22.01.10
20:58
Започвам да си водя дневник. И без това си пиша тук-там разхвърлено тренировките, поне да е на едно място.
Храна няма да описвам. Знам, че е важно, но смятам, че знам какво ми се отразява добре в каква ситуация. Сега се опитвам да намаля въглехидратите, че съм около 20% мазнини. На 31 години съм. Не ми е приоритет отслабването, но няма да се разсърдя ако падна под 50 кг. (ръст 164).
Тренирам 2-3 пъти в седмицата със свободни тежести и колкото често имам възможност (май всеки ден) - кардио.
Цели: през зимата поддържам форма с фитнес, тренирам за сила. Плувам, качвам стъпала (най-малко 1300), игри с детето. През останалото време (не-зимно) карам планински велосипед и не ми остава време за никакъв друг спорт. Ходя по състезания.
Вчера тренировката ми с тежести:
4х5 мъртва тяга @60 кг (оставям лоста, не знам дали трябва)
4х10 ренегадско гребане @12,5кг на ръка
4х10 напади с дъмбели @12,5кг на ръка
4х20 обратни коремни преси
Днес:
Плуване около 550 м и 4х25 обратни коремни преси.
Но пресите не ги правя със сгъване ами повдигам само краката, все едно правя някаква част от драконов флаг. После не отпускам. Може и друго име да си има, но ги наричам обратни коремни. Ако и правя всеки ден, дали ще ми се отрази в посока градеж на фаянс.
Темата беше редактирана от Anelia на 15.11.15 19:25.
Изпих си кафето в леглото, лежа си и си браузвам. Измерих си пулса: доволна съм - 46!
След зимната летаргия се взимам в ръце :) Днес едва ли ще има друг спорт освен дърпане на шейна Чук и Гек нагоре по баира :)
23.01.10
06:01
Здарвей Анелия!Честито дневниче и успех с него!Желая да си постигнеш каквото си си набелязала като цели :)
И аз се излежавам с кафенцето и разцъквам.... :lol: това е единственото време саааамо за мен : ))
Мнението беше редактирано от irenaiv на 23.01.10 06:03.
Пфф супер е зимата :)
Става и за тренировки навън. На -11 бягах (където не можех, вървях) по пуловер нагоре по баира. Където снегът не беше утъпкан, си беше много зор и до колене затъвах. Не можех да бягам. Всъщност за пръв път бягам. Но както и с колоезденето: бягането по стадион или из парка е скучно. Бягах в гората по неутъпкани пътеки, отдолу камъни и корени, върху които караме байковете през другите сезони. Нещо като интервали се получи: къде бягане-къде ходене, къде почивки за снимки. Така около 5 км. И пързаляне. Нагоре си правих аеробна тренировка, а надолу се учех да контролирам тялото си с по-голяма скорост и върху неравен терен. Според мен е важно. Хубавото на тренировката беше и че бях сама. Нямаше никой наоколо, сама в гората с дърветата, снега, имаше стъпки от зайче и сърна, както и се чуваше някаква птица да почуква, както и някаква пееше.
Равносметка от последните няколко дни:
Вторник тежести+малко плуване, сряда качване на стъпала, четвъртък тренировка с тежести, петък плуване, събота едва малко упражнения вкъщи за крака + пързаляне, неделя бягане + пързаляне. Разнообразието ми харесва, но тежестите ще ги направя 3 пъти в седмицата.
Храната ми е хубава :)
малко снимки
Ммм, хубава тренировка:
Загряване с бърпита
6,5,4,3,2 лежанка @30 кг
10,9,8,7,6 клекове @30 кг
10,9,8,7,6 ренегадско гребане @13 кг на ръка. В началото ми се стори много тежко упражнението и реших, че съм се натоварила на лежанката, но после видях, че дъмбелите са 13 кг вместо обичайните ми 12,5 кг. :lol:
5х20 повдигане на крака от лег
По обяд смятам да правя кардио навън и трябва да увелича храната, че с увеличените тренировки имам нужда от повече.
Добър вечер. Казвам се Анелия и имам проблем със спорта. Аз съм наркоманка! Имах периоди без спорт и тогава настроението ми беше на 0. Чувствах се зле. Когато спортувам, отново всичко се оправя. Светът не изглежда чак толкова зле. Обаче като всеки наркотик, за да се чувстваш добре, увеличаваш дозата. Ето, пак съм стигнала до период, в който само се чудя на кой баир да се отнеса я с байка, я пеш; или чакам с нетърпение обедната почивка, за да отида на плуване. Дори на -20 градуса отказвам превоз с кола, защото вървя бързо и ми е добре.
И тук стигам до въпроса: има ли опасност от предозиране (разбирай претрениране). В нито един момент тренировката не ми тежи. Напротив: чувствам само добрите страни. Не ми се вие свят, не усещам изтощение, имам чувството, че мога още и още. Но нали така казват и наркоманите преди да се строполят след свръхдоза.
Една дама ми беше казала, че сигурен признак, че претренирам е глада за сладко. Е на мен не ми се яде сладко. Или ако ми се яде, ям малко и не се уливам. Храната ми е овесени ядки с мляко, извара, сирена, много месо (основно свинско) и много зеленчуци. Дори плодове не ми се ядат, тъй като ме подуват.
Ще се радвам ако някой друг сподели от клуба на анонимните спортисти :)
казано от Anelia на 25.01.10, 18:46:
Добър вечер. Казвам се Анелия и имам проблем със спорта. Аз съм наркоманка! Имах периоди без спорт и тогава настроението ми беше на 0. Чувствах се зле. Когато спортувам, отново всичко се оправя. Светът не изглежда чак толкова зле. Обаче като всеки наркотик, за да се чувстваш добре, увеличаваш дозата. Ето, пак съм стигнала до период, в който само се чудя на кой баир да се отнеса я с байка, я пеш; или чакам с нетърпение обедната почивка, за да отида на плуване. Дори на -20 градуса отказвам превоз с кола, защото вървя бързо и ми е добре.
И тук стигам до въпроса: има ли опасност от предозиране (разбирай претрениране). В нито един момент тренировката не ми тежи. Напротив: чувствам само добрите страни. Не ми се вие свят, не усещам изтощение, имам чувството, че мога още и още. Но нали така казват и наркоманите преди да се строполят след свръхдоза.
Една дама ми беше казала, че сигурен признак, че претренирам е глада за сладко. Е на мен не ми се яде сладко. Или ако ми се яде, ям малко и не се уливам. Храната ми е овесени ядки с мляко, извара, сирена, много месо (основно свинско) и много зеленчуци. Дори плодове не ми се ядат, тъй като ме подуват.
Ще се радвам ако някой друг сподели от клуба на анонимните спортисти :)
Здрасти Ани...Готин дневник имаш.Честито...
Относно спортоманията си мисля ,че както всяко нещо с което се прекалява си има и последствия. Те не се появяват веднага, не ти подсказват нищо. Просто блокираш изведнъж. Знаеш за хормоните на щастието, когато спортуваш ги има, като не тренраш ти идва да се гръмнеш. Просто трябва да се научиш да розпознаваш желанието си да се надрусаш с тези хормони, от истинското желание да се разтовариш натоварвайки се ;-P /при мен трудно се получаваа
25.01.10
19:57
Анелия,
и аз бях така по едно време.Всеки ден или тежести или кросфит. И после си дадох дълга почивка. Сега пак тренирам, но по-умерено.
Има и хора, които понасят по-голямо натоварване. Ако ти е такова ежедневието.Прави това, което ти харесва. И все пак внимавай.
И още нещо - прави напади с лост - по-трудно е.
казано от Венцеслава Атилова на 25.01.10, 19:57:
И още нещо - прави напади с лост - по-трудно е.
Мда, и аз съм на периоди.
Нападите по принцип ги правя с лост (не намирам да е по-трудно, а по-скоро удобно), но тъй като правя кръгове, а същия ден имах тяга, не ми се разтоварваше лоста от големите железа и правих с дъмбели.
Малко да споделя и за програмата си. Малко е мое съчинение, но основата е тук:
The following 4 week sequence is what I recommend. 3X5, 5X8, 10/8/6/4, 12/10/8/6. Increase weight each 4 week cycle as you are able. Hardcore lifters can modify this program to 3X3, 5X5, 8/6/4/2, 10/8/6/4.
Само дето на 3-та седмица вдигнах повторенията без да искам вместо 8 на 10 и сериите вместо 4, аз ги направих 5. Предполагам не е фатално, но ще се наложи да изкарам още един цикъл преди да вдигна тежестите, тъй като ми идва тежичко и не знам дали след седмица дали ще съм готова да вдигам килограмите.
Основни упражнения, които правя са: клекове, напади, плие, мъртва тяга, ренегадско гребане, лежанка, лицеви опори, обратни коремни, за загряване понякога суингове, бърпита, подскоци.
Искам да започна търкиш гет ъп, но в залата не чистят много редовно и не ми се търкаля по земята :)
Аз лично също трябва да се присъединя към клуба на наркоманите ;) И аз не мога без тренировки и колкото повече тренирам, от повече имам нужда...тренирам по два пъти на ден, а между тренировките понякога се замислям дали не се застоявам прекалено много на едно място... НО това е грешно... аз го знам.. ама аз отдавна съм разбрала, че освен влечението си към спорта, с него май запълвам и някаква дупка в живота си, само дето не знам каква... :) така че, гледай да укротиш манията, преди тя да те превземе ;) :)
Виждам потенциал в този дневник и ми се струва интересен, пожелавам ти да бъдеш постоянна в границите на нормалното разбира се, без да изпадаш в крайности! Организма все пак има нужда от почивка поне един два пъти в седмицата, още повече че ти си спортист-любител! :)
казано от S_L на 26.01.10, 17:45:
Виждам потенциал в този дневник и ми се струва интересен...
Да, изживях периода “изядох една вафла, дали да се хвърля от моста или да гладувам 2 дни” :lol:
Е, все пак понякога от любопитство смятам калории, но ми беше по-скоро интересно дали си набавям разните витамини и минерали. За днес се оказа, че не ми стига Вит. Е и калий. Може и още желязо.Ето ги стойностите във фитдей.
Странни упражнения имах днес..
Загряване с бърпита
8,6,4,3,2 странична преса @7,5кг. Лява ръка по-слаба.
10,9,8,7,6 напади @30кг, не ми беше много тежко.
8,6,4,4,6 лицеви опори
10,9,8,8,8 флайс @2,5кг на ръка. Много малко са кг, но не съм правила досега флайс и ме достраша от контузия
5х20 обратни коремни с изпънати крака. Усещах напрежение в гърба, а не би трябвало.
казано от Anelia на 27.01.10, 12:54:
5х20 обратни коремни с изпънати крака. Усещах напрежение в гърба, а не би трябвало.
...ами свий краката. За гърба не знам, но можеш да натовариш кръста, пък това не е оферта.
Имах предвид кръста, не знам къде съм бляла докато съм писала. Ще пробвам със свити крака :) мерси
Мнението беше редактирано от Anelia на 27.01.10 17:22.
Тренировката я разделих днес на 2:
А:
5х5 клек @40 кг
5х10 ренегадско гребане @12,5 кг
Б:
10,8,6,4,3 милитари преса@20 кг (само лоста)
10,8,6,4,3 повдигане на същия лост от полулег
около 10 мин разпускащо плуване
и после бавно кардио 1300 стъпала, по-скоро за прасци, отколкото аеробно.
Пропуснах закуската, защото ходих да си изследвам кръвта. Не мога да повярвам как ям толкова здравословно, как тренирам често и накрая изследванията ми шит.
Холестерол 7,55
Кр. захар: 5,69
В понеделник ще разговарям с лекарката ми особено относно кръвната захар. Не е диабет, но все пак го дават макс 5,55 на гладно, а съответно 5,69 (моята захар) я наричат намален въглехидратен толеранс. Но от друга страна тук пише: Три дни преди теста да не се ограничават въглехидратите, тъй като това води до намален толеранс към глюкозата. Диетата трябва да включва 200-250 g въглехидрати дневно. , а аз в последно време ограничавах въглехидрати само на закуска овсени ядки и от зеленчуци през деня и вечерта. Събота и неделя ще хапна макарони и пак ще повторя в понеделник.
казано от Anelia на 29.01.10, 17:02:
Пропуснах закуската, защото ходих да си изследвам кръвта. Не мога да повярвам как ям толкова здравословно, как тренирам често и накрая изследванията ми шит.
Холестерол 7,55
Кр. захар: 5,69В понеделник ще разговарям с лекарката ми особено относно кръвната захар. Не е диабет, но все пак го дават макс 5,55 на гладно, а съответно 5,69 (моята захар) я наричат намален въглехидратен толеранс. Но от друга страна тук пише: Три дни преди теста да не се ограничават въглехидратите, тъй като това води до намален толеранс към глюкозата. Диетата трябва да включва 200-250 g въглехидрати дневно. , а аз в последно време ограничавах въглехидрати само на закуска овсени ядки и от зеленчуци през деня и вечерта. Събота и неделя ще хапна макарони и пак ще повторя в понеделник.
И аз скоро си правих изследвания, като гледам референтните стойности за Кръвна захар дават: 2.8-6.1, а холестерола 3.4 - 5.2
В твоя случай мисля, че холестерола е висок, но това е общия, не знам по него може ли да се направят някакви изводи или трябва да се изследват отделно добрия и лошия и тогава да се правят изводите?
Малко история:
май, 2009: холестерол 13,4 (не беше лабораторна грешка, както си помисли лекарката ми) HDL 2,37 Триглицериди - 0,95, кръвна захар 4 и нещо (не знам точно колко)
юни, 2009: холестерол 7.92. HDL 1.58, а триглицериди 1.03. кръвна захар 5.66
септември, 2009: холестерол 5,5 (общ само)
януари, 2010: холестерол 7,55 (само общ си пуснах), кръвна захар: 5,69
казано от Anelia на 29.01.10, 19:20:
Малко история:
май, 2009: холестерол 13,4 (не беше лабораторна грешка, както си помисли лекарката ми) HDL 2,37 Триглицериди - 0,95, кръвна захар 4 и нещо (не знам точно колко)
юни, 2009: холестерол 7.92. HDL 1.58, а триглицериди 1.03. кръвна захар 5.66
септември, 2009: холестерол 5,5 (общ само)
януари, 2010: холестерол 7,55 (само общ си пуснах), кръвна захар: 5,69
Което означава да не се шашкаш, а да имаш едно наум. Имаше ли причина за изследванията или кантролно ги пусна? Ти как се чувстваш?
казано от Anelia на 29.01.10, 20:01:
А, супер се чувствам :)
Просто така си ги пускам...да се шашкам :lol:
Дърпаш бика за рогата..ясно. Щом си си ок, велосипедирай, качвай си стълбите, и хич не ги мисли тия стойности. Пък ако нещо искаш да промениш, след новите изследвания махни овеса от закуската, може и в него да е проблема. Аз имам конфликт с него например, забавя ми метаболизма и ми качва захарта.
Движение днес: само пързалка 3 часа :)
Пиша, за да споделя една чудна рецепта: Задушени пилешки воденички. Аз я направих почти 1:1 с тази от блога, само дето не сложих зехтин при задушаването на лука, ами го сложих в бульонче само. Сосът става сладко-лют. Невероятни се получиха сърцата и воденичките, чак мъжът ми беше възхитен, а той не обича воденички.
казано от Anelia на 30.01.10, 17:30:
Движение днес: само пързалка 3 часа :)
Пиша, за да споделя една чудна рецепта: Задушени пилешки воденички. Аз я направих почти 1:1 с тази от блога, само дето не сложих зехтин при задушаването на лука, ами го сложих в бульонче само. Сосът става сладко-лют. Невероятни се получиха сърцата и воденичките, чак мъжът ми беше възхитен, а той не обича воденички.
Много хубава ми се струва тази рецепта, бих я пробвала и аз с малки корекции, а дали ще се получи същото с дробчета или сърчица?
Ами може да пробваш и с дробчета, но според мен те имат доста силен вкус и ще се промени значително рецептата, но пак ще е вкусно. Може да опиташ и само със сърчица.
Днес нямах намерение да тренирам и уж ходих с един познат само за компания в залата, но накрая се получи тренировка, макар и доста хаотична. Т.е. изпробвах де що уред видях във залата :) По принцип тренирам в доста оскъдна служебна зала и сега бях като дете на панаир :) Забавно беше. Открих, че на машини мога да се товаря доста без да се застрашавам, че ще се контузя. Т.е. по-големи кг, за сметка на по-малък баланс и контрол върху тялото. Също така се усеща натоварване точно там, където трябва да е и нищо повече. Заради това пък голямо натоварване. Доволна останах, приятна атмосфера, винаги съм харесвала тази зала. Накрая дори потичах кардио на пътека.
После бири, шкембе чорби, пак бири, разходки, пътуване :)
Ама че работа :coolgrin: Днес като споделих с личната лекарка притеснянията ми относно кр. захар и тя ми казаа, че никога не е виждала от тези лаборатории, където си правих изследването резултат под 5. Така, че днес ходих и ми взеха на друго място кръвчица и захарта ми е 4! Доволна и успокоена съм :) След малко отивам на тренировка :)
Вчера бях изморена от тренировката оня ден. Явно още не съм във форма за всеки ден тежести. Така че вчера само плувах и изместих днес тренировката:
Загряване с ходещи напади (50)
5х5 renegade row and press @5 кг. Тук го видях това упражнение и рекох да разнобразя ренегадското. Все още не знам как ми е техниката, пак ще прегледам изпълненията на другите. Лявата ръка ми е слаба, слаба :(
10,9,8,7,6 напади @40 кг. Реших и аз да се пробвам на напади с тежест колкото клека. Мисля, обаче, че не спусках съвсем до долу и другия път ще сложа 35 кг.
10,9,8,7,6 лицеви опори
5х10 дърпане на скрипец пред гърди @10 кг. Разбирам защо не мога да направя и едно набиране даже. Дърпащите ми движения са мнго зле. Ето ми насока за работа.
След малко ще направя малко бавно кардио. Понякога правя високо-интензивно, понякога ниско-интензивно. Днес бавничко, защото съпругът ми ще дойде и не искам да го зарязвам сам, а аз да хукна нагоре бързо. И без това няма голяма мотивация в леда да катери стъпала.
Забелязвам, че се зациклям на дадена храна и мога със седмици да ям едно и също без да ми омръзне.
казано от Anelia на 02.02.10, 10:39:
Забелязвам, че се зациклям на дадена храна и мога със седмици да ям едно и също без да ми омръзне.
х10…аз също съм така и на въпроса “Не ти ли писва все едно и също”? - без да се замисля казвам НЕ! Мога дълго време да карам така, до колко е добре не знам..но като се замисля закуската ми от месеци наред е една и съща всеки ден и си закусвам с голям кеф, така че напълно те разбирам..
Днес пропуснах плуването, защото снощи изпих над 3 л бира. Не е много за хвалба, но от време на време разпускам по този начин :red:
Добрите новини са, че за 1 месец съм смъкнала само около 1 кг, но 3 см от ханша си. Много съм доволна, панталоните ми вече не са полепнали по мен. Продължавам бавничко пак да си тренирам, да ям 5 пъти на ден и да пия повече вода.
Тренировка, смачкваща самочувствието ми по три начина: недостатъчно сила на скрипеца, правих до отказ кофички и неспособност да направя пистолет. Не е леко да вдигаш тежко, казал съгражданинът ми Янко Русев. По-конкретно:
5х3 горен скрипец @20 кг (къде да се скрия от ужас не знам). И после се чудя защо не мога да се набирам!
5х5 мъртва тяга @60 кг. Тук поне положението е добре и този път правих повторенията без да оставям лоста на земята :)
5х10 ренегадско @12,5 кг
5х5 мижави опити за пистолет. опирах се, помагах си с ръце, пухтях и се разочаровах.
5х15 кофички на пейка. всъщност 15 ми беше отказът, след което се срутвах на земята.
Ами така, не е лесно, но ще продължавам. Смятам да сложа скрипец на всяка тренировка, но имам чувството, че не дърпам правилно, защото усещам напрежение само в бицепсите, а не в гърба. Дърпам с подхват.
Anelia,аз съм със всяко едно упражнение така....като се замисля напрежението не го усещам там където трябва и аз като теб си задавам въпроса ,,,,бе май куца техниката? Трудно е без да има някой който да те насочва,,,поне в началото...
Аз уж не съм в началото, но през топлите сезони спирам тежестите и есента айде пак наново всичко. А и няма кой да ме учи и показва, защото в служебната ни зала не се полага треньор. Преди имаше един човек, когото можех да питам, но и той си разправяше “тренирай много повторения, с малко тежести”. А това хич не ми допада, така че правя нещата с гледане на клипчета от youtube или други сайтове.
казано от Anelia на 04.02.10, 13:00:
5х3 горен скрипец @20 кг (къде да се скрия от ужас не знам). И после се чудя защо не мога да се набирам!
...
Ами така, не е лесно, но ще продължавам. Смятам да сложа скрипец на всяка тренировка, но имам чувството, че не дърпам правилно, защото усещам напрежение само в бицепсите, а не в гърба. Дърпам с подхват.
Най - общо трябва си изправена като свещ на скрипеца и в последната част на движението да дръпнеш рязко назад, лактите до тялото, без да минават настрани, докато опреш гърдите с лоста. Хват - раменен, а при подхват - малко по - тесен.
На скрипец подхват е нормално да усещаш бицепса.
Има и друг начин за скрипец, но аз този усещам най - добре. Иначе и аз като теб преди не усещах гърбът да работи.
5х5 мъртва тяга @60 кг. Тук поне положението е добре и този път правих повторенията без да оставям лоста на земята :)
Значи какъв е проблемът да оставиш щангата на земята? Даже, преди да започнеш следващото повторение, е редно да докоснеш поне земята и тогава да тръгнеш за второ. Иначе е по - лесно....:P
Мнението беше редактирано от Инис на 04.02.10 19:01.
Проблемът е, че скрипецът е прикрепен заедно с гладиатора и се налага да дърпам седнала. Пробвах да окрача пейката, но много неудобно. Но ще гледам значи по-тесен хват да правя.
При мъртвата тяга докосвам земята с щангата, но не я оставям, защото и една секунда да е, си почивам и отпускам мускулите за това време. Но ако е по-правилно да я оставям, ще я оставям :)
Аз тъй се задълбочих в четене...скрипецът се прави седнал?! Така се придърпва. Другото е, че краката трябва да са застопорени, ако това имаш предвид.
Тягата - на мен ми се случва да оставям на пода - при смяна на хвата или ако започне да ми се изплъзва щангата. Намествам и продължавам. А иначе докосвам земята, даже постоявам за секунда-две, без да се отпускам и потеглям пак. Защото най - голямото усилие е отлепянето на щангата от земята, пък аз не искам да го пропусна :))))
Мнението беше редактирано от Инис на 04.02.10 18:51.
Ани, всеки има силни и слаби места. Аз пък съм егати щиглеца нагоре. Само релеф и ребра и жили, обаче имам сила. А краката....няма братче. Най-голямото ми постижение на клек е с 20 кг. Не се ядосвай. Да не би повечето хора да могат да се мерят с твоята велоиздържливост и 1300 стълби/на паметника прдполагам/
Днес плуване и разходки (по баир) в гората. Слабо натоварване, колкото да се отпусна във водата, защото мускулната треска ме държи от една седмица и си трупам и още по други места от разнообразните движения и натоварвания.
Ехх, събота и неделя всички тренират, а аз почивам. Не е честно така. Чак ми иде да набарам някаква тренировка. Но няма да го направя, а ще сготвя, простра и следобяда и вечерта са за срещи и разходки с приятели. Хубавото е, че и приятелите обичат да се движат, та няма да висим по кафенета с часове.
Чудя се другата седмица какво разнообразие да вкарам в залата и се сещам за 3 неща на пръв поглед: обратни набирания (така ли се казват reverse pull-ups :roll: ), FCT и тук ми е интересно да разбера как се смятат килограмите: само на тежестите, които сме покачили върху лоста или тежести+лост. Моля някой да подскаже :) Преди ги правех с лост+20 кг диск. Сега също не мисля, че ще е проблем такава тежест, т.е. дали в дневника да пиша ФКТ с 20 или с 40 кг. Друго, което ми хрумва е скачане на въже. Преди си подскачах, но нещо не ми беше много комфортно в долната част на торса и спрях. Сега ще дам пак шанс на скачането, но май си затрих нейде въжето.
На всички желая забавен уикенд ;)
Мнението беше редактирано от Anelia на 06.02.10 08:09.