Дневникът на Vic (CVFMHI)

Прескочи до:

10.02.10
09:14

казано от Лазар Радков на 10.02.10, 08:58:

Вик,
защо не пробваш сумо тяга?

Виж го този младеж: http://www.youtube.com/watch?v=A0YO_74InQg
виж му бедрата и торса - като го накарам да прави конвенционална тяга и ляга даже повече от теб :) освен това не му достига и мобилност в пояса и извива долната част на гърба, така че за момента сумо тягата така или иначе е единствената му алтернатива.

поздрави

Здрасти, Лазаре!

Да, още в понеделник го видях младежа. Браво на него!
Да ти кажа честно, сумо тяга съм правил 1-2 пъти в живота си, преди доста години, просто за проба. Винаги ми се е струвало като някакъв вид “чийтинг”. А пък докато тренирах културистично, правех основно румънска тяга.

След като го предлагаш, се замислих и смятам да го пробвам. Разбира се, няма да се хвърля на 200 кг още от първия ден  %-P. Ще пиша как съм почувствал движението.

10.02.10
09:16

Аз мисля, че съм гъвкава в раменете...ама...това с превъртането ми се струва трудна работа и на мен...
Или не съм разбрала за какво става в-с въобще...
Oranje,  видео евентуално, моля?

@Лимка: ще направя и пусна клипче.
@Вик: на сумото бързо ще пребориш и 250кг според мен ;)

10.02.10
09:40

До къде точно трябва да превъртим? :)

10.02.10
09:43

“Превъртането” е shoulder dislocation, най-добре с пръчка, може и с въже, кърпа: http://www.youtube.com/watch?v=33P5AI27eiU

Ето и още едно упражнение за подобряване на мобилността в рамото: http://www.youtube.com/watch?v=AXcRFBFuo-c

10.02.10
10:01

казано от inspect на 10.02.10, 09:43:

“Превъртането” е shoulder dislocation, най-добре с пръчка, може и с въже, кърпа: http://www.youtube.com/watch?v=33P5AI27eiU

Това го правя и аз, като на всеки 2-3 повторения намалявам разстоянието между ръцете. Мисля, че работи доста добре.

П.П. И на клипа е така, но този много бърза, аз бързам по-бавно.

Мнението беше редактирано от Инис на 10.02.10 10:02.

10.02.10
10:09

Превъртането най-добре с въже, защото ако не си достатъчно гъвкав е по-лесно да почнеш, понеже пръчката примерно няма как да я огънеш, докато на въжето така да се каже може малко да му се променя хода на движение ;) И да първо се почва от широко и постепенно почваш да събираш ръцете...някои стигат до там да превъртат и на 0…демек двете ръце са им една до друга... :)

10.02.10
10:10

Няма начин, с такъв хват :lol: Поне аз не мога.

10.02.10
10:12

Лудница. Това ще го мъча. По възможност, когато нямам муск. треска на рамене :)
Пфу...а аз си мислех, че съм гъвкава...  :coolmad:

10.02.10
10:24

казано от Ines на 10.02.10, 10:09:

...някои стигат до там да превъртат и на 0…демек двете ръце са им една до друга... :)

Виждал съм го това при плувци. Луда работа. Вероятно върши страхотна работа при стиловете гръб и делфин. То затова при моята нулева гъвкавост на раменете не мога да издържа повече от 50 м делфин...

За момент си представих как атлет с подобна гъвкавост се опитва да прави пуловер с непосилна тежест  :lol:  :lol:

Мнението беше редактирано от Vic на 10.02.10 10:24.

10.02.10
10:27

казано от Vic на 10.02.10, 10:24:

казано от Ines на 10.02.10, 10:09:

...някои стигат до там да превъртат и на 0…демек двете ръце са им една до друга... :)

Виждал съм го това при плувци. Луда работа. Вероятно върши страхотна работа при стиловете гръб и делфин. То затова при моята нулева гъвкавост на раменете не мога да издържа повече от 50 м делфин...

За момент си представих как атлет с подобна гъвкавост се опитва да прави пуловер с непосилна тежест  :lol:  :lol:

хаха това с пуловъра беше добро ;) :) :) :)

Ами, ако ме питате лияно мен чак превъртане на 0 не е необходимо! Понеже колкото и да е това си е голямо прецакване на рамената... :) Аз преди контузиите бшх супер гъвкава в рамената, ама след това беше много зле положението и до сега още не мога да си гъна чак така ръцете, както преди. Но преди една година поянах да правш гъвкавост за рамената и сега имам космически напредък, така че лека полека и това се оправя :)

10.02.10
11:29

С кабел (въже) но с широк хват (около метър поне) го правя.

10.02.10
16:10

казано от Лазар Радков на 10.02.10, 08:58:

Вик,
защо не пробваш сумо тяга?
...

Не се стърпях и слязох до залата за малко опити на Сумо тяга. Много добре се получава, само не съм сигурен, че правя движението правилно. Тъй като ми е ден за почивка не слагах големи тежести, а въртях 1 повт класическа мъртва тяга, 1 повт сумо тяга, за да усетя разликата.

Първи впечатления - вървят по-леко от класическата, определено. Не знам как ще се чувствам със щанга над 150 кг, но дотук е доста приятно.

Някой с опит в сумо тягата да сподели основни техники? Например разкрача, накъде сочат краката, ширината на хвата на ръцете и др....

Доколкото ми е известна сумо-тягата, разкрача трябва да е по-широк от раменете и пръстите да сочат навън, а хвата да раменен. Освен сгъвачите, участват доста и вътрешните мускули на бедрата и по-малко гърба.

10.02.10
22:56

казано от Limka на 10.02.10, 09:16:

Аз мисля, че съм гъвкава в раменете...ама...това с превъртането ми се струва трудна работа и на мен...
Или не съм разбрала за какво става в-с въобще...
Oranje,  видео евентуално, моля?

Славко го прави с лост :D
Аз гледах като пребозало теле докато го правеше...

11.02.10
05:24

Пробвах превъртането снощи. С въженце. Нямам проблем. С муск. треска на рамене успях да ги превъртя няколко пъти на относително тесен хват - при всички положения доста по-тесен от хвата, който ползвам за ОХ клекове.
Отстрани, обаче, наистина изглежда като за хора без стави....

11.02.10
14:15

Четвъртък, 11.02.2010

Тренировка:

“Cassius Clay”

5 rounds, for time (5 рунда, за време):

3 x Dead Lift 143 kg (93 kg for women) (3 повт мъртва тяга)
3 x Muscle-up (or 9 strict pull-ups + 9 dips) (3 силови възлизания на халки или 9 стриктни набирания + 9 кофички на успоредка)
3 x Clean and Jerk 85 kg (48 kg for women)(3 повт обръщане и изтласкване)
2 x Rope climb (or 20 kipping pull-ups) (2 повт катерене по въже или 20 кипинг набирания)
1 x box jump 86 cm (or 3 x bench jump) (1 скок на пейка с височина 86 или 3 скока на лежанка)
300 m Hill Run (or 2 min Rope Jumps) (300 м бягане или 2 минути скачане на въже)

Видео!

Резултат:
11.02.2010 - 36:14 мин

Забележки:
- 3 силови възлизания на халки заменени от 9 стриктни набирания + 9 кофички на успоредка, поради невъзможност да инсталирам халките достатъчно високо в заличката. 4-ти и 5-ти рунд набиранията правих на дръжките за набирания с тесен неутрален хват на пауър рака, защото са гумирани, а ръцете се хлъзгаха ужасно на стандартния лост. Кофичките вървяха малко мудно, защото още имам мускулна треска от бенч пресата в понеделник.
- 2 повт катерене по въже заменени от 20 кипинг набирания (няма въже, а и да имаше, пак няма къде да то провеся...). 4-ти и 5-ти рунд слагах едни стари ръкавички между лоста и ръцете ми, заради хлъзгането на изпотените ми длани.
- 1 скок на пейка с височина 86 заменено с 3 скока на лежанка.
- 300 м бягане заменено с 2 минути скачане на въже.

Общо:
15х143 кг мъртва тяга
45 стриктни набирания
45 кофички на успоредка
15х85 кг обръщане и изтласкване
100 кипинг набирания
15 скока на лежанка
10 минути скачане на въже

Много добро размазване!

14.02.10
16:43

Събота, 13.02.2010

Тренировка: Плуване

20 метров басейн, продължителност 1.5 часа.
С изключение на 3-4 загряващи дължини с редуване на бруст, кроул и делфин, останалото беше само апнеа, т.е. плуване под вода - 1 дължина (20 м), кратко раздишване, 1 дължина, раздишване и т.н. Направих 4 опита да изплувам 2 дължини под вода, но не успях - най-добрият резултат беше 1и 2/3 (около 33-34 м), явно не съм съвсем във форма.

Неделя, 14.02.2010

Честита Нова Година (китайската)!
Честит Трифон Зарезан! Наздраве!
Честит Свети Валентин! Хубаво е да си пиян от любов.
Исках прошка от най-близките ми...

Без тренировка. Сериозно работно натоварване с изнасяне на строителни отпадъци.

Замерване с калипер:
        27.09.2009       14.02.2010
BW        97 kg         102 kg
Body fat %  13,53%  14,71%
Fat (kgs)  13,1       15,0
LBM (kgs)  83,9       87,0

Весело празнуване!

Мнението беше редактирано от Vic на 14.02.10 16:44.

Може да си качил малко мазно, но и доста мускул има, браво ;)

14.02.10
16:54

Защо апнея, занимаваш ли се с фрийдайвинг/подводен риболов или само за предизвикателство? Бях срещал една програмка за подобрение на динамичната апнея с тичане по стръмен склон. Аз мисля пролетта да почна постепенно и лятото да имам 45-60 сек динамична апнея.

15.02.10
07:44

казано от RogerF на 14.02.10, 16:48:

Може да си качил малко мазно, но и доста мускул има, браво ;)

Благодаря, Десо! Силата качих успешно, с минимална загуба на издръжливост, главно в комплексите със собствено тегло  :) . Сега следва постепенно минаване на режим на намаляване на излишното тегло (мазнините) запазвайки максимално силата. И в двата случая храна не ограничавам, нито броя калории.

казано от inspect на 14.02.10, 16:54:

Защо апнея, занимаваш ли се с фрийдайвинг/подводен риболов или само за предизвикателство? Бях срещал една програмка за подобрение на динамичната апнея с тичане по стръмен склон. Аз мисля пролетта да почна постепенно и лятото да имам 45-60 сек динамична апнея.

Не, не се гмуркам. Имал съм сериозни проблеми със синузит като малък и продължителното гмуркане на повече от 3 метра много неприятно го активира. Апнеята правя заради особеното предизвикателство да намеря оптималното за минимално съпротивление на тялото във водата, максималната скорост, съчетана с темпото на движение, което ще ми позволи да сдържам дъха си възможно най-дълго. Освен това, чувствам, че така подобрявам капацитета за кислородно потребление.

Любопитно ми е, дали Шакита я карат да прави апнея... Едно време синхронистките задължително тренираха по този начин, но за плувците и ватерполистите не се сещам.

15.02.10
08:19

казано от Vic на 15.02.10, 07:44:

казано от RogerF на 14.02.10, 16:48:

Любопитно ми е, дали Шакита я карат да прави апнея... Едно време синхронистките задължително тренираха по този начин, но за плувците и ватерполистите не се сещам.

Ами ние всеки понеделник имаме да плуваме под вода... и всеки път различно по 8X30,40,50метра(аз 50не мога) ...друг път пък(това вече е много гадно), имаме примерно плуваш 200кроул и веднага след това без да почиваш плуваш под вода и после пак и така примерно 800метра... и супер зле понеже, като плуваш координацията и пулса ти се вдига, нормално уморяваш се и почти без въздух плуваш под водата... аз много го мразя :) Мен като малка са ме давили и много мразя да нямам въздух...не ме е страх от водата, а само когато нямам въздух ми е гадно :) :)

Мнението беше редактирано от Ines на 15.02.10 08:20.

15.02.10
08:30

казано от Ines на 15.02.10, 08:19:

...
имаме примерно плуваш 200кроул и веднага след това без да почиваш плуваш под вода и после пак и така примерно 800метра... ...

Здрасти, Ines!

Това е гадно. Пробвал съм, но трудно издържам по този начин и една дължина 25 м под вода. Предпочитам да е само в режим на апнея, пулсът раномерен, раздишвам спокойно... Ако съм задъхан преди да се гмурна имам чувство, че сърцето се претоварва здраво. А може просто да не съм натрениран за подобни изпълнения.

15.02.10
08:48

казано от Vic на 15.02.10, 08:30:

казано от Ines на 15.02.10, 08:19:

...
имаме примерно плуваш 200кроул и веднага след това без да почиваш плуваш под вода и после пак и така примерно 800метра... ...

Здрасти, Ines!

Това е гадно. Пробвал съм, но трудно издържам по този начин и една дължина 25 м под вода. Предпочитам да е само в режим на апнея, пулсът раномерен, раздишвам спокойно... Ако съм задъхан преди да се гмурна имам чувство, че сърцето се претоварва здраво. А може просто да не съм натрениран за подобни изпълнения.

Не е в теб проблемът ;) ГАДНО СИ Е! :) Ама на нас ни трябва, понеже примерно на състезание, когато плуваш на макс и трябва д аимаш въздух за подводните... :)

15.02.10
09:46

Един пич от ММА тренираше с шнорхел - тичане по стълби, чувал и т.н. за да свикне с по-ниски нива на кислород. Доста брутална техника.

А за синузита съм чувал от познати харпунджии, че след известно време, брой гмуркания и дълбочина може да ти се напълн маската със кръв и гадна слуз, но след това проблемите изчезват завинаги :-)

15.02.10
17:40

казано от inspect на 15.02.10, 09:46:

Един пич от ММА тренираше с шнорхел - тичане по стълби, чувал и т.н. за да свикне с по-ниски нива на кислород. Доста брутална техника.

Доста брутално, наистина :bug:... И помогна ли му това в борбите  ?

казано от inspect на 15.02.10, 09:46:

А за синузита съм чувал от познати харпунджии, че след известно време, брой гмуркания и дълбочина може да ти се напълн маската със кръв и гадна слуз, но след това проблемите изчезват завинаги :-)

Тази “техника” за лекуване се опитаха да ми я приложат в барокамерата в Морското. Освен главоболие, друго не се получи  >:-( .

15.02.10
17:45

Ето го:
http://www.youtube.com/watch?v=pCltcL2-oAw

15.02.10
18:09

Понеделник, 15.02.2010

Тренировка: Кросфит

1. Dead lift
1-10-1-20-1-30

1 x 190 kg
10 x 150 kg
1 x 190 kg
20 x 110 kg
1 x 190 kg
30 x 90 kg

За сравнение:
27.12.2009 - 1х200 - 10х150 - 1х190 - 20х100 - 1х190 - 30х80

Забележки:
Докато загрявах ми хрумна да пробвам сумо тяга. Вдигах кг постепенно - 100 х 1, 130 х 1, 150 х 1, 170 х 1 с голяма лекота. Дотолкова, че реших да правя комплекса със сумо тяга. Заредих 210 кг и... не можах да мръдна лоста  :shut:. Нещо в техниката предполагам. свалих на 200 кг, отлепих го от земята, но отново безуспешно. Последва ще един провален опит сумо тяга на 200 кг,  след което теглих една майна, свалих на 190 и си ги вдигнах с класическа мъртва тяга (предполагам, че можех и да не свалям тежестта, но не исках да рискувам да проваля цял комплекс заради егото си).  Усещах умора от неуспешните опити, но продължих по план, като дори вдигнах с по 10 кг щангата за 20 х (110) и 30 х (90)повт. Тези последни 30 повт направо ме размазаха, почти ми прилоша накрая. Ако можех как да захапя щангата за да я удържам, щях да го направя  :vampire:. Краката и глутеусите ми трепереха на финала и 2-3 минути прекарах на колене, подпрял глава на лоста.

2. Продължих с 4 серии (20-15-15-10 повт) Коремно избутване със щанга 50 кг на лежанка и малко опити за коремни преси и балансиране върху швейцарска топка

Лека вечер!

15.02.10
18:16

И аз преди съм пробвал 20 повторения тяга.Макар да тренирам по билдърски сплит - Невероятно е :)

15.02.10
18:47

казано от inspect на 15.02.10, 17:45:

Ето го:
http://www.youtube.com/watch?v=pCltcL2-oAw

Ахаа, Силва! Аз помислих, че става въпрос за твой познат, българин...
А при Силва шнорхелът явно има двойна функция - хем тренира, хем прави лицето му доста по-симпатично  ;-P

казано от +_+Oo_oO на 15.02.10, 18:16:

И аз преди съм пробвал 20 повторения тяга.Макар да тренирам по билдърски сплит - Невероятно е :)

Съгласен. Сериите с 20 и 30 повт бяха много тежко натоварване.

Мнението беше редактирано от Vic на 16.02.10 07:35.

15.02.10
20:48

Не му е мястото тук на въпросът, но гледам има дискусия на такава вълна..Какъв е смисълът от ваната с лед след тренировка?

16.02.10
05:56

казано от everytime we touch на 15.02.10, 20:48:

Не му е мястото тук на въпросът, но гледам има дискусия на такава вълна..Какъв е смисълът от ваната с лед след тренировка?

Здрасти!

Общо взето това е форма на лечение със студ (Криотерапия). Прилага се при травми, изкълчвания, артрит и др.. Отпуска спастични мускули и обезболява. Може да си виждал как напръскват крака на ударен футболист със спрей за моментално охлаждане, например, или как държат торбичка с лед на навехнат глезен.

Ефектът се дължи на следното - в началото кръвоносните съдове на повърхността се свиват, но после в дълбочина става разширяване на съдовете и разнасяне на продуктите на възпаление.

Аз лично винаги завършвам душа с ледена вода. Оценявал съм ефекта върху себе си при травми и съм го препоръчвал на няколко човека тук във форума (при сецвания, разтежения, навяхвания и т.н. горещата вода, въпреки временния ефект на отпускане, е противопоказна.)

Мнението беше редактирано от Vic на 16.02.10 06:18.

16.02.10
07:18

като цяло да, запазва мускулатурата...
аз много се чудех в биографичния филм за Морис Грийн, как след супер тежки тренировки, блажено си потапя крачката в едни огромни вани с лед...то само като го гледаш и изтръпваш...
после почнах и аз с ледените душове и ми се изясни картинката...
най-добре ми действат “контрастните” душове...редуваш гореща с ледена вода...

18.02.10
06:59

Сряда, 17.02.2010

1. Smokey Bear - Every minute, on the minute for 20 mins (всяка минута и в рамките на минутата в продължение на 20 мин):
* 5 Dead Lift (5 х мъртва тяга)
* 5 Hang Power clean (5 х силово обръщане от стоеж)
* 5 Thruster (5 х тръстър (преден клек + пуш преса))

Barbell or dumbells 45% BW (щанга или дъмбели с общо тегло 45% от лично тегло)

Резултатът се записва X/Y, където Х е броят на рундовете в които е спазено изискването да са направени всяка минута и в рамките на минутата, а Y e общия брой на завършени рундове за тези 20 мин. По този начин най-добрият резултат ще е 20/20, а за човек, който е направил общо 15 рунда, 9 от които според правилата, ще е 9/15

ВидеоКлик!

Приех предизвикателството на Лимка да правим Smokey Bear заедно, а въобще не бях свеж за толкова тежък комплекс.

Резултат:
17.02.2010 - 7/7 @ 45 кг

Летящ старт и... се отказах безславно след 7 рунд/минута.  :down: Не можах да продължа с тръстърите.
Това по принцип не ми се случва, но просто не бях в състояние, физически и най-вече психически, да продължа темпото.

За сметка на това Лимка беше машина - 17/19 @ 30 кг е постижение, достойно за уважение. Way to go, girl!

2. One Arm Power Snatch (Olympic barbell) - Силови изхвърляния с една ръка с олимпийски лост:
(Видеото е старо, от лятото на 2009, но това е техниката, която използвам)

3 сер х 1 повт @ 40 кг (изхвърлям първо с дясна и веднага след това с лява)
15 сер х 1 повт @ 50 кг (1 серия е дясна+лява ръка, почивка между сериите около 30-40 сек)

3. Toes-to-bar (повдигане на краката от вис до докосване на пръстите до лоста)
3 сер х 10 повт

Като цяло силата и експлозивността бяха налице, но издръжливостта май си беше взела отпуск този ден. Ще работя по въпроса.

Лек ден!

Мнението беше редактирано от Vic на 18.02.10 07:02.

19.02.10
17:30

Петък, 19.02.2010

Pullups & Thrusters

AMRAP (As Many Rounds As Possible) in 20 mins (възможно най-много рундове за 20 мин):
* 10 Pullups (10 набирания)
* 10 Thrusters @ 30 kg (10 тръстъра 30 кг)

Видео!

За дамите тежест 20 кг!

Резултат:
19.02.2010 - 12 рунда (120 набирания и 120 тръстъра)

Много слабо. Тази седмица издръжливостта хич я няма. Нещо куца във възстановяването.
След края на тренировката усещам болка в лявото коляно, в горната му част, където се бях ударил миналата неделя. Уж беше възстановено, но явно е видяло зор.

Лека вечер!

Мнението беше редактирано от Vic на 19.02.10 17:31.

19.02.10
18:19

и това ще се пробва...тръстери...:))))
Вики, ако почнеш да потичкваш, ти гарантирам че ще ти се повиши издръжливостта.
Интервални бягания ти препоръчвам и мини пак 400 метра напади....

22.02.10
07:30

казано от slavko на 19.02.10, 18:19:

и това ще се пробва...тръстери...:))))
Вики, ако почнеш да потичкваш, ти гарантирам че ще ти се повиши издръжливостта.
Интервални бягания ти препоръчвам и мини пак 400 метра напади....

Здрасти, Славко!

Ще ги тренирам краката, разбира се, само да видим как ще се държи лявото коляно днес на тренировката, че цяла събота не можех да го сгъна, камо ли да клекна...

22.02.10
07:52

казано от Vic на 22.02.10, 07:30:

Ще ги тренирам краката, разбира се, само да видим как ще се държи лявото коляно днес на тренировката, че цяла събота не можех да го сгъна, камо ли да клекна...

Нова контузия или нещо старо се обажда?

22.02.10
09:20

казано от Boby_ на 22.02.10, 07:52:

казано от Vic на 22.02.10, 07:30:

Нова контузия или нещо старо се обажда?

Здрасти, Боби!

Нова контузия. Ударих коляното предната неделя. Щадих го няколко дена и уж мина, но на тренировката в петък явно съм го претоварил, защото вечерта болеше, а в събота въобще не можех да го сгъвам. Вчера вече беше по-добре, а днес клякам свободно. Довечера преди тренировката ще преценя как е, защото днес по програма е Linda, а тя е сериозно натоварване.

22.02.10
12:12

Мен ако питаш, по-добре си дай малко време на коляното, Линда няма да тръгне с друг, ще те чака. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1