Качествени продукти от хранителната верига.

07.11.09
15:22

Интересувам се кои е най-добрия избор за млечни продукти? Верея? Герма? Защото като си потребител 1-2 години и постоянно консумираш от тях дори да има малка вреда сигурно за голям период от време ще си се натровил безмислено много...

Така, че коя марка препоръчвате... същото се отнася и за К.млякото и за сиренето... xD ?

07.11.09
16:53

Бор Чвор

07.11.09
21:31

Домашното производство > ALL

08.11.09
09:33

My Day -Fitnes прясно и Боженци кисело.
btw има подобна тема ТУК

08.11.09
12:12

Аз пия “Lactea” прясно мляко, но то е също от произвадителите на “My Day” :)  А кисело, само активийте :lol:

казано от kozela91 на 08.11.09, 12:12:

...само активийте

Кои са активийте? Синовете на римския центурион Активий ли?

Колкото до темата - преди 2-3 седмици открих в супермаркет HIT едно обезмаслено прясно мляко, произведено в Полша от Mlekpol, продуктът се казва Laciate. Според опаковката е с 0.0% масленост (т.е. тя е под 0.1%). Млякото определено ми харесва на вкус. My Day Fitness го усещам някак като измито... Киселото мляко, което напоследък хапвам, е на Сердика. Да, не е обезмаслено (2%), но ми е вкусно. За сирене и кашкавал залагам на Маджаров.

08.11.09
12:35

казано от Кольо Пияндето на 08.11.09, 12:34:

...само активийте

Колкото до темата - преди 2-3 седмици открих в супермаркет HIT едно обезмаслено прясно мляко, произведено в Полша от Mlekpol, продуктът се казва Laciate. Според опаковката е с 0.0% масленост (т.е. тя е под 0.1%). Млякото определено ми харесва на вкус. My Day Fitness го усещам някак като измито... Киселото мляко, което напоследък хапвам, е на Сердика. Да, не е обезмаслено (2%), но ми е вкусно. За сирене и кашкавал залагам на Маджаров.

Ужас, мляко без мазнини е като, пържола без протеин ;)
Махни ги тези истории, мазнините в млякото са много важни и полезни.

казано от tonu на 08.11.09, 12:35:

На практика само прясното мляко, което консумирам, е обезмаслено.
Иначе за мазнините две мнения няма - неразумно е да се лишавам от тях... не го и правя.  ;-P

08.11.09
13:52

...само активийте

Мисля, че си ме разбрал много добре :) затова шегичката ти не беше място.

казано от kozela91 на 08.11.09, 13:52:

Шегичката ми е съвсем на място... прекрасно знаеш защо се “пошегувах” и какво говори това за теб. ;-P

Забравих да спомена в предишното си мнение, че често пия нискомасленото прясно мляко на Megle (1%).
Преди време пробвах и киселото мляко с тази марка, но определено не ми беше вкусно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.11.09 15:50.

09.11.09
07:58

казано от Кольо Пияндето на 08.11.09, 15:49:

казано от kozela91 на 08.11.09, 13:52:

Шегичката ми е съвсем на място... прекрасно знаеш защо се “пошегувах” и какво говори това за теб. ;-P

Два поста не могат да кажат нищо, като за начало :) Може да съм те разбрал погрешно, няма смисъл да спорим за глупости.

По темата...вчера гледах репортаж по телевизията, че е по-добре да се пие пълномаслено мляко, тъй като всички сте писали 0.1%, 1%, 1.5% и т.н. но не знам до колко е вярно.

Мнението беше редактирано от Desislava Stoyanova на 09.11.09 08:00.

Домашното,иначе от купешките на Елена ми допада

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 09.11.09 21:34.

И на мен киселото мляко на Верея ми допада най-много.Прясното предпочитам да е домашно ама в шоплендия няма.Харесвам сиренето на Милктрейд, а в Сливен си взимам едно на Гърдев, май така беше.Не мога да се сетя, но е божествено.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 10.11.09 21:13.

16.12.09
11:11

домашното прясно мляко колко % масленост има долу-горе някои може ли да ми каже ? Защото мога да си набавя домашни продукти на изгодни цени ( 1 кило ЧИСТО телепко за 8 лв най - много на това се кефя ) , та домашното мляко МНОГО мазно ми се струва ...

16.12.09
18:51

казано от pachkata на 16.12.09, 11:11:

домашното прясно мляко колко % масленост има долу-горе някои може ли да ми каже ? Защото мога да си набавя домашни продукти на изгодни цени ( 1 кило ЧИСТО телепко за 8 лв най - много на това се кефя ) , та домашното мляко МНОГО мазно ми се струва ...

Зависи от много фактори, но под 3-4 % не би трябвало да е.

казано от pachkata на 16.12.09, 11:11:

домашното прясно мляко колко % масленост има долу-горе някои може ли да ми каже?

Зависи от породата на кравата и храненето й...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.12.09 19:55.

17.12.09
09:53

е да ясно , не е точно , но долу-горе около колко % се върти , 10 - 15 % ? 5-7 % ?

казано от pachkata на 17.12.09, 09:53:

е да ясно , не е точно , но долу-горе около колко % се върти , 10 - 15 % ? 5-7 % ?

Една от породите говеда, даващи мляко с най-висока масленост, е Jersey. При добро отглеждане млякото им е с масленост 5-6 %. В България стокови стада от тази порода в момента няма (до колкото ми е известно). В масовия случай у нас се добива мляко с масленост около 2-3 %

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.12.09 10:51.

24.12.09
12:37

Аз пия или домашно прясно мляко или био такова 3.5% масленост (сн.1 и 2).

Гадно е като пиеш наколко дни домашно мляко и в следващия момент (като свърши) да си купиш пастьоризирано такова. Веднага виждаш разликите. Затова, когато нямам домашно си купувам ей това от снимките, което максимално се доближава до вкус, цвят и мирис с домашното (само дето каймак няма  ;) ).

П.П. Млякото е немско, а фирмата вносител за България “Гавра ЕООД”.... дано да е някакво съвпадение това с името....  :)

24.12.09
17:21

Гавра ЕООД  :lol:  :lol:  :lol:  не не не ! :lol:

казано от Мария Никифорова на 24.12.09, 12:37:

Аз пия или домашно прясно мляко или био такова 3.5% масленост (сн.1 и 2).

Гадно е като пиеш наколко дни домашно мляко и в следващия момент (като свърши) да си купиш пастьоризирано такова. Веднага виждаш разликите. Затова, когато нямам домашно си купувам ей това от снимките, което максимално се доближава до вкус, цвят и мирис с домашното (само дето каймак няма  ;) ).

П.П. Млякото е немско, а фирмата вносител за България “Гавра ЕООД”.... дано да е някакво съвпадение това с името....  :)

Това био мляко пастьоризирано ли е ? Защото ако е, пак не е много читава работата :) Да, със сигурност суровината е по-качествена, но температурата си е температура :)

Пък и една приятелка беше опитала да кваси домашно прясно мляко с БИО закваска, хич не стана :)

28.12.09
17:01

да,Саше :)

опитах да квася с Био-млякото на Хармоника,и не стана.Получава се с мляко “Земенея”,прекрасно.

09.01.10
23:12

...само активийте

животинските мазнини са “вредни” за добрата фигура, вредни в смисъл не вредни за здравето, ами за добрата фигура,
в тях влизат и мазнините от млечни продукти

полезните мазнини са растителните и мазнините от риба

казано от Danny_Falin на 09.01.10, 23:12:

...само активийте

животинските мазнини са “вредни” за добрата фигура, вредни в смисъл не вредни за здравето, ами за добрата фигура,

полезните мазнини са растителните и мазнините от риба

Защо така ? :)

ЛР

10.01.10
08:20

Това е твоето мнение :)

И понеже е важно всяко мнение да бъде аргументирано - аз мога да аргументирам противоположната позиция със снимки (мои и на други хора). В моя профил има две. :)
Освен това едва ли има човек, който да е ял повече наситени мазнини от мен всеки ден за продължителен период от време. Суплементи не ползвам.
Мога да се аргументирам и биохимично, но повечето хора вярват повече на очите си, отколкото сложни научни термини :)

поздрави

10.01.10
10:54

казано от Лазар Радков на 10.01.10, 08:20:

И понеже е важно всяко мнение да бъде аргументирано - аз мога да аргументирам противоположната позиция със снимки (мои и на други хора). В моя профил има две. :)
Освен това едва ли има човек, който да е ял повече наситени мазнини от мен всеки ден за продължителен период от време. Суплементи не ползвам.
Мога да се аргументирам и биохимично, но повечето хора вярват повече на очите си, отколкото сложни научни термини :)

поздрави

Това не е мое мнение :) а е научно доказано, изключение правят хората с чист месоморф тип тяло (и от части ектоморф), те могат да ядат картон, тапети и талашит и пак ще имат изчистено тяло и ще качват мускулна маса без да се трудят изобщо благодарение на ефективния им метаболизъм генно заложен, поздравявам те ако си месоморф, на за нас простосмъртните нещата седят по друг начин :)

наситени мазнини и рафинирани захари трябва да се избягват напълно (до колкото е възможно) ако целта ни е добра фигура и не сме от горе споменатите тип тяло

Мнението беше редактирано от Falin на 10.01.10 11:01.

казано от Danny_Falin на 10.01.10, 10:54:

поздрави

Това не е мое мнение :) а е научно доказано, изключение правят хората с чист месоморф тип тяло (и от части ектоморф), те могат да ядат картон, тапети и талашит и пак ще имат изчистено тяло и ще качват мускулна маса без да се трудят изобщо благодарение на ефективния им метаболизъм генно заложен, поздравявам те ако си месоморф, на за нас простосмъртните нещата седят по друг начин :)

наситени мазнини и рафинирани захари трябва да се избягват напълно (до колкото е възможно) ако целта ни е добра фигура и не сме от горе споменати тип тяло

Би ли показал научните доказателства по въпроса ? Можеш ли да аргументираш това, което твърдиш ? Аз лично съм  :

Виждал  ’ ектоморф’ да е слаб 5-6 години и после ‘изведнъж’ да качи 20 кг и да пусне шкембе ( 2-3-4 случая )

Виждал  ’ ендоморф ‘, който продължително време е бил с корем и паласки да изкара плочки и дори да изглежда слаб

Виждал  ’ мезоморф’, който продължително време е качвал лесно мускул и е ял ‘каквото си иска’ без да се омазнява, да пусне корем, който ‘да не може да свали’

Примери мога да ти дам, както и научни доказателства за наситените мазнини. :)

Поздрави

10.01.10
11:12

Спорът който тръгва да се захваща е безсмислен, от сега ви казвам :)
Сега ще се започне, ами холестерола не е толкова полезен, вземи си light сирене и бла бла...
Поздрави, и да но не се улеят нещата :)

10.01.10
11:12

казано от Александър Тосков на 10.01.10, 10:59:

поздрави

наситени мазнини и рафинирани захари трябва да се избягват напълно (до колкото е възможно) ако целта ни е добра фигура и не сме от горе споменати тип тяло

Би ли показал научните доказателства по въпроса ? Можеш ли да аргументираш това, което твърдиш ? Аз лично съм  :

Виждал  ’ ектоморф’ да е слаб 5-6 години и после ‘изведнъж’ да качи 20 кг и да пусне шкембе ( 2-3-4 случая )

Виждал  ’ ендоморф ‘, който продължително време е бил с корем и паласки да изкара плочки и дори да изглежда слаб

Виждал  ’ мезоморф’, който продължително време е качвал лесно мускул и е ял ‘каквото си иска’ без да се омазнява, да пусне корем, който ‘да не може да свали’

Примери мога да ти дам, както и научни доказателства за наситените мазнини. :)

Поздрави

За съжаление аз не мога да дам такива примери, не мога както теб така добре да “виждам” хората с какъв тип тяло са, нужни са много и сложни изследвания за да бъде определен типа тяло, колкото до наситените мазнини, вредата им е много добре документирна, както и връзката им с голямо разнообразие от болести.

поздрави

Мнението беше редактирано от Falin на 10.01.10 11:14.

ЛР

10.01.10
11:14

поздрави

наситени мазнини и рафинирани захари трябва да се избягват напълно (до колкото е възможно) ако целта ни е добра фигура и не сме от горе споменатите тип тяло

Да кажеш. че нещо е “научно доказано” все още не е аргумент :)
Аргумент е, когато посочиш кой, къде и как е доказал нещо “научно” :) И разбира се, е важно всеки да може да провери верността на твоето твърдение.

Иначе какъв точно съм ще разбереш от следния пример - на този си ръст (1,92м) съм бил 72кг кожа и кости, бил съм и 82кг с корем, бил съм и 100кг с плочки. В момента съм между 95 и 100кг (по данни от огледалото, защото нямам кантар наблизо). Скелетът ми е по-скоро с тесни рамене. Толкова за типа тяло и метаболизъм.

Нещо друго - винаги, когато нещо е важно за вас, търсете произхода му, причините и най-вече - аргументите, защо нещото е така, както го знаете. Ако човек не прави това - вече нямаме наука, но пък си имаме религия :)

поздрави :)

ЛР

10.01.10
11:15

казано от Danny_Falin на 10.01.10, 11:12:

колкото до наситените мазнини, вредата им е много добре документирна, както и връзката им с голямо разнообразие от болести.

От кого, кога и къде? :)

10.01.10
11:28

казано от Лазар Радков на 10.01.10, 11:15:

казано от Danny_Falin на 10.01.10, 11:12:

колкото до наситените мазнини, вредата им е много добре документирна, както и връзката им с голямо разнообразие от болести.

От кого, кога и къде? :)

Research suggests that amounts of trans fats correlate with circulatory diseases such as atherosclerosis and coronary heart disease more than the same amount of cis fats, for reasons that are not fully understood. It is known, however, that trans fats, just like saturated fats, raise the LDL (“bad”) cholesterol and lowers the HDL (“good”) cholesterol. They have also been shown to have other harmful effects such as increasing triglycerides and Lp(a) lipoproteins. They are also thought to cause more inflammation, which is thought to occur through damage to the cells lining of blood vessels.

това е извадка от първия линк в гугъл след сърч стринг “saturated fatty acid” , това е извадка като имаш предвид, че не съм търсил “saturated fatty acid - disease/harm” ами просто “saturated fats”

нямам представа в интерес на истината конкретното изследване от кой и кога е направено за наситените мазнини, но не мисля че е тайна например, как се отнасят лекарите с човек със сърдечно-съдово заболяване и редици други заболявания, как и какво какво му режат от менюто първо ? то е станало като метафора вече, и бебетата го знаят, животински мазнини. Може би лекар би ни обяснил с повече подробности ? Макар и някой да се разрови повече, цели фермани ще може да отдели, аз нямам това намерение, навсякъде по специализираните издания не съм срещнал нищо различно за тези мазнини, това ми стига.

поздрави

Мнението беше редактирано от Falin на 10.01.10 11:34.

ЛР

10.01.10
11:37

Цитираният от теб текст отново представлява твърдение :)

Ок де :)

Щом аргументация идва от Гугъл - нека го направим така:
- намери 5 изследвания, които доказват, че наситените мазнини са вредни
- след това намери 5 изследвания, които показват, че наситените мазнини не са вредни :)

След това как можем да определим кои изследвания са верни и кои не?

поздрави

10.01.10
11:46

Хахахахаха :) не предполагах че си прав :) въобще не ми беше хрумвало до сега да търся обратното твърдение, явно в гугъл може да манери човек информацията такава каквато му се иска да е :)

ето го и противоположния резултат в гугъл :)

WHY SATURATED FAT IS GOOD FOR YOU

Although we don’t normally consider saturated fat as an essential nutrient, it is just as essential to good health as the essential polyunsaturated fatty acids. We need saturated fat for proper digestive function, growth, and a host of other processes. In fact, saturated fat is an essential component of every single cell in our bodies. It is so important to proper function and good health that nature has incorporated saturated fat into almost all of the foods we eat both of animal and plant origin. Even the so-called polyunsaturated oils like safflower oil, corn oil, and even flaxseed oil contain saturated fat. The World Health Organization and even the American Heart Association recommends that we get saturated fat in our diet to maintain optimal health. This type of information is usually ignored because saturated fat is considered a health hoodlum lurking in our food just to cause problems, and the less we eat the better. But this is simply not true. Nature doesn’t put saturated fat in vegetables, mother’s milk, and other foods for kicks. It’s there for a reason.
източник: http://preventionisbest.com/site/saturatedfat.html

явно гугъл не е някакво задълбочено мерило :)

дай повече информация, определено има какво да напишеш :)

поздрави

Мнението беше редактирано от Falin на 10.01.10 11:48.

ЛР

11.01.10
07:54

Здравей,

това, което откри за себе си е основен принцип в почти всичко, за което мжоеш да се сетиш :)

Навсякъде има поне 2 гледни точки, като всяка от тях е добре аргументирана :) и в крайан сметка всичко опира до личен опит и собствен избор.

очаквай статия по въпроса в най-скоро време :)

поздрави

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1