Как човек може сам да си създаде трен. програма?

03.11.09
16:50

Ясно е, че бодибилдинга е сложна работа, обаче има ли начин аматьорите (като мен например) правилно да си правим програмите?
В интернет пише адски адски много, има стотици методи на тренировки и така нататък, обаче някой може ли да ми обясни чисто и просто - има ли информативен източник, който да не е изключително дълъг, според който сам мога да си направя програма?

Не навлизам в детайли, защото не искам някой тук лично да се мъчи да ми създава програма (защото така ставам дразнител).

Благодарско :)

03.11.09
17:16

казано от Емил Начев на 03.11.09, 17:05:

Пробвай някои програми, и накрая ще си нагласиш нещо.
Направи си сплит 2, максимум 3 дни. По едно основно упражнение за мускулна група. После може макс. 2 допълнителни за голяма група, 1 допълнително за малка група. Първо тренираш големите мускулни групи, после малките. Приблизитено нещо такова може да е.
Големите са крака, гръб, гърди. Малкие са ръце и рамена. Корема и той па е отделна история :lol:.

Хиляда американски статии за тренировки да бях чел, по-събрано и точно от твоето нямаше да има! Ей тва се нарича спартанец!

ПИ

03.11.09
17:29

Експериментирай! Виж кое най-добре ти действа.

Мнението беше редактирано от Питбула на 03.11.09 17:31.

Хммм... интересен въпрос. Смятам, че за да може човек да си състави оптималната тренировъчна програма, трябва да е натрупал определено количество спортен опит и стаж в залата за фитнес. Тогава той ще е наясно с влиянието на различните натоварвания, различните упражнения, кое как му се отразява и разбира се - ще познава тялото си. До тогава изкуството е в това да четеш постоянно (=да учиш), да експериментираш разумно и да търсиш максимума в начинанието си.

03.11.09
19:41

казано от Кольо Пияндето на 03.11.09, 18:59:

Хммм... интересен въпрос. Смятам, че за да може човек да си състави оптималната тренировъчна програма, трябва да е натрупал определено количество спортен опит и стаж в залата за фитнес. Тогава той ще е наясно с влиянието на различните натоварвания, различните упражнения, кое как му се отразява и разбира се - ще познава тялото си. До тогава изкуството е в това да четеш постоянно (=да учиш), да експериментираш разумно и да търсиш максимума в начинанието си.

Благодаря за отговора :) Ракията те е направила мъдър!

03.11.09
22:15

Тука весела работа, става за бисерите от форума. :lol:

03.11.09
23:46

Мисля, че тази статия в две части дава много подробен отговор на въпроса ти:
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/how_to_design_a_damn_good_program_part_1&cr;=
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/how_to_design_a_damn_good_program_part_2&cr;=
Препоръчвам ти също така и тези:
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/training_for_newbies_part_1&cr;=
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/training_for_newbies_part_2&cr;=

BU

04.11.09
00:55

Моят съвет :

Избери 5-6 добри упражнения,на които искаш да прогресираш (препоръчва се да бъдат такива,силата придобита от които може да се ползва и в други дейности) и ги прави често,като се стараеш да подобряваш старите си постижения. :) Това е най-простия вариант.

Сега започваме малко да усложняваме:

Създай баланс между хоризонтално/вертикално положение при изпълнение на упражненията,между бутане и дърпане,между антагонисти,съблюдавай да не пренебрегваш мускулни групи,следи много внимателно дали не претренираш и редовно си давай почивки.
Редувай броя на повторенията,утежнението (но без да се отдалечаваш от целта си),старай се постоянно да учиш повече за упражненията,които употребяваш с цел да подобриш техниката си.

Ето това го прави 2-3 години и после чети какво ти е пуснал Петко. ;p

ЕДИТ:

Не,после смени упражненията. Хаха.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 04.11.09 00:56.

04.11.09
15:30

Здравей! :)

Ако под начинаещ имаш предвид някой,който има 1-2 месеца стаж в залата според мен няма да може.Техниката на упражненията отнема дълго време,а това да си познаваш тялото още по-дълго и ако блъскаш без да мислиш и експериментираш то тогава е ясно,че няма да можеш да си направиш оптимална програма :-) .

04.11.09
15:53

казано от Cholesterol.monster на 04.11.09, 15:30:

Здравей! :)

Ако под начинаещ имаш предвид някой,който има 1-2 месеца стаж в залата според мен няма да може.Техниката на упражненията отнема дълго време,а това да си познаваш тялото още по-дълго и ако блъскаш без да мислиш и експериментираш то тогава е ясно,че няма да можеш да си направиш оптимална програма :-) .

Еми 4 месеца карам по една програма, направена от културист... Ама сайтовете, които Петко ми даде вероятно ще помогнат да си създам нова.

Аз пък ти препоръчвам един друг сайт на роден език, от който също може да научиш доста:

http://power-building.blogspot.com/

и разбира се :

http://www.bb-team.org/fitness/workouts/

:)

Братле 4 месеца е прекалено малко,а култориста неможе да ти помогне.Само ти си този,който може да си помогне,но не се притеснявай тука в сайта е пълно с програми,почни по някоя,храни се,наспи се и ще видиш резултата :coolsmile: пък и да не се научиш “да се познаваш” не е толкова фатално(е ако няма да ставаш култорист де) просто тренирай умно,яж и спи разумно и тва е .Аиде и голям да пораснеш ;-).

Мнението беше редактирано от Претренирвам на 04.11.09 16:37.

04.11.09
16:54

Благодаря Ванка, а пък ^^^ ти ^^^ си прав.

В момента из нета търся интересни тридневни сплитове. Впрочем, намерих едно, в което 1ви ден се работят гърба и гърдите - тъй като това са две големи групи, няма ли тренировката да е леко неефикасна?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1