02.02.10
19:32
Някой може ли да ми каже какво е това?Има го в нормативите за военни и училища на МВР.
Или е някакво комбинирано занятие с такова название..примерно спринтове,катерене,лазене и всичко това за време..
совалка е следното:
І І І І
все едно тези чертички са конуси на разстояние 5-6-7м (може да е различно) един от друг.Тръгваш от първия до втория,връщаш се до първия,тръгваш до третия,връщаш се до първия,тръгваш до четвъртия.Това е само пример,има мноого варианти.Това също е совалка:
слагаш 2 конуса на разстояние 20м един от друг.Състои се от 10 етапа,всеки етап е от 1мин.Етап едно-трябва да бягаш 20м. за 10 сек,обръщаш се,пак 20м за 10 сек,така 1 мин.Следващия етам е трябва да бягаш 20м за 9,5 сек,обръщаш се пак 9,5сек,така до 1 мин.3ти етап-за 9 сек
4ти-за 8,5сек
5ти-за8сек
6ти-за7,5сек
7ми-за 7сек
8ми-за 6,5сек
9ти-за 6сек
10ти-за5,5сек
всичко това без почивка
Както казах има много варианти-конусите да са поставени на различни фигури,различни условия,различно време,различни метри..може да ти дадат всичко на този изпит.Трябва ти скоростна издръжливост,също когато правим совалки на тренивоки,не ме измаря толкова самото бягане,а това че рязко спирам и трябва да се обърна и отново да тръгна.При по-дълги совалки,където конусите са на 15-20м един от друг,не тръгвай на спринт,че...
Може да ти дадат совалка,която трябва да избягаш за определено време,може да ти дадат и като тази с етапите,която просто трябва да я изпълниш по точно определено време.В доста от спортовете,в които се иска издръжливост,се прилагат такива тестове със совалки.
Горе,където съм споменал,че не ме измаря толкова самото бягане,имам предвид,че ако примерно совалката е 300-400м общо,ще ме измори много повече,отколкото един спринт 300-400м на прав път/една обиколка на стадион.