Дилема: Велоергометър vs. Крос-Тренажор!? Или кое е по-добро...

04.11.09
23:00

Здравейте колеги,

бях решил да си купя велоергометър. Целта е да правя кардио тренировки сутрин преди работа и вечер преди да си легна, тъй като вече е студено за тичане. И така днес отидох в един магазин и докато разглеждах велоергометрите се заговорих с едно от момичетата, работещи в магазина. Тя ме попита защо искам да си купя велоергометър и и обясних, че освен тренировките в залата (които включват кардио) искам да правя кардио тренировки и вкъщи сутрин, както и когато почивам от тренировките в залата. Момичето ми каза, че според нея по-добрият вариянт е велоергометъра, тъй като на велоергометъра цитирам: “... от кръста нагоре си като пън и тренираш само краката...”. Може и така да е, но все пак като че ли не успя да ме убеди, но със сигурност ме накара да се замисля и да се допитам до други хора с повече опит. Та... кое бихте ми препоръчали - велоергометър, крос-тренажор или студ не студ - ходи си тичай!?

Благодаря Ви предварително!!!

П.С. - ако съм публикувал темата в грешен раздел, моля да бъда извинен, както и темата да бъде преместена на правилното място.

Темата беше редактирана от Wardog на 04.11.09 23:01.

Личните ми предпочитания са към крос-тренажор, определено. Никога не държа подвижните му дръжки му с ръце, но въпреки това ме натоварва много по-добре от въртенето на велоергометър. Държа ръцете си отзад на кръста или се облягам на неподвижните дръжки над дисплея (обикновено сменям двете позиции на равни интервали). Велоергометър избягвам по ред причини... натоварването от него пречи на резултатите ми в спорта извън фитнеса, а и усещам доста напрежение в колената си (имам проблемни колена). Крос-тренажорът ме щади значително в това отношение... Разбира се, съвсем не искам да обобщавам, че велоергометъра е неподходящ или вреден като цяло. На мен лично не ми се отразява добре - това е...

05.11.09
07:12

1. “Студ не студ - ходи си тичай” е най-добре, но път трябва да си супер мотивиран и нахъсан за да преодолееш психологическата бариера ‘Абе, къде ще ходя сега да бягам в тоя студ?!’. Не си е за всеки туй бягане  ;-)  и може би затова са измислени велоергометрите и кростренажорите  ;-) .

А кое е по-добре: велоергометър или кростренажор?!

Кростренажора тренира цялото тяло, по-добър е от велото, но той е и по-скъп от велоергометъра.
Примерно аз как направих.
Имах да речем 1000 лева. Разгледах предложенията в Спорт Депо.
Предпочетох да си купя най-добрият велоергометър за тия пари пред по-нисък клас кростренажор.
Аз не ти препоръчвам да си вземеш кростренажор за домашно ползване по ред причини. Една от които е това, че заема прекалено много място, а и наистина трябва да се изръсиш доста за хубав такъв.

Иначе, въженце. Вземи си въженце  :) .

Мнението беше редактирано от maria на 05.11.09 07:14.

05.11.09
15:21

Някой казват, че ефекта от кростренажора е по-добър от гледна точка сваляне на килограми...аз разлика не виждам между него и велото (в смисъл, че и с двете съм топил), т.е. дори и да има разлика, тя е малка. Следващият критерий е здравината. Е, тук велоергометърът превъзхожда изначално и по дефиниция паянтовата сглобка на кростренажора. И по още един показател аз съм привърженик на велото - заема по-малко място.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.11.09 15:21.

05.11.09
15:30

Аз гласувам за кростренажора. Вярно е, че е по-скъп и по-’чуплив’ от велото, но натоварва цялото тяло (за разлика от велото, при което използваш основно квадрицепси). Освен това кростренажорът щади ставите и е по-забавен :)

05.11.09
16:45

аз пък мисля че най-добре е да си вземеш степер, определено ефекта от него е поразителен :)

05.11.09
16:51

Степер и поразителен ефект ? Да Да  :lol:

05.11.09
19:51

Благодаря Ви за бързите и точни отговори!
Принципно не ме плаши психическата бариера... Не се “страхувам” от това, че ще ми е студено, а от това да не си докарвам настинки и здравословни проблеми. Това е единственото нещо, което ме спира. Иначе със сигурност е най-добрият вариянт.

05.11.09
23:08

По-ефективен е този уред, който те натоварва повече и ти е по-трудно самото движението. Пътека с наклон is the best!
Между тренажор и колело , тренажорът е и по-ефективен и не толкова скучен! При нас може да намериш такива на конкурентни цени с 2 години гаранция. На сайта все още не са добавени всички уреди, ако те интересуват и други предложения ми пиши на лични. Поздрави!

06.11.09
09:43

Ако имаш възможност вземи и двете :P

казано от Wardog на 05.11.09, 19:51:

Благодаря Ви за бързите и точни отговори!
Принципно не ме плаши психическата бариера... Не се “страхувам” от това, че ще ми е студено, а от това да не си докарвам настинки и здравословни проблеми. Това е единственото нещо, което ме спира. Иначе със сигурност е най-добрият вариянт.

Проблем с тичането на студено на практика няма - важното е да не спираш под никакъв предлог докато не се прибереш на топло. Тичал съм доста при зимни условия, но в интерес на истината - само на планина. Там въздухът не е като софийския - студено е, вятър, сняг, но човек сякаш няма как да се разболее. Ако направя такова нещо в София, почти съм сигурен, че ще настина. В този смисъл щом не мога да тичам на чист въздух, то бих предпочел да го правя на закрито (т.е. стигаме до крос-тренажорите, велоергометрите, пътечките).

казано от Sme6ko на 06.11.09, 09:43:

Ако имаш възможност вземи и двете :P

Ако той има такава възможност, вероятно няма да пита във форума кое да избере, нали?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.11.09 09:50.

06.11.09
20:17

Велото е по-добро според мен.

100% ще издържи повече експлоатация от кростренажора, особено ако си фен на HIIT.

Мнението беше редактирано от morley1 на 06.11.09 20:18.

07.11.09
09:48

За студа остави да не ти пука само тоя свински грип ся...татко ми разпбавя зимата са ги карали на лагер да се каляват като правят път в снега с рацете да го чистят и да бягат по боксерки трябва тялото да е издражливо не само напомпено и мекошаво .

07.11.09
11:51

Според мен крос-тренажора е по-добър . От моя личен опит съм забелязал,че тренажора гори повече калории както някои колеги бяха писали по-нагоре.Искам също да кажа,че една приятелка си беше взела велоергометър вкъщи и тренираше всеки ден по 30 минути и като се видяхме след 3-4 месеца ви казвам в краката беше стана много голяма,а в същото време в ханша много слаба и не е много красиво....та идеята ми е ,че от велоергометъра краката се развиват много....

07.11.09
14:29

Велоергометъра отнема значително по-малко място, относително по-здрав е, а с кое се топят повече килограми не знам, но ми се вижда малко алабалистика - и с двете може да стопиш доволно.
Естествено най-добре е да си тичаш, или въртиш колело, или скачаш на въже... Но след една-две седмици като стане минус 15, и се заледи, и ако евентуално трябва да го правиш сутрин рано преди работа, което за мен е 6 часа, ходи се абстрахирай навънка...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1