Растеж и серии

NE

04.02.10
22:24

Според вас кои  от следните методи е най–добър за растежа на мускулите или казано по друг начин за маса и от части сила. Права обратна пирамида или с еднаква тежест като и при трите варянта при правене на серия без помощ на следващата тренировка правя даденото упр с по-голяма тежест, ако не успея да си направя всичките повт. другата тренировка пак съм със същата тежест и тн. . Като 2-3 мин почивка и без значение от метода правя една супер лека загряваща и една с 1/2 от тежеста.

Темата беше редактирана от ne на 04.02.10 22:25.

05.02.10
08:53

От 2 седмици тренирам по програмата 5х5 и усещам покачване на силата.Ако искаш - пробвай я.Досега само хубави неща съм чувал за нея.

NE

05.02.10
09:09

Но освен сила искам и маса, защото е грозно така да дигаш по 100 килограма, пък да изглеждаш като пръчка която след малко ще се счупи. А доколкото съм чувал 5х5 е главно за сила,а в този етап може би на първо място ми е масата.

05.02.10
09:11

5х5 е за хипертрофия. Освен това, няма как да вдигаш по 100 кг и да си като пръчка, не се притеснявай.

BR

05.02.10
11:28

10x10 e за хипертрофия,5x5 е за сила.Зависи как ги вдигаш тея 100 кг,може и пръчка да си.

05.02.10
11:32

казано от Brute на 05.02.10, 11:28:

10x10 e за хипертрофия,5x5 е за сила.Зависи как ги вдигаш тея 100 кг,може и пръчка да си.

И 2ки да правиш ще има хипертрофия. ;)

NE

05.02.10
11:37

Дадох го просто като пример. Искам да направя маса,но и малко сила. Но може ли да ми отговите по конкретно на въпроса : ” кои от методите е по добър”. За сега съм още прекалено слап за 5х5 или 10х10 (все пак тренирам само от околко месец и 1 2 седмиц),като ги разгледах ми се сториха доста трудни 10х10 с еднаква тежест как ще стане това трябва да дигам с 30 на лежанка,че а стане или да се ресвам през 2 и 3 серии да се прераждам поне за сега това ми е трудно въпреки че (това е само да споделя) имаше един в залата, които ме шашна правеше с 120 кг на лежана 15 серии после на наколконе и после флас отново по 15 серии с 8 повт, но все още това са само мечти. Моля отговорете ми ако е възможно по - точно по зададения въпрос ;). мс

Само да ти кажа, че форсираните повторения (това с помощ да вдигаш) е нещо, което не е за теб. Аз също не се пазя от тях, а съм поне малко по-напред от теб.
Иначе не си първият, който опитва да направи революция в бодибилдинга за начинаещи, така че пробвай различни неща. Други стигат далеч по-напред, правят хубава физика и тогава започват експериментите. Ти си решил на начално ниво да опитваш да новаторстваш - щом те влече и искаш да си останеш на това ниво - дерзай!

05.02.10
12:34

казано от Brute на 05.02.10, 11:28:

5х5 е и за хипертрофия, за чиста сила се тренира с по-ниски повторения.
Зависи и какво ядеш, защото с 10х10 пак може да си стоиш хърбав.

Мнението беше редактирано от Петко К на 05.02.10 12:36.

NE

05.02.10
12:48

Добре де Оранже просто питам, не се опитвам да измислям нищо и немога да разбера какво съм си измислил, защото смятам че тези неща вече ги има понеже ги намерих от други места в сайта. Просто питам кои варянт е по-добър и за разтеж и от там и маса,защото някои от варянтите вероятно оказват по добро въздействие при различни цели аз се опитвам да намеря най-добрия за моята и понеже не го открих реших да ви попитам. 5Х5 смятам, че ми е пще рано за него, но вие кажете?

казано от ne на 05.02.10, 12:48:

Добре де Оранже просто питам, не се опитвам да измислям нищо и немога да разбера какво съм си измислил, защото смятам че тези неща вече ги има понеже ги намерих от други места в сайта. Просто питам кои варянт е по-добър и за разтеж и от там и маса,защото някои от варянтите вероятно оказват по добро въздействие при различни цели аз се опитвам да намеря най-добрия за моята и понеже не го открих реших да ви попитам. 5Х5 смятам, че ми е пще рано за него, но вие кажете?

Понеже гледаш из сайта - погледни и тазседмичния ми урок за запетайките и обръщенията ;)
Начинаещите тренират по програми за начинаещи. При тях прогресът е закономерен, заради справянето на тялото с новите за него натоварвания - и с много грешна програма качваш сила и мускул. Мини 3-6 месеца кръгова или обикновена тренировка, изкарай после няколко месеца поне тялото/2 и тогава вече започваш сплитове или специализирани програми като 10х10 или 5х5, в зависимост от целите ти. Няма закъде да бързаш, ако силата ти расте с по 10кг на седмица, а сухожилията и другите неща освен мускулите си растат/заякват както на всички земляни (БАВНО!), то докъде мислиш, че ще я докараш? Затова и се правят всичките встъпителни месеци, а не за да се заяждаме с вас и да ви отдалечаваме от ‘класическите сплитове’...
5х5 има и вариант за начинаещи, но не го харесват, защото няма 10 вида сгъване за бицепс.

05.02.10
13:19

Няма такава универсална програма за маса и сила,която да работи на 100 % за всички и резултатите да са същите.Ако имаше такава нямаше всеки да тренира по различен начин,а и много хора да експериментират в търсене на най-доброто зз тях.Все още си начинаещ така че каквато и програма да захванеш тя за теб ще има ефект.Нещото на което трябва да наблегнеш е храната.Правилното хранене стои в основата на този спорт,както и хранителните добавки,но за начинаещ те не са наложителни ако успяваш да се храниш добре.Започни с кръгови тренировки.Моето лично мнение,което се основава на многобройните ми наблюдения и опита ми е че кръговите тренировки са най-доброто решение за един начинаещ.Имам приятели със сериозен стаж в залите,които също като мен правят кръгови тренировки,когато желаят да излезнат от “платото” на застоя и да разнообразят престоя си в залата.Така че този тип тренировки са се доказали с времето като ефективни и могат да се използват от всеки без значение от стажа му.Всеки ще има собствено предложение и отговор на твоето запитване.Оттук нататък остава ти да решиш какво да избереш,но е много важно да знаеш още от сега,че много неща в този спорт са индивидуални и това че нещо може да работи при мен не значи на 100 % че и при теб ще има същия ефект.Затова експериментирай,за да можеш в крайна сметка да отсееш нещата,които работят най-добре за теб и да ги приложиш в тренировките си.

NE

05.02.10
13:55

Много ти благодяя безкомпромисен. При тем кое се отразява най добре ?

05.02.10
16:03

Аз доста често сменявам тренировъчните си програми-като начинаещ тренирах именно с тези кръгови тренировки-след това съм тренирал със сплитове и съм прилагал много тренировъчни методики.В момента отново тренирам с кръгови тренировки.Вече 2 седмици ще направя и после мисля да се настроя на вълна за подготовка за лятото.Всяка програма,която съм използвал ми е дала плюсове.

NE

05.02.10
20:07

и аз докато се рових из нета намерих една програма кръгова мисля да я пробвам въпроса е само,че там пище 3-4 месеца за начинаещи, а това не е ли прекалено дълго?

05.02.10
21:45

Повечето начинаещи тренират или по-скоро трябва да тренират по 3-4 месеца поне с тренировки,които имат за цел опознаване на техниките на изпълнение и нагласа на тялото на трениращия към новия т.нар. стрес на тялото,който до момента е бил непознат.Разбира се ти сигурно много добре знаеш или си виждал колко са малко хората,които след като влезнат в залата тренират по този начин и то за такъв дълъг период от време.Аз лично също имам някои резерви към това да се тренира 3-4 месеца по този начин.Препоръчвам ти ако се захванеш с тази програма нейната продължителност да не е повече от 45 дни след което може да се замислиш и отсееш това което ти усещаш,че ти влияе най-добре като техника и упражнения и да ги приложиш разработен от теб сплит,чрез който да комбинираш до 2 мускулни групи в един ден.Разбира се през тези 45 дни недей да тренираш еднообразно-понеже ти е още рано за техники от сорта на дроп серии,суперсерии,негативни и форсирани повторения и т.н то разнообразието в твоята тренировка трябва да идва от смяната на едно упражнение с друго или пък промяна в интензивността и обема на тренировката.Иначе казано с най-прости думи- гледай да не повтаряш всяка седмица едно и също.

NE

06.02.10
11:21

Аз се стремя при всяка тренировка да покачвам килограмите и да задържам повторенията доколкото е възможно. Все пак не съм супер начинаещ понеже си потренирвам от доста време просто не бях толкова сериозен. Понеже тренирах 1/2 месез кръгова мисля да я пробвам тази до лятото,но до тогава има доста време, така че мисля да я заменя след 1 2 месеца с някои сплит за 3 дни цялото тяло понеже съм зает с даскало и извънучилищни занимания. Така че мисля до лятото да е така,а през през лятото да е го направя 4-тири дневен сплит 2 пъти цялото тяло. Ще го разделя някак. Така добре ли е ? Ако искате мога да ви покажа и кръговата ми програма да кажете дали е добре.
За сега мисля да карам с еднаква тежест между различните серии, доколкото е възможно, понеже тази пирамида малко ме обърква, а по-нататък може и с нея да поразнообразя.

Мнението беше редактирано от ne на 06.02.10 11:25.

06.02.10
11:46

Мисля че насоката ти на мислене относно промяните е правилна.Ако имаш желание може да опишеш кръговата тренировка.Колкото до това да се коментира дали е добре,както казах и преди всичко е индивидуално,но все пак може да драсна коментар с мнението ми след като я опишеш.

NE

06.02.10
15:16

бедрени разгъвания 3x12-15
бедрени сгъвания 3x10-12
изтласкване на щанга от лег 3x6-10
изтласкване на щанга от наклон 3x6-10
набирания 3x8
мечка за гръб 3x10
изтласкване от лег с тесен хват 3x10
сгъване с щанга от стоеж 3x8
разтваряне с гири от стоеж 3x10
И коремни преси и повдигане на крака от вис 3 серии по 10-30
2-3мин почивка и по 3 между упр

Мнението беше редактирано от ne на 06.02.10 15:16.

07.02.10
03:57

Хмм прави ми впечатление,че тренираш и долната и горната част на тялото в един ден.Може и така,но по принцип повечето от нас ги тренират отделно по време на този тип тренировки.Наблегнал си в по-голяма степен на базовите движения,което също е добре.Ако успяваш да изкараш тренировката по описания по теб начин-ок,но определено може да разделиш горната от долната част на тялото и да тренираш от сорта на: 1 ден- горна част-почивка-2 ден-долна част-почивка-3 ден горна част-почивка-4 ден долна част-почивка.Разбира се пак казвам-всичко е индивидуално.Оставям на теб да прецениш кое работи най-добре за теб.

NE

07.02.10
11:10

Все пак имам само 2упр. за крака. Аз не наблягам особено на тях, но просто е грозно без тях, а и е страна. Възможно е в деня за крака да добавя и други неща за да има равен брои упражнения,а не единия ден 8 другия 2 :Д . Но все пак 5 упр. са малко според мен и единствено по този начин ще забавя развитието си. Но 10 упр. се чудя дали не са много? Но какво да махна? (и като добавим и загряваща серия направо става ужас и то за почти всяко упр. понеже е за различен мускул. Незнам  при кръгова тренировка всеки за всеки различен мускул, които участва в тренировката ли трябва да се прави загрявка ? )

Мнението беше редактирано от ne на 07.02.10 11:14.

07.02.10
11:54

Не ги пренебрегвай много краката-ако искаш красиво и хармонично тяло не ги “забравяй”.Десетина упражнения на тренировка не са никак малко и това ми беше мисълта,когато ти казах че не е никак лошо да разделиш тялото на горна и долна част.В противен случай гаранция ще претренираш.Ако искаш може да добавиш упражненията за ръце към деня за долна част или упражненията за гърба-поне аз така правех повечето пъти.Определено така написаната от теб програма има нужда от преработка.Друго което може да направиш е да правиш по една загряваща и две работни серии от всяко упражнение-мисля че е достатъчно.

NE

07.02.10
12:46

Нещо друго което се сетих е - може ли да кажем да не правя упр. за бицепс и трицепс и без това си имам по 2 упр. за гръб и гърди то се едно правя тренировка и за бицепса и трицепса или да не правя загряващи за тях, защото те ще са загряли вече (това не се бях сетил) и по този начин тренировката ще е по-кратка или да правя за тях по 1 серия дали е добър варянт ? .. , а отностно това да правя по 2 работни серии ще те послушам звучи добра идея.

07.02.10
13:09

За бицепса и трицепса е добре да има поне едно упражнение.По принцип в повечето мои тренировки аз също правя по едно упражнение за бицепс- 1 серия загряваща и 3 работни серии или 2 упражнение от по 2 серии.За трицепса може да подходиш подобно макар че той е по-голям мускул от бицепса и може да понесе повече натоварване от него

NE

07.02.10
17:50

е добре мс

07.02.10
21:33

Един човек твъди , че един си начинаещ докато не достигнеш 1,5 по собствено тегло Клек . Не , че е някакъв авторитет , ама има логика . И според мен трудно ще вдигаш големи тежести ако си “пръчка” и особено ако работиш с 10 повторения  . Масата зависи от това дали ядеш повече от това , което изразходваш . Ако е така и с 5х5 и 3х8 и 4х10 ,  10х10 все ще качваш . Е въпроса е ,какво ще качваш . Не съм сигурен , предполагам , че с някоя от програмите  ще качиш по-чисто  отколкото с друга .

NE

08.02.10
20:36

Да Евгени имено това е логиката, но като се замисля зависи просто колко ще унищожиш мусколните влакна и до каква степен, така че да може да са ем възможно най-много, ем да се въстановят до следващата тренировка. Дали ще качиш по чисто незнам за мен няма определена логика в това какво програма имаш просто трябва да се натовариш достатъчно, от програмата зависи само да не ти привикнат мускулите към нея и за това и  има различни методи. За това на един му действа едно по добре на друг друго, защото всеки е тренирал по различен начин. Незнам не е ли така до някаква степен ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1