Поръчки Online - USA - update 17.02.2011

Темата е заключена.
Прескочи до:

01.01.10
18:58

Добре де, имат ли право журналистите да пишат такива глупости тогава и да залъгват хората?

HE

01.01.10
19:02

Това е България тук журналистите могат да напишат всичко и няма проблем.
Само и само да напълнят с нещо стнаниците на това което продават.
И на тях не им е лесно - имат определен брой статии които трябва да предадат - иначе глоби.
Все пак не могат да пишат само за Бойко Борисов /колкото и да му се иска/.

01.01.10
19:16

В 1 от сайтовете тази статия за 30-те Лева беше прегледна 700-800 пъти...Баят хора са оплашили! :D

01.01.10
19:26

Е то в случая това се оказва пълна измислица и подвеждат хората така. Не трябва ли да носят някаква отговорност? Все пак “Стандарт” уж не е жълт вестник някакъв.

01.01.10
19:30

Незнам освен да се пише до Редакцията на вестника.
Аз намерих във Фейсбук 1 профил, който ако не греша е на автора на статията и му пуснах едно ЛС дали знае нещо повече по въпроса с тези 30 лева.Това беше преди няколко часа.Все още чакам отговор да видим какво ще пише и след това ще Ви копирам разговора. :)

01.01.10
19:52

Чакайте малко, добре последната редакция на Закона за ДДС е от 2008г. и това няма нищо общо с промяната на закона от 01.01.2010. Възможно е закона да е приет и просто да не е официално обновен и качен в интернет, защото сме почивни дни (31.12 и 01.01). Едва ли Стандарт ще тръгне да си измисля глупости и то с такава увереност .. Дано не съм прав все пак, но малко наивно подхождате. Дано авторът обясни и отговори на въпросите.

NE

01.01.10
20:00

оо успокоих се че тази информация за ДДС-то не е вярна. :-) в началото на ноември се опитах да поръчам няколко продукта от нетришън,но се оказа че дебитната карта която си направих специално да си пусна поръчката не става за интернет пазаруване.после навих майка ми да ползвам нейната кредитна карта.от нетришън помислиха че е крадена защото името на майка и моето име не съответстваха,и най-накрая направих нов account,сканирах картата,приеха ми поръчката и я пуснаха на 8 декември.все още не са ми пристигнали нещата,но мн се радвам че няма да плащам и ДДС защото се побърках с моята поръчка :vampire:

01.01.10
20:19

newgirl90 ЩЕ споделиш ли какво си поръча и колко ти излезнаха нещата- Продукти+Доставка
Просто съм любопитен.Все пак ако може де. :)

01.01.10
20:30

Незнам само при мен ли е така  ама като има по дълги мнения и на края на всеки ред последните 1-2 думи ли и аз незнам колко са не се виждат моля модераторите да оправят проблемчето

Благодаря

HE

01.01.10
20:45

Giovane промените в закона /ако предположим, че са прави/ също не са приети на 31.12.2009 г.
и трябва преди това да се обнародват в държавен вестник, който също не излиза на 31-ви
т.е. промените трябва да се обнародват по-рано щом закон-а влиза в сила от 01.01.2010.
Разбираш ли защо сега статията издиша?

01.01.10
20:51

Принципно си прав, но статията може да е неточна поради факта, че влиза в сила от 01.01.2010, а всъщност няма да е тази дата, а евентуално няколко дни по- късно. И отново поставям под съмнение факта, че един от най- четените вестници ще публикува такъв материал, който да е НАПЪЛНО измислен. Тези дни ще се разбере.

01.01.10
21:32

Бате това е напълно възможно.Пък и го няма само на 1 място този материал.Като търсих с Гугъл го имаше на 2 или 3 места май.Съответно трябва да се намери първоизточника. ;) Все пак нали знаеш, че няма безгрешни, така че всичко е възможно.При положение, че след като вдигнаха мизата на 150Евро пратките са се увеличили с 30-40% трябва управляващите да са много *.*.*.*... за да паднат то миза от 30 лева.Още повече че е нелогично лимита да е по-малък от този на физ. лице > физ. лице.. :)

HE

01.01.10
23:02

След цял ден търсене ето и официалната информация от сайта на НАП:

Облагане на вноса

Съгласно направените промени освободени от данък при внос са стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:

.....внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лева;

.....получават малки пратки на стоки с нетърговски характер, изпратени от трета страна или територия от физическо лице на друго физическо лице в страната, без последното да е заплащало за тях, на обща стойност до левовата равностойност на 45 евро.

Източник: http://www.nap.bg/ospage?id=103

Бързам да успокоя хората чакащи поръчки - не се облагат малките пратки с нетърговски характер т.е. когато сте поръчали добавки за себе си. Хубавия момент тук е, че тези които прекарваха големите пратки с “Пишете до 150 евро” вече ще горят още по-често. Неприятния момент за нас /тези които гледаме да сме честни/ ще е по-често разкарване до митницата.

Надявам се да съм успял по някакъв начин да Ви успокоя и помогна.

01.01.10
23:16

Много гадна работа... Как от 150 Евро ще свалят на 30 лева бе ...Тоя път наистина сме прецакани.Не, че пак не може да се поръчват добавки, но трябва да е на по-малка стойност.То дори един ОН 10 Либри е 75-76$ в САЩ и е на границата с 45Евро.. Ай върви го разбери.. :(

01.01.10
23:22

@head_hunter - благодаря за инфото.

Не разбрах обаче, къде става ясно че тези които си поръчват до 150 евро за лична употреба - няма да плащат ддс? Как ще става ясно кои ще минават за нетърговски характер и кои за търговски характер  - ако питаш мен, доста често тук играе личното отношение на съответния митнически служител :)

HE

01.01.10
23:23

казано от incessantforce на 01.01.10, 23:16:

Много гадна работа... Как от 150 Евро ще свалят на 30 лева бе ...Тоя път наистина сме прецакани.Не, че пак не може да се поръчват добавки, но трябва да е на по-малка стойност.То дори един ОН 10 Либри е 75-76$ в САЩ и е на границата с 45Евро.. Ай върви го разбери.. :(

Не си ме разбрал - този проблем касае най-вече фирмите и тези които се опитват да вкарват продукти които не са само за лична употреба т.е. опитват се и да продават.

п.п. Сашо като го накарат да отвори пакета и видят вътре да кажем 5 бр. еднакви амино и 10 опаковки трибулус - дали ги е взел за лична употреба  ;-)

Мнението беше редактирано от head_hunter на 01.01.10 23:26.

01.01.10
23:26

казано от head_hunter на 01.01.10, 23:23:

казано от incessantforce на 01.01.10, 23:16:

Не си ме разбрал - този проблем касае най-вече фирмите и тези които се опитват да вкарват продукти които не са само за лична употреба т.е. опитват се и да продават.

Окей, но за нас нормалните граждани кое остава границата- 150 Евро като преди или 45Евро, защото никъде в този закон не видях да пише нещо относно 150Евро.. ?
Явно не съм разбрал нещо наистина май.. :(

П.П- Добре ама това не е ли вече индивидуално, защото например 5Аминота по 320 са 1600 Хапа, но ако ти кажеш аз пия по 40Аминота на ден.. излиза, че ще ги изпиеш за 40 дена, което не е много голям срок и от тук излиза, че има възможност да е и за лична употреба.. :)

Мнението беше редактирано от incessantforce на 01.01.10 23:29.

01.01.10
23:28

@head_hunter - схванах, тоест дефакто проблем за редовият и честен потребител  няма.
@incessantforce - до 150 евро си поръчвай, но да няма много еднакви бройки за да не те сметнат за търговец и да отнесеш ДДС-то. :) че и мито

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 01.01.10 23:28.

01.01.10
23:34

Аз никъде не видях да се упоменава “150” за това помислих, че ни е паднала границата..

Иначе това не е ли малко индивидуално да ти определи митничаря дали пратката е с търговски характер.Смисъл, защото Аз в една пратка от 15кг. мога да сабера 3-4 вида добавки всяка с поне 3 кутии .. затова казвам, че ще е някак индивидуално да се определи какъв точно е характера... :) :(

01.01.10
23:36

Точно това писах по-горе. Има голям риск митничаря да не е на кеф и да сметне, че тази пратка не е за лична употреба.
Решенията са двe:
1. 20 лв подадени под масата :)
2. По-малки поръчки за да се избегне риска

01.01.10
23:39

казано от Aleksandar Marinov на 01.01.10, 23:36:

Точно това писах по-горе. Има голям риск митничаря да не е на кеф и да сметне, че тази пратка не е за лична употреба.
Решенията са двe:
1. 20 лв подадени под масата :)
2. По-малки поръчки за да се избегне риска

Да, но ако митничарят се заяжда неоснователно нали знаеш, че винаги може да си пуснеш оплакването, а никой митничар не иска да го гонят.. ;)

ПС- Идеята с 20-те лева не е лоша, но научиш ли го 1 път познай кво става от там нататъка .. :D Всеки път пратките ти ще са с търговки характер който може да се избегне срещу 20 лева... :)

Мнението беше редактирано от incessantforce на 01.01.10 23:40.

HE

01.01.10
23:39

Направените изменения и допълнения на Закона за данъка върху добавената стойност са във връзка с необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на Съда на Европейските общности в областта на косвеното облагане, както и от прецизиране на текстове, които създават проблеми при практическото прилагане на закона.

Закона се изменя само в тази му част - т.е. не се променя ставката от 150 евро за физически лица и за това не е упоменато в изменението.

п.п. Не е хубаво да обсъждаме корупционни практики.
При несъгласие с решението на митническия слугител се подава писменно възражение до началника на съответната служба. Под възражение имам в предвид грамотно не нещо от типа “Ама това не е така”.
Решение има за всеки проблем и за това е темата ако можем да си помогнем с нещо и ако някой има проблем да го посъветваме за най-доброто решение. Нека не оплакваме нероден Петко.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 01.01.10 23:43.

01.01.10
23:43

Ахъм ясно.Само ако може да кажете и някакъв синоним на Косвено Облагане, защото долу-горе сгрявам за какво иде реч, но самата дума не мога да си я уточня добре нещо... :(

01.01.10
23:49

Head_Hunter Напълно си прав, просто Сашо захвана и Аз довърших.
Все пак нещата наистина са много Индивидуални.Примерно в 1 кутия от 200капсули БЦАА стойността на БЦАА-то като грамаж е 200 грама да кажем, това обаче не означава, че ако Аз си поръчам 5 такива кутии или пък 1кг бцаа на прах Аз смятам да търгувам.Все пак в крайна сметка нещата опират в един момент до човещина и разиране.Примерно ако някой пие като Сашо по 40 грама БЦАА на ден защо да не си поръча 4 кутии по 1кг бцаа и 3-4 кутии по 1кг. глутамин.. ;)

HE

01.01.10
23:53

казано от incessantforce на 01.01.10, 23:49:

Все пак нещата наистина са много Индивидуални.Примерно в 1 кутия от 200капсули БЦАА стойността на БЦАА-то като грамаж е 200 грама да кажем, това обаче не означава, че ако Аз си поръчам 5 такива кутии или пък 1кг бцаа на прах Аз смятам да търгувам.Все пак в крайна сметка нещата опират в един момент до човещина и разиране.Примерно ако някой пие като Сашо по 40 грама БЦАА на ден защо да не си поръча 4 кутии по 1кг бцаа и 3-4 кутии по 1кг. глутамин.. ;)

Все пак всеки моге да си прецени от поръчка до поръчка какво количество ще му стигне.
Пък не се чака и толкова много време за една доставка  и в крайна сметка човек може да остане без хранителни добавки за известно време - от това не се умира аз съм жив пример  :lol:

Мнението беше редактирано от head_hunter на 01.01.10 23:54.

01.01.10
23:55

Аз ли нещо се заблуждавам или вие незнам. Прочетете го пак този цитат:

.....получават малки пратки на стоки с нетърговски характер, изпратени от трета страна или територия от физическо лице на друго физическо лице в страната, без последното да е заплащало за тях, на обща стойност до левовата равностойност на 45 евро.

Аз го разбирам така:
Подаръци от физическо лице към физическо лице без мито и ДДС минават когато са до 45 евро, както си и беше.
Иначе вноса когато едното лице е юридическо и който беше до 150 евро вече е 30 лева.

Достатъчно ясно ми се струва за да се тълкува само по 1 начин, че ще си плащаме и мито и ДДС от сега нататък.

01.01.10
23:57

казано от head_hunter на 01.01.10, 23:53:

казано от incessantforce на 01.01.10, 23:49:

Все пак всеки моге да си прецени от поръчка до поръчка какво количество ще му стигне.
Пък не се чака и толкова много време за една доставка  и в крайна сметка човек може да остане без хранителни добавки за известно време - от това не се умира аз съм жив пример  :lol:

Така е, но мисълта ми е, че в даден случей винаги могат да се заядат с теб.
И да прав си отново, че без добавки не се умира.
Този закон според мен в такъв случей си има и + и -.
Надявам се само митническите служители да навлезнат бързо в крак с него да не би някой с нормална поръчка дори и за 100 Евро да изгори като някой му каже ми да пич ама границата е 30 лева... :(

02.01.10
00:08

казано от head_hunter на 01.01.10, 23:39:

Направените изменения и допълнения на Закона за данъка върху добавената стойност са във връзка с необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на Съда на Европейските общности в областта на косвеното облагане, както и от прецизиране на текстове, които създават проблеми при практическото прилагане на закона.

Закона се изменя само в тази му част - т.е. не се променя ставката от 150 евро за физически лица и за това не е упоменато в изменението.

п.п. Не е хубаво да обсъждаме корупционни практики.
При несъгласие с решението на митническия слугител се подава писменно възражение до началника на съответната служба. Под възражение имам в предвид грамотно не нещо от типа “Ама това не е така”.
Решение има за всеки проблем и за това е темата ако можем да си помогнем с нещо и ако някой има проблем да го посъветваме за най-доброто решение. Нека не оплакваме нероден Петко.

КОНАН, мисля, че не си прочел този коментар и затова питаш.
Мен от този коментар на hean_hunter ми се проясниха нещата! ;)

02.01.10
00:13

Дано да е така :) Скоро предполагам ще си проличи, като започнат да пристигат пратките след празниците. Както каза head_hunter нека изчакаме и не оплакваме неродения Петко :)

02.01.10
00:23

казано от Конан на 02.01.10, 00:13:

Дано да е така :) Скоро предполагам ще си проличи, като започнат да пристигат пратките след празниците. Както каза head_hunter нека изчакаме и не оплакваме неродения Петко :)

Дано наистина е както казва.+Това е логично да е както казва head_hunter, защото ако реално от 150Евро падне на 30Лева те просто създават предпоставки за корупционни практики макар и да не е редно, защото няма 2 мнения, че всеки предпочита да вземе дадена стока евтино от колкото скъпо.. :)

02.01.10
00:29

Абе може и някакси просто да го обесня, но нека го копирам все пак... Когато е вдигнато на 150 Евро са засегнати директиви еди си кои, които при промените сега не са засегнати.Незнам как да го кажа по-лесно.
Ето линкче- ЦЪК
Просто сравнете кои директиви са засегнати когато са вдигнали безмитния внос на 150Евро и вижте кои директиви са засегнати сега.
Говорим за различни директиви и явно 100% е така както head_hunter казва... :)

От линка който head_hunter даде по-горе досега изрових 2 от директивите, за които пише в линка, че са променени.Четох, четох и определено става дума за фирми. :)

Мнението беше редактирано от incessantforce на 02.01.10 00:46.

02.01.10
08:48

За магазините в ЕС отделна тема или и тук  ?

02.01.10
09:12

Моето мнение е в отделна тема, т.к. е възможно при обсъждане да се преплитат мненията. МНого се радвам, че ще разискват и магазините от ЕС.

02.01.10
09:30

Момчета знайте ,че помагате на всички нас. Благодаря! Бях решил да правя поръчка от нетришъна за 150 евро .. дано да няма обмитяване .. П>П същите продукти в България са ми над 600 лева

HE

02.01.10
09:52

казано от emzo на 02.01.10, 08:48:

За магазините в ЕС отделна тема или и тук  ?

Емзо дописвай в първия пост за европейските магазини.

Момечета говорил съм с юристи и в понеделник ще получа тълкование на закона от адвокатите ми.
Това което стана ясно от разговора ни преди малко - въпросните изменения касаят вноса на фирмите.
Ключовите думи са “малки пратки” и с “нетърговска цел”.
Сега първите дни след празниците ще направя поръчка да видиме какво ще се случи.

Както каза Емзо дори да стане лошо положението с вноса от САЩ пак европейските онлайн магазини също са ни на сметка.

NE

02.01.10
11:02

казано от incessantforce на 01.01.10, 20:19:

newgirl90 ЩЕ споделиш ли какво си поръча и колко ти излезнаха нещата- Продукти+Доставка
Просто съм любопитен.Все пак ако може де. :)

1   200-0015   BSN   Cheaters Relief   120 caps   $18.95   $18.95
1   234-0015   Primaforce   Yohimbine HCL, 2.5mg   90 capsules   $8.99   $8.99
1   368-0212   Sci-Fit   Caffeine, 200 mg   200 capsules   $6.99   $6.99
1   45-0506   SportPharma   Thermadrene   60 capsules   $8.99   $8.99
1   46-0613   Twinlab   Yohimbe Fuel   100 capsules   $14.95   $14.95
2   84-0123   Optimum Nutrition   Melatonin, 3mg   100 tablets   $1.99   $3.98
Subtotal   $62.85
Subtotal after discount   $62.85
Shipping - Airmail (1 to 2 weeks)  $15.77
Total   $78.62

cheater relief си го взех защото след 2 месеца имам няколко повода за празнуване и сигурно ще чийтна от диетата :D
поръчах си йохимбин защото гори главно паласки и корем а това ми ca проблемните зони.понеже йохимбинът на twinlab e 8mg,а дозировката е 0.2 mg/kg(т.е. 11мг за моето тегло) ,2 капсулки щяха да ми дойдат в повече,а една щеше да е недостатъчка,така че поръчах primaforce yohimbine hcl 2,5мг за да приемам по 10,5мг на ден,защото в момента съм около 55кг :) взех си кофеин на таблетки да усилят действието на йохимбето,но пожене съм леко чувствителна към кофеин си взех и мелатонин :)
а колкото до thermadrene ,поръчах го защото е доста евтин(12лв,а в България е 35лв),за да си имам някакъв бърнър за напред и защото със или без него доставката ми щеше да е 15,77 долара :)

общо взето скромна поръчка си направих :lol: ако нямаше кой да ми мърмори че само за глупости си давам парите,щях да си поръчам витамини и др продукти :)

02.01.10
11:24

А да попитам,има ли друг начин да платя,освен с някаква карта ?

02.01.10
11:43

ГЛАВА V
Пратки с незначителна стойност
Член 23
1.
При условията на член 24 всякакви пратки, съдържащистоки с незначителна стойност, изпратени директно от трета държава на получател в Общността, се допускат без да се облагат свносни мита.
2.
За целите на параграф 1, „стоки с незначителна стойност“означава стоки, собствената стойност на които не надвишава общо150 EUR на пратка.

Това е от последното изменение (което намерих) Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 година за установяване на системата на Общността за митнически освобождавания.
Мисля, че ако има промени там трябва да следим.

02.01.10
14:05

казано от DorianX на 02.01.10, 11:43:

ГЛАВА V
Пратки с незначителна стойност
Член 23
1.
При условията на член 24 всякакви пратки, съдържащистоки с незначителна стойност, изпратени директно от трета държава на получател в Общността, се допускат без да се облагат свносни мита.
2.
За целите на параграф 1, „стоки с незначителна стойност“означава стоки, собствената стойност на които не надвишава общо150 EUR на пратка.

Това е от последното изменение (което намерих) Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 година за установяване на системата на Общността за митнически освобождавания.
Мисля, че ако има промени там трябва да следим.

Може ли едно линкче от където го намери/ към самият регламент.Просто искам да го изчета пък и + това вчера цял ден търсих регламенти и подобни, но точно на този не попаднах. :)

ПС- Засега за нас потребителите нещата са добре.Дано и за напред да е така. :)

Мнението беше редактирано от incessantforce на 02.01.10 14:09.

02.01.10
15:05

Нищо добро не ни чака според мен... : (

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1