26.11.09
14:47
Привет на всички,първо ако темата не е за този раздел,нека бъде преместна където и е мястото.Та имам следния въпрос,значи аз съм на 19 год. висок съм 174 см и може би е ясно,че вече ми е изключително късно,но имам следните размисли в главата,ако почна да играя баскет (не професионално,просто 4-5 пъти в седмицата да играя с приятели по 1-2 часа ) имам ли някакъв шанс на тая възраст да качя,някой см ? Не искам,бързи резултати,мога да опитвма с години дето се вика,но да знам че има поне 1 % шанс да качя няколко см.Благодаря за вниманието,знам че темата ми като цяло е глупава,просто искам да си изчистя тия неща от главата :wink:
26.11.09
14:59
Височината е генетично обусловен белег. Общо взето смятам, че баскетболът няма да ти даде повече от нормалното статистическо отклонение. Ако смяташ да прибавиш още 10 cm към ръста си - няма да стане. От друга страна 1-2-3 cm едва ли са от такова голямо значение. Прекрасно усещаш, че вече си на 19 години, макар някои индивиди да радтат до много по-късно.
Кольо е прав, ако ти е заложено да станеш 180+ до 23-4-5 години ще станеш, но аз си мисля, че ако играеш може да ти помогне до някаква степен, за по-бързото ти израстване (ако не си достигнал вече определения ти ръст) пробвай - ходи играй си за кеф, ако нищо не стане голяма работа - баскетбола си е много приятен спорт :) Пък и + това Нейт Робинсън е твоя ръст 175 и ако не се лъжа миналата година стана пръв на дънк-контеста. Така че вместо да ти е цел да порастнеш, направи си за цел да правиш забивки на този ръст :P
Привет на всички,първо ако темата не е за този раздел,нека бъде преместна където и е мястото.Та имам следния въпрос,значи аз съм на 19 год. висок съм 174 см и може би е ясно,че вече ми е изключително късно,но имам следните размисли в главата,ако почна да играя баскет (не професионално,просто 4-5 пъти в седмицата да играя с приятели по 1-2 часа ) имам ли някакъв шанс на тая възраст да качя,някой см ? Не искам,бързи резултати,мога да опитвма с години дето се вика,но да знам че има поне 1 % шанс да качя няколко см.Благодаря за вниманието,знам че темата ми като цяло е глупава,просто искам да си изчистя тия неща от главата :wink:
Ех, мечти, мечти... Нали знаеш, баскетболистите не са високи, защото са баскетболисти, а са баскетболисти, защото са високи!
К*р за гена!(крокодила)
;(
Благодаря ви за вниманието,аз ще си тренирам за здраве,никой спорт не е излзишен,а иначе по принцип бих искал 5 см,не повече :) Но,да сме живи и здрави ще видим какво ни очаква в бъдеще :П
04.12.09
16:59
Височината е генетично обусловен белег. Общо взето смятам, че баскетболът няма да ти даде повече от нормалното статистическо отклонение. Ако смяташ да прибавиш още 10 cm към ръста си - няма да стане. От друга страна 1-2-3 cm едва ли са от такова голямо значение. Прекрасно усещаш, че вече си на 19 години, макар някои индивиди да радтат до много по-късно.
разтежа на човека не е ли до 21години?
04.12.09
22:16
разтежа на човека не е ли до 21години?
21-22 :)
разтежа на костите знам че е до 17 год... тогава растеж най значилтено на височина . а тва за баскетбола никъф шанс , иначе може да пробваш да си биеш инжекции за разтеж да подсилиш хормона на разтежа ама сиг има много странични ефекти
01.02.10
19:38
еми да би трябвало да ти помогне ,а и отдавна е доказано ,че упражнения като клякане примерно ти спират растежа на височина ,защото са срещу гравитацията немога да ти обясня много точно дано си ме разбрал ,но да ще ти помогне ,а и много хора израснаха пред мен който се занимаваха с волейбол и баскетбол.
еми да би трябвало да ти помогне ,а и отдавна е доказано ,че упражнения като клякане примерно ти спират растежа на височина ,защото са срещу гравитацията немога да ти обясня много точно дано си ме разбрал ,но да ще ти помогне ,а и много хора израснаха пред мен който се занимаваха с волейбол и баскетбол.
Я дай източника, където е доказано това нещо.
01.02.10
20:11
Как така клековете ще ти спрат разтежа? -Ако по цял ден си с щангата на “главата” би могло.
Но щангата стои върху теб една 5-6минути на ден/седмица.
Аз мисля че в определена възраст оказва влияние, но става съпрос за 10-12години, а и набиването би било доста малко 4-5 см.
Останалото зависи от генетиката и начина на живот!
Няма “набиване”! Човешкото тяло не е пирон, за да го забиеш в земята примерно...
Има хора с различна структура, която пък се определя изцяло генно, още когато родителите ви са си “поспивали” някоя вечер в леглото.
02.02.10
09:57
ами Петко К много тежките тренировки сигорно знаеш ,че подтискат хормона на растежа от тях може да се развиеш от към мускули да ,за да си висок си трябва XP :P
02.02.10
10:05
Волейбол и баскетбол сами по себе си не могат да увеличат ръста много над статистическата грешка. Това са прекрасни спортове, но ако някой се надява, че те просто така ще му донесат 10 см ръст - заблуждава се много наивно.
ами Петко К много тежките тренировки сигорно знаеш ,че подтискат хормона на растежа от тях може да се развиеш от към мускули да ,за да си висок си трябва XP :P
Не знам, затова искам изследванията, където го пише това, защото моите знания казват, че ХР се УВЕЛИЧАВА от тренировките.
Мнението беше редактирано от Петко К на 02.02.10 10:11.
02.02.10
10:13
еми прочети по-добре поста ми ходи прави триразови тренировки всеки ден и ще видим колко XP ще отделяш :)
Защо? От къде пък дойдоха сега три разовите тренировки?
И ти пробвал ли си, че да знаеш колко ХР отделяш в този случай?
02.02.10
10:19
еми казвам ти бе прави тежки тренировки до скапване това подтиска хормона на растежа то и тестостерона стимулира растежа ,но може и да го спре .
Еми казвам ти бе, не е така :lol: Ако ще си говорим с такива доводи, аз спирам по темата.
Дай такова изследване, в което да пише ” изследвахме еди колко си души при еди какви си условия и установехме, че ХР намалява, или “клякането спира растежа на височина”.
И не видях някъде в темата да става дума за тежки тренировки до скапване (каквото ида значи това). Човека питаше за спорт няколко пъти седмично. А 3 пъти дневно може да се тренира и без да се скапваш, даже ако това ми беше работата (професионален спортист), щях да тренирам точно така.
Ей ти едно изследване набързо:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2796409
Ей тук ясно си пише какво и как са правили и какви са резултатите и те са противоположни на това, което ти твърдиш.
Или дай такова, в подкрепа на твоето твърдение, или стига си разпространявал митове от преди 100 години.
Ако не се прави с прекалени тежести всичко е наред, но има и статии из нета, които подчертават, че тренировката с тежести се отразява на височината особено преди 17-18 годишна възраст, главно при използване на големи тежести и грешно изпълнение.
Ако не се прави с прекалени тежести всичко е наред, но има и статии из нета, които подчертават, че тренировката с тежести се отразява на височината особено преди 17-18 годишна възраст, главно при използване на големи тежести и грешно изпълнение.
Това са големи глупости като цяло.Ще ти обясня защо.
1.Какво са големи тежести?Ти може да си 50 кг и за теб 60 кг да е огромна тежест,с която едвам да правиш едно повторение,аз може да съм 80 кг и с 60 кг да си загрявам,както ти с лоста само
2.Когато се правят тези експерименти трябва при един човек да върнат времето назад,той да изживее детско-юношеските си години няколко пъти,занимаващ се и живеещ ги по различен начин и тогава като има различни резултати да се правят изводи.Защото аз може да имам късно развитие и да речем на 14 и двамата да сме по 1.70,но растежа ти на теб да е бил по-ускорен като си бил по-малък.И ти на 14 да речем да започнеш да тренираш баскетбол и да станеш 1.80,аз на 14 да започна да ходя на фитнес или пък да тръгна щангист да ставам и да стана 1.90.Защото развитието на всеки е различно.Та когато се направи изследване върху 1 човек,с различни животи изживени,тогава спорете и докажете,че има негативен ефект от тренирането с тежести.Но това едва ли ще стане скоро,така че засега това са простотии
Аз пък мисля че едно 10 сантиметра .. през периода до 17 18 години може да бъде разликата ... Все пак въпреки това съм твърдо за че клекове и мъртва тяга с максимални килограми могат да повлиаят на ръстежа в тази възраст... Преките ми наблюдения са такива ..Вуобще не споделям мнението че ако гена ти е да си 1.80 не можеш да мръднеш от тази цифра.. логиката ми е че тялото се приспособява .. както мускулите така и костите в възрастта до 17 18 год. могат да бъдат в известна степен стимулирани или обратното.. става въпрос за 10 15 сантиметра ...и нормално .. тялото ти се оформя и приспособява на тази възраст... като скачаш, движиш се и дори правиш упражнения с малки, нормални за твоите възможности тежести го стимулираш да се развива..Просто споделям мнение
Мнението беше редактирано от ShoCkk на 02.02.10 15:34.
02.02.10
15:50
разбира се ,че може да се повлия е казах го прекалено тежките скапващи тренировки спират XP то ако всичко беше заложено ако Адам и Ева са били по 1 и 70 всички трябва всички да сме толкова :D
Относно клека - ами аз съм живо доказателство, че не спира. Преди да почна да тренирам, бях около 187, преди 2 седмици 1 приятел ме измери и бях 189, а клекове си правя редовно.