02.03.05
17:56
Тренирам от 2 месеца и тренировката ми е следната:
Вторник - Гърди(4 упражнения по 4 серии), предно и странично рамо(2 упражнения по 4 серии)
Сряда - Бицепс, трицепс и предмишница -> (3 упражнения по 4 серии)
Петък - Гръб(4 упражнения по 4 серии) и задно рамо(1 упражнение по 4 серии)
Това ми е седмичната тренировка като в събота ходя понякога да правя упражнения които не съм правил през седмицата като трапец, някое упражнение за гърди, предмишница и тн; зависи през седмицата как съм ги комбинирал. Преди тренирах понеделник, сряда и петък, но скоро реших да ги сменя да видя дали няма да е по-добре. Как ви се струва програма като общо и какви изменения бихте ме посаветвали да направя за да постигна по-голям ефект?
Благодаря предварително на всички които ще ми отговорят.
Упражненията и сериите са ти много. За 2 месеца стаж нямаш нужда от подобен обем, концентрирай се върху основните упражнения и се стреми да увеличаваш тежестите. Не тренираш крака, сигурно са ти много добре развити ;)
02.03.05
20:34
Казваш, че упражненията и сериите са ми много, но така тренирам от месец и не усещам пренатоварване,но все пак как ще е по добре да направя да ги намаля или така да останат?? Когато тренирам се старая особенно последните серии да натоваря максимално дадения мускул,правя си последната серия примерно и веднага или малко =след това взимам по лека тежест и “изпомпвам”,казаха ми че точно това трябва да се старая да правя и че така имало по-голям ефект това така ли е или не? Относно за краката скоро ще почвам и тях да тренирам. Но като цяло за сега идеята ми е да тренирам правилно, а да не се получи така че да блъскам 6 месеца и ефекта да е минимален, като знам че за това време при добра тренировка и хранене може да се постигне доста.
Очаквам за още мнения и съвети, благодаря ви!
Всеки е сам за себе си, но и на мен сериите и упражненията ми се струват много.
В началото, интензитетът е последното нещо което трябва да те интересува, наблегни на правилната форма, адаптация на мускулите и ставите към по-високи натоварвания и предпазване от контузии /според мен огромна част от сериозните травми ги правят начинаещите вследствие ентусиазма им по-бързо да сложат големите тежести на лоста/.
Да тренираш бицепса ден след като си правил гърди и рамо не ми се вижда лека задача :D , но отново ти си знаеш, наблюдавай се дали тренировката ти е ефективна и дали не претренираш.
Диетата ти е ключов фактор за бърз прогрес в първите шест месеца.
А ако искаш повече съвети за тренировката ти, дай повече инфо за конкретните упражнения, а не сама сплита ти.
02.03.05
22:06
Значи в момента правя следните упражнения:
Гърди -> Лежанка от лег 4x10, Лежанка полу-лег 4x10, флайс 4x10, кросоувър 4x10
Рамо -> Вдигане на дъмбели от седнало положение(незнам точно как се нарича това упражнение, лактите са на нивото на височина на раменете и вдигам нагоре) 4x10; В прав стоеж разгъване на дъмбели в страни 4x10
Бицепс -> Згъване на крива щанга едната седмица в широк другата в тесен хват 4x10, скотовото 4x10, концентрирано вдигане от седнало положение 4x10 (някои упражнения ги сменям или редувам всяка седмица)
Трицепс -> Скрепец(Triceps Pushdown) 4x12, френското 4x12, вдигане на дъмбел зад главата(и него не го знам точно как се казва) 4x12(и тях сменям и редувам)
Гръб -> Скрепец отпред 4x10,Скрепец отзад 4x10, чукове 4x10, Дърпане да дъмбел(полу седнало положение) 4x12
Задно рамо -> от полу лег тялото на наклонената част и дърпам 4x12
Това е общо взето, на някои упражнения още не съм им научил наименованията но се надявам да ги разберете какво съм имал в предвид.
Сега като се замислих майче както казвате са ми множко и може да пренатоварвам, чакам мнения ;) Как да я променя, така че нещата да си доидат на мястото?
Поздрави
Според мен не трябва да правиш гърди и предно рамо в един ден, защото когато правиш гърди особено на лежанката с дъмбели и лост предното рамо участва много и така можеш да го претовариш особено при положение че си тренирал едва 2 месеца. При мен стана така и рамото много ме болеше после и то като не съм правил предно рамо и гърди в един ден така че внимавай да не се “прецакаш” !
Относно сплита ти, мисля че е по-добре да комбинираш гърди и бицепс един ден + рамо и трицепс друг ден, тоест да размениш рамото и бицепса, като задължително между тях трябва да вкараш един ден почивка.
Относно упражненията, моят съвет би бил следния /изхождам, че в броя на сериите не включваш загряващите 1-2 серии с малки тежести/.
гърди - махни флайса или кросоувъра или ги редувай.
бицепс - прави по три серии, не по четири, още си начинаещ, а бицепса най-лесно се претренира
трицепс - френското е базово упр, прави го първо, да правят първо скрипец могат да си позволят само по-напредналите, намали сериите до 3
гръб - гърбът е най-голямата група и тука ако се чувстващ добре можеш да запазиш 4 упр по 4 серии, ако не-ги намали. Скрипец отпред и отзад е доста сходно /изхождам че имаш предвид и в двата случая хоризонтален/, по-добре вместо единия от тях почни да правиш набирания.
Останалото като цяло ми се струва добре. Ако след всяка тренировка намираш по 10-15 минути за малко коремни и хиперекстензии /за заздравяване на кръста/ ще бъде перфектно :D
03.03.05
14:12
Благодаря много за съветите, ще направя нужните промени. Ще намаля сериите и някои упражнения, ще разменя и някои упражнения и ще видя какъв ще е ефекта. Искам да попитам какво мислите за това да правиш примерно 4 серии а повторенията в тях да са до откат, докато изтръпне мускула има ли добър ефект това или не и точно, как трябва да се прави, примерно в какъв период от време е хубаво да се прави това и тн. Ще се радвам някой да ми разясни този метод за тренировка защото са ми казвали в че в даден период от време е хубаво да се тренира по този начин. И още нещо, нужно ли е да се “разцепваш” от тренировка за да станеш як или не е точно така?