11.04.04
10:37
От скоро започнах да правя гръбни преси и след тренировки имам силни болки в кръста.Мога ли да си направя нещо на кръста от това упражнение :?:
Как ги правиш тия гръбни преси?
Имаш ли проблеми с кръста?
Гледай да изпълняваш упражнението правилно.
Мъртва тяга правиш ли и правил ли си?
11.04.04
17:30
На лежанката за гръбни преси.Правя го без тежести.Мътва тяга не правя.Мисля,че го правя правилно,защото питах интруктура и той ми показа как да го правя.
MNOGO VNIMAVAI NAISTINA,ZASTOTO OBLASTTA NA KRASTA E MN 4UVSTVITELNA I KATO NISTO MOJE6 DA POLU4I6 TRAVMA I TO ZA DALGO VREME.ZATOVA IZBJAGVAI TEJESTITE S MN KILOS,SAVETVAI SE S INSTRUKTOR ZA PRAVILNA STOIKA I NE NA POSLEDNO MJASTO IZBERI SI PODOBNO UPRAJNENIE,KOETO NE NATOVARVA KRASTA.USPEH
pi4 az misla,4e tezi bolki koito gi ima6 sa muskulna teska :wink: purviqt put kogato pravih 4uk4eta,kogato losta mi be6e na zemqta se nalaga6e da pravq 1-vo tqga(a do togava ne sum preniral za krusta)i 2-3 dena jestoki bolki,nakraq razbrah 4e e muskulna treska.Tova stava za6toto bolkata ne e kato pri drugite oblasti,a dosta po stranna.IV4O dokolkoto razbiram negovata cel e natovarvane na krusta
Napster, поради голямата си амплитуда на движение, при стави като раменете и кръста има повишена опасност от травма. надявам се, че можеш да различаваш болката в мускула, причинена от мускулна треска и болката в ставата. Ако болката е в ставата, незабавно посети специалист. И не на последно място - важен компонент от общото загряване е загряването на ставите - китки, лакти рамене, кръст, колене. Прави такова преди всяка тренировка, за да намалош риска от травми в ставите.
Успех !!!
I za men grubnite presi biaha ko6mar. Sled 2 meseja kato gi pravih po4ti na vsiaka trenirovka (pod goliam naklon s pulna amplituda 4 serii po 25) o6te use6tam slaba muskulna treska. I az mislia, 4e e muskulna treska, za6toto purvia put kogato pravih posle ne mojeh da STANA! Napravo biah skovan. Za 2-3 dena se opravih i sega si pravia non stop. A sega kato si pogledna tezi mukuli sa super mo6tni i mnogo me radvat. Napompvat se kato predmi6nicata i bicepsa i sa mi edni ot lubimite. Vse pak pitai treniora si…moje i da e travma koi znae.
Пичое само 1 ще ви кажа, ако искате да ставате здрави правете тяга!
Научете се да я правите, както трябва и гледайте за кои мускули си говориме после, заебете тия гръбни преси те са за здравите батковци и за мацките :) Изградете як кръст, за да нямате проблеми с другите упражнения, като клек, лег, бицепсово згъване и подобни, които натоварват кръста. Почнете с леки кг. обаче, за да няма плачка :wink:
13.04.04
21:49
Hm.. neznam kak pri neukrepnal vse oshte krust, shte preporuchvash da se pravi tqga, mislq che tochno tova uprajnenie moje da dovede do mnogo seriozni i tejki kontuzii na krusta ... Az sum za grubnite presi, dokato ne se useti ukrepvane v krusta, i chak togava moje da se premine kum tqgata…:)
Iska6 da kaje6 za serioznite power lifteri. Samo ako trenira6 silov triboi triabva da pravi6 murtva tqga. Az neznam dali niakoi kulturist pravi murtva tiaga.
ППППАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХААА
съжалявам пичове, ама не се здържах :(
за любо и андрю: не ви казвам, да слагате по 100кг.
При перфектна техника риска от кунтузии е минимален.
А за мосю мускул, май не е виждал нито една тренировачна програма на някой културист. Джей Кътлър и Рони прават тяга и са правили винаги. Друг е въпроса, ако имаш 110кг. релеф и от еректорите могат да ти излезнат 15 паржоли :) тогава може и да не наблягаш на тягата, нали :)?
без да пробваш нещо как ще достигнеш техниката?
никой не се ражда научен, андрю :)
питай някой компетентен, не мисля, че ще ти откаже.
14.04.04
21:51
Истината е в движенията ТЯГА,КЛЕК,ЛЕГ,ТЕК(Тази истина е по особена :shock: )РАМЕННИ ПРЕСИ,ЛЕГ ПРЕСА И НАПАДИ!
Без тяга няма гръб!Аз от две серии тяга получавах мускулна треска на цялото тяло!!!Големите назобени батковци които гледате и им се възхищавате определено правят тяга!
Пич, изпревари ме !!! :D
Така си е - без базови движения няма маса, без тяга няма гръб. Не мисля, че при правилна техника можеш да получиш травма при което и да било базово движение.
Мтака я :)
Клек, тега и лег мноо ясно!
За тези, които искат една добра основа препоръчвам тази програма:
Клек, лег, тяга, раменни преси.
Прават се по 5 серии от всяко упражнение, където 2 са загряващи, 2 работни и една изцеждаща с по-леки килца. Практикува се 2 пъти седмично програмата, пр. понеделник и четвъртък.
Дигайте 3 месеца така и ми кажете как е :)
Има един пич в залата 3 месеця я прави и са прави серии с 130кг на клека и тягата.
Момчето може да се каже, че е начинаещ...
Това ти дава тагава база, че си немате на идея за кои основи говориме :)
Следващата стъпка е сплит програма, с няколко упражнения в плюс.
Питайте ако ви интересува :)
Много правилно момчета.Аз като видя вьв форума за тяга и клектрьпки ме побиват,просто защото не мога да ги правч тези идеални упражнения.Имам големи проблеми с коленете.Преди 2месеца реших отново вьпреки всичко да сложа няколко серии тяга и сложих 140кг,които преди не бяха проблем,но коляното изпусна а от там и крьста.Да не говорим за след това......На лег пресата слагах и 200кг и направих 6 повторения и лявото коляно ми се напьлни с вода.За това изобщо не правя тези упражнения,но те са задьлжителни за това ги правете правилно и няма да имате проблем :o :o :o
Na men godinkite sa mi malko i za tova izbqgvam da natovarvam krusta,vse o6te mi se raste :roll:
15.04.04
20:12
Ти май си се объркал ама МНОГОООО!!! Ако искаш да си укрепиш кръста най-добрия начин е с тяга! Може и с хиперекстензии, но няма да е същия ефекта. Препоръчвам ти като за начало да правиш тяга само в края на тренировката по 2-3 серии с 10-ина повторения. Интензивността да е ниска защото както каза някой от две серии няма да можеш да станеш от леглото заради мускулна треска. Грешно е да смяташ че заради тягата можеш да спреш да тренираш. Рони Колман във втория си филм прави тяга с 362,5 кг за 2 повторения пък все още си е Мр. Олимпиа, а филма е заснет преди мр.олимпиа 2000, така, че....
Ti puk ne moje6 da 4ete6, ama tova e druga tema. A 6te obiasni6 li to4no pravilnoto obiasnenie plz. Iskam da pravia, ama me e strah ot kontuzia. Predi 3 godini pravih ama togava biah s trenior, koito mi sloji niakakva jiletka, kolan, nakolennici i kaska( :D bez poslednite 2 de) Su6to i me paze6e prez cialoto vreme. Sigurno ne e slu4aino. Zna4i bi li mi obiasnil s podrobnosti kak da pravia tqga bezopasno? Kak to4no stava6e izdurpvaneto?
Мойто мнение, е че щом целта е окрепване на кръста тягата трябва да се прави до под капачките, слизането понадолу излишно натоварва краката (те се правят в друг ден от гърба :)).
Значи разкрач на раменете, ръцете в надхват малко по-широко, колкото да не им пречат коленете. Кръста ВИНАГИ изправен в обратна дъга. Хващаш и дигаш догоре и назад, така че мускулите силно да контрахират, добре е също да издаваш силно плешките назад, така се натоварва добре и трапеца и горната част на гърба в средата. При пускането е много важно да няма изгърбване, добре е да се гледаш странично в някое огледало докато заучиш движението. Пускаш малко до под колената. Тфае цялата философия. При мен лично работи много добре и сам доволен. Почни с леки килца докато си изградиш добра техника и постепенно покачвай килограмите, за да няма контузии. Прави една, две заграващи серии и три четири работни. Аз лично правя пирамида 12,10,8,6 без заграващите.
Успех :)
18.04.04
11:59
Be.. mnogo me interesuva, kolko staj imat tezi ot vas, koito sa “za” tqgata, i dali i te sa pochnali da ukrepvat krusta si s murtva tqga, takava glypost ne bqh chuval, kak tqgata moje da ukrepne krust, koito izobshto ne e sviknal na natovarvane, shto se otnasq do pravilnoto izpulnenie i t.n e qsno che nachinaeshtite ne mogat da izpulnqt pravilno, oshte poveche, che povecheto redqt kosmi4eski tejesti, koeto vodi do oshte po negativen efekt v/y krusta im.Trqbva da si treniral krusta si s uprajneniq kato grybnite presi dosta dulgo vreme predi da pochnesh da pravish tqga.Nqma spor, che e prekrasno uprajnenie za krusta, no vuprosyt e koga si gotov da q pravish…
18.04.04
12:58
Хехех :oops: Ти как мислиш се укрепва кръст като го мажеш със индииски билки ли :cry: ???Тялото се укрепва точно чрез стрес и адаптация,естествено че трябва да правиш тяга за да укрепиш кръста,но ако си начинаещ ще вземеш мерки как и кога да правиш тягата!
Защо начинаещите да не го изпълняват правилно???ще го изпълняват с празен лост,лошо няма!
Гръбните преси са за хора със кофти структура,тънки кости и т.н............е естествено и за професионалисти които искат да изолират кръста.Аз дори не използвам тягата да натоваря кръста,аз я използвам за да шашна целият гръб!
moje li nqkoi da mi kaje kak da q pravq tqgata (na4inae6t sum)znam 4e po gore gotcha(mislq) be6e pisal ama ni6to ne razbrah :? po to4no trqbva li krakata da sa leko sviti (vijdal sam go na snimka ) i trqbva li racete da budat v nad ili pod ili smesen hvat (4etoh go v foruma ).Kato vdigna 6tangata ot kakvo da pravq (po prosti4ko go obqsnete PLS )predi okolo godina trenirah ama ne seriozno i sam zabravil to4noto izpulnenie(seshtam se samo 4e racete se izpolzvaha kato “kuki” a krusta raboteshe ) KOITO ISKA DA MI SE SMEE ZA TUPITE OBQSNENIQ AMA SUM NA4INAESH O6TE :!:
18.04.04
21:46
Така няма да стане отиди в зала някои да ти го покаже,няма да умреш от срам ако попиташ някои!
Nqmam vazmojnost da otida vav zala za6toto moq grad e mnoo maluk i nqma takava .Ako nqkoi vse pak moje da mi obqsni ili da mi kaje nqkoi sait za da vidq kak se pravi 6te sum mnoo blagodaren
Ами бая нещо изписах по-нагоре за изпълнението. Ръцете дръж в надхват. Клякаш колкото щангата да ти стигне до под коленете. Изправяш се напълно, колена и кръст. Прочети пак обяснението.
ВИНАГИ КРЪСТА ИЗПРАВЕН!!!