20.11.09
16:46
Здравейте , тренирам от около 4 месеца и ходя на фитнес 3 пъти в седмицата понеделник сряда и петък. В понеделнйик правя 4 упражнения за гърди - лежанка полулежанка фалйс и полулег с дъмбели и 3 за трицепс , сряда правя 4 за гръб - набирания, чукчета хоризонтален и вертикален скрипец и 2 упражнения за бицепс концентрично и със щанга , до тук всичко правя 4 по 8 . В петък обаче ми се насабират останалите групи рамо крака корем и правя така за рамо - раменни преси , повдигане на ръце в страни , повдигане напред , повдигане в страни под наклон , повдигане на щанга за трапец , за крака правя три упражнения - бедрено сгъване и разгъване 3 по 15-20, повдигане на пръсти и за корем правя коремни преси 3 по 30 и повдигнае на крака 3 по 20 . В понделник и сряда тренировката ми е около 50 60 мин докато в петък ми излиза минимум час и 20. Дали е грешно в петак да е повече и трябва ли да я съкратя или да преместя някои упражнения или пък да ходя 4 пъти в седмицата въпреки че съм начинаещ ?
Разкарай трапеца, няма смисъл да го тренираш, махни и повдигането напред. И ето че си спестил 20 минути.
За крака ти препоръчвам клек и римска тяга в повечко серии, вместо машинките.
А прасеца и пресата може да се тренират когато искаш, и в някоя от другите тренировки.
П.П. Не е зле да съкратиш и сериите за гърди, защото 4х4 са много. Също и 12 серии за трицепс след това.
Мнението беше редактирано от Петко К на 20.11.09 16:51.
Ако намалиш от 4 х 8 на 3 х 8, ще можеш да увеличиш леко килограмите и да намалиш времето, което ти отнема като цяло тренировката. Трапеца, ако толкова държиш на него, можеш да го сложиш при тренировката за гръб ( все пак е част от него ).
Вертикалния скрипец е олекотен вариант на набиранията. Можеш да го махнеш спокойно, ако правиш набирания. Ако ти са лесни набиранията, сложи си тежест.
Защо не правиш клекове и тяга? Физиологична причина или те е страх за кръста?
И 2те :) просто съм на 17 и ме е страх да не прецакам оставащия растеж колкото и да съм чел че няма такова нещо но все пак за всеки случай , ще почна след време да ги правя понякога правя и за кръста упражнението да ми помогне после при мъртвата тяга. А мита за набиването важи ли за мъртвата тяга или само за клековете ? :) Мерси
20.11.09
18:15
Ако имаше набиване нямаше ли да важи и за повдигането на щанга за трапец и раменните преси? ;)
Концентричното прави връх на бицепса. Сигурен ли си, че си достигнал максималната маса в него, която искаш, че си тръгнал да правиш концентрично? Аз се съмнявам. Но ако го правиш, щото е лесно, то може да правиш и други лесни упражнения - кик-бек, пек-дек, пек-бек... Ако пък решиш да правиш маса - прави маса, не оформяй туй, що го няма направено, както е казал поетът :)
Ако заменя концентричното със скотово по добре ли ще е или с какво да го заменя :) по пп във моя фитнес няма доста уреди като пек дек калф машина и други :) трябва да почна поне мъртвата тяга значи мисля след нова година да я вакрам в програмата си
Използвай колан по възможност и загравяй много добре. И недей се прави на Крали Марко в началото да пробваш с колко ще направиш едно повторение, да не си останеш в поза “копам картофи”.
:D добре ще внимавам ще прочета тук внимателно как се изпълнява и ще помоля също някой по-опитен в залата да ми покаже Мерси :) а за бицепса освен щанга концентричното щом не е за маса с какво да го заменя ? :)
21.11.09
15:33
казано от hardrlz на 21.11.09, 15:29:
:D добре ще внимавам ще прочета тук внимателно как се изпълнява и ще помоля също някой по-опитен в залата да ми покаже Мерси :) а за бицепса освен щанга концентричното щом не е за маса с какво да го заменя ? :)
Сигурен ли си, че си толкова напреднал, че имаш нужда от повече от 1 упражнение за бицепса?
Тъй като няма да ме послушаш: освен щангата, бицепсово сгъване с дъмбели в различните варианти и скотовото ще ти дадат повече маса от концентричното...