 59-60кг.Проблемните ми зони са корема, ханша, бричове и бедра.Дори и като отслабна и си вляза в нормата пак са си отпуснати,имам и целулит.Ако искате да ме видите имам линк със снимки в акаунта си.Това което не мога да откажа е сладкото: 6 захарчета в кафето,натурални сокчета и плодове по всяко време,обожавам и зеленчуците и си хапвам салати всеки ден.От години следвах разделното хранене на Демис Русос и от тогава придобих навици да ям постоянно по 10 пъти на ден...през час два.Ям по малко или се залъгвам с плод но просто постоянно съм гладна.А съм с язва и ниско кръвно и на глад не издържам,става ми лошо.Разделното хранене преди ми помагаше и ми беше достатъчно но с годините стана все по трудно да свалям килограми.От година и половина играя каланетика 1-2 пъти седмично, но често пропускам.Скоро влязох в един женски фитнес клуб и за първи път тренирах там.Още не познавам уредите,но си има всичко...изредих ги по няколко пъти и посредата направих една пътека за 15 мин. Мога да кажа че се уморих много по малко от колкото на каланетиката,но пък се изпотих малко повече.Интересното е че не бях спортувала скоро,а нямах мускулна треска, както става след каланетика - 1 час, когато пропусна седмица две. Във този фитнес няма инструктор, близко ми е и уредите и условията са добри...но доколкото четох тук трябва да имам програма,а не да правя упражнения безразборно. Надявам се за това да ми помогнете.Също не съм свикнала да си смятам калориите и не знам как да се храня за да имам отрицателен калориен баланс. Понеже имам проблеми с ходенето до WC обикновено сутрин ям активия или мюсли с прясно мляко и 2 лъжици захар, ползвала съм и Хуск но не ми хареса вкуса. След това на работа изпивам голямо кафе с много захар,към 10 хапвам ябълка грозде или каквото има според сезона.На обяд ям една супа с 2 тънки филийки бял или черен хляб и една салата.След обед пак плодчета и в 5 като се прибера от работа съм адски гладна и пак хапвам нещо готвено с хляб, след това към 8 пак салата и до 12 пак нещо - пилешко бутче,активия и плодчета... и така е почти всеки ден.Понякога като съм из центъра след работа си хапвам дюнер или пица каквото има по пътя.Това е в общи линии безразборното ми хренене и си трупам а все по трудно се свалят....Чета по дневниците колко вода сте изпили...аз не пия вода изобщо,набавям си течностите от кафе и сокове, но едва ли се събира повече от 1-1,5 литра дневно не знам това дали е малко и защо е нужно да я следя.Не знам кога да пия и Л-карнитина който съм си купила,за сега пия 1 от 500 мг 30 мин преди тренировка,1-2 пъти седмично.Благодаря ви предварително за съветите и мненията,разчитам на тях защото съм абсолютно боса в тази материя.
Темата беше редактирана от missCapriz на 01.11.09 01:23.
01.11.09
06:19
казано от missCapriz на 01.11.09, 00:11:
...Чета по дневниците колко вода сте изпили...аз не пия вода изобщо, набавям си течностите от кафе и сокове, но едва ли се събира повече от 1-1,5 литра дневно не знам това дали е малко и защо е нужно да я следя...
Здрасти! :coolsmile:
Ето нещичко за водата. Личното ми мнение е, че спокойно можеш да опиташ да удвоиш дневното количество в името на здравословния хранителен план. Соковете са хубаво нещо, но с тях се приемат и повечко въглехидрати (в общия случай). Кафето е диуретик, освен това количеството му едва ли си заслужава да бъде пресмятано с количествата течности за деня. Храни се 5-6 пъти дневно, като яденето сутрин до обяд нека да е по-солидно от следобедното и вечер. Прецени времето, с което разполагаш за спорт и пропускай тренировки наистина само по изключение. Може би Дамите тук ще ти дадат по-разумни идеи за треновъчен план.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.09 06:29.
01.11.09
08:12
Може би точно това хранене през час - два, и то предимно на плодове, е причината да се чувстваш гладна. Опитай да намалиш храненията на 3 основни + 2 междинни, по-големи порцийки. Мисля, че ще се чувстваш далеч по-заситена, поне при мен така се получи.
Внимавай с плодовете. Изключи захарта - слагай мед в кафето, много по-вкусно е, а и ще ти е от полза при проблема с WC. Не яж бял хляб, махни активията - замени я с обикновено кисело мляко, слагай в него сушени плодове и овесени ядки вместо това мюсли, или следи да няма толкова захар в него. Гледай на всяко ядене да имаш източник на белтъчини - когато се прибереш към тази салата прибави сирене, месо...
По въпроса с дюнерите и пиците - можеш да си правиш вкъщи сандвичи и да си ги носиш с теб.
Л-карнитина се пие всеки ден, независимо дали ти е тренировъчен или не - така 1 месец, след което почиваш 2 седмици и можеш да започнеш пак приема му. В тренировъчен ден- 1-2гр 60мин преди тренировка, 1-2гр. преди лягане. В нетренировъчен: 1-2гр сутрин след ставане, 1-2гр вечер преди лягане.
За водата - минимума да ти е 2л, хубаво е ако достигнеш 3:) Тези сокове ги махай - имат консерванти, захар... Пий чай, или фрешове ако толкова не можеш...
Ама това може постепенно да го променяш - едната седмица намаляваш соковете, на втората ги изключваш, първата седмица намаляваш захарта в кафето на 3 лъжички, примерно, после постепенно я заменяш - да има плавна промяна на навиците ти.
Успех:)
Veroniquе ти е казала всичко точно и ясно, аз също ще повторя, че е хубаво промените да ги въведеш постенно, тък като може да стресираш организма си, а едва ли това ти е целта. Всичко трябва да се получи от само себе си. Съгласна съм и за приема на повече белтък, в досегашния ти режим почти го няма, за плодовете- не е хубаво да прекаляваш, мисля че 2 плода мах може да си позволяваш, желателно до ранния следобяд. Включи сурови ядки или семена в менюто си като междинни закуски, но не повече от 50г на ден, разбира се това го съобрази с калорийния си прием за деня.
01.11.09
15:25
Здравейте!
Благодаря много на тези, които са ми писали. Статията за водата ми е много полезна. За седмица наистина ще намаля захарта и ще я заменям с мед, нутрасуит. Постепенно ще си изградя хранителен режим и ще го спазвам. Но ми е нужда малко повече информация. До колкото разбрах трябва да намаля въглехидратите, а да увелича протеините, можете ли да ми дадете примери кои храни да включа и кои да избягвам. Тия дни правя една рецепта за закуска : 1 ч.л. пектин, 1 ч.л. мед, 1 к.л. канела и няколко лъжици кисело мляко за добро храносмилане и против подут стомах, тук четох че е ефикасна и срещу грипа, а в някои статии добавят и по лъжичка лелено и сусамено семе на прах. Аз с е чувствам добре с нея, но ще се радвам и на вашето мнение по въпроса. Ще ми е нужна помощ и за фитнеса за да си съставя и тренировъчната програма. Още не съм наясно какво значи 4 серии по 15-20 повторения и пътеката как да я ползвам в началото или края на тренировка. Повечето програми тук започват със загрявка 10ина мин. - мога ли да ползвам колелото за тази цел а накрая пътека 20 мин? От много четене тук за програми и хранене съвсем се обърках....
01.11.09
16:23
казано от missCapriz на 01.11.09, 15:25:
Постепенно ще си изградя хранителен режим и ще го спазвам.
Това е изкуството - спазвайки основните правила, да напипаш точно онова, което се отразява най-добре на теб.
Силата на хранителния режим е пропорционална на постоянството, с което го спазваш.
До колкото разбрах трябва да намаля въглехидратите, а да увелича протеините, можете ли да ми дадете примери кои храни да включа и кои да избягвам...
Въглехидратите като цяло - да. Трябва и да ги подбираш правилно, обаче. Важният термин тук е гликемичен индекс. Повече за него тук и тук. Разбира се - това не значи, че не можеш да питаш кое как.
Тия дни правя една рецепта за закуска : 1 ч.л. пектин, 1 ч.л. мед, 1 к.л. канела и няколко лъжици кисело мляко за добро храносмилане и против подут стомах, тук четох че е ефикасна и срещу грипа, а в някои статии добавят и по лъжичка лелено и сусамено семе на прах. Аз с е чувствам добре с нея, но ще се радвам и на вашето мнение по въпроса...
Аммм... само това ли закусваш? Твърде скромничко ми се вижда.
...Още не съм наясно какво значи 4 серии по 15-20 повторения...
Това значи, че трябва да изпълниш даденото упражнение 4 пъти по 15-20 движения (1 движение = 1 сгъване + 1 разгъване).
Дано обяснявам разбираемо. Ако попиташ за нещо по-конкретно, вероятно ще бъда и по-ясен в отговора си.
...пътеката как да я ползвам в началото или края на тренировка...
Зависи колко време прекарваш на нея. Подходяща е както за загрявка в началото на тренировката, така и за кардио-завършек в нейния край.
...Повечето програми тук започват със загрявка 10ина мин. - мога ли да ползвам колелото за тази цел, а накрая пътека 20 мин?...
Загрявката е задължителна по ред причини. Дали ще е колело, пътека или кростренажор - въпрос на личен избор и моментна прищявка (поне при мен е така). След общата загрявка, обаче, правя и специална такава за мускулите и ставите, които ще товаря на съответното занимание. Казано с други думи - след няколкото минутки кростенажор загрявам и ръцете, ако ще правя упражнения с тях.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.09 16:24.
01.11.09
17:59
казано от Кольо Пияндето на 01.11.09, 16:23:
...Още не съм наясно какво значи 4 серии по 15-20 повторения...
Това значи, че трябва да изпълниш даденото упражнение 4 пъти по 15-20 движения (1 движение = 1 сгъване + 1 разгъване).
Дано обяснявам разбираемо. Ако попиташ за нещо по-конкретно, вероятно ще бъда и по-ясен в отговора си.
4 пъти една след друга ли да са сериите и почива ли се между тях ... или правя по една серия после минавам на друго упражнение,после на трето и после пак ги изреждам?
01.11.09
18:13
казано от missCapriz на 01.11.09, 17:59:
4 пъти една след друга ли да са сериите и почива ли се между тях ... или правя по една серия после минавам на друго упражнение, после на трето и после пак ги изреждам?
Ами... :red: В общия случай когато се каже за някое упражнение ‘4 серии по 15 повторения’ това значи, че правиш 15 повторения - почивка - 15 повторения - почивка и т.н. След последната серия преминаваш към друго упражнение. Това е стандартният тип тренировка.
Има и друг тип тренировка - т.нар. кръгова тренировка. При нея няколко упражнения се редуват последователно на всяка серия - например - [1-ва серия упражнение 1] - почивка - [1-ва серия упражнение 2] - почивка - [1-ва серия упражнение 3] - почивка - [2-ра серия упражнение 1] - почивка - [2-ра серия упражнение 2] - почивка - [2-ра серия упражнение 3] - почивка и т.н. Казвам ти го за да направиш сравнение спрямо стандартния подход.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.09 18:14.
01.11.09
18:36
Май кръговата тренировка ми харесва повече като идея, поне не се натоварват мускулите от една група прекалено. Поне първоначално за мен ще е по леко докато свикна. Но не знам какви са резултатите при двата вида тренировки и по какво се различават.
01.11.09
19:00
Работил съм с кръгови тренировки, продължавам да тренирам така в определени моменти, но не се чувствам достатъчно опитен, за да давам съвети за такъв тип натоварване. Претоварването на мускулна група е възможно и при двата типа трениране. Имам свое мнение относно приложението на тези два типа тренировки. Кръговите са чудесни за поддържането на общата физическа подготовка, когато е направена солидна начална такава и се гонят спортни резултати извън фитнеса (т.е. в друг спорт). Стандартните тренировки са по-практични за детайлна работа в определени зони на тялото и изоставащи мускулни групи. Двата подхода имат своите предимства и недостатъци.
02.11.09
19:52
Здравейте,
Не съм се вписвала днес,може би защото няма какво да добавя в спортните си успехи.Малко съм болна с грип и с температура 37,3 вече четвърти ден и не мога да тренирам.
Менюто ми за днес бе следното:
в 10:30 1 ч.л. пектин на прах,1/2 ч.л. канела, 2 ч.л. мед и чаша кисело мляко
в 12:30 2 филии ръжен хляб с крема сирене
в 14: 00 пилешко бутче печено
в 17:30 1 ябълка,чай с мед
в 18:30 1 ябълка,чаша мултивитамини
в 20:30 салата маруля,царевица и риба тон с чесън и лимон
Сега като съм в болнични ми е по лесно с хранителния режим, защото мога сама да си го избирам,а не да ям супите в заводския стол....Тия дни съм на хомеопатия и изцяло спрях захарта и кафето,но и не изпитвам нужда,замених я с няколко лъжици мед в чая и на закуска за разтваряне на пектина.
Искам също да изброя уредите и упражненията които имам възможност да правя във моя фитнес клуб и да помоля за съвет как да ги комбинирам и в кои дни:
- Бедрено сгъване
- Бедрено разгъване
- Затваряне на бедра с аддуктор машина
- Разтваряне на бедра с абдуктор машина
- Повдигане на крака на успоредка
- Коремни преси
- Велоергометър
- Бягаща пътека
Има още няколко уреда,които не видях тук в раздел упражнения и не мога точно да назова по имена,но поне ще ги опиша:
единия е нещо като ски степер с вертикални ръкохватки за ръцете
другия е гребане с издърпване на долен скрипец с подвижна седалка,което движи и краката
третия имитира изкачване по стълба със различни степени на натоварване
има и друг за талия: стъпва се на едно подвижно колело,ръкохватката е неподвижна за ръцете и се правят завъртания в кръста.
има още един за седалище и бедра който пак е с тежести но се правят странични махове с краката като уреда се избутва с глезена в изправено положение.
Проблемните ми зони са бедра,седалище и корем,но и цялостно стягане на останалите групи мускули също ми е нужно.
Надявам се на вашата помощ и подкрепа приятели,поне докато оздравея да си изясня доста неща около тренировките,а и ще сваля в къщи за 10 ина дни някое друго кило.
Мнението беше редактирано от missCapriz на 02.11.09 19:54.
Защо не прибавиш към закуската си и овесени трици или овесени ядки?
Също така към пилешкото бутче някакви зеленчуци? Храненето в 17:30 вместо плод и чай, някакви сурови ядки около 30-50г? Това е по мое мнение за храненето.
02.11.09
21:43
казано от S_L на 02.11.09, 21:09:
Защо не прибавиш към закуската си и овесени трици или овесени ядки?
Също така към пилешкото бутче някакви зеленчуци? Храненето в 17:30 вместо плод и чай, някакви сурови ядки около 30-50г? Това е по мое мнение за храненето.
Имам овесени трици и тия дни четох за палачинките на Дюкан и мисля да си ги правя като започна пак работа.Колежката ми си ги прави от вечерта и ги маже с диетична извара. Рецептата е :
2 с.л. овесени трици,1 яйце,2 с.л. кисело мляко,щипка бакполувер.
Излизат 2 -3 палачинки. Правя сега тази рецепта с пектина за очистване - действа добре ... докато го свърша, но е много неприятно за ядене поне за мене ,а и набъбва и не мога да хапна нищо друго с него,ям го 30 мин....Иначе ядки ще включа за следобед. Аз целя да отслабна и се страхувам да ям много калорични храни и да смесвам.Просто не съм наясно много с комбинациите.
Мнението беше редактирано от missCapriz на 02.11.09 21:48.
03.11.09
07:15
казано от missCapriz на 02.11.09, 21:43:
Имам овесени трици и тия дни четох за палачинките на Дюкан и мисля да си ги правя като започна пак работа. Колежката ми си ги прави от вечерта и ги маже с диетична извара. Рецептата е :
2 с.л. овесени трици,1 яйце,2 с.л. кисело мляко,щипка бакполувер.
Излизат 2 -3 палачинки...
Ихааа... от 1 яйце - 2-3 палачинки! Аз от 2 яйца правя една... ;-P
Относително често си правя такива палачинки, с тях си замествам хляба когато обядвам. Балпулвер не слагам никога, когато добавя мляко много лесно ми загарят. Експериментирал съм като добавям зърнени ядки (смесвам ечемичени и ръжени 1:1), смлени орехи, конопено брашно... в името на разнообразиято. Палачинките са добра идея, определено.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.11.09 07:18.
Аз се каня от доста време да си ги направя, но понеже съм в Студентски град, а тук нямаме кои знае какви условия за импровизация,което е много жалко, залагам на тях като си ги смесвам с мляко и извара за закуска и са ми също много вкусни. Когато се прибирам в родния си град ще се опитам да си ги направя, но ми звучът опрделено добре..
03.11.09
12:42
Не съм си правила още Дюкански палачинки и не знам колко ще излязат от тази доза :) но ги намерих сред рецептите тук:
http://www.amber-bg.com/cooking/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=39&Itemid=63&limit=7&limitstart=42
Смятам че на много хора ще са полезни,ако искат да разнообразят храненето си, на мен специално ми се прииска от всички
рецепти да опитам :))))))) Приятен апетит!
04.11.09
16:37
Здравейте ,
тия дни съм в болнични и постоянно чета по форумите, фитнес програми, упражнения, хранене. От вчера махнах пектина (нещо не ми подейства добре на обмяната) и се върнах към активията, вкарах и ленено масло и сусамено семе в менюто си.
Менюто ми за вчера бе :
11:00 мюсли с 30 % ядки (слънчогледови,фъстъчени,лешник) и прясно мляко с добавка на овесени трици и пшеничен зародиш.
Закуската беше почти към обед,затова към 14:00 изядох една ябълка и чиния печена тиква.
18:00 Зелена салата с краставици,лимон,чесън,зехтин и лъжица ленено семе и парче царевична питка.
22:00 1 пилешко бутче
23:00 чаша билков чай с подсладител и отново печена тиква.
Пих 1 Л-Карнитин от 500 мг преди лягане с лъжица лецитин на гранули и кисело мляко.
Не съм спортувала,но скоро и това ще стане,важното е че нямах температура.
Продължаван на хомеопатия и без кафета.
Менюто за днес:
2 L-карнитина на гладно от 500 мг,супена лъжица лецитин с кисело мляко.
Закуска - към обяд: 1 кофичка активия с овесени трици,1 с.л. пшенични кълнове на прах,1 с.л. сусамено белено семе ( не знам дали трябва да се мели като е белено) и 1 с.л. ленено масло
Обяд тиква печена, шепа леблибия
предстои:
Вечеря: салата зеле и моркови с лимон,зехтин и чесън.
Пържена риба чернокоп 2 броя.
Евентуаално по късно ябълка и чай ако огладнея.
Днес на обяд 1 час след карнитина се поразкърших 30 мин в къщи малко потичах(хола ми е голям),малко упражнения за ръце и крака.Още съм схваната от грип-а и ме болят горе врата,плешките,кръста и мускулите без да съм ги натоварвала.
казано от missCapriz на 04.11.09, 16:37:
Здравейте ,
... постоянно чета по форумите, фитнес програми, упражнения, хранене. От вчера махнах пектина (нещо не ми подейства добре на обмяната) и се върнах към активията,
Здрасти, така постоянно четейки, си изпуснала мненията за активията.