03.03.05
12:23
Темата е модерирана от Mr_Muskul
Здравеите бодибилдари имам вапрос сварзан със симетриата на тялото.Тренирам от 9 месеца 4 пъти седмично,но имам проблем с симетрията на гарба, едната “перка” ми е по-голяма от другата,тъй като съм от Благоевград тук които и да съм питал всеки ми казва че това е генетично. надявам се да ми помогнете . Благодаря предварително :D по-здрави :D
Това че е генетично е извън всякакво съмнение, известна корекция можеш да постигнеш примерно с гребане с дъмбели /тренираш само слабата страна/, но трябва да го направиш умно, за да не постигнеш обратния ефект чрез претрениране.
03.03.05
14:24
обикновенно едната ръка е по слаба от другата и при изпълнение на упражнениета едната дърпа повече от там и натоварването в гърба е повече в едната страна гледай да дърпаш равномерно и по възможност да правиш с думбели което е възможно
Моля пишете на кирилица! Мнението ви беше механично преведено.
Mr_Muskul
Не мисля, че е генетично....вярно че тялото никога не е 100% симетрично, но по принцип разликите са малки. Тази диспропорция се получава поради това че поради ред причини натоварваш в ежедневието си повече едната страна на тялтоо и този мускул е по-голям (примерно ако компа ти е някак накриво на бюрото, ако често играеш примерно волейбол като биеш сервиь с удобната ръка товариш само нея страна на тялото при удара,...)
Така че щом се е получило по негенетични причини, значи може да бъде поправено пак с такива негенетични методи. Както Парс каза може да тренираш само тази страна, но аз по-скоро си мисля че трябва да тренираш и двете като”
а) правиш с изоставащата малко повече от с другата (като внимаващп да не претренираш => намаляваш обема на тренировката)
б) тренираш упражненията като изпълняваш упражненията отделно със вяка ръка и като започваш със слабата страна, и после със силната правиш толкова повторения колкото със слабата, независимо че имаш сила за повече
Това е, дано съм ти бил полезен
П.С.: СМЕНИ СИ АВАТАРА!
има няколко възможни причини за това, които може да са даже комбинирани:
1).Ген
2).Гръбначно изкривяване (много често срещано)
3).Неправилно изпълнение на упражненията
може да се избегне и коригира до някаква степен единствено с акцент
над изоставащата страна с ПРАВИЛНО изпулнени упражнения :)
[offtopic]
Anthrax, разкарай този плакат, дето си го сложил за аватар. Някой още караме на 17 инчови монитори [/offtopic]
По темата - на всички едната им перка е по - голяма от другата. Едната ръка също. Също и единия крак. А ако разражеш лицето на две и сравниш двете половини, че забележиш, че и те са различни. Тренирай, и разликите ще се смалят. Прекалено рано е да мислиш за това.