Аз съм си правил извара.
Домашно мляко не варено остава се няколко дни навън да се развали.
След което го мятате на котлона да ври около 20мин, добавяте 1 чаша студена вода и го оставате още 10-15мин. След това прецедете. Може да добавите и сол.
06.08.09
05:54
Домашно тирамису (смятам да го ъпгрейдна в по-здравословен вариант за в бъдеще)
1 пакет бишкоти (вътре са 3 малки пакета от по 15-16 - общо 48-50 броя). Задачата ми е да намеря пълнозърнести или ръжени бишоти.
500 г прясна безсолна извара - с Милктрейд уцелих в десятката...(може и сирене маскарпоне - с него е класическата рецепта)
200 г заквасена сметана
2 ч. чаши прясно мляко
2-3 с.л. нес кафе
1/2 ч. чаша захар или подсладител на вкус
1-2 ванилии
1 ч.л. какао
1 малък шоколад за настъргване и поръсване
Първо се подготвя крема, получен от разбиването на изварата със захарта (подсладителя), 1 ч.ч. прясно мляко, заквасената сметана, ванилията и какаото. Може и да не се слага какао - кремът ще остане бял. Разтваря се нес кафето в гореща вода и се оставя да изстине (може и еспресо, но нес кафето е с по-силен и специфичен аромат). В правоъгълна тавичка (естествено, избрах друга форма:)) се нарежда първият пласт от бишкоти, потопени в студеното кафе. Намазва се отгоре с крема. Вторият пласт бишкоти са потопени в студено прясно мляко (втората ч.ч. от рецептата, обаче отива повече:)). Отново се намазва извареният крем. Завършва се с трети ред, отново потопени в кафе бишкоти и се маже цялата “конструкция” с остатъка от крема. Отгоре се поръсва с настърган шоколад, завива се с домакинско фолио и се слага да престои в хладилника.
Стана много вкусно. Следващият път ще го пробвам с по-диетични продукти.
Ще дам и снимки, но си забравих кабела на телефона.
Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 06.08.09 06:07.
06.08.09
05:54
_ZOB_DOG_
На коя марка ти е изварата , защото аз взимам една 500гр. на дядо Либен , но в нея има 110гр. , а още 15гр. при същото количество е по-добре ?
Мнението беше редактирано от Plamko на 06.08.09 05:55.
казано от _ZOB_DOG_ на 05.08.09, 19:27:
Вече си правя изварата така - пасирам я с вода и добавям разтворимо сокче и става супер на вкус. На 500 гр извара слагам 500 мл вода и се получава 1 литър течност, съдържаща 125 гр протеин и излиза на цена около 1,50 - 2 лв.
Интересно , ще се пробва :)
06.08.09
11:55
Току що пробвах на ЗОБ ДОГ рецептата , но си добавих някой мой неща и стана супер.
250гр. извара , 150гр. кис мляко 2% , 400мл. вода и 50гр. сирене - стана супер. - има към 70гр. протеин.
казано от Plamko на 06.08.09, 11:55:
Току що пробвах на ЗОБ ДОГ рецептата , но си добавих някой мой неща и стана супер.
250гр. извара , 150гр. кис мляко 2% , 400мл. вода и 50гр. сирене - стана супер. - има към 70гр. протеин.
Вместо вода може да сложиш прясно мляко... доста добре се получава
06.08.09
13:06
Аз пък добавям малко вода(не чак да стане на айран ами малко) , степче и става чудесен крем с много протеин.
07.08.09
08:44
Сетих се нещо друго , което става също много вкусно.
Изварата я омесваме с половин бурканче лютеница “хорце” и малко сирене и става чук салата!!!!
Преди си правех изварата с вода и степче - пасирано, но от тия степове файда няма - чиста отрова и сега колкото и отвратителна да е тая извара, която си купувам я пасирам с вода и я пия без да дишам :) И след това (без още да съм издишал) изяждам 1 краставица да премахне гадния вкус.
07.08.09
21:32
Е , не е чак толкова гадна ;)
Аз от скоро си правя нещо като гръцка салата с извара:
200гр извара(ползвам Маджаров)
1 зелена салата
1 домат
Сол,Зехтин,Обикновен оцет и Балсамов оцет на вкус.
Както се сещата смесвате всичко,дресина специлано на мен ми харесва с повече оцет,а балсамовия придава лек сладък вкус на салатата.
Използвам за последно хранене около 30 мин преди лягане.
А да ви попитам,решил съм да пробвам нещо като десертче ( 250мл прясно мляко,100 грама извара + половин банан).Мисля ,че ще се получи доста добро кремче ,което изпивам преди лягане.Има ли проблем ако това нещо го пия вечер,а сутрин още докато ставам удрям 1 протеин ?
Мнението беше редактирано от Fantaa на 06.11.09 17:02.
М днес си забърках 100 грама извара с настърган банан,една чаена лъжичка мед,и едно орехче и 2-3 бадемчета на ситно.Трябваше и канела да сложа,но забравих.Получи се много приятен десерт.
Леле колко разнообразявате,сигурно аз съм единствения мазохист който слага изварата във шейкъра с вода.....
казано от Тони1 на 08.11.09, 20:23:
Леле колко разнообразявате,сигурно аз съм единствения мазохист който слага изварата във шейкъра с вода.....
Как го пиеш това нещо ,или се двиква :D
аз какви лайна съм пил не е истина за 1-2 минути болка нищо не е ,само че аз съм с блендър ботъл и там изварата се разбива малко по добре от колкото с обикновен шейк,чат пат има буци ама се пие поне аз държа...
И аз я разбивах преди с вода в шейкъра, но много ме подуваше и ми беше тежко и редувам сега.
09.11.09
17:40
Аз в блендера слагам 150 г извара, половин кофичка кисело мляко и 1,2 чаши вода и бъркам здраво. Става около 600,700 мл течност, която трябва да изпиете много бързо преди да повърнете :lol:
Горното е хубав вариант също,все пак изварата е за преди лягане а на мен поне ,предполагам и вас по това време на дали ви е до някакви кулинарни разнообразия а най бързият начин за да я погълнем...Споделяйте и за каква извара говорите ,кашкавалена или обезмаслена ,лично аз съм на втората тъй като първата ми залепва на гърлото и не мога да я поемам,с кашкавалената нямам подобни проблеми по какъвто и да е начин...
Мнението беше редактирано от Тони1 на 09.11.09 19:43.
Въпрос на вътрешна нагласа и навик. Вече не ми прави абсолютно никакво впечатление каква нгусотия всъщност пия. /пасирам изварата с вода/
09.11.09
21:42
Изварата я обичам с маслини.Така обаче става много бавно и може да се лигавя с нея по половин час ,но за себе си съм си намерил решение,250гр извара +400-500мл вода,пасирам до еднородна смес и си я пия като айрян.На повечето може да не им допада моя метод,но така става най-лесно и бързо.
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 09.11.09 21:43.
казано от p17bull на 09.11.09, 17:40:
Аз в блендера слагам 150 г извара, половин кофичка кисело мляко и 1,2 чаши вода и бъркам здраво. Става около 600,700 мл течност, която трябва да изпиете много бързо преди да повърнете :lol:
600-700 ml течност е доста преди лягане,може да пробваш без вода.
Иначе с мед кисело мялко и извара става нещо доста приятно и вкусно.
09.11.09
22:48
казано от Biad__ на 09.11.09, 22:34:
казано от p17bull на 09.11.09, 17:40:
600-700 ml течност е доста преди лягане,може да пробваш без вода.
Иначе с мед кисело мялко и извара става нещо доста приятно и вкусно.
Без вода става гъсто. А днес го направих с прясно мляко и по-малко вода. Стана около 500мл..
Абе и аз правих такива бъркочи преди, но наистина е тежко половин литър течност преди лягане и ти разкъсва съня като цяло. Aко го пиеш през деня е супер, аз даже преди добавях много малко подсладител (степ) и ставаше като плодово мляко. Ако качваш, можеш да опиташ, с праскова ставаше много вкусно. Друг вариант е, да си намериш извара, която да не те отвращава и да я ядеш с маслини. Виж в някои фирмен млечен магазин, аз в такъв намерих “вкусна” извара. :)
Иначе, преди няколко дни направих 2 яйца и 200гр извра на тефлон бъркани и стана изненадващо поносимо и дори вкусно :D
10.11.09
13:47
На мен лично въобще не ми пречат на съня тия 500мл.Напоследък пия поне по 6литра на ден и горе долу с всяко хранене имам поне половин кило вода и можеби съм свикнал :) дори повече ще ми пречи на съня ако я ям,щото сиг ще повърна 3 пъти докато я изям цялата
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 10.11.09 13:49.
казано от IronFreak на 10.11.09, 13:47:
На мен лично въобще не ми пречат на съня тия 500мл.Напоследък пия поне по 6литра на ден и горе долу с всяко хранене имам поне половин кило вода и можеби съм свикнал :) дори повече ще ми пречи на съня ако я ям,щото сиг ще повърна 3 пъти докато я изям цялата
А знаеш ли, че е вредно да пиеш чак толкова много вода? Товариш си излишно всички системи...
Аз като се сетя имах имах един период доста дълъг ,казеинов протеин с 700мл.прясно мляко и веднага след него,още литър вода със сайз он и пак заспивах като чук....
Направих си пасираната извара!
500гр. извара(от суроватка)
1 кисело мляко 0.1%
1 банан
1бр. степ ягода
1л. вода
Всичко се пасира и резултатът е 2л. течност с вкус на плодово мляко, мисля да го пия преди и след тренировка може и преди лягане.
Лично на мен вкусът ми допада и без степчето със него ми идва много сладникаво и затова другият път мисля да сменя ягодата с нещо друго, или направо без нея.
Тези дни изпитвам рецепти за носене на извара на работа. Ям кашкавалена и ми харесва на вкус, за разлика от другата. Купувам си кашкавал гауда на слайс, шунка на слайс (може и тънки парченца филе или пушено месо) и ги слагам едно върху друго. По средата слагам извара около 2-3 с.л. и завивам на руло. Слагам в кутии и си имам нещо като сандвичи, но без хляб за през няколко часа.
За утре ми свърши шунката и разбих с пасатор малко маслини без костилка заедно със запарен в малко вода спанак. Омесих с изварата и напълних кашкавалените слайсове отново на руло. Утре ще докладвам как е на вкус бъркочът.
И един сладкиш, който не е съвсем “билдерски”, но ако някой реши да си направи пиршество, ето рецептата:
Студен сладкиш с извара
Продукти за плънката:
1 кг. безсолна извара
1 кофичка гъсто кисело мляко или сметана
2 малки пакетчета желатин
1 ванилия
Настъргана кора от портокал/есенция
Захар на вкус (предполагам може и стевия)
Всичко се смесва много добре, може да се разбие с миксер
За глазурата:
плодове- пресни или от компот( кайсии)
1 крем с желатин(крем-желе)
Друго:
1 пакет готови блатове за торта
Приготвяне:
2 пак. желатин се разтварят в около 200мл гореща вода и се изчаква да поизстине, след което се прибавя към плънката, която престоява така около час в хладилника.
На дъното на правоъгълна тава се слага блат( в тава 38х25 см - блат и половина), върху него се изсипва плънката, слага се и втория блат и най отгоре се нареждат нарязаните на филийки плодове. Вурху тях се изсипва крема с желатин. Оставя се в хладилник.След един час може да се хапва.
Да си призная, не съм правила “тортата”, защото ми се струва трудоемко, а и не ми се ядат блатове :)
Извара с лютеница , варени яйца и малко сирене
Мнението беше редактирано от hardrlz на 27.01.10 18:22.
150-200 грама извара + 200-300 грама кисело обезмаслено мляко + 1 шепа фъстъци , със пасатора и става DELICIOUS !
Мнението беше редактирано от hardrlz на 27.01.10 18:20.
27.01.10
20:59
казано от hardrlz на 27.01.10, 18:19:
150-200 грама извара + 200-300 грама кисело обезмаслено мляко + 1 шепа фъстъци , със пасатора и става DELICIOUS !
Току-що направих тази смес, но с прясно мляко. Чудесна идея, просто перфектно!
29.01.10
21:03
P.S. “Напипах” рецептата:
- 120-130 g обезмаслена извара
- 1 варено яйце
- 30-40-50 g фъстъци
- 200-250 ml прясно мляко
Ето това е Истината за мен!
Аз си я приготвям по принцип с кис. мляко и зехтин, даже не се хабя да пасирам, хапвам си я така. Ето и една рецепта , с която разнообразявам
180 гр извара.
30 гр кашкавал
соев сос
3 с.л зехтин
5 с.л дом. пюре
Всичко се бърка на еднородна смес, соевия е за вкус и да не е толкова безсолно....
Днес правих салата, подобна на катък с пипер. Щом съпругът ми не понася извара, а салатата му хареса, значи си я бива ;) Продуктите смесвах на око.
извара
кис. мляко
печени пиперки нарязани на ситно
магданоз
пресован чесън
сол
Ако някой иска, може да добавя зехтин, накълцани на дребно маслини, черен пипер. Или пък вместо само извара, може да се смеси извара и сирене.
Мнението беше редактирано от Anelia на 30.01.10 10:04.
06.03.10
15:46
Аз пък си купувам от изварата на Димитър Маджаров 350 г. За мен си е просто супер, да не говорим, че ям вече едва ли не промишлени количества от нея. Напоследък обаче, взе нещо да липсва по магазините, за сметка на ужасната Дядо Либен или малко по-малко ужасната Фитнес, която пак е производство на Либен.
Иначе по отношение на овкусяването, на около 150 г. извара, слагам 100 г. обезмаслено кисело мляко, малко сол и черно пиперче и става супер. ;-) Както се вижда обаче и от по-горните мнения, варианти за овкусяване много.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Martin Nestorov на 09.03.10 23:51.