ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:
ЛР

04.03.10
20:06

Надявам се, че това ще е единствената тема за единоборства между: методики, атлетизъм и кой е какво смята за правилно и добро за хората. :) Моля, да опазим под форума чист, като изразим отношението си за/против само тук. И понеже истината се ражда в спора, а тука страст не липсва ви желая приятна дискусия.

Владо Недков

аве, Славко, този начин на трениране съществува далеч преди да се появи Кросфит :)

Просто маркетингът на “Crossfit” (TM) е много добър :)

На времето, далеч преди ерата на стероидите, щангитси, трибойци и културисти са тренирали заедно. Подготвката има се е променяла специфично преди състезание. Бодибилдърите използват клек и тяга, тренират за сила, използват и щангистки или вариации на щангистките упражнения все още. Трибойците все още използват и изолирани упражнения, за да засилят най-слабите звена по веригата.

На времето “силачите” са тренирали гимнастика и са правили гимнастически номера и гимнастиците са вдигали щанги. Не е имало това ярко разделение, които професионалният спорт е наложил последните 5-6 десетилетия.

Повечето атлети са тичали. Тези, които не ги е кефело - не са тичали.

Crossfit (ТМ) популяризират смесеното трениране :) чудесно :) и както всяко нещо - и това намира своите последователи, понеже всеки има различни предпочитания и за всеки влак си има пътници.

Но ако Crossfit действително са измислили този начин на трениране. На мен ми е интересно какво ще кажат old time strong man and gymnasts, както и древните олимпийци :)

поздрави

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 29.08.16 12:46.

05.03.10
07:13

казано от Лазар Радков на 04.03.10, 20:06:

аве, Славко, този начин на трениране съществува далеч преди да се появи Кросфит :)

Човек да не ви остави сами за няколко дена...  ;-)

@Славко - Що се палиш? Не виждаш ли, Лазар нарочно пише така? Идеята е да те накара да си open mind, т.е. да не се ограничаваш с една идея/методика/вярване, а да извлечеш максимума от всичко, което до което имаш достъп.

казано от Лазар Радков на 04.03.10, 20:06:

Просто маркетингът на “Crossfit” (TM) е много добър :)...
... Crossfit (ТМ) популяризират смесеното трениране :) ...

@Лазар - Разбира се, че Кросфит не открива топлата вода със смесеното трениране. Нито открива олимпийското вдигане на тежести, нито гимнастическите елементи, нито кардио-кондиционното натоварване... МАГИЯТА е в начина на смесване! В протокола, ако щеш! Същото е с готвенето - всеки готвач разполага със същите продукти, но едни получават като резултат превъзходни ястия, други - буламачи.

Добър маркетинг, казваш... Добър, добър, колко да е добър  ;-P ? А защо е толкова добър?
Ще ти дам пример със себе си. Аз съм традиционалист. Тренирам не от 2 месеца, не и от 20… Тренирам с тежести от 20 години. За това време почти не промених начина си на трениране, докато не се сблъсках с Кросфит. Забележи, че попаднах на Кросфит сайта около година и половина преди да започна да тренирам по този начин. и въобще не ми направи впечатление, нито пожелах да опитам натоварването. Ако маркетигна беше тооооолкова добър, колкото твърдиш, трябваше да ме грабне веднага, нали? Какво се получи на практика? Трябваше да опитам предизвикателството, за да се заитригувам и още няколко месеца на смесени тренировки (кросфит и стандартно помпене), за да се убедя, че работи.

Изводът - маркетингът е добър, защото кросфит работи. Ако беше само маркетинг, хората щяха да потренират 1-2 месеца и да се върнат към старите си занимания.

Както и да е - всеки е свободен да избира за себе си, дори и наименованието на това, което прави. Ти го наричаш функционален бодибилдинг, аз - кросфит. Но и двамата тренираме и двамата имаме резултати. Какво значение как го наричаме?

Мнението беше редактирано от Vic на 05.03.10 07:15.

05.03.10
07:55

ха...общо взето и аз това щях да напиша...:)))

ЛР

05.03.10
08:33

Ключовият въпрос е, какво точно значи “кросфит работи” :)

И коя точно е магията на смесването? :)

05.03.10
09:37

Да, наистина - работи за какво и за кого? Защото кросфит става за изградени атлети (Вик, Славко, момичетата с по няколко години ДРУГИ тренировки), които да се доразвиват чрез него. Факт. За високи спортни постижения в кой да е спорт - със сигурност не, за общо развитие след изграждане на основата - да, един от начините, една посока.

Но хора, които тепърва имат да се оформят като атлети, които са на ниво да не могат една смислена тяга да направят (и като кила и като техника), какво остава за обръщане - за тях е дори противопоказно (филмчета и снимки на (криви) кросфитъри в нета бол). А проблемът с маркетинга е, че това той колко е добър и колко е добро това, което се “маркетингва”, не са свързани никак.

И всъщност единственото лошо нещо на кросфита (ТМ) (освен правенето на the worm (за справка - Scotty Too Hotty, WWF) на лост, разбира се) е именно това - прави доста масова един тип тренировка, която реално няма причини да е масова, защото повечето хора имат да свършат къде-къде по-важни неща с физическото си развитие преди да започнат да правят такива неща. Резултатите от това са видни в огромната маса не-топ кросфитъри, които могат да се видят къде в ютюб, къде на други места (защото е тъжно, на колко много хора това им е наистина началото на тренирането с тежести - някой да не може 2 пъти собственото си тегло да дръпне от земята, а да прави обръщания и изхвърляния, че и за време, и то с техника, която причинява болка дори на гледащия .. не е добре това, а особено в щатите става все по-често срещано, имам наблюдения макар и не 100% преки).
Така че, това с работенето е условно, за Вик със сигурност работи, но си трябва основа (споменатите 20на години преди това). Кросфит НЕ ДАВА основа (тоест, то пак си е някаква основа де, ама ще е много крива, ако е правена с кросфит).

07.03.10
22:01

казано от Лазар Радков на 05.03.10, 08:33:

Лазар,
Лесен въпрос  :coolsmirk:
За мен Кросфит работи защото:

1. Постигнах осезаемо повишение на сила и издръжливост. Преди да се захвана с кросфит, със сигурност не бих могъл да завърша успешно Valeria за ниво елит. Умишлено споменавам само тест, който не е Кросфит, за да няма коментари от типа, че имам подобрения само в специфични кросфит комплекси.

2. Горното подобрение постигнах при следните условия:
- възраст 37-38 г. Не е преклонна, но определено не е такава, при която масата хора си подобряват спортните постижения и поставят лични рекорди, нали?
- Винаги съм тренирал на предела на възможностите си, т.е. резултатите от Кросфит не са по причина, че сега започвам тренировки и съответно подобрявам формата си, защото започвам от твърде ниско ниво.

3. За толкова години активен спорт и яки тренировки, не бях срещал такова предизвикателство.

Тук ще спра. Няма да цитирам експерти или да се позовавам на чужди авторитети. Само моя личен опит.

За магията на смесването? Имах предвид протокола - условията за изпълнение на упражненията, бройката, скоростта и т.н.

казано от G33K на 05.03.10, 09:37:

Да, наистина - работи за какво и за кого? Защото кросфит става за изградени атлети (Вик, Славко, момичетата с по няколко години ДРУГИ тренировки), които да се доразвиват чрез него. Факт. За високи спортни постижения в кой да е спорт - със сигурност не, за общо развитие след изграждане на основата - да, един от начините, една посока.

Но хора, които тепърва имат да се оформят като атлети, които са на ниво да не могат една смислена тяга да направят (и като кила и като техника), какво остава за обръщане - за тях е дори противопоказно (филмчета и снимки на (криви) кросфитъри в нета бол). А проблемът с маркетинга е, че това той колко е добър и колко е добро това, което се “маркетингва”, не са свързани никак.

И всъщност единственото лошо нещо на кросфита (ТМ) (освен правенето на the worm (за справка - Scotty Too Hotty, WWF) на лост, разбира се) е именно това - прави доста масова един тип тренировка, която реално няма причини да е масова, защото повечето хора имат да свършат къде-къде по-важни неща с физическото си развитие преди да започнат да правят такива неща. Резултатите от това са видни в огромната маса не-топ кросфитъри, които могат да се видят къде в ютюб, къде на други места (защото е тъжно, на колко много хора това им е наистина началото на тренирането с тежести - някой да не може 2 пъти собственото си тегло да дръпне от земята, а да прави обръщания и изхвърляния, че и за време, и то с техника, която причинява болка дори на гледащия .. не е добре това, а особено в щатите става все по-често срещано, имам наблюдения макар и не 100% преки).
Така че, това с работенето е условно, за Вик със сигурност работи, но си трябва основа (споменатите 20на години преди това). Кросфит НЕ ДАВА основа (тоест, то пак си е някаква основа де, ама ще е много крива, ако е правена с кросфит).

G33K,
Винаги съм уважавал компетентното ти мнение. Уважавам и решението ти да не харесваш Кросфит.
Но всеки път, когато стане въпрос за Кросфит, се чудя на твоята реакция и по-точно на следното – защо приравняваш Кросфит и лоша техника??? Разбирам да не приемаш особения протокол, екстремното натоварване, привидно безразборното комбиниране, но техниката...
Добрата и лошата техника е строго индивидуална и според мен няма нищо общо със спорта, който практикуваш. Казваш, има клипчета на кросфитери с лоша техника. Така е, но има в пъти повече клипчета на хора, които не са чували за кросфит и правят такива движения, че направо ме заболява корема от страх, че всеки момент ще приключат трагично спортната си кариера. Тук далеч не става въпрос само за начинаещи.

Идеалната техника е нещо почти недостижимо и ще повторя - индивидуално. За мен, дефиницията за правилна техника включва на първо място безопасност и на второ – ефективност. Безопасността е постижима и без да се получава 100% ефективност. Т.е. можеш да тренираш успешно и безаварийно, без да достигаш максимално КПД, (т.е. да вдигнеш максималната тежест за твоята теглова категория, например). В тази връзка, не виждам абсолютно нищо нередно, любители да правят изхвърляния и обръщания с не дотам чиста, но безопасна техника. Да, няма да вдигнат макс тежест. Да, ще губят доста повече енергия от професионалистите. Но от тренировките ще има полза.

Повтарям – дали ще получиш добра основа не зависи от това какво тренираш, а от теб и донякъде от тренера. Ако си некоординиран и мързелив, няма да се научиш, дори и Иван Абаджиев да те тренира. Ха! Дори и напреднали атлети имат грешна или своеобразна техника на елементарно движение, като сгъване за бицепс, какво остава за по-сложните неща!

Съгласен с едно нещо – изградени атлети напредват по-бързо, защото вече имат двигателни навици. Но това важи за всичко, не само за Кросфит! Пак ще дам пример със себе си – карам ролери, скейтборд, кънки, ски, водни ски и т.н., защото съм отличен сърфист и имам великолепно развито чувство за равновесие. Трябва ли всички, които искат да се пързалят да станат сърфисти преди това? Не, разбира се! Същото е и с кросфит – не е нужно да си гимнастик, щангист или лекоатлет за да извлечеш полза.

И какво толкова имаш против kipping pull-ups? Набиране тип червей  ;-) ? Със сигурност не те нараняват (освен, че правят повече пришки), а определено натоварват страхотно. Казва ти го човек, който виси по лостовете от 1984 г. Честно казано, в началото и аз имах затруднения да ги възприема, но в последствие си промених мнението. Като ти се наложи в реалния живот да прескочиш ограда или да изкатериш дърво, дали ще правиш dead hang набиране или ще използваш цялото тяло? Ако не можеш да ги приемеш за набиране, гледай на тях като на различно упражнение.

Не харесваш Кросфит, добре, аз нямам проблем с това. Но категорично не мога да се съглася, че Кросфит не учел на добра техника и не давал добра основа, само защото имало атлети, които не изпълнявали правилно движенията.

Мнението беше редактирано от Vic на 08.03.10 11:40.

08.03.10
06:53

казано от Vic на 07.03.10, 22:01:

Не сме се разбрали, аз нямам предвид техниката толкова. Тя техниката при кварталните културисти е дори по-зле, а и аз лично съм против гоненето на 100% чиста техника (защото падат тежестите, а всеки грам си е важен, в рамките на безопасността разбира се).
Не виждам и нищо лошо любители да правят обръщания и изхвърляния, в крайна сметка - и ние сме любители, не само трениращите 2-3 пъти седмично за здраве и тонус.
Само че има друго, което и визирах (явно не съвсем ясно) - това не са точно упражнения, с които се упражнява нещо (в случая с клийновете и сначовете, но може да се включат и спринтовете в това число). Биха могли да бъдат, понякога, но рядко. Това са най-вече демонстрации. На сила, експлозивност, техника, умение и прочие качества ... но демонстрации на вече налични такива, а не нещо, с което един декондициониран човек може да изгради дори базовото ниво на тези качества, което му е нужно за нормално функциониране на тялото му.
Не е нужно да си щангист или гимнастик или лекоатлет за да ги правиш тия работи, разбира се. От всяко трениране може да се извлече полза, и всяко трениране е по-добро от нетренирането (защото с повечето хора, които визирам, това е казуса - те не са правили нищо преди кросфит, няма и да правят нищо ако не е кросфит.. просто се движат по модата, а модата в момента на запад са кросфит и мма (все неща, дето не са за тая работа и такива хора, ама се е намерил кой да ги продава и рекламира). Въпросът е, че тренирайки едно нещо ти ставаш добър в него. Тренирайки кросфит, ставаш добър .. ами в кросфит. И нищо повече (в този ред на мисли - не ставаш добър в “реалните ситуации”, които са част от кросфит маркетинга, защото когато за последно са ме гонили кучета/полицаи/други опасни неща, не съм имал понятие от значението на думата “кросфит”, нито съм знаел за гърчещите се набирания, но когато му е било времето съм прескочил доста огради ... природата те е подготвила за тия неща много по-добре отколкото можеш да си представиш, нужен е само стимул; тренира се за кеф или за високи спортни постижения.. тренирането за реални ситуации е реклама, а рекламите не са нещо хубаво).
Та това със ставането добър в кросфит само по себе си не е лошо, за теб примерно. За един човек, на който първо му трябва време да се научи да си ползва половината (и повече) мускули по тялото, след това му трябва време да направи тези мускули достатъчно силни, за да бъде здрав (базово ниво говорим) и т.н. е напълно безполезно да става добър в кросфит. Не и докато не се погрижи първо за собственото си здраве. Каква е ползата, че ще направи еди кой си комплекс за еди какво си “добро за аматьор” време, след като няма правилно развити и балансирани мускули, благодарение на които да му функционират добре ставите и всичко..
Така че, кросфит не нещо лошо, всеки трябва да може да си избира да се развива в това, което го кефи. Само че преди всичко трябва да се погрижи за основата, която се строи няколко годинки наистина, но няма как - без нея един ден всичко ще се срине и язък за рекорда на оня комплекс, като си скапеш колената ‘щото не ти бил активиран задника, примерно.
Те това имах предвид, че не дава база, и стоя за това нещо на 100%, не само защото имам впечатления как се тренира по тия джимове в щатите, а и защото просто с комплекси не се тренират изцяло или частично декондиционирани хора, каквито са масата трениращи кросфит. Та затова не ме кефи популярността на този метод, иначе за хора като теб си е идеален, не виждам нищо лошо в него.

08.03.10
07:56

ако кросфит и ММА не те подгатвят да си добър в реалните ситуации, е тогава кое...
и напротив, малко си гледал явно брат клиповете...точно гуру-тата на кросфита и силово-функционалното трениране(Дейв Тейт-силач отвсякуде, признал крос-а и редовно присъствие на всеки един семинар, Марк Риптоу и др.)проповядват правилната техника на базовите упражнения-клек, тяга, лег...от тука тръгва всичко ве брат, ти сега какво, за база ще ме учиш да разгъвам за бицепс ли...???....или да правя кросоувър на скрипец...я по-добре ме научи да правя кофи и да се набирам...ееее ще кажеш, к’во толкоз му е сложното...те ЗАТОВА 90% от билдерите са разкривени по залите и не клякат, щото ги боляли коленете и тяга не правят-боляло ги кръста...ми много ясно, като нямаш и представа как се се правят тея упражнения(както и много други)...стой си по машините и си сгъвай и разгъвай, колкото искаш...силен така и с функционално развита мускулатура няма да имаш и няма да си...
И да ти кажа, нещо което прочетох от Милко и съм на 101% съгласен с него...почти всички движения започват с таза и гъзо...убедил съм се и само не казвай, че и реалния живот не е така...да се наведеш да вдигнеш нещо, да избуташ...затова нещото, което си написал с активацията на гъза отпада...ДА, трябва да се научиш да си използваш най-силните мускули, които със сигурност не са бицепса, трицепса и страничното рамо...
Кросфита те учи как да си използваш кръста, впрочем как да го пазиш, как да клякаш...оптималната траектория на движението на лоста...и мноооо други неща...не знам, явно ТИ само не го проумяваш(или това, което виждаш в интернет не те удоволетворява), защото виждам как нападаш кросфита...
Техника-знаеш ли колко рекордьори във вдигането на тежести имат не толкова изчистена техника...Майкъл Джонсън-рекордьор на 400м. спринт с една от най-ужасяващите техники на бягане, която света е виждал...ама 43 секунди...ко да праиш..:)))
И аз пак ще кажа, които не е опитвал кросфит да не пише много много, аз съм минал през много и различни спортове и имам база са сравнение..и затова обективно мога да си споря...който само гледа в yоu-tube-то и после бълва глупости, го приканвам във Варна този уикенд, или в Плевен всеки ден...
Иначе за ползите от кросфита...в силов аспект, този за издръжливост...даже не мисля и да обсъждам...

08.03.10
08:00

Здрасти, G33K!

казано от G33K на 08.03.10, 06:53:

Само че има друго, което и визирах (явно не съвсем ясно) - това не са точно упражнения, с които се упражнява нещо (в случая с клийновете и сначовете, но може да се включат и спринтовете в това число). Биха могли да бъдат, понякога, но рядко. Това са най-вече демонстрации. На сила, експлозивност, техника, умение и прочие качества ... но демонстрации на вече налични такива, а не нещо, с което един декондициониран човек може да изгради дори базовото ниво на тези качества, което му е нужно за нормално функциониране на тялото му.

Сега вече те разбирам. Определено не съм съгласен  ;-), но ти разбирам идеята. Моята гледна точка е, че практикувайки  сложните движения един човек (изграден атлет или начинаещ) много по-бързо ще научи тялото какво да прави, как да се извие, колко сила да приложи. В другия ъгъл на ринга имаме билдер, който има големи и силни мускули, тренирани с изолирани движения, които мускули обаче не работят както трябва заедно и са за... хм... красота или да плашат.

Тренирайки кросфит, ставаш добър .. ами в кросфит. И нищо повече (в този ред на мисли - не ставаш добър в “реалните ситуации”, които са част от кросфит маркетинга, защото когато за последно са ме гонили кучета/полицаи/други опасни неща, не съм имал понятие от значението на думата “кросфит”, нито съм знаел за гърчещите се набирания, но когато му е било времето съм прескочил доста огради ... природата те е подготвила за тия неща много по-добре отколкото можеш да си представиш, нужен е само стимул; тренира се за кеф или за високи спортни постижения.. тренирането за реални ситуации е реклама, а рекламите не са нещо хубаво).

Дразни те рекламата за “реалните ситуации”, разбрах. Забравяш нещо - ти си бягал и си прескачал, но ти не си средностатистически изнежен и отпуснат човек. А тренирането на движения близки до реални ситуации, наистина те подготвя за такива. Най-различни вдигания, пренасяне на мебели и всякакви други щуротии са много по-лесно изпълними, когато тялото знае как да се нагласи за да обърнеш чувала с пясък и да го наместиш на рамото си, например.

Та това със ставането добър в кросфит само по себе си не е лошо, за теб примерно. За един човек, на който първо му трябва време да се научи да си ползва половината (и повече) мускули по тялото, след това му трябва време да направи тези мускули достатъчно силни, за да бъде здрав (базово ниво говорим) и т.н. е напълно безполезно да става добър в кросфит. Не и докато не се погрижи първо за собственото си здраве. Каква е ползата, че ще направи еди кой си комплекс за еди какво си “добро за аматьор” време, след като няма правилно развити и балансирани мускули, благодарение на които да му функционират добре ставите и всичко..

Ето, точно това се опитвам да кажа. Мускулите се учат да работят заедно много по-бързо, отколкото да научиш всеки един поотделно какво е вдигане на тежко и накрая да ги накараш да работят оптимално. Същото е като в спортове, в които техниката е определяща - треньорът първо те учи как се правят нещата технически правилно и с лекота, а силата и съответно голямото натоварване идват постепенно. Това от личен опит, бил съм и треньор по сърф.

Те това имах предвид, че не дава база, и стоя за това нещо на 100%, не само защото имам впечатления как се тренира по тия джимове в щатите, а и защото просто с комплекси не се тренират изцяло или частично декондиционирани хора, каквито са масата трениращи кросфит. Та затова не ме кефи популярността на този метод, иначе за хора като теб си е идеален, не виждам нищо лошо в него.

Както казах, уважавам мнението ти, въпреки, че не съм съгласен. Ти искаш да направиш хората силни и ловки, за да да тренират с кросфитски комплекси, аз казвам, че трябва да тренират с кросфит комплекси, за да станат силни и ловки. Същото е като да твърдиш, че първо трябва да сполучиш, за да бъдеш щастлив, докато аз съм твърдо убеден, че е точно обратното - щом си щастлив, ще сполучиш.

Няма да си променим един на друг мненията, но поне изяснихме позициите  :coolsmile:.

Мнението беше редактирано от Vic на 08.03.10 11:43.

08.03.10
08:04

казано от slavko на 08.03.10, 07:56:

...

Ех, пак палиш, братле! G33K е разумен, интелигентен и компетентен. Просто има различна позиция и я отстоява.

08.03.10
08:19

ти поне ме познаваш...съвсем малко съм запалил...а и говоря общо, е хубвао де през повечето време...но кажи нещо от поста ми, с което ТИ не си съгласен...??!?
на GEEK постовете ги следя от доста време и в много други теми, и ДА-много резонни и умни неща съм изчел и научил от него...
Просто не беше това мястото и начина да напада нещо, което не познава...Това е, което искам да кажа като цяло..!!!

а ти направи една тема ‘ЗА и ПРОТИВ” Кросфита, да си отпишем на воля...

08.03.10
08:28

казано от slavko на 08.03.10, 08:19:

ти поне ме познаваш...съвсем малко съм запалил...

Точно щото те познавам  ;-P, те успокоявам, преди да си скочил с боен вик “Напрееед! На нож!  :cheese:

казано от slavko на 08.03.10, 08:19:

а ти направи една тема ‘ЗА и ПРОТИВ” Кросфита, да си отпишем на воля...

Няма нужда. Във всяка тема за кросфит рано или късно започват полемики “ЗА и ПРОТИВ”  :lol:

08.03.10
08:49

ако кросфит и ММА не те подгатвят да си добър в реалните ситуации, е тогава кое...

Нищо ;) Като човек правил/правещ и двете в някаква степен в различни моменти (също така с адски богата история с разнообразни реални ситуации от тийнейджърските ми, и не само, години) ти го казвам.
С първото конкретно, когато за първи път съм правил такива неща (не му виках кросфит и тогава, защото ме дразни марката) съм почти сигурен, че ти още не си знаел за това, ама това не е от значение.
Аз също съм минал, не през кой знае колко много спортове, не кой знае колко различни, нямам кой знае каква база за сравнение, ама пак що-годе обективно мога да споря, понеже не съм никак пристрастен.
С Вик се изяснихме като гледам, с теб няма да се получи по всяка вероятност, но ще ти кажа, че това

И да ти кажа, нещо което прочетох от Милко и съм на 101% съгласен с него...почти всички движения започват с таза и гъзо...убедил съм се и само не казвай, че и реалния живот не е така...да се наведеш да вдигнеш нещо, да избуташ...затова нещото, което си написал с активацията на гъза отпада..

е напълно вярно (макар че не съм фен на всичко от спайдърспорт), но със сигурност не значи, че това което съм написал отпада, аз даже затова съм го написал. Това че ти трябват за почти всяко движение, не значи че ги ползваш. Лично съм дърпал 150на тяга при 75на кила лично тегло без да си напъна гъза, ама грам (аз и не можех тогава) ... което значи, че цял живот мога да правя комплекси с по 60-70 тяга без дори да разбера, че не ми работи гъза. Ама това е просто пример де, не се хващай толкова за него, аз ако седна да мисля примери ще ги наредя доста, ако за всеки изпишеш по толкова време няма да ти остане за нищо. Голяма част от хората, които визира в началото (не само Тейт, и много от тези които са зад това “и др”), също са казвали и някои неща за правенето на балистични упражнения без силова основа. Иначе е ясно, че трезвомислещ човек не може да оплюва този тип трениране, може да се критикува само прилагането му при едни или други условия (а може и да не се, аз просто си излагам виждането поради липса на други занимания).
Айде, поздрави и успешен ден, че трябва да бягам.

Мнението беше редактирано от G33K на 08.03.10 08:49.

08.03.10
09:11

eто, виждаш ли как се разбираме...

08.03.10
09:22

Съгласен съм, че кросфит не е за начинаещи.
Примерно, сума ти комплекси включват собствено тегло, а много хора не могат да се набират и да правят кофички, да не говорим за по-сложни упражнения (като силови). Как ще се правят 21-15-9 набирания в комбинация с тръстери, ако човек за пръв път започва някакви физически упражнения? За да бягаш 400-800 метра също си трябва подготовка, не може примерно 20 години да си лежал пред телевизора и от днес да решиш, че ще тичаш и готово.
Точно за това става въпрос, а не че Кросфит на струва или нещо такова.
Независимо дали се насочвате към кросфит или не, първо се учи техниката на основните упражнения, като се почва от най-простите и базовите - там клекове (от начало и без тежест), лицеви, тяги, лежанки, набиране, преси и т.н. Като се качи силата и издръжливоста, и се изработи перфекттна техника и нервно мускулна координация, може да се усложняват малко по малко нещата, да почнат да се заучават балистични движения като обръщане, изхвърляне, тръстери, пуш-преси. След 1-2 години, като има изградена вече база, може да се почне с комплексите.
Това важи за всички между другото, независимо дали ще се занимават с кросфит, или с бодибилдинг, щанги, трибой и т.н.

08.03.10
09:24

Както казах, уважавам мнението ти, въпреки, че не съм съгласен. Ти искаш да направиш хората силни и ловки, за да да тренират с кросфитски комплекси, аз казвам, че трябва да тренират с кросфит комплекси, за да станат силни и ловки. Същото е като да твърдиш, че първо трябва да сполучиш, за да бъдеш щастлив, докато аз съм твърдо убеден, че е точно обратното - щом си щастлив, ще сполучиш.

Напълно съм съгласен,Вик.За да тренираш кросфит не е нужно да си майстор на спорта,но според мен не може почнеш направо с кросфит.Трябва да има накаква основа от техника и сила,примерно:лежанка=лично тегло;тяга=1.5 лично тегло;клек=1,5 лично тегло;10 набирания;20 кофички и тн изпълнени с правилна техника.В кросфита комплексите са за време в повечето случай и с кофти техника и(или) недостатъчна сила нищо няма да се получи.Дори да се започне с кросфит направо пак ще има напредък в силово кондиционно отношение,но не е ли по добре да сложиш някакви основи и после да надграждаш над тях.За да се научиш да бягаш трябва първо да можеш да ходиш......
В сравнението между кросфит и фитнес съм твърдо за смесени тренировки(щанги,атлетика,гимнастика-както е модерно сега да се нарича кросфит).С бодибилдинга се развива харминично тяло,но не и  функционално.За мен работата при бодибилдинга е като Lamborghini,но с двигател на Golf(има изключения от това сравнение,но са малко).При достатъчно сериозни тренировки по кросфит методи и качествени хранене,визията ще дойде от само себе си,тя е като черешката на торатата.Не отричам бодибилдинг методите,може да се извлече полза и от тях в определен стадий от развитието на един атлет.
Поздрави

08.03.10
10:19

@ Петко и Mihail

Съгласен съм с вас - безспорно не можеш да почнеш веднага с тежкото натоварване.

Но можеш да направиш следното:
- Започваш с правилната техника на упражнения с лично тегло, като клек, лицева опора... Ето ти възможност да се правят бърпита.
- Следващото занятие може да е суинг с лек дъмбел или полупудовка.
- Ако не си в състояние да правиш набиране - има опции за набиране със скок или с помощ от ластици или inverted row.

Дотук вече имаме няколко движения за доусъвършенстване, които могат да се включат в импровизирани комплекси. Едновременно с това може да се учат основните моменти в обръщането само с лек лост или ПВЦ тръба. Така се осигурява разнообразие и достатъчно натоварване за абсолютно начинаещите.

След заучаването на безопасната техника на едно движение, то се включва в комплекс, а същевременно се учат елементи от по-сложните неща. Ще отнеме месеци, разбира се, но дотогава ще има бягане, базови движения с лично тегло и със щанга. Всичко ще е постепенно, а и ще има достатъчно разнообразие за да не омръзне на начинаещия. Това е правилния подход за мен.

Първите опити за комплекс няма да бъдат за време, а просто за запознаване с натоварването. Никой треньор не би искал да претрепе ученика си, нали?

ЛР

08.03.10
13:29

И понеже пак си писал емоционално и не си мислил, да те засека малко :)

Кросфита те учи как да си използваш кръста, впрочем как да го пазиш, как да клякаш...оптималната траектория на движението на лоста...

Теб лично как те научи Кросфит да си “ползваш кръста и да го пазиш”? :)

Аз уча хората как да си ползват таза, Кросфит е просто име.

Добрият треньор учи трениращия как да си ползва таза и как да пази гръбначни стълб - НЕ системата.

Това за “реалните систуации”, кросфита и ММА няма да го коментирам, защото си направил предположение. :)
За “реалните ситуации” всичко е психика и въпросната психика се развива най-вече с ... подобни ситуации. В по-голяма част от случаите остават не повече от 5-10% от всичко, което си учил в залата. А като те скове адреналина - всичката ила и кондиция от кросфит свършва в някакви си 10-20 секунди ....

Ако не ми вярваш - в момента си в супер кондиция - иди да поиграеш бокс в най-близкия боксов клуб като помолиш да ти пуснат някой опитен, който обаче ДА НЕ ТЕ БИЕ в главата. Само в тялото :) След това сподели тук какво се е случило :)

Откъде знам за кондицията ли? Тренирал съм по подобен начин много преди да чуя за кросфит. Всъщност тренировките за кондиция в залите по бойни изкуства са подобни и съществуват далеч преди Кросфит да бъде регистриран като търговска марка. И това, че файтърите използвали кросфит за подготовката си е чист маркетинг, защото ... какво да ви кажа - влезте в произволна зала по борба. :)
Обръщания, клек, лег, гребане, пудовки, спринтове, гладко бягане, собствено тегло, отскоци ...

Просто поредната система, която твърди, че е “все и вс’е’ ” :) а може МНОГО да се подобри :)
но повече по темата като се видим събота :)

ЛР

08.03.10
13:42

казано от Vic на 07.03.10, 22:01:

казано от Лазар Радков на 05.03.10, 08:33:

Лазар,
Лесен въпрос  :coolsmirk:
За мен Кросфит работи защото:

1. Постигнах осезаемо повишение на сила и издръжливост. Преди да се захвана с кросфит, със сигурност не бих могъл да завърша успешно Valeria за ниво елит. Умишлено споменавам само тест, който не е Кросфит, за да няма коментари от типа, че имам подобрения само в специфични кросфит комплекси.

2. Горното подобрение постигнах при следните условия:
- възраст 37-38 г. Не е преклонна, но определено не е такава, при която масата хора си подобряват спортните постижения и поставят лични рекорди, нали?
- Винаги съм тренирал на предела на възможностите си, т.е. резултатите от Кросфит не са по причина, че сега започвам тренировки и съответно подобрявам формата си, защото започвам от твърде ниско ниво.

3. За толкова години активен спорт и яки тренировки, не бях срещал такова предизвикателство.

Тук ще спра. Няма да цитирам експерти или да се позовавам на чужди авторитети. Само моя личен опит.

Здравей Вик :)

1. хубу де :) в нашата зала от край време тренираме себе си и хората, които тренираме, за сила и за кондиция. Не кросфит. Без магии, без чудеса. Тренировките си ги мислим ние. Нямат общо с Кросфит. Данчо цял живто си е тренирал и за сила и за кондиция -в никакъв случай не сме го направили ние това, което е. При нас просто е получил черешката върху торатата :) (повече сила и специфично съчетаване на тренировките за сила с тези за кондиция)
Та, Данчо направи Valeria за elite от първия опит, без да е тренирал Крофит (а и нещо се прееба по последователността на движенията, понеже бяха бая хора)

2. моите поздравления :)

3. не си срещал, понеже не си седнал да си измислиш :)
следвал си готовите схеми на бодибилдинга (и силовото трениране)
сега следваш готовите схеми на кросфита :)

а всичките могат доста да се подобрят :)

поздрави

08.03.10
15:10

е айде сега почваш Лазаре...хубаво, другия път си вземи едни шпайкове и ела на пистата...

всеки си защитава неговото си виждане, примери от живия живот всеки си има...

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...да може аз да съм по-рязък...но и Вие не се давате...тези кросфит-недолюбващите...

а в Плевен познавам доста боксьори...и то доста елитни на международно ниво...знам в каква кондиция са и как тренират...

ЛР

08.03.10
15:36

казано от slavko на 08.03.10, 15:10:

е айде сега почваш Лазаре...хубаво, другия път си вземи едни шпайкове и ела на пистата...

всеки си защитава неговото си виждане, примери от живия живот всеки си има...

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...да може аз да съм по-рязък...но и Вие не се давате...тези кросфит-недолюбващите...

а в Плевен познавам доста боксьори...и то доста елитни на международно ниво...знам в каква кондиция са и как тренират...

Виж брат,

Зееланд го нарича ”Махало”. Махлата според Зеланд са информационно-енергийно същества, които черпят енергия от хората познай кога :) когато има конфликт, спор ... Махало се получва всеки път, когато сравнение, елитарност и т.н. Т.е. всеки път когато някой каже:

- ние сме най-добрите
- ние сме по-добри от вас
- вие сте по-зле от нас
- това е по-добро от ВСИЧКО останало

и се получава Махало :)

Получи ли се Махало, обичкновено има 2 страни, всяка защитата своята позиция, всяка вади аргументи, някои пръскат повече емоции, други по-малко ... тези без емоциите обикновено не участват :)

Като цяло хората инвестират време и внимание (което представлява точката, в която е насочената енергията - т.е. инвестират енергия), ако хвърлят и някоя друга емоция (което пак е форма на енергия) - мелбата става пълна :) И Махалото яде яко от нея, докато се люлее ту към едната страна, ту към другата .. и яде ли яде, от енергията и времето на участниците :) а да - и от емоциите :)

и в крайна сметка всички само губят време и енергия :)

Относно тренировките - сигурен съм, че и ти и Вик можете да си съставяте поне толкова, ако не и по-качествени тренировки от WOD. При това редовно.

А аз пък имам идеи как нещата да се подобрят :)

поздрави :)

Седя си мирно и кротко и ви се подхилвам докато си мерите .... :) И Данчо и той така. Абе хора, къде отиде удоволствието от цялата работа? В крайна сметка - Кросфит НЕ е всичко и НЕ е нищо уникално и НЕ е нищо ново. Просто едни умни хора са доразработили една работеща и не толкова популярна система, дали са и име и облик и правят много много пари от това нещо. Евала за което - и за труда и за хъса и за находчивостта. Уважавам ги тези хора, както и продукта им. И да кросфит работи, но и много дурги системи работят. Аз пък сега съм на не-системно трениране - правя това, което ми се прави, тогава когато ми се прави. И се кефя. И е много яко. И съм в по-добра кондиция от когато и да било. И да - вземам някои комплекси от WOD дословно, други си ги нагаждам за себе си, трети ги измислям, четвърти Данчо ги измисля. Кросфит ли е? Сигурно. Но не само и не единствено. Глупаво е да се ограничаваш до една система или една догма или едно кавото и да е, при разнообразието около теб.

Тъй. Кросфит работи. И 5х5 работи, и 3х3, и 4х6 и 10х10 и бодибилдърските изпълнения.

Като цяло се опитах да кажа, че спорът ви е безмислен :) Ама май не успях :) А да - и уважавам и двете страни

08.03.10
18:30

казах аз, че във влака за Варна ще е интересно..:)))

Развъртаме картите, събирам ви парите и с тях ви черпя в дискотеката след това :). Особено ще желая да взема парите на дядо :Д

ЛР

08.03.10
18:46

казано от slavko на 08.03.10, 18:30:

казах аз, че във влака за Варна ще е интересно..:)))

да, аз лично смятам да спА :lol:

предлагам да хванем нощния влак :)

08.03.10
19:27

аз имам няколко стотин въпроса, как ще заспиш..:))))

Да се включа и аз :D
И аз се забавлявам на темата :D

А мнението ми е едно към едно с това :

казано от Венцеслава Атилова на 08.03.10, 16:28:

правя това, което ми се прави, тогава когато ми се прави. И се кефя. И е много яко. И съм в по-добра кондиция от когато и да било.

Ляля :)

08.03.10
20:00

Ще вляза в ролята на неутрален бодибилдър: Май всички се убеждавате в едно и също нещо  :lol:  Толкова ми разбира и главата от кросфит де :)

Влади, в кое? Че ще им събера парите на всички ли? :D :D :D

09.03.10
06:26

Благодаря за темата, Владо!

Да видим сега  :coolhmm::

казано от Лазар Радков на 08.03.10, 13:42:

1. хубу де :) в нашата зала от край време тренираме себе си и хората, които тренираме, за сила и за кондиция...
Тренировките си ги мислим ние...

Затова ви симпатизирам. Защото се стараете да направите нещо различно и добро за хората.

Данчо цял живто си е тренирал и за сила и за кондиция -в никакъв случай не сме го направили ние това, което е...
Та, Данчо направи Valeria за elite от първия опит, без да е тренирал Крофит...

Евала на Данчо! В отлична форма е, спор няма. Мен лично много ме радва. А представяш ли си в каква форма щеше да бъде, ако се подготвяше с кросфит? Хахахахаха! Бъзикам ви!  ;-P

3. не си срещал, понеже не си седнал да си измислиш :)
следвал си готовите схеми на бодибилдинга (и силовото трениране)
сега следваш готовите схеми на кросфита :)

Нека изясня - аз не съм обвързан с Кросфит, не плащам годишна такса, нито се чувствам ограничен по някакъв начин да създавам мои комплекси (има и такива, между другото!) или да опитвам нещо различно. Просто в кросфит натоварването откривам всичко, което ми е нужно в момента. Никога не съм твърдял, че това е единствения и най-правилен път за всички. Трябва да се има предвид, че Кросфит е open source, а вариациите за комбиниране на комплекси са безкрайни. Единственият проблем, който виждам и който се опасявам би бил проблем за всеки, който сам измисля комплексите си е, че несъзнателно ще набляга на силните си страни и ще бяга по допирателната от движения, които му причиняват някакъв дискомфорт. Аз, например, ще гоня тежките щанги, а привидно леките неща, типични за комплексите за издръжливост, бих подминавал (всъщност, точно така правех в началото  :red:). Данчо, от своя страна, би наблягал точно на издръжливостта, а неща като Cassius Clay, Linda и подобните, ще избягва.

Мнението беше редактирано от Vic на 09.03.10 06:26.

ЛР

09.03.10
07:32

@ Вик

:) Нямаше нужда - не бях прав :)

казано от slavko на 08.03.10, 15:10:

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...

Всъщност всичко започва, когато някой каже думите:

“ПО-” или “НАЙ-” :)

Директно се активира Махало и става мазалото :)

И аз се бях хванал. Венци е права.

Махалото съществува, докато има кой да го храни с енергия :)

А - и докато има кой да го активира посредством “ПО-” и “НАЙ-” :)

Това само като гледна точка и храна за размисъл ти го давам. Да не вземеш да видиш критика и укор някъде :)

поздрави

09.03.10
07:36

И на мен ми е много забавен този спор, както и защо въобще го водите...
Всеки прави това, което му харесва, което му пасва на темперамента и което МОЖЕ. Няма как да накараш някой муден тип или някой, който се страхува от предизивикателства, да се захване с кросфит. Просто...тренировката няма да отговаря на темперамента и човекът няма да е щастлив... Както и някой, който обича предизивкателствата и разнообразието, ще си търси постоянно начин да си усложнява бодибилдърските тренировки - било с по-голяма тежест, повторения, суперсерии и т.н. Бол начини. И всички, които сме тръгнали от там ги знаем.

Кросфит СТАВА за всички - тренировките могат да се модифицират към нивото. Аз не мога да правя 20 набирания/ кофички; не мога да бутам 1 х личното си тегло или да дърпам 2 х ЛТ, но се пробвам и успявам да правя комплекси. Начинаещите започват с изучаване на основните движения, а не се мятат директно на комплекси. Има си насочки как да тренираш, ако си начинаещ в crossfit.com

Не зная и аз защо се включих в дискусията...като цяло мисля, че всеки влак си има посока и дестинация, за всеки влак си има пътници и те сами решават дали ще се возят на него до крайна дестинация или ще слязат на някоя спирка по пътя, за да се прехвърлят на друг влак...

09.03.10
08:49

Това със влака ти го признавам Лимче...

Лазаре, мисля че всички станахме част от махалото...

Аз просто търся различните неща и тези които да ми стресират тялото(днес кросфит, утре пак спринт, други ден-трибой...каквото ме кефи), е хубаво-намерих го в кросфита...сега вече за кой как работи, кой елит, кой-не...действаме всички...

И тук искам да ти благодаря, за възможността да потренирам с Вас и да се запознаем с теб, Ефо, Данчо и другите хубави хора от ЛТЛ, от които научих и ще научавам доста неща...
А това, което научих от теб, е да не гледаш през ключалката...а тук май спора отиде в тая насока, всеки си гледаше през неговата...ГЛЕДАШЕ...

дай разумните хора поне да не се караме:))))

p.s. глей в к’ви лирични отклонения изпадам...

ЛР

09.03.10
15:48

казано от Limka на 09.03.10, 07:36:

Няма как да накараш някой муден тип или някой, който се страхува от предизивикателства, да се захване с кросфит.

Това пак активира Махало :)

Има най-различни предизвикателства и в тренирането, и извън него :)

Да напуснеш сигурната работа, която не ти е по душа, и да се захванеш с несигурното начинание, което ти е по душа, си е бая предизвикателство :)

поздрави

16.03.10
23:57

В най-новата статия, качена на заглавната страница на bb-team, изказах мнение, което мисля, че има общ характер с това на G33k от първите постове на темата. Подкрепям и за някои неща Vic. Според мен плюсовете на Crossfit са повече от минусите.Но както в билдинга и тук има изкривени представи, което е в кръга на нормалнослучващите се неща. В тъпите щати, във всяка сфера и във всяка област (и извън спорта) има реклама, сдухани парчета дето да си качват видеоклипчета и други натрапчиви неща, наред с пишлиметата дето наистина мога да нарека професионалисти (пък било и това малко несериозно като занимание).

....В търсене на златната среда :)

Мнението беше редактирано от introducer на 16.03.10 23:59.

Перфектни работи не съществуват нито в природата нито по принцип. Всяко нещо има своите плюсове и минуси и кросфита не прави изключение.

Честно казано смятам, че всеки, който се занимава със силова подготовка в залата за фитнес, трябва да опита и елементи от crossfit. Не всички са подходящи за всякакви цели, няма универсална методика по принцип. Една подходяща комбинация, обаче, би била доста ефективна.

Регистриран съм от относително скоро в този форум и в началото откровено избягвах този раздел, защото смятах, че това не е за мен. Имам си свой спорт, със своя специфична физическа подготовка и тъй като имам представа как трябва да се подготвя във фитнеса, просто (незнайно защо) в началото реших, че crossfit е нещо, което е извън подходящите за мен методики. След известно време, обаче, попаднах на клипчета в youtube, на които видях елементи от crossfit. Оказа се, че от началото на моя спортен живот съм правил силови упражнения от този тип като част от физическата подготовка (още в детско-юношеската школа на ЦСКА). Единственият ми проблем е, че не знам имената на упражненията :lol: Съвсем скоро разбрах, че едно от тях се нарича Kettlebell swings (!!!), въпреки че ми е познато от 15 години насам! :lol: Та... от 2-3 месеца отново включих няколко crossfit-упражнения към заниманията във фитнеса и определено съм на мнение, че работя по-добре. Да, продължавам да търся оптималното съчетание, но това всеки трябва да направи сам за себе си (в зависимост от целите). Особено за колективните спортни игри комбинацията фитнес-crossfit ми се струва много подходяща.

Ако трябва да обобщя (introducer го каза) - търси се Златната среда. За всеки тя е на различно място...

17.03.10
09:04

Кольо...така по ми харесваш като пишеш, защото в началото имаше няколко резки публикации..:))

казано от slavko на 17.03.10, 09:04:

Кольо...така по ми харесваш като пишеш, защото в началото имаше няколко резки публикации..:))

Спрямо crossfit-a ли?  :-P
Оказа се, че ползвам с блажено незнание crossfit елементи от съвсем крехка спортна възраст... :lol:
Трудно ми е да опиша колко кух се почувствах като научих имената на някои упражнения... :lol:

Леле, пичове, ще погледне някой лифтер писанията и ще прозре, че той всъщност от години не се занимава със силов трибой, а с кросфит. Олимпийските щангисти също могат да намерят двете си движения в кросфита и ще стане голям скандал, пред който тоя с Батето бледнее :)
Суинговете с пудовки, олимпийските движения, бягането на 5км, повдигането от лег, клекът, тягата... всички те просто се използват по различни начини (комплекси/WOD) от марката КросФит, но те са създадени и използвани в тренировки и състезания векове преди да има дори САЩ, а камо ли КросФит. И преди нея лекоатлетите са правели многоскоци, клекове, фартлек и т.н. Футболисти, кънкьори, колоездачи...каквото се сетите - всички те използват тренирането с тежести и със собствено тегло. Не вярвам, например, геният Иван Абаджиев да е тренирал възпитаниците си с мисълта за кросфит, защото ги е карал да правят и бокс-джъмпове, и да тичат. Хилядите специалисти по плуване, лека атлетика, футбол...използват различни методи в тренирането. Това, че тези методи се използват и от кросфита не значи, че всичко е кросфит. Нормално е кросфитърите да наричат всичко с това име, това си е техен избор. Аз утре може да патентовам диетата DIE-T, да използвам в нея белтъчини, мазнини и въглехидрати, прибори за хранене, сурови храни, готвени храни, био храни... и да се окаже, че 6 милиарда по Земята използват моятата система. Което не е зле, ако ми плащат де :)
Аз, като мъж, който не разбира от коли, мога да си го обясня със...секса: някои го наричат правене на любов, други по-грубо, но движенията са едни и същи. Дали ще го правиш завит под юргана на тъмно и само мисионерската, или ще има и играчки, а защо не и да сте повече хора - това си е твой избор. При всички положения го правиш (тренираш), нали? Някои правят за максове само клек/тяга и лег, други гледат бицарата да е голяма, трети искат да са по-’фукционални’ - изборът е огромен. КросФит взема от всичко това и си прави собствена амалгама. Просто така тренирането става по-близко до много повече хора, което е добре. Спортуващите се увеличават, отварят се нови зали, по лостовете и площадките плъзват повече ентусиасти, хората стават по-здрави - идеално. Не всеки иска да прави само максове, или просто да е по-бърз на пистата, а да има по достатъчно за него от повечето неща: сила, експлозивност, издържливост...ю нейм ит. И в кросфита открива всичко това.
За и против всяко нещо, дори и за неинтересуващите го даже и косвено, може да бъде само българският селяндур. Останалите просто не се занимават.
За билдера лежанката си е лежанка, за лифтерa е лег, за кросфитера е част от Линда и т.н. Make WOD, not WAR! :)
Въпрос на терминология, а? :)

17.03.10
10:12

казано от Oranje на 17.03.10, 09:57:

Въпрос на терминология, а? :)

Oranje!

Напълно съгласен, до последната запетайка!
И друг път съм го казвал, кросфит не открива топлата вода, просто комбинира работещи схеми от много методики, с движения, които отдавна са открити. Освен това е open source. Мисля, че оригиналното в Кросфит е състезателния елемент и особения протокол.

А за да не го наричам “функционално трениране със състезателен елемент, включващо движения от спортна гимнастика, вдигане на тежести и бягане”, го наричам CrossFit.

Мнението беше редактирано от Vic на 17.03.10 10:17.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1