28.01.10
21:40
Ако изпълнявам упражнеията за гръб и гърди с широк хват, това ще има ли засилен ефект върху широчината на съответната мускулна група?
Широчината идва от увеличения размер => съответната група трябва просто да порастне,остава да разбереш как
казано от Nikolay на 28.01.10, 23:08:
Широчината идва от увеличения размер => съответната група трябва просто да порастне,остава да разбереш как
Да де, това е въпросът - дали широкият хват при лежанката и широкия хват при горен скрипец ще ми натовари съответните мускули, отговорни за широчината на гърдите/гърба?
Не. При гърдите средния и тесния хват са за предпочитане.
При гърба много широкия хват хваща повече тересите (външната горна част на гърба), за сметка на латисимуса, така че там също е желателно да се работи със среден и тесен хват, освен с широк.
Съответниите групи са САМИТЕ гърди и съответно широкият гръбен - това вече как да тренираш,за да растат,е много общ въпрос.За хвата моите виждания са - по широк хват - по-малка амплитуда на движението - по некачествено натоварване(или нещо такова).
за гръб според мен - на ширината на раменете горе-долу.... дори малко повече ,ама не много
30.01.10
20:35
Точно казано - по-широк хват , по малка амплитуда и следователно по-ниско натоварване . Ще ти дам пример ако правиш набиране с тесен хват , наблюдавай движението на на горната част на ръцете - доближава се до 180 градуса , докато при широк хват е 90 , може и малко повече .
Думи по логиката:
Всъщност, колкото по-тясно се хванете за лоста, ще забележите, че толкова по-широки са ви латисмусите, докато при по-широкия хват, те един вид се прибират навътре. Поне аз имам такова впечатление като се снимам в нас без тениска как правя набиранията.
Думи от опит:
Склонен съм да се съглася със заглавието на темата - през живота си почти никога не съм тренирал сериозно гръба с каквито и да са дърпащи упражнения с широк хват. Все раменен подхват, или успореден тесен хват съм се набирал. В резултат на това, латисмус дорси (долната част на широките гръбни мускули) ми е доста широка, докато тересите (горната част - самите “перки”) не се отличават по нищо, не изпъкват и няма тази ширина при разперване, която трябва да има предвид всички набирания, които съм правил през живота си.
С което и от двете твърдения да се съгласите, истината е в разнообразието. От година и нещо не съм правил повече от едно упражнение за тази мускулна група и резултата е налице - описах ви го. Сега си виждам грешката.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 30.01.10 21:11.