29.12.09
20:27
Първо, досега никога не съм правил специализация за каквото и да е, затова не съм много навътре в материала...
Второ, възможна ли е специализация за рамо, но да продължа да тренирам останалите мускулни групи като в основен период?
Досега тренировката ми за рамо е била следната:
Военни преси 3х6-10 повторения
Дъмбел встрани 3х10-12 повторения
Задно рамо седнал 3х12 повторения
С прости думи казано досега не обръщах особено внимание на рамото и работните ми тежести са ниски, затова и се насочвам към специализация...
Което търся като помощ е как да съчетая специализация за рамо и тренировка в основен период и въобще възможно ли е?
Аз мислех да направя така:
Понеделник:гърди & рамо
(упр за гърди)...
Военна преса
Дъмбел встрани седнал
Изнасяне пред лице с дъмбел седнал
Вторник: гръб & задно рамо & трапец
(упр за гръб)...
Задно рамо седнал
Трапец с дъмбел
Сряда: почивка
Четвъртък:крака & рамо
(упр за крака)...
Арнолд преси или обикновени преси с дъмбел
Хеликоптер
Дъмбел встрани прав/седнал
Петък: ръце & задно рамо
(упр за ръце)...
задно рамо легнал по корем
Приемам абсолютно всякакви критики ! (няма как иначе като се има предвид(пак се повтарям) че не съм правил специализация никога)
Темата беше редактирана от Даниел Г. на 29.12.09 20:28.
29.12.09
21:00
Всеки път да тенираш рамо - доста обем ?!? Нямам и представа как се прави специализация , но според мен го тренирай два пъти в седмицата . В деня за гърди добави или разтваряне прав примерно и хеликоптер . А другия път - тежки военни преси пред врат или прав и разтваряне за задно например . Или пък отдели ден за Рамо + корем , отбягвай да правиш 2 тежки изтласвания ( лег и военна преса ) в един ден , ако искаш да наблегнеш на едното от тях .
_
29.12.09
21:05
Смени рамото с бицепс. Сега вземи впредвид, че бицепсът участва при набиранията, гребанията... Погледни в тренировките в дневниците на повечето хора. Ако има растат бицепсите с голямото внимание, което са обърнали, значи и рамото ти ще порасте.
Специализирането с добавяне на малко упражнения е бавен процес, по-добре е изнасянето в отделни тренировки на желаната група. Най-малкото имаш бърз и забележим ефект при правилен подбор. Скоро би трябвало да излезе статията ми и ще разбереш повече.
29.12.09
21:52
казано от Даниел Г. на 29.12.09, 21:49:
Значи общо взето да си правя рамото в отделен ден и да наблегна на бицепса?
Не, сравнението бе да видиш, че ако вкараш по едно упражнение и при другите групи и си тренираш както досега - няма осезаем ефект. Дадох бицепса за пример, защото повечето хора блъскат яко в програмата си много упражнения за него и си мислят, че така ще порасте.
Специализира се, като останалите групи просто се поддържат, а желаният мускул се тренира 2-3-4 пъти седмично. Някое и друго упражнение да добавиш е просто обръщане на повече внимание, не е специализация.
Ок, значи това което ми трябва е да тренирам рамото 3 пъти седмично и помежду тренировките(дните) да вкарвам някое друго упражнение да поддържам останалите групи?
А относно подбор на упражнения, серии, повторения и тежест има ли някаква закономерност?
Очаквам статията ;)
Мнението беше редактирано от Даниел Г. на 29.12.09 22:01.
Аз бих ти препоръчал следното упражнение : придърпване на щанга прав с тесен хват, от корема до гърдите. Много добре ми деиства на рамената. Що не го вклучиш в тренировката си за рамо.
казано от bat tonko на 30.12.09, 07:03:
Аз бих ти препоръчал следното упражнение : придърпване на щанга прав с тесен хват, от корема до гърдите. Много добре ми деиства на рамената. Що не го вклучиш в тренировката си за рамо.
Вика му се хеликоптер ;) Включил съм го като опция :)