Добавки от интернет

Прескочи до:

09.11.09
10:37

Да, категорично.

09.11.09
10:41

еми примерно поръчката ми от нета (америка примерно) е за 130 евро , обаче с доставката е 160 евро примерно ... и кое се гледа - колко струват продуктите или колко плащам аз ?

09.11.09
10:50

казано от pachkata на 09.11.09, 10:41:

еми примерно поръчката ми от нета (америка примерно) е за 130 евро , обаче с доставката е 160 евро примерно ... и кое се гледа - колко струват продуктите или колко плащам аз ?

Да, това е важно да се отбележи.

В тези 150 EUR влизат и разходите за транспорт. С други думи цената на стоката + транспорта трябва да бъдат сума под 150 EUR, за да може пратката да бъде пропусната без митнически контрол.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.11.09 10:59.

09.11.09
11:04

Няма логика според мен , по логично ми се струва да гледат само цената на пратката , защото тази цена е написана върху пратката , никой не казва на митничарите колко плащам аз за доставка ... ако греша ме поправете !

09.11.09
11:14

казано от Кольо Пияндето на 09.11.09, 10:57:

В тези 150 EUR влизат и разходите за транспорт. С други думи цената на стоката + транспорта трябва да бъдат сума под 150 EUR, за да може пратката да бъде пропусната без митнически контрол.

А има ли значение теглото на пратката - 2-5-12кг, ако тя е под 150 EUR?

казано от pachkata на 09.11.09, 11:04:

Няма логика според мен , по-логично ми се струва да гледат само цената на пратката, защото тази цена е написана върху пратката...

Логика? Ще ти издам тайната - Закон за митниците и Правилник за прилагането му... За каква логика говориш - нямам представа.
В документацията, която придружава пратката, има информация за стойността на транспорта (естествено).

казано от unamed на 09.11.09, 11:14:

А има ли значение теглото на пратката - 2-5-12кг, ако тя е под 150 EUR?

Теглото на пратката има значение до толкова, до колкото (ако) влияе върху цената на транспорта.

09.11.09
19:10

Теглото няма значение. За 150-те евро се гледа само стойността на продуктите без доставката - изрично съм питал(а и знам че продукти се обмитяват ама услуги ....). В разписката от нетришън ясно пише колко е доставката и тя се отделя от сумата за обмитяване. В противен случай поръчката за която бях споменал няколко поста назад трябваше да ми я обмитят защото беше 216$ общо което по тогавашния долар по 1.44 си е 311лв. А и общо взето на мен не ми е проблем да поръчвам на 2-3 пъти през 4-5 дена като разпределя поръчките ми да не надхвърлят 200$ без доставка и пак няма да има обмитяване

казано от pockobg на 09.11.09, 19:10:

За 150-те евро се гледа само стойността на продуктите без доставката - изрично съм питал (а и знам, че продукти се обмитяват, ама услуги...). В разписката от нетришън ясно пише колко е доставката и тя се отделя от сумата за обмитяване. В противен случай поръчката за която бях споменал няколко поста назад трябваше да ми я обмитят защото беше 216$ общо което по тогавашния долар по 1.44 си е 311лв...

Извини ме, но имам въпросчета:
- кого си питал за това дали транспорта влиза в сумата от 150 EUR или не?
- платените от теб 216$ по курса на коя банка ги пресметна тогава?

09.11.09
20:21

Транспортните разходи са част от обмитяваната стойност и следва да се имат предвид при покупките.
Това ,че някой минава между капките, нищо не означава. Когато безмитният внос беше до 40 евро, имах  доставки за по няколкостотин долара и не съм плащал мито. Въпрос на късмет, така да си го обясним....

Мнението беше редактирано от stivcho на 09.11.09 20:36.

09.11.09
20:44

казано от Кольо Пияндето на 09.11.09, 19:25:

казано от pockobg на 09.11.09, 19:10:

За 150-те евро се гледа само стойността на продуктите без доставката - изрично съм питал (а и знам, че продукти се обмитяват, ама услуги...). В разписката от нетришън ясно пише колко е доставката и тя се отделя от сумата за обмитяване. В противен случай поръчката за която бях споменал няколко поста назад трябваше да ми я обмитят защото беше 216$ общо което по тогавашния долар по 1.44 си е 311лв...

Извини ме, но имам въпросчета:
- кого си питал за това дали транспорта влиза в сумата от 150 EUR или не?
- платените от теб 216$ по курса на коя банка ги пресметна тогава?

- звънях в София, защото нашите митничари неможаха да ми дадат точн отговор. В СОфия звънях 3 пъти в различни дни, като все различни хора ми вдигаха и отговора им беше еднакъв
- по курса на банката в която ми е картата. А и в крайна сметка ми изтеглиха ~311лв от картата

казано от pockobg на 09.11.09, 20:44:

- звънях в София, защото нашите митничари не_можаха да ми дадат точeн отговор. В София звънях 3 пъти в различни дни, като все различни хора ми вдигаха и отговора им беше еднакъв

Ами... принципно ме интересуваше къде точно си звънял, но както и да е... Защото моят собствен опит, а опитът на колегите ми на митница Аерогара, е точно обратен... Колкото до транспортната услуга - цената й е неделима част от сделка с международен характер по отношение на митническия контрол. Да, в документите, придружаващи пратката, може да е отделена от цената на продукта, но това не значи, че не участва в калкулацията. Това са правилата. Причините за изключенията не са ми известни.

- по курса на банката в която ми е картата. А и в крайна сметка ми изтеглиха ~311лв от картата

Умишлено зададох подвеждащ въпрос. Митницата не работи по курс на еди-коя-си банка. Курсът на основните валути за митнически цели се фиксира за всеки календарен месец и в рамките на него не се променя. Естествено - твоята банка работи по свой собствен курс, но той е независим от митническия и може да бъде различен от него. Разбира се, разликите не са големи, но ги има и е възможно (повтарям - възможно) да бъдат причина за подобно нещо. Митницата гледа, пресмята и оценява само и единствено по нейния курс.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.11.09 21:32.

09.11.09
21:32

А когато поръчката е под 150 EUR сигурно ли е на 100%, че няма да има обмитяване?

09.11.09
21:35

казано от Кольо Пияндето на 09.11.09, 21:32:

Умишлено зададох подвеждащ въпрос. Митницата не работи по курс на еди-коя-си банка. Курсът на основните валути за митнически цели се фиксира за всеки календарен месец и в рамките на него не се променя. Естествено - твоята банка работи по свой собствен курс, но той е независим от митническия и може да бъде различен от него. Разбира се, разликите не са големи, но ги има и е възможно (повтарям - възможно) да бъдат причина за подобно нещо. Митницата гледа, пресмята и оценява само и единствено по нейния курс.

А от къде можем да видим курса на митницата?

Мнението беше редактирано от unamed на 09.11.09 21:36.

казано от unamed на 09.11.09, 21:35:

От сайта на митницата... естествено.

09.11.09
21:44

казано от Кольо Пияндето на 09.11.09, 21:40:

казано от unamed на 09.11.09, 21:35:

От сайта на митницата... естествено.

А ти поръчвал ли си от netriton.com, и там пише ли след потвърждаване на поръчката, към коя митница отива?

09.11.09
22:21

казано от Кольо Пияндето на 09.11.09, 21:32:

- звънях в София, защото нашите митничари не_можаха да ми дадат точeн отговор. В София звънях 3 пъти в различни дни, като все различни хора ми вдигаха и отговора им беше еднакъв

Ами... принципно ме интересуваше къде точно си звънял, но както и да е... Защото моят собствен опит, а опитът на колегите ми на митница Аерогара, е точно обратен... Колкото до транспортната услуга - цената й е неделима част от сделка с международен характер по отношение на митническия контрол. Да, в документите, придружаващи пратката, може да е отделена от цената на продукта, но това не значи, че не участва в калкулацията. Това са правилата. Причините за изключенията не са ми известни.

-Мисля че тук звънях - Регионални митнически дирекции, София тел.02 9859 4602/02 931 03 69. Казаха ми точно и ясно - транспорта не влиза в калкулацията на мито! А твоя опит с поръчките на добавки какъв е?

-Разликите в курсовете на митницата и банките се различават с 0.01лв до колкото съм забелязвал, а това не е сума която би променила драстично нещата ..... на 300$ са 1.5 евро разлика

Мнението беше редактирано от pockobg на 09.11.09 22:23.

10.11.09
00:10

в bodybuilding.com има опция Internacional Express Courier ... това значи чрез куриер ли идва ... и пак по същия начин ли се обмитява - над 150 евро ?

10.11.09
00:12

е добре де , 150 евро са 292,5 лв , това значи , че ПРИМЕРНО моята поръчка продукти + доставка - 210 $ = 275,1 лв ... няма да се обмитява така ли да го разбирам ?

казано от pockobg на 09.11.09, 22:21:

-Мисля че тук звънях - Регионални митнически дирекции, София тел.02 9859 4602/02 931 03 69. Казаха ми точно и ясно - транспорта не влиза в калкулацията на мито! А твоя опит с поръчките на добавки какъв е?

Опит с поръчване на хранителни добавки чрез интернет нямам.
Имам зад себе си 4-5 години опит като митнически агент (до преди няколко месеца работех като такъв).
Ще направя едно по-солидно проучване, благодаря за информацията.

казано от pockobg на 09.11.09, 22:21:

-Разликите в курсовете на митницата и банките се различават с 0.01лв до колкото съм забелязвал, а това не е сума която би променила драстично нещата ..... на 300$ са 1.5 евро разлика

В момента курсът на Пощенска банка за 1 USD е с 0.03 лева по-висок от митническия (избрах банката случайно). При твоя случай това би дало 5-6 лева разлика (в момента, разбира се, тогава може и да не е била такава разликата), т.е. достатъчно, за да има значение. Всъщност, разликата може и да е съвсем малка - ако стойността на поръчката ти е 293.50 лева, то тя подлежи на митнически контрол. Курсът на EUR за митница е фиксиран и не се променя всеки месец, както другите валути - той е 1.95583 лева за 1 EUR. Изрично повторих в предишното си мнение, че това е възможен вариант, а не непременно причината, поради която не си ходил на митница.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.11.09 04:52.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:085:0001:0002:BG:PDF

член 1 точка 3:
3. В член 27 стойността 22 ECU се заменя със 150 EUR.

Ако ви се занимава поровете се на
http://www.mitnica.eu/

Предполагам много неща може да се изяснят, сред които и защо е толкова скъпо да купуваш добавки в БГ.

10.11.09
10:49

еее супер значи е твърдо ясно , че границата е 150 евро ... само че не знаем дали влиза и транспорта на 100 % или не !

СА

10.11.09
11:01

Демек,ако стойноста на пратката е под 150 Euro не се обезмитява?
EDIT:
Посочената от Вас сума надвишава лимита за безмитен внос (45 евро при пратка от физическо лице и 150 евро при пратка от юридическо лице), което означава, че нямате право на митнически облекчения.

Мнението беше редактирано от Сами на 10.11.09 13:21.

10.11.09
12:02

е да то е така , ама не се знае дали стоиността на пратката + транспорта или без транспорта се обмитяват ....

150 евро са 292,5 лв , това значи , че ПРИМЕРНО моята поръчка продукти + доставка - 210 $ = 275,1 лв ... няма да се обмитява така ли да го разбирам ??????????

Мнението беше редактирано от pachkata на 10.11.09 12:11.

10.11.09
16:49

Така, токущо по случайност на работното ми място ме посети господина който приема пратките от чужбина в отдела на митници гр.Силистра. Попитах го как стоят нещата в нашия случай и той ми обясни - при пратка от юридическо към физическо лице максималната стойност при която няма да има обмитяване е 150 евро по курс на митницата и в стойността за обмитяване влиза само стойността на продуктите в кулета!Без транспорта! Само не трябва да се поръчват големи количества от един и същ продукт т.е. 20бр креатин 300гр да кажем, защото ще се сметне за дистрибуция и пак ще бъде обмитено. Попитах го за прост пример - поръчвам 3х10лб протеин които струват 180$ без доставка, ще има ли проблем? той ми каза че ако на кутиите си пише какво е, те ще си направят проверката и ако не е забранено да се внася в България ще ми изпратят призовка да си го получа от пощата. Изрично ми спомена да поръчвам само през Въздушната поща защото там контрола е бил по друг начин, ако е с DHL да кажем и поръчам същите неща най-вероятно ще има проблем!

10.11.09
17:30

Благодарско за информацията.

15.11.09
22:26

Аз си поръчвам от нетришън и съм много доволен в пъти по евтино(минимум 2пъти отколкото от България естествено съчетание от няколко продукта не един).
Но понеже си поръчвам за мене си за повече от 300 лева не съм поръчвал!
Проблеми съм нямал.
При мен до 10-11 дена идват.

16.11.09
07:05

Много интересна тема, за първи път влязох в netrition.com и останах смаяна от цените... ха, там хората не стига че взимат по-високи заплати, ами пазаруват и за без пари.
Направих си регистрация, звъннах на брат ми и му казах да си избере нещо от сайта и ще си направим поръчка. Много се кефя. И ще гледам да не превиша 150 euro.
Мерси за темата  ;-) !!

16.11.09
08:46

Мила ти си открила топлата вода =))

16.11.09
09:07

казано от Мария Никифорова на 16.11.09, 07:05:

Много интересна тема, за първи път влязох в netrition.com и останах смаяна от цените... ха, там хората не стига че взимат по-високи заплати, ами пазаруват и за без пари.
Направих си регистрация, звъннах на брат ми и му казах да си избере нещо от сайта и ще си направим поръчка. Много се кефя. И ще гледам да не превиша 150 euro.
Мерси за темата  ;-) !!

Веднага да ни споделиш как е протекло всичко, след като получиш пратката. :P

16.11.09
11:29

открих, че тази тема е табу във форума поради многото дистрибутори и те сигурно пазаруват от нетришън

16.11.09
13:59

“Пратки  до 50 евро не се облагат с мито и ДДС.

Пратки от 50 до 150 евро  - не се облагат с мито и ДДС, обаче все пак трябва да се разходите до Митница, като предварително заплатите за цесия 12 лева. Там трябва да платите за попълване на митническа декларация (15 лева за 1 артикул и по 6 лв за всеки следващ), да изчакате на опашка за физически лица за да Ви освободят пратката. В тези 150 евро според митничаря не влиза цената на транспорта, обаче според UPS влиза.

За пратки над  150 евро  се дължи 12% мито, 20% ДДС......”

Това го открих в бгмама :) за поръчки от USA(Victoria’s secret).

16.11.09
14:05

казано от mo9 на 16.11.09, 13:59:

Пратки от 50 до 150 евро  - не се облагат с мито и ДДС, обаче все пак трябва да се разходите до Митница, като предварително заплатите за цесия 12 лева. Там трябва да платите за попълване на митническа декларация (15 лева за 1 артикул и по 6 лв за всеки следващ), да изчакате на опашка за физически лица за да Ви освободят пратката. В тези 150 евро според митничаря не влиза цената на транспорта, обаче според UPS влиза.

Абсолютни глупости и такива с по 1 мнение регистрирани ония ден въобще не ги гледайте.
Пък и видяно в бгмама разкажи и колко пъти е нормално да пръцка бебето през първите три месеца.

казано от WESTA на 16.11.09, 14:05:

Абсолютни глупости и такива с по 1 мнение регистрирани ония ден въобще не ги гледайте...

Не точно глупости, а думи, извадени от контекста.
По тази причина са безполезни - те се отнасят за друг търговски отношения, а и за друг тип стоки.
Предвид на това, че много хора четат без да мислят, такова мнение може да бъде доста подвеждащо, съгласен съм...

16.11.09
20:30

Ако се намери кой е mo9 ще е много интересно :) Като се позачетеш малко почти всичко е неправдоподобно!
Първо пишат че до 50 евро не се обмитяват после че от 50-150 евро пак не се обмитяват ?!? Смесени са законите за изпращане на стоки без обмитяване от США -> България за частно лице -> частно лице(45евро) и юридическо лице ->частно лице(150евро).И защо да се разхождаме до митницата да си взема пратката след като тя пристига накрая в пощата?
UPS който успее да направи един гугъл може да разбере че е доставчик ..... а не минтница която да ти каже какво влиза за обмитяване.

16.11.09
23:33

Хмм интересно.Аз си мислех, че тези 150Евро се отнасят за продукти и транспорт, а то било само за продуктите.При мен в сайта от който пазаря ако поръчката ми надвишава тези 150Евро ми разделят пратката на няколко(2-3) по-малки кашончета и така си минавам метър.Ако искате мога да Ви пусна линк към сайта. :) ? и бтв като съм сравнявал цените на доставка май са по-изгодни от тези на нетришъна. :)

17.11.09
00:02

ооо сподели го тогава брат , ще ти бъдем много благодарни ако е така

17.11.09
07:14

казано от pockobg на 16.11.09, 20:30:

Ако се намери кой е mo9 ще е много интересно :) Като се позачетеш малко почти всичко е неправдоподобно!
Първо пишат че до 50 евро не се обмитяват после че от 50-150 евро пак не се обмитяват ?!? Смесени са законите за изпращане на стоки без обмитяване от США -> България за частно лице -> частно лице(45евро) и юридическо лице ->частно лице(150евро).И защо да се разхождаме до митницата да си взема пратката след като тя пристига накрая в пощата?
UPS който успее да направи един гугъл може да разбере че е доставчик ..... а не минтница която да ти каже какво влиза за обмитяване.

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=430694.0 - от тука е цитата който постнах.

Какво искаш да кажеш с това “Ако се намери кой е mo9 ще е много интересно”?

казано от mo9 на 17.11.09, 07:14:

http://forum.bg-mamma.com… - от тук е цитатът, който постнах.

Погледна ли изобщо мнението ми по-нагоре? Никой не оспорва източника ти, а приложимостта на цитираното от теб.

17.11.09
08:11

казано от Кольо Пияндето на 17.11.09, 07:55:

казано от mo9 на 17.11.09, 07:14:

http://forum.bg-mamma.com… - от тук е цитатът, който постнах.

Погледна ли изобщо мнението ми по-нагоре? Никой не оспорва източника ти, а приложимостта на цитираното от теб.

Разбира се че прочетох написаното от теб, не случайно отговорих на  pockobg   а не на твоя пост.

Благодаря за проверката  :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1