21.01.10
23:41
Значи днес бях в Митницата ( в Силистра ) да си взема аз колета и ми го отвориха , разгледаха фактурата и ми обясниха , че няма да плащам мито , тъй като е под 150 евро , но ще платя ДДС , и ми смята той ДДС на цената на добавките + транспорта ( мисля , че не е така , не беше ли само на цената на добавките да се слага ДДС без на транспорта , при мен е от Юридическо към физическо лице - аз ) и ми каза сумата , даде ми бланки някакви ( EORI ) , попълних ги аз , отпечата ми два лиска с моя EORI номер , и ми вика отиди в някоя от двете Митнически агенции ( и двете са частни ) и си изкараи “Декларация за редовен внос” , аз му казах че няма да внасям редовно , а той ми каза че това е било нужно.Та отивам аз и са затворени и двете, върнах се при него и го питам колко струва тази декларация , че да знам колко да си нося другят път и ми каза крехката сума от “еми сигурно по 50-60 лв на колет” ( аз имам 3 колета )... това мисля , че е АКО ТЕ ти го попълнят ... тааа се питах дали някой е попълвал нещо такова и АКО Е , ако може да ме светне малко по въпроса , ще съм ви изключително благодарен.
Темата беше редактирана от pachkata на 21.01.10 23:43.
22.01.10
04:43
казано от pachkata на 21.01.10, 23:41:
...и ми вика отиди в някоя от двете Митнически агенции ( и двете са частни ) и си изкараи “Декларация за редовен внос” , аз му казах че няма да внасям редовно...
Хехехе... денят ми започва с голя-я-яма усмивка заради теб, да знаеш! Щом ще внасяш нередовно... :P
Тук става въпрос за попълване на ЕАД (Единен Административен Документ) и поставяне на стоката под митнически режим Внос.
Не е тук мястото да обяснявам същността на митническите режими, за да е ясно какво значи “редовен” в случая.
...питам колко струва тази декларация , че да знам колко да си нося другят път и ми каза крехката сума от “еми сигурно по 50-60 лв на колет” ( аз имам 3 колета )... това мисля , че е АКО ТЕ ти го попълнят...
Няма такова нещо. Декларира се пратка, а не отделен колет. С други думи - ще подадеш една декларация за цялата стока, тъй като имаш един изпращач и един получател във фактурата. Цената за митническата декларация се формира според броя на стоките, които се декларират. Нямам представа какви са цените в Силистра за подобни неща, просто попитай в митническата агенция (мястото, където са те пратили от митница).
...тааа се питах дали някой е попълвал нещо такова и АКО Е , ако може да ме светне малко по въпроса , ще съм ви изключително благодарен.
Попълвал съм... години наред това ми беше работата. Какво по-точно те интересува?
Бързам да уточня, че декларацията не можеш да попълниш сам в къщи...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.01.10 06:11.
Митничаря ми каза , че сам няма да мога да я попълня и че имало специфични неща , които няма как да ги знам. Примерно ти като си попълвал такава декларация от къде взимаш нужната информация за да я попълниш (примерно освен лична карта за да я попълниш , какво друго ти трябва ? )
22.01.10
08:51
казано от pachkata на 22.01.10, 08:43:
Митничаря ми каза, че сам няма да мога да я попълня и че имало специфични неща, които няма как да ги знам.
Абсолютно е прав...
казано от pachkata на 22.01.10, 08:43:
Примерно ти като си попълвал такава декларация от къде взимаш нужната информация за да я попълниш...
Нужните за декларацията данни се взимат от търговските и транспортните документи, т.е. ти декларираш стоката по тях. Такива документи са фактура, опаковъчен лист, товарителници. Евентуално могат да бъдат поискани допълнителни документи, доказващи произход и естество на стоката (сертификати).
Обаче моите 3 колета са с 3 отделни фактури , все едно имам 3 отделни пратки , в случая трябва ли да изкарам 3 декларации за всяка една пратка или 1 е достатъчна ?
22.01.10
08:57
казано от pachkata на 22.01.10, 08:53:
Обаче моите 3 колета са с 3 отделни фактури, все едно имам 3 отделни пратки, в случая трябва ли да изкарам 3 декларации за всяка една пратка или 1 е достатъчна ?
Сега... реално нямам представа до колко ще се направят на интересни митническите служители при теб. Истината е, че ако изпращачът и получателят на трите фактури са едни и същи лица, то няма проблем всичката стока да се декларира с една митническа декларация.
Обаче тогава пък да не кажат , “Щом го приемаме като една пратка , общата сума става над 150 евро и ще ти сложим И МИТО И ДДС ” :) Или нямат право тъй като са отделни колети с “незначителна стойност”.
22.01.10
10:07
Е... ти искаш да надхитриш дявола май... %-P
Ако се изправиш на гишето с 3 декларации, по 3 фактури... не съм много уверен, че ще мине номера. Това са митничари, вярно е, но не са малоумници. Не е сигурно дали ще плащаш мита, зависи от тарифните номера на декларираните стоки. Ако ми ги дадеш - ще ти кажа всяка от стоките има ли мито или не...
a1supplements.com , много съм доволен иначе. Но аз ги помолих да са в 3 отделни колета , че да мина под 150 евро. Ще пробвам всичко и ще ви споделя как мина.
И аз бая се позабавлявах с ‘редовния’ внос :))
На мен ми звучи като за отделни декларации....
Но мисля, че подочух нещо, че няма да се изисква ЕАД (митн декларация) за пратки под 150 лв, а някаква ‘вносна бележка’...
казано от Кольо Пияндето на 22.01.10, 08:51:
Нужните за декларацията данни се взимат от търговските и транспортните документи, т.е. ти декларираш стоката по тях. Такива документи са фактура, опаковъчен лист, товарителници. Евентуално могат да бъдат поискани допълнителни документи, доказващи произход и естество на стоката (сертификати).
А тези документи - фактура, опаковъчен лист, товарителници , ако ги поискам от митничаря дали ще ми ги даде за да си попълня сам документите ?
22.01.10
19:45
казано от pachkata на 22.01.10, 16:10:
А тези документи - фактура, опаковъчен лист, товарителници , ако ги поискам от митничаря дали ще ми ги даде за да си попълня сам документите ?
Какво значи ’сам’ в случая?
В архива на митницата остава митническата декларация, заедно с оригинални екземпляри от всички съпътстващи пратката документи. Не виждам причина да ти откаже поне да си направиш копия, за да изготвиш декларацията.
Мерси за отговора.
П.П. Под “сам” имам предвид без да заплащам за услуги за попълване.
22.01.10
20:39
казано от pachkata на 22.01.10, 20:30:
Под “сам” имам предвид без да заплащам за услуги за попълване.
Няма да стане. ЕАД се подава на два носителя - хартиен (самата декларация) и електронен. На електронния носител има специфичен файл, който съдържа данните за деклариране. Този носител може да бъде дискета или USB-преносима памет, но може файлът да се изпрати към Митница и по електронен път. Няма начин да създадеш този файл без специализиран софтуер (какъвто ползват митническите агенции).
Значи във всички случаи трябва да платя необходимата сума на Митническата агенция за да ми изкарат декларацията и да ми я дадат примерно като дискета , че да я занеса в митницата .... ясно.
23.01.10
07:22
Tо, че се плаща за митническата декларация, плаща се, но в софийската митница, където аз си освобождавах пратката, сумата, която трябваше да се заплати беше 8лв на пратка. Разликата в цената ми се струва нереална, би трябвало доста по-малко от 50-60лв да е според мен, нищо, че митническите агенции при теб са частни.
Още повече, че е поет ангажимент след 25.01 пратки с нищожна стойност (т.е. под 150 евро) да се освобождават без да е нужно да се изкарва ЕОРИ, да се попълва митническа декларация и т.н.
Еми примерно аз ако отида на 26.01 ще мога ли да се отърва от тва да си изкарвам декларация ?
П.П. Пратки с ништожна стойност не са ли вече пратки на стойност под 15 евро ?
23.01.10
08:15
Честно казано не знам дали са под 150 или под 15 вече. Облекчената процедура обаче със сигурност е за пратки под 150 евро. Ако отидеш на 26.01 не знам дали ще се отървеш от декларациите. Би трябвало, защото така са казали, но дали и кога ще го направят...