"Декларация за редовен внос"

21.01.10
23:41

Значи днес бях в Митницата ( в Силистра ) да си взема аз колета и ми го отвориха , разгледаха фактурата и ми обясниха , че няма да плащам мито , тъй като е под 150 евро , но ще платя ДДС , и ми смята той ДДС на цената на добавките + транспорта ( мисля , че не е така , не беше ли само на цената на добавките да се слага ДДС без на транспорта , при мен е от Юридическо към физическо лице - аз ) и ми каза сумата , даде ми бланки някакви ( EORI ) , попълних ги аз , отпечата ми два лиска с моя EORI номер , и ми вика отиди в някоя от двете Митнически агенции ( и двете са частни ) и си изкараи “Декларация за редовен внос” , аз му казах че няма да внасям редовно , а той ми каза че това е било нужно.Та отивам аз и са затворени и двете, върнах се при него и го питам колко струва тази декларация , че да знам колко да си нося другят път и ми каза крехката сума от “еми сигурно по 50-60 лв на колет” ( аз имам 3 колета )... това мисля , че е АКО ТЕ ти го попълнят ... тааа се питах дали някой е попълвал нещо такова и АКО Е , ако може да ме светне малко по въпроса , ще съм ви изключително благодарен.

Темата беше редактирана от pachkata на 21.01.10 23:43.

казано от pachkata на 21.01.10, 23:41:

...и ми вика отиди в някоя от двете Митнически агенции ( и двете са частни ) и си изкараи “Декларация за редовен внос” , аз му казах че няма да внасям редовно...

Хехехе... денят ми започва с голя-я-яма усмивка заради теб, да знаеш! Щом ще внасяш нередовно...  :P

Тук става въпрос за попълване на ЕАД (Единен Административен Документ) и поставяне на стоката под митнически режим Внос.
Не е тук мястото да обяснявам същността на митническите режими, за да е ясно какво значи “редовен” в случая.

...питам колко струва тази декларация , че да знам колко да си нося другят път и ми каза крехката сума от “еми сигурно по 50-60 лв на колет” ( аз имам 3 колета )... това мисля , че е АКО ТЕ ти го попълнят...

Няма такова нещо. Декларира се пратка, а не отделен колет. С други думи - ще подадеш една декларация за цялата стока, тъй като имаш един изпращач и един получател във фактурата. Цената за митническата декларация се формира според броя на стоките, които се декларират. Нямам представа какви са цените в Силистра за подобни неща, просто попитай в митническата агенция (мястото, където са те пратили от митница).

...тааа се питах дали някой е попълвал нещо такова и АКО Е , ако може да ме светне малко по въпроса , ще съм ви изключително благодарен.

Попълвал съм... години наред това ми беше работата. Какво по-точно те интересува?
Бързам да уточня, че декларацията не можеш да попълниш сам в къщи...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.01.10 06:11.

22.01.10
08:43

Митничаря ми каза , че сам няма да мога да я попълня и че имало специфични неща , които няма как да ги знам. Примерно ти като си попълвал такава декларация от къде взимаш нужната информация за да я попълниш (примерно освен лична карта за да я попълниш , какво друго ти трябва ? )

казано от pachkata на 22.01.10, 08:43:

Митничаря ми каза, че сам няма да мога да я попълня и че имало специфични неща, които няма как да ги знам.

Абсолютно е прав...

казано от pachkata на 22.01.10, 08:43:

Примерно ти като си попълвал такава декларация от къде взимаш нужната информация за да я попълниш...

Нужните за декларацията данни се взимат от търговските и транспортните документи, т.е. ти декларираш стоката по тях. Такива документи са фактура, опаковъчен лист, товарителници. Евентуално могат да бъдат поискани допълнителни документи, доказващи произход и естество на стоката (сертификати).

22.01.10
08:53

Обаче моите 3 колета са с 3 отделни фактури , все едно имам 3 отделни пратки , в случая трябва ли да изкарам 3 декларации за всяка една пратка или 1 е достатъчна ?

казано от pachkata на 22.01.10, 08:53:

Обаче моите 3 колета са с 3 отделни фактури, все едно имам 3 отделни пратки, в случая трябва ли да изкарам 3 декларации за всяка една пратка или 1 е достатъчна ?

Сега... реално нямам представа до колко ще се направят на интересни митническите служители при теб. Истината е, че ако изпращачът и получателят на трите фактури са едни и същи лица, то няма проблем всичката стока да се декларира с една митническа декларация.

22.01.10
09:48

Обаче тогава пък да не кажат , “Щом го приемаме като една пратка , общата сума става над 150 евро и ще ти сложим И МИТО И ДДС ” :) Или нямат право тъй като са отделни колети с “незначителна стойност”.

22.01.10
10:05

Как мислиш ?

Е... ти искаш да надхитриш дявола май...  %-P
Ако се изправиш на гишето с 3 декларации, по 3 фактури... не съм много уверен, че ще мине номера. Това са митничари, вярно е, но не са малоумници. Не е сигурно дали ще плащаш мита, зависи от тарифните номера на декларираните стоки. Ако ми ги дадеш - ще ти кажа всяка от стоките има ли мито или не...

22.01.10
10:07

През кой сайт е поръчката?

22.01.10
10:59

a1supplements.com , много съм доволен иначе. Но аз ги помолих да са в 3 отделни колета , че да мина под 150 евро. Ще пробвам всичко и ще ви споделя как мина.

22.01.10
11:08

И аз бая се позабавлявах с ‘редовния’ внос :))
На мен ми звучи като за отделни декларации....
Но мисля, че подочух нещо, че няма да се изисква ЕАД (митн декларация) за пратки под 150 лв, а някаква ‘вносна бележка’...

22.01.10
16:10

казано от Кольо Пияндето на 22.01.10, 08:51:

Нужните за декларацията данни се взимат от търговските и транспортните документи, т.е. ти декларираш стоката по тях. Такива документи са фактура, опаковъчен лист, товарителници. Евентуално могат да бъдат поискани допълнителни документи, доказващи произход и естество на стоката (сертификати).

А тези документи - фактура, опаковъчен лист, товарителници , ако ги поискам от митничаря дали ще ми ги даде за да си попълня сам документите ?

казано от pachkata на 22.01.10, 16:10:

А тези документи - фактура, опаковъчен лист, товарителници , ако ги поискам от митничаря дали ще ми ги даде за да си попълня сам документите ?

Какво значи ’сам’ в случая?
В архива на митницата остава митническата декларация, заедно с оригинални екземпляри от всички съпътстващи пратката документи. Не виждам причина да ти откаже поне да си направиш копия, за да изготвиш декларацията.

22.01.10
20:30

Мерси за отговора.

П.П. Под “сам” имам предвид без да заплащам за услуги за попълване.

казано от pachkata на 22.01.10, 20:30:

Под “сам” имам предвид без да заплащам за услуги за попълване.

Няма да стане. ЕАД се подава на два носителя - хартиен (самата декларация) и електронен. На електронния носител има специфичен файл, който съдържа данните за деклариране. Този носител може да бъде дискета или USB-преносима памет, но може файлът да се изпрати към Митница и по електронен път. Няма начин да създадеш този файл без специализиран софтуер (какъвто ползват митническите агенции).

22.01.10
23:44

Значи във всички случаи трябва да платя необходимата сума на Митническата агенция за да ми изкарат декларацията и да ми я дадат примерно като дискета , че да я занеса в митницата .... ясно.

23.01.10
07:22

Tо, че се плаща за митническата декларация, плаща се, но в софийската митница, където аз си освобождавах пратката, сумата, която трябваше да се заплати беше 8лв на пратка. Разликата в цената ми се струва нереална, би трябвало доста по-малко от 50-60лв да е според мен, нищо, че митническите агенции при теб са частни.
Още повече, че е поет ангажимент след 25.01 пратки с нищожна стойност (т.е. под 150 евро) да се освобождават без да е нужно да се изкарва ЕОРИ, да се попълва митническа декларация и т.н.

23.01.10
07:58

Еми примерно аз ако отида на 26.01 ще мога ли да се отърва от тва да си изкарвам декларация ?

П.П. Пратки с ништожна стойност не са ли вече пратки на стойност под 15 евро ?

23.01.10
08:15

Честно казано не знам дали са под 150 или под 15 вече. Облекчената процедура обаче със сигурност е за пратки под 150 евро. Ако отидеш на 26.01 не знам дали ще се отървеш от декларациите. Би трябвало, защото така са казали, но дали и кога ще го направят...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1