05.12.09
09:24
Досега не съм се занимавал с фитнес, но мисля да започна и се питам нужни ли са хранителните добавки ? Не може ли да си набавям нужните вещества от храните и ако използвам добавки ще се увеличи ли силата, а не само масата ? А и за да не пускам още една тема ;) възможно ли е фитнеса да спре растежа ми ?
Поздрави
05.12.09
10:26
Всеки от нас е умувал по този въпрос.. Най-важното си остава хранта. Разнообразното и пълноценно хранене не може да бъде изместено от нито една добавка.Да не говорим,че повечето добавки не работят без правилно и целенасочено хранене. Все пак аз съм за примаето на добавки. Винаги е добре нещо да ти даде тласък преди тренировка, добре е нещо да те отпусне след тренировка, ако няма време за храна може да се замести с протеин или гейнер..и т.н.
Дали добавките са необходими...зависи от много неща. Начин на тренировка, цели, хранене... Няма да спреш растежа.
цели - искам маса, но истинска не просто вода или там каквото е
хранене - мисля че мога да се справя и без добавки
обаче тренирам сутрин, а в диетите които видях ВВД и РБД не е написано нищо за такива тренировки и се чудя какво да ям преди тренировка
Не яж нищо. Тренирай нагладно, но тук би се намесила успешно добавката - ВСАА или суроватъчен протеин. Аз тренирам така. Сутрин ставам, измивам зъбите и захапвам железата. Сутрин, логично е, че си отпочинал и имаш свежи сили, т.е. нямаш нужда от въглехидрати (условно го казвам, разбира се). Но все пак е хубаво да има нещо, което да пази мускулите (гореспоменатите добавки).
05.12.09
14:32
x123 добавките са, ДОБАВКИ, към доброто хранене и трениране.
Това е все едно да имаш кола, за да я караш първо ти трябва гориво, после масло, застраховки и т.н. , дали ще има як и скъп чип тунинг си е екстра, да ще върви по бързо с него, но ако го няма пак ще върви.
Засега се храни както си трябва тренирай по програма според стажа и целите ти и всичко трябва да е наред
05.12.09
14:48
казано от Стоянчо на 05.12.09, 14:26:
Не яж нищо. Тренирай нагладно, но тук би се намесила успешно добавката - ВСАА или суроватъчен протеин. Аз тренирам така. Сутрин ставам, измивам зъбите и захапвам железата. Сутрин, логично е, че си отпочинал и имаш свежи сили, т.е. нямаш нужда от въглехидрати (условно го казвам, разбира се). Но все пак е хубаво да има нещо, което да пази мускулите (гореспоменатите добавки).
Да не яде нищо точно когато катаболните процеси са най-силни, че и да тренира в добавка??
Аз съм го правил, ставам, хапвам една лъжица мед и отивам на фитнес. Понеже разбрах, че не е много правилно така, си изместих тренировката час по-късно, като закусвам овесени ядки с мед и яйца и след 1-1,5 часа отивам да тренирам. Доста по-добре се чувствах по втория начин.
А и не мисля, че на този етап са му нужни каквито и да са добавки, даже малко се учудвам, че точно ти малко или много му ги препоръчваш...
05.12.09
15:17
добавки ще ти трябват ако си 120 130 и нагоре.
казано от Martin Tomov на 05.12.09, 14:48:
Не яж нищо. Тренирай нагладно, но тук би се намесила успешно добавката - ВСАА или суроватъчен протеин. Аз тренирам така. Сутрин ставам, измивам зъбите и захапвам железата (преди това или ВСАА или протеин). Сутрин, логично е, че си отпочинал и имаш свежи сили, т.е. нямаш нужда от въглехидрати (условно го казвам, разбира се). Но все пак е хубаво да има нещо, което да пази мускулите (гореспоменатите добавки).
Да не яде нищо точно когато катаболните процеси са най-силни, че и да тренира в добавка??
Аз съм го правил, ставам, хапвам една лъжица мед и отивам на фитнес. Понеже разбрах, че не е много правилно така, си изместих тренировката час по-късно, като закусвам овесени ядки с мед и яйца и след 1-1,5 часа отивам да тренирам. Доста по-добре се чувствах по втория начин.
А и не мисля, че на този етап са му нужни каквито и да са добавки, даже малко се учудвам, че точно ти малко или много му ги препоръчваш...
Явно си прочел само първото ми изречение...
Давам ти следната хипотеза (случайно това е моят случай) - всеки ден най-късно в 9 трябва да съм в университета. Там стоя до към 19ч, с максимално изтискваща силите програма. След това трябва да се прибера и да чета зверски до 12-1 за следващата сутрин. При това положение мога да тренирам едиствено от 7 до 8. Т.е. лягам си в 12-1, спя 6 часа, ставам и нямам време да заредя с овес и след това да изчакам час-час и половина. Затова ставам сутрин пия протеин или ВСАА и тренировката е започнала.
Аз също предпочитам лятото, когато ставам - пия протеин, чакам 1 час, зареждам с овес и яйца, после ям втора закуска и след това да потренирам. Но просто няма време. И тъй като човека казва, че и той е принуден (незнам доколко) да тренира рано, затова казвам какво е най-добре.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.12.09 15:33.
Мисля че, оптималния вариант е да стана и да закуся(Здравословна комбинация от пшеничен флейкс, царевичен флейкс, овесени ядки, с вкусни лешници, сладки стафиди и смес от истински тропически плодове - банани, папая и кокосови орехи. Това е натурален източник на диетични фибри и протеини) и след час и половина да отида на тренировка. Доколкото разбрах отначало бързо ще натрупам маса(малко или много) и след това ще мисля за добавки. Благодаря на всички за коментарите :) Остана да си измисля и другите хранения. Стоянчо а и другите ако може да споделиш горе-долу как ти изглеждат другите хранения.Разбира се може да коментирате и началните въпроси
Мнението беше редактирано от x123 на 05.12.09 15:38.
05.12.09
15:50
За растежа: фитнес и растеж на височина.
Що се отнася до хранителните добавки, добре е, ако поне идеологично ги групираме по степен на важност, например:
1. Протеин, витамини, минерали, антиоксиданти
2. Аминокиселини, глутамин, креатин
3. Напомпващи, възбуждащи, зареждащи и др.
Според мен група 1. е важна от първия ден тренировки, след адекватно подготвена тренировъчна програма и хранителен режим. Без въпросните две инвестицията не би се възвърнала и ще си имаме още един яростен критик на ефекта от хранителните добавки.
Сложих аминокиселините в група 2., защото са по-скъп суплемент, а същевременно не носят със себе си (толкова) видим ефект и новакът би се класирал в групата на критиците отново. В известна степен същото важи за глутамина и креатина.
Група 3. не мога да коментирам, защото не съм приемал подобни продукти, но на база на прочетеното не ги смятам за по-важни от 1. и 2..
05.12.09
15:58
казано от DOBRUJANECA на 05.12.09, 15:17:
добавки ще ти трябват ако си 120 130 и нагоре.
??? Нещо не сфанах..
05.12.09
16:06
както искаш да ти обяснявам питбуле ?
добавки се взимат по време и след цикъл а не ,когато ти скимне !
да не би да си 150 кг за да неможеш да си набавиш всичко нужно от храната ? тогава вече може да си помислиш за някакви добавки.
вие си пийте всякакви добавки ас си го карам на свинско и креатин от време на време.
Дано вече си ме разбрал.
Успех.
казано от x123 на 05.12.09, 15:36:
Мисля че, оптималния вариант е да стана и да закуся(Здравословна комбинация от пшеничен флейкс, царевичен флейкс, овесени ядки, с вкусни лешници, сладки стафиди и смес от истински тропически плодове - банани, папая и кокосови орехи. Това е натурален източник на диетични фибри и протеини) и след час и половина да отида на тренировка. Доколкото разбрах отначало бързо ще натрупам маса(малко или много) и след това ще мисля за добавки. Благодаря на всички за коментарите :) Остана да си измисля и другите хранения. Стоянчо а и другите ако може да споделиш горе-долу как ти изглеждат другите хранения.Разбира се може да коментирате и началните въпроси
Гледам храната ми да е разнообразна. Тук вмъквам нещо много важно - около 1.5л+ вода! Менюто ми е горе долу следното, като подредбата варира, някой неща се добавят, някой разместват. Казвам примерното си меню за нетренировъен ден и при идеални условия:
1.Доза протеин
2.след 1 час - 5 белтъка и 1-2 жълтъка, объркани в тигана със 100гр сирене и 4 лъжици овес (по-малко от 100гр)
3.преди обед - 1 кисело мляко с банан
4.пиле с ориз или пиле с картофи или риба с ориз или картофи или свинско и задължително гледам да има салата. И скара може.
5.следобед обикновено ям яйца или кофичка кисело мляко
6.вечерята ми е алтернативно ястие от обяда
7.извара (напоследък често я пропускам, защото честно казано от умора заспивам).
Държа да отбележа, че при това ядене, в съответните количества качвам НЕчиста маса и то много здраво. 8 килогама имам качени за месец и половина, т.е. храня си се като за маса. Ако ще чистя, орязвам въглехидратите и включвам много полезни мазнини - ядки, захтин и т.н.
05.12.09
16:15
казано от DOBRUJANECA на 05.12.09, 16:06:
да не би да си 150 кг за да неможеш да си набавиш всичко нужно от храната ? тогава вече може да си помислиш за някакви добавки.
вие си пийте всякакви добавки ас си го карам на свинско и креатин от време на време.
Дано вече си ме разбрал.
Успех.
120,130 протеин, сега сфанах ;д днеска см малко разсеян
05.12.09
16:19
казано от DOBRUJANECA на 05.12.09, 16:06:
Дано вече си ме разбрал.
Успех.
Интересна теория. Знаеш ли колко килограма РАЗНООБРАЗНА храна трябва да поглъщаш на ден за да си набавиш нужното количество макро и микро нутриенти за правилната функция на организма, а да не говорим пък за покачване на маса? Знаеш ли колко от тази храна ще усвоиш и дали изобщо организма ти може да я обработи? Сигурно не.
Добавките са за добавяне към храната за да не се освинваме със свинското и са необходими за всяка една възраст в различна дозировка!
05.12.09
16:46
добре прав си аре.
като заговорихме за маса ,защо повечето негри са нацепени релефарки ??
съмняваме да приемат по 2.5-3 грама протеин на килограм тегло ,за да не ги хванат катаболните процеси и да се “разградят”
или може би защото имат 2 пати повече тестостерон и рецептори ,който го усвояват ???
всеки може да е корав и без добавки стига да иска това абсолютно никой неможе да го успори!
всеки мъж има добри количества тестостерон значи може да е здрав ,а ако ги няма медицината е напреднала.
така ,че нека не говорим за мускули.
05.12.09
17:04
Хранителните добавки могат да бъдат излишни, препоръчителни и задължителни.
Всичко зависи от поставените цели и постоянството на резултатите, които се преследват.
05.12.09
17:08
казано от Стоянчо на 05.12.09, 15:25:
казано от Martin Tomov на 05.12.09, 14:48:
Не яж нищо. Тренирай нагладно, но тук би се намесила успешно добавката - ВСАА или суроватъчен протеин. Аз тренирам така. Сутрин ставам, измивам зъбите и захапвам железата (преди това или ВСАА или протеин). Сутрин, логично е, че си отпочинал и имаш свежи сили, т.е. нямаш нужда от въглехидрати (условно го казвам, разбира се). Но все пак е хубаво да има нещо, което да пази мускулите (гореспоменатите добавки).
А и не мисля, че на този етап са му нужни каквито и да са добавки, даже малко се учудвам, че точно ти малко или много му ги препоръчваш...Явно си прочел само първото ми изречение...
Давам ти следната хипотеза (случайно това е моят случай) - всеки ден най-късно в 9 трябва да съм в университета. Там стоя до към 19ч, с максимално изтискваща силите програма. След това трябва да се прибера и да чета зверски до 12-1 за следващата сутрин. При това положение мога да тренирам едиствено от 7 до 8. Т.е. лягам си в 12-1, спя 6 часа, ставам и нямам време да заредя с овес и след това да изчакам час-час и половина. Затова ставам сутрин пия протеин или ВСАА и тренировката е започнала.
Аз също предпочитам лятото, когато ставам - пия протеин, чакам 1 час, зареждам с овес и яйца, после ям втора закуска и след това да потренирам. Но просто няма време. И тъй като човека казва, че и той е принуден (незнам доколко) да тренира рано, затова казвам какво е най-добре.
Не съм прочел само първото изречение, напротив, прочетох ти цялото мнение няколко пъти, защото ме учуди... Там даваш аргументи за тренирането на гладно доста по-различни от липсата на възможност да тренираш по друго време, което очевидно е основната причина да го правиш. Както и да е, явно и двамата сме съгласни, че това далеч не е най-оптималният вариант,а и момчето не страда от чак такава липса на време, така че спорът е излишен май.
казано от Martin Tomov на 05.12.09, 17:08:
Не съм прочел само първото изречение, напротив, прочетох ти цялото мнение няколко пъти, защото ме учуди... Там даваш аргументи за тренирането на гладно доста по-различни от липсата на възможност да тренираш по друго време, което очевидно е основната причина да го правиш. Както и да е, явно и двамата сме съгласни, че това далеч не е най-оптималният вариант,а и момчето не страда от чак такава липса на време, така че спорът е излишен май.
Да, в първия пост не съм уточнил, че аз така правя, защото съм пресиран от времето, а просто влязах в положението на автора директно (смятайки, че и той е в безизходица).
Да, спорът е лишен от смисъл. Както сам казах по-нататък, далеч не мисля, че това което съм принуден да правя е правилния вариант (просто за определен период от време съм поставен в такава ситуация), но противно на някой логики за месец и половина съм с 8 килограма (не чисти) в плюс поради ханителния ми режим през останалата част от деня.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.12.09 18:22.
естествено ,че един консултант по добавки ,би казал ,че без тях не можем.
преди спорта беше здраве ,сега пари .. :)
05.12.09
18:37
казано от DOBRUJANECA на 05.12.09, 16:46:
добре прав си аре.
като заговорихме за маса ,защо повечето негри са нацепени релефарки ??
съмняваме да приемат по 2.5-3 грама протеин на килограм тегло ,за да не ги хванат катаболните процеси и да се “разградят”
или може би защото имат 2 пати повече тестостерон и рецептори ,който го усвояват ???
всеки може да е корав и без добавки стига да иска това абсолютно никой неможе да го успори!
всеки мъж има добри количества тестостерон значи може да е здрав ,а ако ги няма медицината е напреднала.
така ,че нека не говорим за мускули.
Съществува едно нещо наречено генетика! И тя е различна за различните раси на човечеството. Защо тогава според теб филипинците са мазни и пухкави като ядат същата храна като негрите или като нашата? Генетиката се изразява в процентите мускулана маса и мастна тъкън на тялото изгараждана в продължение на хилядолетия в зависимост от географския район на живот. Така че и да си съдереш задника няма да си като негрите, Добавките обаче могат да ти помогнат да преодолееш генетичните си заложби до известна степен.
Мнението беше редактирано от Велизар на 05.12.09 19:54.
05.12.09
18:57
да това е така ,а и ас съм обяснил защо негрите са по нацепени и наистина има добри добавки като протеин и креатин ,но да говорим че без тях не става ПРОСТО Е СМЕШНО.
Аз се пише , не аС :D Хранителните добавки са си екстра .. и в определен период помагат .. относително е колко и как .. според мен трябва да се тренира докато не се достигне до някакъв застой .. от там да се почнат добавките
05.12.09
20:08
и немога да разбера какво е това заяждане с правописа ?? добре направил съм една грешка и ,какво като сте толкова големи специалисти оправайте се аз няма да пиша повече в този форум.
Мнението беше редактирано от DOBRUJANECA на 05.12.09 20:16.
05.12.09
20:12
Tялото си има доста голям естествен потенциал да се развива.Това може да стане с правилно хранене и правилни тренировки.В един момент обаче се достига да границите на този потенциал и напредъка се забавя все повече.Ето тук идва ролята на добавките, да ти увеличат потенциала.Но ако до тях се прибегне прекалено рано, то тогава естествения потенциал намалява, както и потенциала от самите добавки в бъдеще.Говоря за по-сериозни продукти.Протеин и витамини не е проблем.
Не се заяждам .. просто е грозно да пишеш Ас .. Не искам да те засегна , ама е несериозно
Ако искаш пиши. Никой не ти се подиграва. А това със 120 - 130 кг и после да взема добавки е малко нереално. Ако стане 120-130 кг добавките, които ще трябва да взема са най-вероятно фат бърнери.
Аз подкрепям Кольо Пияндето, дето казва, че зависи от целите. като бях с 12 години по-малък и правех само лицеви опори и коремни преси, и бягане, не се нуждаех от добавки. Млекце, яйчица и тва беше. Сега обаче с гоненето на по-големи цели и от там по-сериозните тренировки ако не вземаш добавки( не говоря за химия) не може. Организмът ти е подложен на неестествено натоварване за продължителен период от време. Само с храна не става да го “поправяш” от повредите, които си му нанесъл. Трябва да си набавиш витамини, минерални соли, кото си използвал или екскретирал по време на тренировката, особено ако тя е проведена през лятото, когато и без друго има голяма загуба на соли чрез потенето. Повредите в мускула трябва да се поправят, градивните единици за които идват от протеина, приеман с храната и суплементите. Протеин на прах ти е нужен поне след тренировка, за да може да стартираш поправката на мускулите си още в рамките на 30 мин макс след нея, когато е отворен т. нар. въглехидратен прозорец и тялото е особено приемливо откъм хранителни вещества. То е нещо като гъба, поемаща всичко, което му дадеш. С нормалната храна, която се усвоява след 3 часа забрави да се възстановиш така добре. Не възстановен означава по-слаб на следващата тренировка с намален капацитет и увеличен риск от травми. Да не говорим за кортизол и други. Темата е много дълга.
Накратко добавки са нужни. Може да не се насираш от добавки, но са нужни.
Мнението беше редактирано от nomad232 на 05.12.09 20:36.
Ясно, разбрах ги. Отначало не мисля да се подлагам на големи тренировки и бавно да стигна лимита :) След това ще му мисля за добавки
благодарение на хранителните добавки , спартанците имаха такива тела и побеждаваха в битките...
Ей, спартанеца, спартанците са побеждавали в битки с врагове, които също не са вземали добавки. Ти говориш така сякаш си се бил рамо до рамо с прочутия Леонид или принц Хектор. Откъде знаеш как “изглеждаха” :lol: Освен от филмите. Като знаеш толкова много как “иглеждаха” я ги сравни с днешните животни от армията, които не само тренират, ами и вземат добавки. Резултата ще е изненадващ за теб :-)
Мнението беше редактирано от nomad232 на 06.12.09 06:57.
Ти гледаш много филми, момче. Какво си мислиш, че древните спартанци са изглеждали като тия от филма 300? Или може би като Брад Пит в Троя?(мързи ме да поставям кавички) Нищо подобно, майна. Мозъците ви са промити от телевизията и компютърните игри.
Екстракти от растения са познати и използвани хиляди години преди да ти пиша тия безполезни редове, за да подобряват физическата сила или потентността на мъжете. Същите тези екстракти се добиват и сега, само че технологията за добиването им е направила процеса в пъти по-ефективен и бърз. Друго нещо - Древните българи са били страховити воини с ръст от 175-180 см (което и днес си е доста) в свят, където тогавашните европейци са били с ръст 155-160 см.Това са 20 см разлика. Учените смятат, че това се дължи на консумирането на много месо и мляко. Това не съм си го измислил аз. Проф. Божидар Димитров е написал книга, отказ от която цитирам по памет. Какво е заключението от това - че ако искаш да си нещо повече от това, което си без добавки, трябва да вземаш добавки, защото науката и технологията днес е направила възможно да си набавиш протеините и другите полезни съставки, съдържащи се в месото и млякото под формата на прах в удобно за теб време, с по-бърза усвояемост и т.н. Защо да не използваш това предимство? Има само една причина-финансовата такава.
И пак като заключение: Ако искаш по-сериозни постижения - добавки. Просто е.
да и примерно след 10 години ,ще се измислят храни на хапчета,тогава пак ще се говори ,че без тях неможе,еми така е ще живеем до 20 години и ще мрем от бъбречни и чернодробни заболявания
Звучи несериозно, абсолютно несериозно да се поставят на такъв пиедестал хранителните добавки. Спорт и сериозни атлети е имало много, да не кажа хиляди години преди някой да се сети да направи протеин на прах. Както и човешка цивилизация е имало много преди да се измисли автомобила. Това са просто екстри. Удобни са, приятни са, имат си предимства и недостатъци, но не са основен двигател на прогреса, нито на цивилизацията нито на спорта.
Повечето хора налучкват отговора и той е т.нар. “генетична предопределност”. Има хора, които и да изобат всичкото стероид на света, пак няма да вдигнат 200 от лежанка или да направят 50 см. ръка. Какъвто и режим да спазват, каквото и да пият, както и ще да тренират. Не могат си....нито костно - ставния им апарат е пригоден, нито инервацията на мускулните влакна, нито броя им, нито ако щете психиката им. Не случайно едно време учителите от спортните училища ни оглеждаха като добичета на пазар и ни опипваха раменете и вратовете. Генетиния потенциал е голямо нещо.
Ако говроим за чернокожите атлети, аз там си имам собствено мнение,но няма да развивам тука теория. Просто ще спомена, че бял, образован, имащ много други алтернативи за развитие човек, трудно ще се хване с профи спорт, особено ако е бокс, културизъм, американски футбол и др.
На второ място е тренировъчния режим - трениране и възстановяване. Тук са тренировъчните методи, почивките, храната, добавките, медикаментите, рехабилитацията и др. Знаете ли колко време и колко е сложно докато човек уцели подходящия за неговия тип физика и психика спорт? Може би за това и много хора се насочват към ББ - той до някъде е универсален......до някъде.От там на сетне се поставят цели и започват да се гонят по определен път.Колкото трениращи толкова и тренировъчни методики, вероятно най-популярните са стотици. А храненето??? Колко има написано за него само в този сайт! Целия режим - тренировка, сън хранене, подлежи на хиляди модификации, преди да извлечем максималното от него.
За мен добавките са на последно място в картинката, даже някои от тях изпадат извън класацията. Някои от тях са си чисто плацебо, другите нямат никакъв ефект, а трети са с някакво съмнително действие.
Разбира се, общото мнение е, че добавките действат само при перфектен режим. Амамного ми е интересно, какво ще добавям на нещо перфектно? Значи по-скоро трябва да ги взимам, ако нещо не мога да си набавя от режима си /хранителни вещества, сън и др./, но те пък тогава не действали.
Цената няма да коментирам. Не знам какво или колко трябва да получавам заради това, че имам мускули, за да инвестирам по 300 лв.на месец, в нещо със свойството да задържа вода, която някои мислят за мускулна маса или неща на които се усещал ефекта след като си изял 2 кила мръвка и вземаш от тях по 1/4 от опаковката на ден.
казано от nomad232 на 06.12.09, 06:55:
Ти гледаш много филми, момче. Какво си мислиш, че древните спартанци са изглеждали като тия от филма 300? Или може би като Брад Пит в Троя?(мързи ме да поставям кавички) Нищо подобно, майна. Мозъците ви са промити от телевизията и компютърните игри.
Екстракти от растения са познати и използвани хиляди години преди да ти пиша тия безполезни редове, за да подобряват физическата сила или потентността на мъжете. Същите тези екстракти се добиват и сега, само че технологията за добиването им е направила процеса в пъти по-ефективен и бърз. Друго нещо - Древните българи са били страховити воини с ръст от 175-180 см (което и днес си е доста) в свят, където тогавашните европейци са били с ръст 155-160 см.Това са 20 см разлика. Учените смятат, че това се дължи на консумирането на много месо и мляко. Това не съм си го измислил аз. Проф. Божидар Димитров е написал книга, отказ от която цитирам по памет. Какво е заключението от това - че ако искаш да си нещо повече от това, което си без добавки, трябва да вземаш добавки, защото науката и технологията днес е направила възможно да си набавиш протеините и другите полезни съставки, съдържащи се в месото и млякото под формата на прах в удобно за теб време, с по-бърза усвояемост и т.н. Защо да не използваш това предимство? Има само една причина-финансовата такава.
И пак като заключение: Ако искаш по-сериозни постижения - добавки. Просто е.
Позволи ми да се усъмня че древните българи са били 180 .. а европейците 160 ?? Според това което съм чел славяните са били по високи от прабългарите ?? Които от своя страна са били средни на ръст и набити Това да не го е написал някой професор който твърди че прабългарите са арийци и незнамси кво ... то е добре да се надъхваме .. и другото което е 180 е среден ръст .. което не е много ..
Мнението беше редактирано от ShoCkk на 06.12.09 15:13.
казано от sportist на 06.12.09, 14:26:
Амамного ми е интересно, какво ще добавям на нещо перфектно?
Уточнение - казаното по-надолу се отнася за хора, които не са професионални спортисти. Т.е. работата НЕ им е да тренират, възстановяват и ядат.
Имал съм периоди, в които съм се хранил изрядно по 6 пъти на ден и съм приемал добавки и същото изрядно хранене без добавки. Разликата в тренировката е незначителна, разликата във възстановяването е огромна, а също толкова огромна е разликата в способността ми да извърша каквото и да било след тренировка. Т.е. смисъл има в добавките (не казвам със всички). Ако имаш перфектен хранителен режим, според мен задължителното от гледна точка на възстановяване е поне аминокиселини (било комплексни, било ВСАА, а най-добре в комбинация с глутамин). Т.е. при перфектния хранителен режим + възраст до 40-ина години, може да минеш и без креатин, без протеин, без азотни ускорители и т.н. Не казвам, че не можеш да минеш и без ВСАА-то или комплексните, но е въпрос на избир (лично при мен) след тренировка да лягам да спя или да бъда пълноценен през следващите часове.
Има полза от добавки и когато менюто не ти е изрядно, т.е. нямаш възможност да се храниш добре. Тогава една протеинова пудра ти помага да скърпиш нужните белтъчини за деня, без да се очакват видими резултати, защото тогава тази скъпа екстра ще има значението на кръпка.
И един трети момент - когато ядеш по 6-7 пъти на ден, но не ти стигат белтъчините за растеж. Тук може би говорим за професионални атлети, но в този случай пудрите отново са от помощ.
Идеята е да не се спекулира, да не се придава незаменимо значение на добавките, нито да бъдат подценявани. Трябва да има баланс и всеки да открие златната среда за себе си.
П.П. отговора на въпроса ти какво ще добавяш към нещо перфектно се крие в първо и трето мое предложение - т.е. към перфектния режим, добавка Х ще позволи да не се чувстваш като парцал след тренировка или случаят, в който макар и перфектен режим, протеинът не стига, т.е. храната сама по себе си е перфектна, но денонощието не ти стига за да набавиш необходимото количество храна в 8-мо или 9-то хранене за деня (тук пак казвам, че май към професионалистите опираме)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.12.09 15:20.
казано от ShoCkk на 06.12.09, 15:09:
Позволи ми да се усъмня че древните българи са били 180 .. а европейците 160 ?? Според това което съм чел славяните са били по високи от прабългарите ?? Които от своя страна са били средни на ръст и набити Това да не го е написал някой професор който твърди че прабългарите са арийци и незнамси кво ... то е добре да се надъхваме .. и другото което е 180 е среден ръст .. което не е много ..
Не е “някой професор” а проф. Божидар Димитров. Може би си го чувал и преди. Сега е “министър без портфейл”. Пробабли. :-)
Сетих се .. и на базата на какви изследвания Божидар Димитров твърди че прабългарите били с ръст 1.80 .. а “европейците” 1.60 ?? След като в учебниците по история обикновенно се посочва че когато са дошли по българските земи .. славяните са били висок и рус народ а прабългарите са били по-ниски и набити ?? Това ми звучи точно като онези професори които твърдят че арийската раса е прабългарската .. ясно е че трябва да се надъхваме и да се гордеем с корените си ...но не и с глупости , а с действителната ни история която не е никак срамна!
06.12.09
17:58
казано от sportist на 06.12.09, 14:26:
Какъвто и режим да спазват, каквото и да пият, както и ще да тренират. Не могат си....нито костно - ставния им апарат е пригоден, нито инервацията на мускулните влакна, нито броя им, нито ако щете психиката им.
Ей това се опитвах да го обясня няколко пъти, но само ми се смееха.
Добавките чак да са нужни не, но определено са хубаво нещо.
Някога билдерите от времето на Арнолд са нямали добавки и въпреки това са постигнали доста.