Херния - Какъв е най-добрият вариянт за напред ?

Прескочи до:

08.01.10
21:27

Мойта операция се падаше в понеделник и си спомням,че като ходих в петък,същата седмица, да ми сменят превръзката отидох пеша без никакъв проблем.Освен ,че много бързо се изморявах от ходенето,друго нямаше.Болницата е на 15 минути път от нас. Много ми е интересно откъде разбра ,че 1 седмица и половина не съм можел да хода нормално,това,че ти си бил така незначи,че и аз съм бил така ;) Това е моето мнение.

Мнението беше редактирано от No_CoNnEcTiOn на 08.01.10 21:28.

09.01.10
12:24

добре радвам се за теб бързно възтановяване ти желая :) сподели как се чувстваш след някой друг месец

09.01.10
12:33

Александър здравей :) искам да те попитам защото аз разсаждавам по един друг начин...значи аз мисля така : Когато бях опериран и сядах да ям на масата аз не си повдигах стола а го дарпах :) при набиранките не е ли сащото , защото ти се дарпаш а не вдигаш нещо тежко :):) има малко логика  :P Понеже забелязах 4е си компетентен по тази тема , другият ми вапрос е от набирания може ли да се получи херния ?

09.01.10
12:51

Не искам да се заяждам или нещо,но ти  въобще не мислиш. Херния се получава при повишаване налягането в коремната кухина ,тоест при напън да вдигнеш нещо тежко,кихане,кашляна ,а дори и при напън да отидеш по голяма нужда . Ако са те оперирали е желателно да не се напъваш ,а да дишаш правилно при вдигането на големи тежести. При набирането,доколкото аз си спомням ,трудно става това с напъването и според мен спокойно можеш да се набираш, да правиш кофички и дори лицеви опори.

казано от packata на 09.01.10, 12:33:

Александър здравей :) искам да те попитам защото аз разсаждавам по един друг начин...значи аз мисля така : Когато бях опериран и сядах да ям на масата аз не си повдигах стола а го дарпах :) при набиранките не е ли сащото , защото ти се дарпаш а не вдигаш нещо тежко :):) има малко логика  :P Понеже забелязах 4е си компетентен по тази тема , другият ми вапрос е от набирания може ли да се получи херния ?

Не знам за случай някой да е получил херния от набирания. След операция според мен е добре да се започне с други неща и след това да се мине на набирания, упражнението е сравнително сложно за хора, които  не могат да използват пълноценно корема си .

:)

09.01.10
16:35

мерси Александър :) No connection ти от колко време тренира преди да получиш хернияата ? И на каква вазраст си ? кажи и размери :)

09.01.10
19:49

Пичове, не се безпокойте за тази херния - и аз имам (на 1 годинка съм бил, когато е станала и съм лепен с хирургическо лепило не съм шит, зашото е нямало как) и нямам абсолютно никакви проблеми. Да не кажа някоя голяма глупост, ама почвам да си мисля, че за да си причиниш херния “от тежко” трябва бая да се озориш и май кръста първи ще сдаде багажа или нещо друго. Все пак трябва да се внимава !

09.01.10
21:30

packata, на 15 съм ,тренирал съм 1 година и 7 месеца преди да получа херния ,но според мен това ,че съм на 15 не значи ,че не разбирам от нищо ;) ее не съм и мн умен ,ама все пак знам туй унуй.....
Размери:
Ръка:36 см
Предмишница: 34.5 см
Гръдна обиколка:103 ,но не съм 100% сигурен за нея.

10.01.10
14:20

ок  браво :) и не се ли притесняваш от операцияата ? защото аз съм доста притеснен

10.01.10
15:27

Не ,не се притеснявам за сега.Предполагам,че като почна да посещавам залата ще ми е малко притеснено.

11.01.10
13:38

Александър искам да ти задам няколко вапроса :)
- Опериран ли си някога от този вид херния?
- На каква вазраст си ?
– Нормално ли тренираш ако си с опериран ?
- И искам само за инфо дали знаеш някой културист или някой твой познат който е доста едар и е опериран от херния ? :)
Мерси..

казано от packata на 11.01.10, 13:38:

Александър искам да ти задам няколко вапроса :)
- Опериран ли си някога от този вид херния?
- На каква вазраст си ?
– Нормално ли тренираш ако си с опериран ?
- И искам само за инфо дали знаеш някой културист или някой твой познат който е доста едар и е опериран от херния ? :)
Мерси..

Не.
24 години
Зависи от човека, операцията и състоянието му.
Мой познат, футболист, вратар, го оперираха миналата година, над 80 кг е, доста здрав, в началото ходеше като дядо, сега вече пак си тренира много тежко, много обемно, футбол играе сериозно ( в Ботев Пд е )

:)

11.01.10
15:39

ахам :) мерси

31.01.10
21:10

кво става момчета :) обадете се малко ... как се чувствате ала бала а-у , споделете :D:P

14.02.10
13:04

пичове и аз се оперирах преди 3 месеца, обаче н мен ми казаха 6 месеца да не барам нищо тежко. сега смятам да започна да тичам щото не мога да стоя без да правя нищо. Та да питам по информираните мога ли да тичам 3-4 месеца след операцията, т.е. може ли да се изсипя пак. След това като започна да тренирам колко време трябва да мине за да правя преси и въобще  какви упражнения трябва да избягвам. Хернията ми е двустранна и ноември трябва да се оперирам пак, чудя се въобще да започвам ли.

14.02.10
13:30

казано от D_U_D_E_ на 14.02.10, 13:04:

пичове и аз се оперирах преди 3 месеца, обаче н мен ми казаха 6 месеца да не барам нищо тежко. сега смятам да започна да тичам щото не мога да стоя без да правя нищо. Та да питам по информираните мога ли да тичам 3-4 месеца след операцията, т.е. може ли да се изсипя пак. След това като започна да тренирам колко време трябва да мине за да правя преси и въобще  какви упражнения трябва да избягвам. Хернията ми е двустранна и ноември трябва да се оперирам пак, чудя се въобще да започвам ли.

А може ли да ми кажеш, като имаш двустранна херния, защо по дяволите едната ти операция е декември 2009, а другата ноември 2010. Аз нещо не вдявам. Изобщо за какво се гласиш? Ти тъкмо ще се възстановиш напълно и веднага ще трябва да лягаш на операционната.

16.02.10
21:30

аз исках двете едновременно, даже питах да ми махнат и апендикса като ще ме отварят, ама ми казаха, че едновременно не мога да си ги оправя щото много щяло да ми опъва, а времето м/у двете трябвало да бъде поне 6 месеца. Ама лятото точно не ми се оперира и за тва така реших. Разбрах като се изсипах само от едната страна, от другата като отидох при хирурга ми каза и за това сега постоянно си набивам филми да не съм се изсипал пак без да разбера, че ще е мноо тъпо да се гърча 1-2 месеца за доя дето духа. Тъй, че някакви съвети няма да са ми излишни.

16.02.10
22:20

Научете се да дишате и ще забравите за проблемите с херниите.

Започни с клекове със собствено тегло с правилна стойка и задържан въздух вътре в корема. Учи се как да се навеждаш с правилна стойка ( нормалната извивка на гръбнака ) и кога кои мускули да стягаш

Ето от такива съвети се ляга под ножа. Задържане на дишането при натоварване е най-сигурния начин да си докараш херния.
И обратното - ако дишаш контролирано повреме на повторенията - няма да имаш проблеми.
Ето и обосновка:
Ако задържаш дишането напрежението от скелетната мускулатура се предава на белите дробове и покачва налягането на въздуха в тях. Посредством диафрагмата това налягане се предава и в коремната област и когато премине границата на издръжливост на коремната стена - избива херния.
Ако си издишал повреме на повторението - налягането в дробовете е спаднало и няма начин да си докараш херния.
А сега примери:
Имам клиент с начална херния на тестисите. Достатъчно умен, схвана от първия път обяснението за дишането и си прави спокойно серии тяга на 230кг.
Извеждал съм състезател по Силов трибой с начална херния - незнам как се казва този вид - избиваше му между плочките. За щастие се прибираше и излезаше само при задържане на дишането на максовете. Знаете, че е мода да се реве на състезание и това реване е предходвано от задържане на дишането (обикновено). Момчето беше на зоб, естествено и това също спомагаше за хернийката. Та състезава се 4-5 години и без проблеми от към хернията.
Имам клиенти след операции от херния - и едностранни, и двустранни. При внимателно дишане си правят спокойно СИЛОВА тренировка, когато им включа такава.
И помислете защо се е стигнало до херния конкретно при вас - повечето хернии не са генетично предопределени. Хернията е индикация, че ви е слаба съединителната тъкан, а това означава, че са ви слаби и сухожилията, и костите (!).
И най-вероятно тази слабост е породена от липсата на определено вещество.
Въпрос за домашно:
Кое е то и от къде се набавя?

18.02.10
16:31

mitaka101 виждам, че си наясно и ги чаткаш работите, пиши един два реда дали след такава операция по-лесно да се изсипеш като тренираш и какви упражнения мога и какви не мога(не е препоръчително) да правя. Колко е най-добре да изчакам преди да започна. Тичане, тенис, плуване и т.н. пречат ли.

18.02.10
22:14

След такава операция няма да се изсипеш назакърпеното място, а на друго. Ако са те кърпили отляво - след няколко месеца отиваш за дясно кърпене. Има хора - слагат им платка 30х30см, брутална работа, за да няма откъде да избие.
Проблема не е в кърпенето, а защо избива херния. И тук има няколко фактора:
1 - генетична предопределеност;
2 - неправилна техника на упражненията и неправилно дишане;
3 - липса на колаген в храната - от там отслабени съединителна тъкан, сухожилия;
Практиката показва, че хернията избива при съчетание на 2 или на 3-те фактора, а не само при един.
И тъй като на генетиката (за сега) няма начин да влияеш - остава да правиш упражненията без задържане на дишането и с хубава техника, както и да си набавяш всеки ден по десетина грама колаген. Най-популярния източник е желатина. 2 пакетчета по 5грама - може да си желираш нат сок или компот и с това десертче си решаваш 1/3 от проблема.
Можеш да тренираш почти всичко, което искаш - само давай полека. На първо време избягвай тичането поради сътресението на вътрешните орани, което бие по коремната стена на всяка крачка.
Лично аз препоръчвам да се правят упражнения за коремна преса при херния. Логиката ми е, че при възстановяването на коремните мускули след натоварване поне част от това възстановяване отива и за коремната стена. Естествено трябва да издишаш на всяко повторение, като е желателно да си издишал напълно преди да си съкратил корема докрай.
Това е - тенирай умно и полека и ще се чувстваш като спортист, ако само лежиш и се пазиш - ще се чувстваш като инвалид.
Успех!

23.02.10
19:12

mitaka101 здравей :) искам да те попитам опериран сам от херния преди 6 месеца ...започнах да тренирам с много леки кила , но аз искам само да имам някаква форма поне малко преличаща на тази която бях преди 8 месеца... не искам да съм Mr.Olimpiaa или да сам супер здравия просто искам да тренирам спокойно. Купих си колан за трениране , сущо така се бях нагласил тренировката ми да се състой само от набиранки и кофички. Но както бях с тази нагласа изведнаж прочетох в интернет че при набиранията и кофичките ти се опъва корема , а това не било добре за човек , който неможе да използва на пълно корема си..... Незнам какво да правя след вече 6 месеца от операцията.... Ще сам ти благодарен ако ми помогне6 :) а и още нещя :) . Този колаген който казваш само не разбрах от някакво десертче ли да си го добавям или е нещо от аптеката  , което мога да си закупя... мерси за отговорите :)

23.02.10
22:05

Категорично НЕ ти препоръчвам да започваш веднага с набирания и кофички. Теглото ти е много по-голямо, отколкото може да поеме организма ти след операция и почивка. Тоест трябва да започнеш тренировките като начинаещ - по уредите с малка тежест и 8-10 повторения в серия. В твоя случай (хернията) е желателно да натовариш мускулите с минимална тежест - така щадиш хернията, ставите и сухожилията. Тук е тънкостта да правиш упражненията бавно и чисто, с плавно и продължително дишане повреме на всяко повторение. Ако буташ рязко и можеш да бутнеш по този начин 50кг на лег (примерно), с плавно и бавно двишение няма да можеш да бутнеш повече от 35-40кг (пак примерно). Схващаш ли логиката - натоварването върху мускула е същото, а на ставите, суожилията и коремната стрена - много по-малко.
Подхождай по този начин за всички мускулни групи и няма да имаш грижи.
Хубаво е да правиш аеробика в началото и задължително в края на тренировката, поне 10 мин., но да не е тичане или скачане. Степер, Кростренажор или колело вършат перфетна работа.
В магазините за хранителни стоки продават пакетчета с желатин. Това са около 80-90% колаген. Ако сипеш 2 пакетчета в чаша компот или нат.сок вечерта, на сутринта ще имаш парфе за закуска.
Започвай да се раздвижваш малко по малко - движението е здраве!
Само го прави умерено - без изсилвания :)
Успех!

24.02.10
12:07

Здравейте!Нямам такова заболяване,но реших да се включа в темата,като искам да питам нещо.Кое може да причини хернията?Има ли някакъв начин да сведем опасността до минимум?И тренирането с тежки килограми 80-90% от макса може ли да причинят херния?

24.02.10
12:33

казано от camael на 24.02.10, 12:07:

Здравейте!Нямам такова заболяване,но реших да се включа в темата,като искам да питам нещо.Кое може да причини хернията?Има ли някакъв начин да сведем опасността до минимум?И тренирането с тежки килограми 80-90% от макса може ли да причинят херния?

И с 20% можеш да си докараш херния. Дори с едно просто кихане или кашлица може да стане.

24.02.10
15:43

ахам.. благодаря ти много mitaka101 значи примерно сега ще тренирам 1-2 месеца по уреди и после спокойно мога да започма набирания и кофичи? и за желатина пак да попитам като го сипя в компота веднага ли го пия или трябва да чакам известно време ?

24.02.10
15:47

а и още нещо :D ти имал ли и тази травма..? а дали е често срещано при някои културисти например ?

24.02.10
16:37

На повечето желатини си има упътване, така че не се притеснявай. По принцип първо се накисва в студена вода за да набъбне, след което постепенно трябва да се разтопи на водна баня или на микровълнова. Не трябва да завира, тъйкато се нарушава структурата му, като 60-70 градуса е добра температура. Вече след посочените процеси се прибавя към течността, която искаш да желираш(компот, натурален сок, мляко, захарен сироп и т.н.) Общо взето е забавно да работиш с желатин. Импровизирай!  ;-)

24.02.10
19:55

:D ще го пробвам

24.02.10
22:24

Желатина аз просто го сипвам в компота вечер и на сутринта го е желирал.
Не съм имал херния, но тъй като работя инструктор от доста години ми се е налагало/налага да тренирам хора с този проблем.
Имам приятел, който получи двустранна херния от пеене.
Ама му сложиха голямо платно и като мина време започна да тренира. След още година дори преодоля психологическия шок от тежка тяга и няма грижи :)
Дишането е основен превантивен фактор според мен. Второто е правилно подбрана тежест и стриктна техника на изпълнение.
Както и плавно покачване на обема на тренировките, а не експерименти от рода на “какво ще ми стане, ако опитам...” - обикновено става беля :)
Както е казал Буда: умереност във всичко, особено в тренировките!

25.02.10
11:11

Миналата седмица много се натегнах на клекове, развалих техниката на 2-3 повторения и усетих нещо в долната част на корема. Днес бях на лекар, гледа ме на ултразвук и каза, че не е херния, а по скоро нещо мускулно. Олекна ми :-) Благодаря на Митака за съветите!

25.02.10
16:32

ахам така ставало значи  :D мерси

26.02.10
18:58

mitaka101 здравей значи опериран съм от херния преди 3 месеца. Искам да те попитам да ми разясниш по подробно за самото дишане,т.е.в самото позитивно движение ли трябва да се издиша или преди него , а също така на всяко повторение ли трябва да има вдишване и издишване?

26.02.10
21:35

Дишането трябва да е по време на всяко повторение. И по продължителност - колкото е повторението. Докато дишаш (вдишване или издишване няма значение) налягането в дробовете няма да нарастне и няма опасност от херния. Един вид “предпазен клапан” стои отворен и изпуска налягането.
И да не забравиш: чисто и плавно движение и умерени тежести!
Успех!

26.02.10
22:00

Благодаря за бързия отговор

12.03.10
22:17

Е,минаха 3 месеца от операцията ми на ингвинална херния от дясната страна и вече направих две тренировки без проблем .Мъртва тяга правих с 70кг без никакви проблеми ,а попринцип преди операцията правех с 90-100 кг.

13.03.10
05:25

“Бързай бавно” с тежестите и всичко ще е наред.
Успех!

18.03.10
13:54

mitaka здравей отново :) измина 1 месец откакто започнах да тренирам.... не слагам големи кила ... но вапроса ми е друг. Преди да получа хернията ми преди от около 7 месеца аз не правех корем миналата зима и есен , та вапроса ми е като не сма го правел било ли е грешно това? смисал коремните преси имат ли някакво влияние където не сам ги правел а дигах с големи кила и за това ми се е образувало хернията....дано да ми разбра вапроса немога да го обесна по друг начин... И сега 1 месец откакто тренирам да започна ли пак с коремните преси така по 20-30 на тренировка??

S&

18.03.10
19:02

packata, коремните преси нямат пряк ефект върху хернията, понеже са само едно от упражненията използвани за подсилване и тонизиране на коремните мускули. Ако си правел упражнения за гръб със свободни тежести (гребане с щанга, тяга), заедно със засилена лордоза в гърба (дъга) и колан, който си уплътнявал като си “надувал” корема както прави всеки втори трениращ по кварталните клубове, то уцелил си рецепцтата за херния. Същият е случаят при пълен клек с колан и “надуване” на корема, бързо изпълнение или силови опити при трагична техника.

Връзката не е само на ниво конкретен мускул (например прав коремен, сиреч “плочките ти”), а се говори за мускулен корсет от правите коремни, дълбоките коремни, косите коремни, дълбоките гръбни латерални флексори, дългите гръбначни мускули в среден и долен дял. Всички те, че и други мускулчета в комбинация с диафрагмата при дишане подпомагат стабилизирането на налягането в торса и тук не се има в предвид белодробно, а това в коремната кухина.

За да не направиш херния или да се застраховаш от нова за в бъдеще, е редно да се научиш да контролираш вътре коремното налягане с упражнения за торса. Ето пример как това може да стане при стандартен Уидър сплит:
1 ден - гръб горен и среден дял, трицепси (без тяга, всички техники се правят с опора в гръдния кош)
2 ден - гърди и бицепси
3 ден - рамене и торс, включително тяга (специализирана тренировка)
4 ден - бедра и прасци, клек

Силата, баланса и контрола върху поясната мускулатура, не е нещо което можеш да пренебрегваш дълго време в полза на бедра/бицепси/гръб при тренировки със свободни тежести и да излезеш сух от водата.

Мнението беше редактирано от Sport & Health Consulting Ltd. на 18.03.10 19:09.

19.03.10
11:57

горе доло разбрах това което ми каза...сега тренирам с колан  и дишам при всяко повторение , когато изтласквам тежестите. Преди си нямах и на идея че саществува това нещо наречено херния и тренирах като откачен....

08.04.10
16:57

Здравейте!
Оперираха ме от двустранна ингвинална херния. Двечките на едно, като поставиха и две платна.
Според вас, колко време трябва да изчакам преди да започна с плуване и йога?

Мнението беше редактирано от Quinn на 08.04.10 16:57.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1