18.11.09
13:25
Първо, добър ден. Следя форума, до сега не съм изявявал желание да се регистрирам, но ето, че и моето време дойде.
По същество. Имам проблем в дясната китка и изпитвам болки, когато правя упражнения изискващи подхват ( например обикновено бицепсово сгъване с щанга ). Не мога да си позволя работни тежести, които да включа в тренировката за бицепси. Използвам само чуково сгъване, при което нямам проблеми ( заради хвата ). В интерес на истината, дори и от чуковото сгъване като основно упражнение за бицепс ( знам че е по-скоро за брахиалиса ) имам добър растеж, но желая някакво разнообразие, ако съществува такова.
Бицепси тренирам със следните упражнения:
Чуково сгъване с дъмбели 3(4)х 6
Набирания в подхват 2х6
Скотово/концентрично сгъване 3х8
Забележка: скотовото/концентричното сгъване го правя с доста по-малка тежест от капацитета на мускула.
Та, след толкова обяснения и въпросът ми:
Упражнение за бицепс, при което не се изисква подхват? С него искам да заместя набиранията.
Мислех си за “Надхват на крива/права щанга”. Като цяло и сам мога да си отговоря на въпросите, но бих желал и странично компетентно мнение.
Благодаря за отделеното внимание!
Темата беше редактирана от Дидо.бб на 18.11.09 13:27.
С надхват няма да стане. По-скоро би ти свършило работа като упражнение за предмишница.
Може би има някои нестандартни упражнения за бицепс, в които не се използва подхват, но и те едва ли ще бъдат ефективни заместители... Самото устройство на мускула е такова, че се съкращава при дърпане и не само това! Колкото по завъртени са ти китките навън, толкова повече се “изцежда” мускула.
В момента се сещам за придърпване на хоризонтален скрипец(упражнение за гръб), но ти ще слагаш малки килограми и ще дърпаш с бицепсите. Има още упражнения, които могат да се трансформират за бицепс, най-вероятно, просто трябва малко въображение.
А ми е интересно как при такива сериозни болки, каквито споменаваш си правил набирания с подхват? Аз също имам проблем с дясната китка, но явно доста по-слаб от твоят и си правя бицепсовото с кривия лост без въобще да ме наболява след това, но от набирания подхват чувствам сериозно напрежение в китката.
И като за последно, ръцете могат да минат и без трениране, все пак те участват във всяко едно упражнение за горната част на тялото. Та дори и с 1 упражнение след упражненията ти за гръб(примерно) ще го изцедиш докрай и бих казал, че ще му направиш доста добра тренировка при това!
Набирания правя без затруднения защото имам стаж на лостове и физиката ми е привикнала към собственото тегло. Абсурдно е да спра да тренирам бицепсите просто. Хареса ми предложението за транспофмация на някои упражнения. Утре ще поумувам в залата, какво може да направя по въпроса. Във вторник ще тествам и сгъването на щанга с надхват да видим какво ще излезе, пък ще докладвам тука резултатите.
Други идеи? :)
18.11.09
19:11
Неправилно тренираш според мен,но ще ти предложа нещо,защото и аз преди неможех да вдигам от болка.Сменяй ширината на хвата и няма начин да не уцелиш там където най-малко боли и намали малко тежестта докато не отшуми болката или не тренирай известно време+това разгрявай китките и “кривия” лост ги товари по-малко и пак ти напомням да смениш хвата с по-тесен,поне мойте така се оправиха-айде успех ;-).
-Сега се сетих,че има и бинтове в аптеките,и те може да са ти от полза ;-) .
Мнението беше редактирано от Претренирвам на 18.11.09 19:17.
-Сега се сетих,че има и бинтове в аптеките,и те може да са ти от полза ;-) .
Тренирам с 2 накитника за китките. Болката е от вече може би 4-5 месеца и дори смятам скоро и през лекар да мина.
За широчина на хват, ще проверя дали може да облекчи нещо. Просто самата “травма” е доста странна. Няма да навлизам в подробности, защото тук не сме доктори.
Мерси за предложенията. Ето че “Две ( повече ) глави мислят повече от една” :)
18.11.09
20:06
Незнам,това ми напомня за мен преди като ме болеше и направо ревах и вдигах :lol: ,после се сетих за хвата и ми мина.Само да ти кажа,че отначало може да ти се стори странно със събрани китки,но намалее ли болката прави така,също така помня,че амплитудата на движението беше мн.малка около 20-30см,и последно тея накитници са халтава работа,вземаш бинта и стягаш много здраво,тва е ;-) .
Ако се наблегне на упражненията за гръб, най-много да се претовари гърбът ;) . Измислих примерна тренировка, във вторник ще споделя резултатите от натоварване и “болка”, току виж сме помогнали и на друг с подобен проблем.
Мерси за предложенията! Peace \\//
Мнението беше редактирано от Дидо.бб на 20.11.09 17:31.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40627/
Виж тази тема и по-специално техниката на изпълнение със “счупени китки”.Тренирайки по този начин действително натоварването пада от китките и се пренася изцяло в бицепсите.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.11.09 21:26.
Интересен подход. Благодаря, че каза да потърся за “счупените китки”, защото бях прочел само статията :). За момента не мога да обновя информацията, която имам за това ще спра да правя постове с благодарности, за да не става флууд.
Можеш да пробвш да придърпваш долен скрипец с въже. Но сигурен ли си, че болката е чак толкова голяма. Още когато започнах зала и мен ме боляха доста китките, но трябва да се търпи. Даже като оставях лоста на поставката и не си мърдах ръцете 2-3 секунди за да отмине болката, но вече почти никаква болка нямам. Според мен ако ти е чак толкова голяма болката, по-добре иди на лекар. Добре е и да тренираш предмишниците.
Мнението беше редактирано от fqls на 21.11.09 10:23.
И така, както обещах сега ще постна резултатите от тренировката за ръце във вторник. 1вата част за трицепс не е важна за темата, така че директно : 1во упражнение ( след разгрявка ) бицепсово сгъване с крив лост в 4х6. Напрежението в китките намаля. Яд ме хвана, че толкова време пропусках упражнението от страх да не влоша китките, а то какво се получи :D . Второ упражнение чуково сгъване с дъмбели в 3х6 . Трето упражнение : концентрично сгъване с дъмбел: 2х10 с леки кг без болки в китките.
Преди да започна самата тренировка за бицепси, реших да тествам бицепсовото сгъване с надхват, както бях обещал: прекалено голямо натоварване в предмишниците и брахиалиса за сметка на бицепсите, така че в частния ми случай няма полза от него.
Нямах възможност да тествам само “счупените китки” , но за тях може следващата тренировка.
Резултати: Повиших ефективността на тренировката. Въпросната болка в китките вече не е такъв голям препъни камък в тренировката за бицепси.
Мерси много за всички съвети, които ми позволиха да помисля по-активно по проблема си.
Ако модератор сметне за добре, нека да заключи темата, за да се предотврати излишен спам и флууд.
Мнението беше редактирано от Дидо.бб на 29.11.09 07:09.