24.03.10
16:36
Здравейте,
Форумът е огромен, успях да прегледам доста от статиите, но все пак останах с въпроси. Понеже започнах зверско кардио и съм сигурен, че е неправилно, ще ви запозная с това колко често го правя, с какво хранене го комбинирам и какви са ми целите.
Зимата всички трупаме маса, разбираемо е, но когато прекалим започваме да се замисляме за сваляне, както е при мен...Та значи аз съм висок около 190 см и тежах 96 кг...имах доста сила но и мазен “костюм” :) Диета никаква, ядене на макс...
От около няма и месец започнах да комбинирам тренировките с кардио и тук изникнаха въпроси:
Първо, беше ми ясно, че ще има и спад в мускулната маса, но продължителността на кардиото ми е около 90-100 минути, което било твърде много...аз съм готов да си жертвам доста от труда, като просто наблягам на протеина и се надявам, че няма да загубя много, но целта ми е мазнините да паднат почти до долния праг, след който вече е нездравословно.
Значи тренировките ми са следните: 4 дена в седмицата, като не ги правя разделно, ами просто тренирам силово зо около час, като тежестите са намалени естествено, а повторенията увеличени и след това кардио около 90-100 мин. на кростренажор с едно умерено темпо...Та въпроса тук е, доколко силовите тренировки се връзват тук и дали кардиото е добре да е след или преди това?
Второ, доста хора питат, има ли начин да се концентрира топенето на мазнини в определени части...дали тренирането на определен мускул преди това стимулира повече горенето на мазнини там, или обратното, трябва след кардиото да се натовари (да, например корема, аз понеже вече не съм сигурен правя преси и преди, и след)?
Другият проблем са гърдите, изчетох всички теми за “Гинекомастията” и от прочетеното си мисля, че просто имам мазнини, защото е меко на пипане, няма бучки и може би с по-стабилни тренировки и кардио ще ги стопя.
Трето, виждал съм, да се ползват едни ластици, които минават през кръста и корема, и предизвикват повече потене в тези области - това води ли до по-добро топене на мазнините точно там?
И още нещо...освен това кардио, ако вечерно време тичам или карам колело ще стане ли прекалено, или колкото повече, толкова повече? :)
И накрая, но не на последно място, знам, че ще питате каква ми е диетата...и с право, защото и тук може да бъркам! Значи почти никакво сладко не ям, сутрин обикновено закусвам няколко обикновени бисквити (или вафли)и протеинов шейк...просто овесените ядки, мюсли и разни такива не са ми присърце, а искам стомаха ми да е подплътен с нещо твърдо, не само мляко и протеин...На обед понякога си позволявам и свинско, но винаги придружено със зеленчуци, а освен това порциите са направо смешни...пържени картофи и тем подобни въобще не се поглеждат. Следобяд ми е слабото място, обикновено не вкарвам протеин, ами някой друг плод и затова и взех да усещам спада в силата вече в залата...Но както споменах, предпочитам да загубя някаква част мускулна маса (не съм чак толко здрав), но да се орелефя доста добре. Вечер гледам да хапвам нещо богато на протеини, дали ще е пиле или варени яйца в комбинация с нещо...късно хранене няма.
За около месец свалих 6-7 килограма, със сигурност голяма част мускулна маса, но пък вече си виждам пресата доста добре, даже третия ред се подава :) Сега съм 89-90 кг., но има още какво да се желае...мисля, че на 85 ще изглеждам добре, ако от тези 4 кг., 3 са мазнини. Не ползвам помощни средства, понеже съм на 23 и смятам, че с малко повече усилия ще се справя сам.
Мога да коментирам само 1 и 2
1.Това 90-100 мин кардио 200% не е кардио, а разходка на пътеката или отбиване на номера на вело-то, поправете ме ако бъркам, но идеята на кардиото е пулса да се вдигне до нормално високи(строго индивидуални) нива ;)
2.Не. :) Личен опит :Р
ПоЗдрави
25.03.10
08:01
Ти май не си губиш времето ами живееш на макс а ? :)
Първо не те знам каква психика и какви нерви имаш да седиш и да въртиш 100 мин. на тва колело.... нечовешко е.. аз едвам издържам 25-30мин. и откачам. Нищо не се разбира от написаното за тренировките ти... какво значи, че просто си тренираш силово... и после казваш, че го правиш с доста повторения, което от никъде не се връзва... Силовите тренировки се правят с максимум 4 до 6 повторения. Нещо май ти куца и теорията и практиката... или просто не можеш да се изказваш добре...
Работата с топенето на мазнини в отделни области е относително може да се каже до някъде... ако използваш неопренова материя можеш да си сложиш колан на корема и клин на краката загрява повече и със сигурност ти изважда подкожната вода от там ама дали топи повече мазнини това е божа работа никой не може да ти каже със 100% сигурност... но не са лоши ама в никакъв случай недей да го правиш с найлон... тогава нищо не правиш, защото кожата не може да диша.
Кардиото винаги след тренировка... ако не ми вярваш пробвай да правиш преди и да видим после как ще ти се тренира...
А относно това колкото повече, толкова повече.. зависи от личния ти опит от много работи... не винаги е гаранция, че ако блъскаш като луд ще постигнеш каквото искаш... трябва да го правиш по правилния начин... :)
Ако искаш да запазиш максимално мускулната си маса веднага след тренировката вземаш суроватъчен протеин с ВОДА, не с млеко. Прясното млеко забавя усвояването, а на теб след тренировка ти трябва да се усвои колкото се може по-бързо, за да предпази мускулната тъкан от разграждане.
Друго нещо има ли ?
25.03.10
08:13
Кардио от няколко часа се издържа, особено ако си пуснеш филмче, но гладуване като твоето няма да те изведе на добър край:
-сутрин няколко обикновени бисквити (или вафли)и протеинов шейк;
-обядът е смешна порция, понякога свинско;
-следобяд е плод;
-вечерта е нещо богато на протеини, дали ще е пиле или варени яйца в комбинация с нещо.
Ще ти напиша какво яде жена ми, която е 54кг някъде и спортува макс по 30-40мин 3 пъти седмично с дъмбелчета или пилатес у нас:
-сутрин чаша прясно домашно мляко, може да сложи протеин, плодове, сандвич, топено сирене...;
-обяд - в заведение;
-вечерята й е често като моята, т.е. задължително протеин с нещо си (риба, салата със зехтин и хляб/спагети с домашна кайма/свинско на скара със салата и хляб...).
-през другото време може да хапне плод или нещо друго, зависи къде е и какво й се яде;
-преди лягане домашно кисело мляко с протеин, ако й е гладно.
Ти си прави извода кой яде повече :)
Все си мисля, че освен обикновените бисквити и вафли има и друга твърда храна, която е далеч по-здравословна, мускулоправеща, мускулозапазваща или каквото там се сетиш. А свинското е лоша храна само за някои религии...
казано от MIF на 24.03.10, 22:17:
Мога да коментирам само 1 и 2
1.Това 90-100 мин кардио 200% не е кардио, а разходка на пътеката или отбиване на номера на вело-то, поправете ме ако бъркам, но идеята на кардиото е пулса да се вдигне до нормално високи(строго индивидуални) нива ;)
2.Не. :) Личен опит :Р
ПоЗдрави
Разходка друг път...темпото е доста бързо...и постоянно - в началото сърцето ми се товареше в повече, а краката да не говорим, но вече свикнах и даже си дишам бавно. Ефекта си личи по потенето като сляза от уреда. Издържам, защото си пускам яка музика - в случая техно с доста добър ритъм и ме надъхва допълнително... :)
Относно силовите тренировки - да, грешно се изразих...това са тренировки за релеф, с които целя поддържане на тонуса в мускулите и запазване на някаква част от тях все пак. Вече тренирам близо 2 години, доста постигнах в залата, но осъзнах че се отклонявам от това което искам, а то е хубаво тяло, не просто сила и големи, общо взето скрити мускули. Затова си позволявам да товаря така тялото си...просто защото мога. Сега като включа и тичането вечерно време, ходи му кажи, че не правя кардио...
Проблемът е в храненето както забелязахте, затова ще си взема бележка от казаното дотук. И все пак за закуската - понеже кростренажора го правя 30-60 мин. след нея, предпочитам да не е много стабилна, за да има ефект от него, както пишеше в някоя от статиите да се внимава с въглехидратите...Ще продължа да си наблягам на протеина сутрин.
Мнението беше редактирано от Mannoroth на 25.03.10 10:14.
Ами тогава прави кардиото сутрин на гладно. Пий едно кафе без захар и се мятай на кардио. Нека тежестите ти са отделно. Ако ядеш вафли сутринта и после правиш кардио, ти гориш вафлите. Какъв е смисъла :roll: А може и да правиш и вечер малко кардио, но тогава просто намали времето, а увеличи интензивността. Т.е. по-ефективно е няколко кратки тренировки разхвърляни през деня, отколкото една дълга 100 минути. Също така разни дребни неща можеш да добавиш през деня. Например да избягаш няколко етажа, за които преди си ползвал асансьор, ако минеш до лост, да се набереш. Неща, които не отнемат никакво време, но те раздвижват през делия ден :)
Още за храната: късно ядене си сложи също преди лягане: извара, малко месо, яйце, протеин...В следобедната закуска правилно си отбелязал, че освен плод, ти трябва и протеин.
казано от Anelia на 25.03.10, 11:46:
Ами тогава прави кардиото сутрин на гладно. Пий едно кафе без захар и се мятай на кардио. Нека тежестите ти са отделно. Ако ядеш вафли сутринта и после правиш кардио, ти гориш вафлите. Какъв е смисъла :roll:
Не става...просто нямам на разположение всеки ден, а и щом заедно с кардиото ще правя тренировки, само едно кафе не ме устрройва...а относно вафлите...говорим за или 3-4 обикн. бисквити или 2 обикн. вафли + протеинов шейк - наистина ли смяташ, че компенсират 2000-те изгорени калории? Да кажем, че уреда не е точен, но все пак, това не е 30 минутно кардио...към края обикновено съм зверски гладен...при всички положения максимум за 30 мин. съм изгорил закуската си с моето стабилно темпо и оттам нататък другото е бонус...а не обичам да ми стърже стомаха докато правя каквото и да било :)
Изобщо сложен случай съм, но имам ефект вече, само за 3-4 седмици, значи донякъде го докарвам, макар и за сметка на мускулна маса...
25.03.10
16:50
Това, което го гледаш там 2000 виж дали не са килоджаули... за 30мин. трудно ще изгориш 2000 калорий каквото и да правиш... от килоджаули като ги разделиш на 4 получаваш калории. Значи има няма 500ккал и пак ми се виждат много за 30мин. :)
казано от Bad^Boy на 25.03.10, 16:50:
Това, което го гледаш там 2000 виж дали не са килоджаули... за 30мин. трудно ще изгориш 2000 калорий каквото и да правиш... от килоджаули като ги разделиш на 4 получаваш калории. Значи има няма 500ккал и пак ми се виждат много за 30мин. :)
Не, 2000 калории (не джаули) за 100 мин...исках да кажа че закуската ми заминава още на 30-тата мин, а после така или иначе има ефект, щом се чистя така бързо...но започва да се забавя, затова включих колоездене следобед и евентуално тичане вечер...ей тряя ги изцедим тия организми докато сме млади, че после и да искаме няма... :)
26.03.10
06:29
На колко години си, че така се цедиш здраво... и аз мисля да се изцедя пич :) пък да става каквото ще... :)
На 23 съм...лошото е, че за тичането и колоезденето няма много добри условия ако ги правим навън, и извън стадиони/зали, но аз гледам да излизам извън мръсотията на града и да ходя към Витоша...поне да няма много движение.
ПС. Сега видях, че съм сбъркал и раздела, трябваше да го сложа във FAQ бълвоча от въпроси, пък и тогава не се сетих точно какво заглавие да пльосна... :P
Мнението беше редактирано от Mannoroth на 27.03.10 21:35.