04.11.09
19:49
Здравейте.На 17 год. съм 185 см. около 79-80 кг. Тренирам редовно от почти 2 години.Така..Значи започнах да правя “Мъртва Тяга” преди около полувин година.В началото бях много зле.Можех да вдигам 50кг. със зор и после почивах по 4-5 мин. между сериите.Напоследък обаче,започнах още по “насърчено” да тренирам и килограмите които мога да вдигам започнаха да се покачват.Днешната тренировка за гръб направих 2 повторения със 120кг. Мислих си да пробвам със 125 или 130 ,но се отказах,защото другите от залата започнаха да ми говорят,че това са много килограми,че може да се “прекърша”,да не съм се бил “силил” и т.н.Тука по форума гледам разни на по мойте години/килограми правят с по повече.Вие какво ще ме посъветвате?
Втория ми въпрос е каква е разликата когато краката са по-разкрачени или на ширината на раменте?Аз я правя на ширината на раменте.
Третия ми въпрос е,нормално ли е след като си направя серията малко да ме наболва в зоната на кръста (слагам колан) ?Но болката отминава след 1-2 мин. и не е много силна.Аз мисля,че мускулите там ме болят,но все пак да попитам и вас :)
Еми това е,ще бъда благодарен на всеки отзовал се с полезен коментар ;)
Това с килограмите са глупости,колкото можеш да вдигнеш правилно,си го вдигай - имаш ли сила,ползвай я.Друг е въпросът дали 2 повторения са достатъчно постижение,за да качваш още тежестта,но методи и виждания всякакви.По другите ти въпроси нека се изкаже някой друг по-компетентен.За ширината на краката - колкото по-широко,толкова повече би наподобявало сумо тяга,но разликите не знам сега какви са.
Ами, първо ако не се зориш и сила няма да получиш. Нервната система няма да ти позволи да вдигнеш по-големи тежести, независимо дали мускулите ти го позволяват, защото като не дърпаш тежко няма и да достигнеш състояние на ударна адаптация, в следствие на което нервната система няма друг избор, освен да приеме, че това е новата ти по-тежка среда на живот и е едва ли не жизнено важно да отпусне спирачките и да ти разреши да дърпаш по-тежка тяга.
Ех, на мен защо никой не ми казва, че дърпам/бутам/сгъвам/разгъвам големи килограми.. Та..
Второ, разликата в ширината на разкрача е, че тягата влиза на различни мета по тялото. По-широкия разкрач се нарича сумо тяга, на хартия не знам къде и как влиза, но аз поне я усещам повече във вътрешната част на краката, а там съм по-силен, от колкото в кръста. Затова с нея вдигам по-тежко, като оставим настрана факта, че с по-широк разкрач амплитудата на движение е доста малка в сравнение с по-тесния разкрач. Това е и главната причина сумо тягата да е често използвана при състезания или за поставяне на нов рекорд - при powerliftinga принципите просто са различни, но това е за друга тема, няма да изпадам в подробности.
При раменния разкрач (предполагам със сгънати крака) тягата зависи повече от силата на задното бедро и еректорите. Това е класическата тяга. А ако говориш за тяга с раменен разкрач, но изправени крака - това е римска тяга, при нея се залага много повече на кръста, от колкото на краката. Повтарям ти, че това е моя опит, независимо какво пише на лист хартия/статия в интернет. За мен най-популярен вариант няма. Като ми се вдига тежко, дърпам сумо тяга. Като искам да се размажа, дърпам класическа тяга (тя влиза в най-много мускулни групи от която и да е вариация - трапец, предмишница, корем, задник, еректори, задни бедра, изобщо бедра).
Трето - болката е нормална, щом за броени минути изчезва. От болка до болка има разлика. Не мога да ти опиша разликата в болка след добра тренировка (сладката болка), или болка след неправилно изпълнение и/или контузия. Много хора не правят разликата, но такава има. Ако е закратко, ок. Нормално е.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 04.11.09 20:08.
Най-голямо шоу е след тренировка на другия ден е да те боли задника(глутеуса) и да се питаш какво съм правил снощи.
Ако със 120 кг правиш 2 повторения и едвали са леки щом са само 2 по голяма тежест,за момента най-вероятно няма да ти по силите за повече от 1 повторение.
Вдигни бройката на тази тежест и както казаха като ти свикне нерваната система,можеш да пробваш и нагоре с килограмите.
04.11.09
22:27
Не бъкрай “тежко” с “непосилно”.
Тежка е тежест за 5 повторения,тежка е тежест за 8 повторения. :) Не е задължително да се мъчиш всяка тренировка за да има прогрес.
05.11.09
08:51
Много благодаря на всички за отговорите!Разбрах това което ми трябваше :)
Абе мн интересно тая мъртвата тяга хич не ми се отдава :(
Нз аз ли не го правя както трябва или какво ?
//Правя римска тяга сякаш имам по-голямо усещане, че НЕ се излагам с некви
измислени движения и т.н :(
//Иначе аз ако направя серия от 2/3 повторения направо свалям
килограми и продължавам дукато не ги направя 6/8 ... иначе имам чувството, че
все едно не съм правил серия :D :D :D
Мнението беше редактирано от Casi0 на 05.11.09 09:44.
Тежкото натоварва различно. Умората има много разновидности. Колкото до самото изпълнение на класическата тяга - раменен разкрач, клякаш достатъчно ниско, че да хванеш щангата, но ръцете ти да са отпуснати право надолу. Хвата трябва да е буквално сантиметър по-широк от разкрача. Щангата близо до краката, раменете над щангата. Дърпайки нагоре си мислиш как искаш не щангата да отиде нагоре, ами ти да се набиеш в земята. Съвсем различни подходи са това. Гледаш напред, или нагоре. Вдигаш като гърдите са изпъчени напред, а кръста прав. Когато вече почти си в крайната точка на амплитудата биташ задника напред и когато си се изправил гледаш раменете да са над щангата, или зад нея. Търси клипчета.
05.11.09
10:46
казано от Thrashmetal на 05.11.09, 10:41:
Гледаш напред, или нагоре.
Този месец в броя на “Олимп” има статия, че не трябва да се гледа напред. Ще снимам малко по-късно и ще кача.
Врата трябва да е в 1 линия с гърба.
05.11.09
14:51
“Една линия с гърба” пак означава да гледаш пред тялото си.
05.11.09
15:06
В най-ляво тялото е наклонено, главата напред - неправилно.
Другите 2 снимки е дадено правилното изпълнение.
Надявам се че снимките се виждат, нямам в момента фотоапарат да снимам и статията.
http://prikachi.com/images.php?files/1140542g.jpg
Мен ме боли гръбнака, когато гледам надолу. Гледам напред или нагоре за да туширам това ‘разтежение’.
05.11.09
17:45
И разтягане след всяка серия !
05.11.09
17:55
Съгласен съм,че така гръбнака е изправен, НО тялото следва главата,главата сочи надолу-тялото се криви.
Предпочитам да си гледам напред - имам по-добър контрол над движението и по-лесно държа кръста прав.
казано от p17bull на 05.11.09, 10:46:
казано от Thrashmetal на 05.11.09, 10:41:
Гледаш напред, или нагоре.
Този месец в броя на “Олимп” има статия, че не трябва да се гледа напред. Ще снимам малко по-късно и ще кача.
Врата трябва да е в 1 линия с гърба.
боже,как да не трябва да гледаме напреде бе,ти пробвал ли си с 80+ и да гледаш надолу или в тавана,просто невъжможно
отделно в нета всичките ревюта на упражнението ясно показват къде се гледа=напред.
поздрави :)
аз съм правил със 180 и погледа в тавана (по-скоро напред и нагоре) - няма невъзможни неща ;)