08.03.10
16:01
Някой може ли да ми помогне като ми каже конкретни упражнения за да мога да се набирам с една ръка. И да ми каже урентировъчно колко набирания трябва да правиш за да можеш с една ръка. Мисля,че набирането с тежести и всякакъв вид упр. за бицепс ще помогнат. Други идеи? Да кажем,ако сега дигам 32кг. за бицепс,правя с подхват около 20 и няколко набирания и тежа 67кг. ? Колко трябва да правя за да мога с една ръка? Само не ми казвайте нещо от сорта на “ами 2 пъти повече” (защото по тази логика трябва да правя по 10 с една ръка,а то не е точно така) .
Не мога да ти кажа Ориентировъчно колко набирания с две ръце трябва да правиш, защото това са две различни упражнения. Моят съвет е да почнеш с негативни повторения - вдигаш с две, пускаш с една. Успех!
08.03.10
16:16
Конкретно при мен най-много помогнаха негативните спускания на една ръка, но има много неща на които трябва да се обърне внимание и към които е добре да се подходи индивидуално. Не е само до сила(освен ако не става дума за много сила :D ) трябва контрол, баланс, положение на тялото за да се получи по най-бързия и нетравмиращ начин. Аз правя около 35 набирания с две и две на една ръка, на 74кг., но това също е индивидуално при всеки :)
Иначе има доста неща, които може да се правят, но е добре да се видят и обяснат на живо, по описания във форум най-много да се контузиш.
Поздрави :)
Започни да се набираш с тежести като за начало. Според мен не е линейна зависимостта между набирания с 1 и 2 ръце. Тоест не е нужно да можеш да се набираш с +67кг за да преминеш към набирания с 1 ръка. Прави набирания с 1 ръка като с другата хвани първата. Набери се така и се пусни бавно само на 1 ръка. Друго което ми идва на акъл е да вкараш малко експлозивност в повторенията. Въобще какъвто и вид набирания да правиш ще ти помогне.
Опитаи парво бавно пускане с една рька а при набиране само си помагаи с другата като се даржиш за китката . :coolhmm:
Някъде бях чел, че като се набереш с допълнителна тежест, равна на 3/4 от теглото ти, може да почнеш да учиш набирания на една ръка.
казано от Петко К на 08.03.10, 16:23:
Някъде бях чел, че като се набереш с допълнителна тежест, равна на 3/4 от теглото ти, може да почнеш да учиш набирания на една ръка.
Математически е така,ако можеш с 2 ръце да вдигнеш тежест 2пъти колкото теб.То с една би трябвало цялото тяло да може.Но пак е въпрос на правлна техника.
08.03.10
19:31
Проблема е , че в фитнеса не е възможно на този уред да се набираш с една ръка. Но пък има възможност за неутрален хват,който според мен е най-близко и хубавото е,че има колан с тежести, инак в къщи имам лост, на който е възможно всичко :) . Въпроса е има ли смисал да се мъча на него ако ходя на фитнес и кои ден (когата имам тренировка - преди,след нея или друг ден ? ).
Едно от любимите ми упражнения. За него, освен много дърпаща сила спрямо теглото ти трябва да имаш и някои други качества.
1во - здраво хващане. В една точка можеш да приложиш повече сила, ако хвата ти е много здрав. Здравото стискане е част от идеята за стягане на цялото тяло и произвеждане на повече моторни единици - точка 2
2ро - стягане на цялото тяло и използване на всички мускули, които могат да се съкратят. Това не означава да правиш махове с краката, а да стегнеш особено добре мускулите на седалището, корема и предмишницата, наред с тези на гърба и бицепса.
3то - трябва да имаш много здрави връзки при сгъвката на лакета. Ако не развиеш такива, лесно ще се контузваш при това упражнение. Особено неприятно можеш да се контузиш, докато правиш негативната част. Заздравяването на тази зона става с оптимална практика на негативната част, като прогресивно се добавя допълнителна тежест
4то - сила сила сила - тук ще те предаде най-слабото звено. За да можеш да тренираш силово дърпащите мускули като едно цяло, наблегни на набиранията с тежест. Така ще си сигурен, че цялото ти дърпане е мощно, защото не даваш приоритет на отделни мускули с едноставни упражнения. Нека акцента в тренировките ти да бъде на набирането с тежест, за да стане естествено движението.
казано от Петко К на 08.03.10, 16:23:
Aко е така малко ми остава.
казано от Voyager на 09.03.10, 09:59:
Едно от любимите ми упражнения. За него, освен много дърпаща сила спрямо теглото ти трябва да имаш и някои други качества.
1во - здраво хващане. В една точка можеш да приложиш повече сила, ако хвата ти е много здрав. Здравото стискане е част от идеята за стягане на цялото тяло и произвеждане на повече моторни единици - точка 2
2ро - стягане на цялото тяло и използване на всички мускули, които могат да се съкратят. Това не означава да правиш махове с краката, а да стегнеш особено добре мускулите на седалището, корема и предмишницата, наред с тези на гърба и бицепса.
3то - трябва да имаш много здрави връзки при сгъвката на лакета. Ако не развиеш такива, лесно ще се контузваш при това упражнение. Особено неприятно можеш да се контузиш, докато правиш негативната част. Заздравяването на тази зона става с оптимална практика на негативната част, като прогресивно се добавя допълнителна тежест
4то - сила сила сила - тук ще те предаде най-слабото звено. За да можеш да тренираш силово дърпащите мускули като едно цяло, наблегни на набиранията с тежест. Така ще си сигурен, че цялото ти дърпане е мощно, защото не даваш приоритет на отделни мускули с едноставни упражнения. Нека акцента в тренировките ти да бъде на набирането с тежест, за да стане естествено движението.
и 5то да имаше един негър в рода си или ти да си негър. :)
Явно тена оказва влияние
Мнението беше редактирано от Biad__ на 09.03.10 21:59.
10.03.10
19:43
Биад кефиш ме. Немам негар в семейстово ама ще ти докажа,че става и без негар ;) . И дигане на маса и мъчене за набирания малко е равно на пълна греша да се мъча де ама ще пробваме.
Трябва да поразровиш да видиш как тренират хората , които се занимават с канадска борба.
Аз съм присъствал на такива тренировки и мога да кажа , че се набират с 1 ръка без проблеми. Скотово сгъване за бицепс с една ръка е задължително - там трябва да правиш максове - т.е. 1 повторение с колкото можеш килограми. Виждал съм млади момчета по 70 кила да правят с над 30 кила дъмбели.
Друго , което се сещам е придвижване на ръце по някакво въже или греда , която е на високо (но за това трябват специални условия)
Негативното спускане е много важно както споменаха вече, можеш да го правиш като скот или като набиране (т.е. само се пускаш , но контролирано! на една ръка) И задължително ти трябва партньор :)
Миналата година трима души се запалихме да направим набирания с една ръка. Най-лекия е около 80-85кг, аз съм 93-96кг, а най-тежкия е 115-120кг. Всеки си тръгна по свой подход:
Ники - най-лекия правеше набирания с тесен подхват с тежест, с постепенно покачване на тежестта. По 5-6 повторения за да се пази от контузии. Стигна до 60кг дискове+колана с веригата = 64кг. Като сложи 65 на дискове - се контузи.
Аз подходих теоретично с най-близкото упражнение: на вертикален скрипец закачих ръкохватка от кросовър и теглех с една ръка, с редуване. Идеята беше постепенно да стигна до моите кг, без да прекалявам. Пак по 5-6 повторения, за д се пазя от контузии. На 75кг се контузих.
Лоцмана (най-тежкия) подходи най-иновативно: поредица от набирания и гърчове асиметрично. Ту към едната - ту към другата ръка, плюс обикновени набирания от всякакъв вид - той може много да прави от тях, направо ме комплексира. Ама и той се контузи.
Нито един от нас не успя да постигне набирането с една ръка. Все си мисля, че ако спадна до под 80 кила по-ще имам шанс, но май е само оправдание за мързела :)
Към края на лятото (тогава трябва да съм по-лек) ще взема да направя пак месец-два подготовка за набиране с една ръка или за ново контузване :)
10.03.10
21:34
Интересно Митак, но ме разтревожи с тези контузии. От какво са породени - прекалената тежест или ? И какво точно е гърчове асиметрично? Мерси на всички за информацията, струва ми се доста полезна. Само въпрос това, което казвате да си го прибавя към програмата или да го правя само него, или пък да изнесе в допълнителен ден или просто да се замени с програмата ми за гръб и бицепс ?
Мнението беше редактирано от ne на 10.03.10 21:34.
Моето допълнение беше по повод 2 клипа пуснати от Voyager,свързание с така наречените “bar berians” виж в Youtube.
На единия клип имаше упражнение наречено “half and half”.При него се набираш с една ръка след това се изправяш над лост с другата.Лично аз останах шокиран.
Ами контузиите в този случай идват от тежестта. Явно прекалено бързо сме вървели напред и така. При мен, конкретно пострада лявата ръка - раменната става (тя си ми е слабост)+сухожилието на бицепса (или брахиалиса)+малко лакътната става. На дясната ръка и няма нищо, ама тя е по-силна. Месец и нещо възстановителен период.
http://www.beastskills.com/OneArmPull.htm
http://www.dragondoor.com/articler/mode3/7/
Първите два резултата в Гугъл.
12.03.10
16:31
Смятам да пробрам да сменя широкия хват в тренировката си за гръб с нещо друго и да премахна бицепса и да прая набирания с тесен с тежест. Проблема е само,че мисля че немогат да се добавят леки тежести и може само по 1,2 ако не се лъжа. Така,че ще пробвам утре с 10кг да кажем. И постепено докато направя 12 набирания след това с 15кг пак докато направя 12 и така нататък докато стигна 40кг. и дано да мога с една ръка :). Даже мога да почна и с 20кг. , но 1во с малко, че да ми свикне тялото. Добре ли е?
Бях обещал някъде да пусна клипче с набиране на една ръка, ето го и него. От Варна съм, но с един приятел от София се снимахме в 35то. Аз съм 2рия:
http://vbox7.com/play:cba3428f
,,Лоцмана (най-тежкия) подходи най-иновативно: поредица от набирания и гърчове асиметрично. Ту към едната - ту към другата ръка, плюс обикновени набирания от всякакъв вид ‘’ “:Д :д -
Няма невъзможни неща ,но това да си 100 кг и да се набираш на една ръка е толкова постижимо ,колкото да разпериш ръце и да полетиш като орел
Така, аз съм около 65 кг, 1, 76 м висок
Някои ще кажат,че съм клечо
Действително съм слаб съм си,но е така главно ,защото костите ми са леки
Преди две години започнах да тренирам на лостовете като всеки начинаещ
Станах добър, до толкова,че сега правя силовите набирания толкова изчистени,че не се усещам и следователно нищо не ми влиза в мускула
Но набиранията на една ръка - тепърва от скоро започнах да ги уча и се надявам до пролетта да мога поне 3,4 повторения да правя
Та искам да кажа,че набирането на една ръка е за гимнастиците
Те са техника, но за напреднали
Не става само от много набирания с допълнителна тежест!
Още повече ,ако си над 80 кг!
казано от Ицко Ицко на 21.10.12, 13:35:
Няма невъзможни неща ,но това да си 100 кг и да се набираш на една ръка е толкова постижимо ,колкото да разпериш ръце и да полетиш като орел
Да, направо е невъзможно:
21.10.12
14:25
,,
Още повече ,ако си над 80 кг!
Става.
п.п. Петко, бахти презобилия негАр :Д, ама ако се отпускаше в долно положение макс по 2-3 на ръка да направи.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 21.10.12 14:30.
казано от Петко К на 21.10.12, 14:20:
Да, направо е невъзможно:
е тоз не е 115 кг както писа някой по-горе , а сигурно към 95 99 кг ;д
ей ви едно клипче http://www.vbox7.com/play:c794a94348&start=1
казано от Infernaloverkill на 21.10.12, 14:25:
,,
Още повече ,ако си над 80 кг!Става.
п.п. Петко, бахти презобилия негАр :Д, ама ако се отпускаше в долно положение макс по 2-3 на ръка да направи.
само с обикновени набирания не става