14.03.10
15:46
Здравейте,метода Табата ефективен ли е за изгарянето на мазнините,някой който го е пробвал нека сподели.При този метод ММ .губи ли се? .Зная,че този метод е изключително труден!!!Ще го пробвам с тръстери.
Темата беше редактирана от Vic на 25.06.10 17:04.
При този метод се изгарят много калории..но ако после си ги възвърнеш с яко ядене няма да свалиш. Трябва ти хранителен режим...прочети повече за храненето из сайта и форума в раздела за храненето.
жив да си, ако за пръв път ще правиш табата на почвай с тръстери, дори и са на леки кила...
аз ти препочръчвам клекове с лично тегло...
казано от ChaosTerror на 14.03.10, 15:46:
Здравейте,метода Табата ефективен ли е за изгарянето на мазнините,някой който го е пробвал нека сподели.При този метод ММ .губи ли се? .Зная,че този метод е изключително труден!!!Ще го пробвам с тръстери.
Здрасти!
Табата е ефективен и МНОГО тежък метод. ММ е трудно да загубиш, при положение, че всичко свършва за 4 мин.
Подбери правилно тежестта, аз имам 2 неуспешни опита на Табата с тръстър с 40 кг.
Успех!
П.П. Присъединявам се към Славко - опитай първия път с клекове с лично тегло.
Мнението беше редактирано от Vic на 14.03.10 20:44.
15.03.10
11:10
Мерси за съветите,първо ще го пробвам с клекове
15.03.10
11:14
А някой ще ми обясни ли какво представлява този метод и какво е изпълнението му?
15.03.10
11:26
казано от GreyKnight на 15.03.10, 11:14:
А някой ще ми обясни ли какво представлява този метод и какво е изпълнението му?
Първото в google—- http://bgtrener.blog.bg/sport/2007/03/15/metodyt-tabata.51908
Мнението беше редактирано от ChaosTerror на 15.03.10 11:26.
22.03.10
13:18
Извършена Табата с обръщане 50 кг, тежко беше.
26.03.10
11:30
охо табата :) Любима моя :) Последният път табата изхвърляне на 20 кг и след това табата суинг на 16 кг. МНого гот. Дори ми беше лесно. СКоро ще се вдигат тежестите :)
ехххх...кат почнете така....аз пък ще правя табата тяга на 150 кила...да бия Джош Евърет...нищо, че ще правя по 2 повторения..:))
я кажете и двамцата колко повторения Ви се събират на тия обръщания с 50 кила, преси на 20 и суингове с 16-ката...ако са повече от 5-6 може, иначе е безмислено да се прави табата-та.
26.03.10
13:24
казано от slavko на 26.03.10, 11:42:
ехххх...кат почнете така....аз пък ще правя табата тяга на 150 кила...да бия Джош Евърет...нищо, че ще правя по 2 повторения..:))
я кажете и двамцата колко повторения Ви се събират на тия обръщания с 50 кила, преси на 20 и суингове с 16-ката...ако са повече от 5-6 може, иначе е безмислено да се прави табата-та.
м не си спомням - по 10 - 12 май бяха. Утре ще направя за теб специално и ще броя :)
27.03.10
12:05
СПециално за бате Слави. Днес след комплекс със шанги - двойна табата суинг с 24 кг и ренегатски на лакти.
Суинговете се движеха между 11 и 13, ренегатските обща бройка 16-18.
Последната серия реших суинговете да са до горе. Не знам що. Ама трябваше да си ги правя така отначало.
МНого приятно. Особено след комплекс
след комплекса със щанги..табата..Вие зимате нещо сериозноооооо...:)))...и не ми излизайте с номера с храната...аз Ви казвам, че ще има допингконтрол...
27.03.10
13:39
казано от slavko на 27.03.10, 13:36:
след комплекса със щанги..табата..Вие зимате нещо сериозноооооо...:)))...и не ми излизайте с номера с храната...аз Ви казвам, че ще има допингконтрол...
АХаха виж вчера колко съм изяла и после ще си говорим :)
Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 27.03.10 13:40.
Петък, 26.03.2010
Комплекс: Двойна Табата с пудовки (общо 16 серии)
2 х
* Clean & Press една ръка (дясна), 32 кг
* Swing 32 kg (до хоризонтала)
* Clean & Press една ръка (лява), 32 кг
* Swing 32 kg
2 х
* Thruster с една ръка (дясна), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг
* Thruster с една ръка (лява), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг
Отлично натоварване.
Мнението беше редактирано от Vic на 28.03.10 07:43.
Здравейте!
Можете да си изтеглите Tabata Clock от тук - http://tabata.sperker.de/
Доста полезно!
30.03.10
10:42
казано от Vic на 30.03.10, 08:56:
Здравейте!
Можете да си изтеглите Tabata Clock от тук - http://tabata.sperker.de/
Доста полезно!
Евала, от кога исках сам да си направя записче, следейки секундите и с моя глас, ама все ме мързеше! На някой упражнени е много неудобно да гледаш часовник.
Четвъртък, 21.10.2010
Комплекс: Двойна Табата (общо 16 серии)
4 x
* Burpees
* Clean & Press, една ръка (дясна), 32 кг
* Burpees
* Clean & Press, една ръка (лява), 32 кг
Мнението беше редактирано от Vic на 21.10.10 21:49.
бате Вики...не мисля, че 32-ката е много подходяща за табата...колкото и да си як, не мисля, че ще правиш повече от 6-7 повторения...
24-ката е по-удачния вариант...за да има интензивност...
казано от slavko на 22.10.10, 06:03:
май според хамериканските източници, по-точно ще е- интензитет. Искам да отбележа, че съдейки от постовете ти, аз разбирам Табата по същия начин като теб. Не е тук мястото за големите кг и нестандартните упражнения.
И един въпрос към Вик- 2на Табата означава 8мин работа на принципа 20:10сек работа:почивка ли? Или 2х4мин работа и почивка м/у тях
казано от jalokin на 22.10.10, 09:24:
казано от slavko на 22.10.10, 06:03:
май според хамериканските източници, по-точно ще е- интензитет. Искам да отбележа, че съдейки от постовете ти, аз разбирам Табата по същия начин като теб. Не е тук мястото за големите кг и нестандартните упражнения.
И един въпрос към Вик- 2на Табата означава 8мин работа на принципа 20:10сек работа:почивка ли? Или 2х4мин работа и почивка м/у тях
@ Slavko - По дефиниция “интензивност” е процент от максималната тежест. Все пак знам какво имаш предвид и по принцип си прав. Но пък от друга страна, аз размахвам 32-ката достатъчно здраво, не вярвам да направя повече от 1 допълнително повт с 24-ката за тези 20 сек. Ще пробвам и ще споделя.
@ jalokin - Под Двойна Табата имам предвид точно 8 мин работа (20 сек работа + 10 сек почивка) с редуване на движенията, а не две Табати по 4 мин с почивка между тях. Описал съм ги по този начин в поста си по-горе, за да покажа как съм редувал ръцете на Clean&Press;.
30.10.10
15:58
Сега приключих и моята табата с тръстери,но с дъмбели 2 по 12.5кг.Повторенията от 12 до 8,мисля че са добре.Отлично натоварване!
31.10.10
16:40
Днес още една табата-суингове с пудовка 32кг. до вертикала.Имам и клипче,но незнам как да го кача.
В статията за методът табата пише:
“Повишава и аеробната, и анаеробната издържливост.”
Казано с примери, ако използвам методът табата с лицеви опори ще постигна по-голяма бройка, а ако бягам по-добра издръжливост, така ли ?
31.10.10
17:54
казано от Overlord на 31.10.10, 16:59:
Казано с примери, ако използвам методът табата с лицеви опори ще постигна по-голяма бройка, а ако бягам по-добра издръжливост, така ли ?
Както и, че табата с лицеви ще ти помогне да си по-издържлив на бягането, а табата с бягане - на лицевите :)
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.
казано от Oranje на 31.10.10, 17:54:
Както и, че табата с лицеви ще ти помогне да си по-издържлив на бягането, а табата с бягане - на лицевите :)
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.
Лаул ! Незнаех, че това е възможно и изглежда прекалено хубаво за да е истина. Не искам да съм досаден, но много ми е интересно как от бягането се постига по-голямо бройка лицеви опори. В бягането гърдите дори и като стабилизатор неучастват и заради това много ми е интересно по какъв път се увеличава анаеробната им издръжливост.
Анаеробна издръжливост е способността на тялото да работи в анаеробен режим, и като такава е обща за цялото тяло характеристика.
Друг е въпросът ако търсиш издръжливост конкретно на лицеви опори, тогава ще постигнеш значително по-добри резултати чрез специализация в лицеви опори, за това две мнения няма. Въпросът е ти какво имаш предвид.
казано от Overlord на 31.10.10, 20:41:
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.Лаул ! Незнаех, че това е възможно и изглежда прекалено хубаво за да е истина. Не искам да съм досаден, но много ми е интересно как от бягането се постига по-голямо бройка лицеви опори. В бягането гърдите дори и като стабилизатор неучастват и заради това много ми е интересно по какъв път се увеличава анаеробната им издръжливост.
Тялото работи като едно цяло (и следва да се тренира по този начин). То не е временен сбор от мускули антагонисти, да не говорим, че някой автори твърдят, че всъщност антагонисти няма. ВСИЧКИ системи на тялото са взаимосвързани, не можеш да промениш едно нещо и да очакваш останалите да си останат същите.
казано от Overlord на 31.10.10, 20:41:
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.Лаул ! Незнаех, че това е възможно и изглежда прекалено хубаво за да е истина. Не искам да съм досаден, но много ми е интересно как от бягането се постига по-голямо бройка лицеви опори. В бягането гърдите дори и като стабилизатор неучастват и заради това много ми е интересно по какъв път се увеличава анаеробната им издръжливост.
много си в грешка щом си мислиш че гърдите не участват в бягането :)
някой е почнал да си изчиства техниката на бягане усещам...да си сваля раменете и да си ползва ръцете и гърдите...хмм...кой ли е той:)))
Имам няколко питанки около Табата:
Искам да сваля “малко” килограми, но не ми се занимава с дълги и досадни тренировки, та мисля да тренирам вкъщи, кратко и ясно:).
Започнал съм 6-дневен ударен табата период, с по 2 прости упражнения с 10кг в серия:
1-ви ден.
Сутрин: клекове/напади+рамо
Вечер: бицепс+трицепс
2-ри ден
Сутрин: гърди+гръб
Вечер: Коремни преси+”Добро утро”
Това го планирам три пъти седмично, конкретните упражнения ще варират.
Тежестта ще я държа ниско, за да се възстановявам по-бързо и за да избегна продължително загряване. Другата причина е, че китката ми нещо ме наболява, та искам да я щадя.
Стигнах до въпросите:
1. Смятате ли, че това е добра идея за поддържане на ускорен метаболизъм?
2. Дали леката тежест прави метода по-неефективен, нали целта е да си смазан накрая?
3. Дали “тайната” на Табата е в тези 8 серии, защото при тези леки тежести ще е по-смислено да правя по 10-12 серии?
13.11.10
10:51
Ако правиш Табата трябва да спазваш правилата. Иначе не е Табата. Мерцедесът и каруцата имат по 4 колела. Но каруцата не е Мерцедес.
Може би има извънземна раса, чиято анатомия е по-различна от нашата, и бицепсите им са поне 60% от всичките мускули. За тях е идеално да правят Табата с бицепсово упражнение.
Иначе много просто правило може да ти помогне: направиш ли повече от 1 табата дневно - не си правил Табата. Или си на мегаякия зоб.
Между другото - хора, които целят да свалят, забързат метаболизма, свършат много работа за кратко време и т.н. - използват многоставни упражнения, а не бицепс/трицепс методика от културизма.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 13.11.10 10:52.
казано от Oranje на 13.11.10, 10:51:
Иначе много просто правило може да ти помогне: направиш ли повече от 1 табата дневно - не си правил Табата. Или си на мегаякия зоб.
Това го разбирам единствено, че Табата трябва да те срине и да нямаш кеф за друго натоварване. Бицепс-трицепс съм съгласен, че е глупаво, но тръстери, суингове и прочие многоставни динамични натоварвания са ми невъзможни в момента, та гледам от немай-къде да правя нещо |-)
клекове с лично тегло...опитай се да не падаш под 16-17 клека в работините 20сек.
После ще ми кажеш, дали си се натоварил достатъчно...
Може и с лицеви, но там одървянето настъпва по-скоростно:)
Май правих 23-24-23-20-не броих..... клека, до “заключване” на таза... Следващия път правих напади, щото си припомних колко много мускули имам по краката (puke)
добър диапазон на клека, вярвам е бил достатъчно дълбок:)...20бр. за последна серия за добре...натискай да минеш 25-26 в първите...
От две седмици правя табата и някои неща са ми все още малко неясни, та и аз да се включа с едно въпросче :)
Доколкото разбирам протокола 20/10 трябва да се спазва стриктно и основното за повишаване на интензивността остава бройката повторения и работните тежести. Или греша? Обаче, когато тренирам винаги се опитвам да елиминирам инерцията напълно и да разчитам на мускулните си усилия (според мен това е правилният начин на трениране, а и табата не е аеробика :)). Проблемът е, че времето за едно повторение се увеличава (темпо 2-0-2-0, клек с дъмбели или сумо тяга с дъмбели) и бройката ми пада значително на 4-6 повторения, което обезсмисля метода. Освен ако не го правя с много големи тежести. Тогава и да искам повече повторения няма да успея да направя :)
Въпросът ми е: фатално ли е ако променя протокола на 45/15 и времето на 8 минути? Изобщо, в какво се състои разликата между табата и интервалното трениране?
ПП: Направете и тази тема важна, pls :)
така предложения протокол не е случайно асемблиран...20секундната работа е достатъчното време мускулите ти да останат в качествен работен режим, за да извършваш качествена работа(представи си темпото, с което правиш 20сек., а сега си представи същото темпо 45сек.-ще можеш ли да издържиш)...10сек. почивка също е достатъчното време мускула....как да кажа....да си поеме въздух...и в 8-те интервала няма нищо случайно...
Сега, ако очакваш някакво супер експертна обосновка и разшифровка на табата, ще трябва да се обърнеш към професор Табата...
Иначе с интервалите можеш да си играеш както искаш, пробвай, виж как ще ти подейства работата с по-голяма тежест...Вик от форума примерно прави табата clean and jerk с 32-кг. пудовка...казва, че е размазващо...аз съм правил табата мъртва тяга на 110кг.(УЖАСНО Е)...но също така най съм се размазвал на табата клек със собствено тегло(за информация ти казвам...най малка бройка за 20сек. 23, най-голяма 29)....после просто се свлякох на пода...
Мерси за отговора:) Ще опитам и двата варианта пък да видим кой как ще ми се отрази.