Метод Tabata

Прескочи до:

14.03.10
15:46

Здравейте,метода Табата ефективен ли е за изгарянето на мазнините,някой който го е пробвал нека сподели.При този метод ММ .губи ли се? .Зная,че този метод е изключително труден!!!Ще го пробвам с тръстери.

Темата беше редактирана от Vic на 25.06.10 17:04.

14.03.10
15:57

При този метод се изгарят много калории..но ако после си ги възвърнеш с яко ядене няма да свалиш. Трябва ти хранителен режим...прочети повече за храненето из сайта и форума в раздела за храненето.

14.03.10
20:04

жив да си, ако за пръв път ще правиш табата на почвай с тръстери, дори и са на леки кила...
аз ти препочръчвам клекове с лично тегло...

14.03.10
20:43

казано от ChaosTerror на 14.03.10, 15:46:

Здравейте,метода Табата ефективен ли е за изгарянето на мазнините,някой който го е пробвал нека сподели.При този метод ММ .губи ли се? .Зная,че този метод е изключително труден!!!Ще го пробвам с тръстери.

Здрасти!

Табата е ефективен и МНОГО тежък метод. ММ е трудно да загубиш, при положение, че всичко свършва за 4 мин.
Подбери правилно тежестта, аз имам 2 неуспешни опита на Табата с тръстър с 40 кг.

Успех!

П.П. Присъединявам се към Славко - опитай първия път с клекове с лично тегло.

Мнението беше редактирано от Vic на 14.03.10 20:44.

15.03.10
11:10

Мерси за съветите,първо ще го пробвам с клекове

А някой ще ми обясни ли какво представлява този метод и какво е изпълнението му?

15.03.10
11:26

казано от GreyKnight на 15.03.10, 11:14:

А някой ще ми обясни ли какво представлява този метод и какво е изпълнението му?

Първото в google—- http://bgtrener.blog.bg/sport/2007/03/15/metodyt-tabata.51908

Мнението беше редактирано от ChaosTerror на 15.03.10 11:26.

Извършена Табата с обръщане 50 кг, тежко беше.

охо табата :) Любима моя :) Последният път табата изхвърляне на 20 кг и след това табата суинг на 16 кг. МНого гот. Дори ми беше лесно. СКоро ще се вдигат тежестите :)

26.03.10
11:42

ехххх...кат почнете така....аз пък ще правя табата тяга на 150 кила...да бия Джош Евърет...нищо, че ще правя по 2 повторения..:))
я кажете и двамцата колко повторения Ви се събират на тия обръщания с 50 кила, преси на 20 и суингове с 16-ката...ако са повече от 5-6 може, иначе е безмислено да се прави табата-та.

казано от slavko на 26.03.10, 11:42:

ехххх...кат почнете така....аз пък ще правя табата тяга на 150 кила...да бия Джош Евърет...нищо, че ще правя по 2 повторения..:))
я кажете и двамцата колко повторения Ви се събират на тия обръщания с 50 кила, преси на 20 и суингове с 16-ката...ако са повече от 5-6 може, иначе е безмислено да се прави табата-та.

м не си спомням - по 10 - 12 май бяха. Утре ще направя за теб специално и ще броя :)

СПециално за бате Слави. Днес след комплекс със шанги - двойна табата суинг с 24 кг и ренегатски на лакти.
Суинговете се движеха между 11 и 13, ренегатските обща бройка 16-18.
Последната серия реших суинговете да са до горе. Не знам що. Ама трябваше да си ги правя така отначало.
МНого приятно. Особено след комплекс

27.03.10
13:36

след комплекса със щанги..табата..Вие зимате нещо сериозноооооо...:)))...и не ми излизайте с номера с храната...аз Ви казвам, че ще има допингконтрол...

казано от slavko на 27.03.10, 13:36:

след комплекса със щанги..табата..Вие зимате нещо сериозноооооо...:)))...и не ми излизайте с номера с храната...аз Ви казвам, че ще има допингконтрол...

АХаха виж вчера колко съм изяла и после ще си говорим :)

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 27.03.10 13:40.

28.03.10
07:40

Петък, 26.03.2010

Комплекс:  Двойна Табата с пудовки (общо 16 серии)

2 х
* Clean & Press една ръка (дясна), 32 кг
* Swing 32 kg (до хоризонтала)
* Clean & Press една ръка (лява), 32 кг
* Swing 32 kg

2 х
* Thruster с една ръка (дясна), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг
* Thruster с една ръка (лява), 24 кг
* Sumo Dead Lift с една ръка и смяна на ръцете в най-горно положение, 32 кг

Отлично натоварване.

Мнението беше редактирано от Vic на 28.03.10 07:43.

30.03.10
08:56

Здравейте!

Можете да си изтеглите Tabata Clock от тук - http://tabata.sperker.de/
Доста полезно!

ГН

30.03.10
10:42

казано от Vic на 30.03.10, 08:56:

Здравейте!

Можете да си изтеглите Tabata Clock от тук - http://tabata.sperker.de/
Доста полезно!

Евала, от кога исках сам да си направя записче, следейки секундите и с моя глас, ама все ме мързеше! На някой упражнени е много неудобно да гледаш часовник.

21.10.10
21:49

Четвъртък, 21.10.2010

Комплекс:  Двойна Табата (общо 16 серии)

4 x
* Burpees
* Clean & Press, една ръка (дясна), 32 кг
* Burpees
* Clean & Press, една ръка (лява), 32 кг

Мнението беше редактирано от Vic на 21.10.10 21:49.

22.10.10
06:03

бате Вики...не мисля, че 32-ката е много подходяща за табата...колкото и да си як, не мисля, че ще правиш повече от 6-7 повторения...
24-ката е по-удачния вариант...за да има интензивност...

22.10.10
09:24

казано от slavko на 22.10.10, 06:03:

май според хамериканските източници, по-точно ще е- интензитет. Искам да отбележа, че съдейки от постовете ти, аз разбирам Табата по същия начин като теб. Не е тук мястото за големите кг и нестандартните упражнения.

И един въпрос към Вик- 2на Табата означава 8мин работа на принципа 20:10сек работа:почивка ли? Или 2х4мин работа и почивка м/у тях

22.10.10
11:00

казано от jalokin на 22.10.10, 09:24:

казано от slavko на 22.10.10, 06:03:

май според хамериканските източници, по-точно ще е- интензитет. Искам да отбележа, че съдейки от постовете ти, аз разбирам Табата по същия начин като теб. Не е тук мястото за големите кг и нестандартните упражнения.

И един въпрос към Вик- 2на Табата означава 8мин работа на принципа 20:10сек работа:почивка ли? Или 2х4мин работа и почивка м/у тях

@ Slavko - По дефиниция “интензивност” е процент от максималната тежест. Все пак знам какво имаш предвид и по принцип си прав. Но пък от друга страна, аз размахвам 32-ката достатъчно здраво, не вярвам да направя  повече от 1 допълнително повт с 24-ката за тези 20 сек. Ще пробвам и ще споделя.

@ jalokin - Под Двойна Табата имам предвид точно 8 мин работа (20 сек работа + 10 сек почивка) с редуване на движенията, а не две Табати по 4 мин с почивка между тях. Описал съм ги по този начин в поста си по-горе, за да покажа как съм редувал ръцете на Clean&Press;.

IS

30.10.10
15:58

Сега приключих и моята табата с тръстери,но с дъмбели 2 по 12.5кг.Повторенията от 12 до 8,мисля че са добре.Отлично натоварване!

IS

31.10.10
16:40

Днес още една табата-суингове с пудовка 32кг. до вертикала.Имам и клипче,но незнам как да го кача.

31.10.10
16:59

В статията за методът табата пише:

“Повишава и аеробната, и анаеробната издържливост.”

Казано с примери, ако използвам методът табата с лицеви опори ще постигна по-голяма бройка, а ако бягам по-добра издръжливост, така ли ?

казано от Overlord на 31.10.10, 16:59:

Казано с примери, ако използвам методът табата с лицеви опори ще постигна по-голяма бройка, а ако бягам по-добра издръжливост, така ли ?

Както и, че табата с лицеви ще ти помогне да си по-издържлив на бягането, а табата с бягане - на лицевите :)
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.

31.10.10
20:41

казано от Oranje на 31.10.10, 17:54:

Както и, че табата с лицеви ще ти помогне да си по-издържлив на бягането, а табата с бягане - на лицевите :)
Просто табата повишава тези две качества на атлета. Независимо кой с какъв критерий ги оценява.

Лаул ! Незнаех, че това е възможно и изглежда прекалено хубаво за да е истина. Не искам да съм досаден, но много ми е интересно как от бягането се постига по-голямо бройка лицеви опори. В бягането гърдите дори и като стабилизатор неучастват и заради това много ми е интересно по какъв път се увеличава анаеробната им издръжливост.

31.10.10
21:07

Анаеробна издръжливост е способността на тялото да работи в анаеробен режим, и като такава е обща за цялото тяло характеристика.
Друг е въпросът ако търсиш издръжливост конкретно на лицеви опори, тогава ще постигнеш значително по-добри резултати чрез специализация в лицеви опори, за това две мнения няма. Въпросът е ти какво имаш предвид.

01.11.10
07:33

казано от Overlord на 31.10.10, 20:41:

Лаул ! Незнаех, че това е възможно и изглежда прекалено хубаво за да е истина. Не искам да съм досаден, но много ми е интересно как от бягането се постига по-голямо бройка лицеви опори. В бягането гърдите дори и като стабилизатор неучастват и заради това много ми е интересно по какъв път се увеличава анаеробната им издръжливост.

Тялото работи като едно цяло (и следва да се тренира по този начин). То не е временен сбор от мускули антагонисти, да не говорим, че някой автори твърдят, че всъщност антагонисти няма. ВСИЧКИ системи на тялото са взаимосвързани, не можеш да промениш едно нещо и да очакваш останалите да си останат същите.

01.11.10
13:37

казано от Overlord на 31.10.10, 20:41:

много си в грешка щом си мислиш че гърдите не участват в бягането :)

01.11.10
18:46

някой е почнал да си изчиства техниката на бягане усещам...да си сваля раменете и да си ползва ръцете и гърдите...хмм...кой ли е той:)))

13.11.10
07:22

Имам няколко питанки около Табата:

Искам да сваля “малко” килограми, но не ми се занимава с дълги и досадни тренировки, та мисля да тренирам вкъщи, кратко и ясно:).

Започнал съм 6-дневен ударен табата период, с по 2 прости упражнения с 10кг в серия:
1-ви ден.
Сутрин: клекове/напади+рамо
Вечер: бицепс+трицепс
2-ри ден
Сутрин: гърди+гръб
Вечер: Коремни преси+”Добро утро”

Това го планирам три пъти седмично, конкретните упражнения ще варират.
Тежестта ще я държа ниско, за да се възстановявам по-бързо и за да избегна продължително загряване. Другата причина е, че китката ми нещо ме наболява, та искам да я щадя.

Стигнах до въпросите:
1. Смятате ли, че това е добра идея за поддържане на ускорен метаболизъм?
2. Дали леката тежест прави метода по-неефективен, нали целта е да си смазан накрая?
3. Дали “тайната” на Табата е в тези 8 серии, защото при тези леки тежести ще е по-смислено да правя по 10-12 серии?

Ако правиш Табата трябва да спазваш правилата. Иначе не е Табата. Мерцедесът и каруцата имат по 4 колела. Но каруцата не е Мерцедес.
Може би има извънземна раса, чиято анатомия е по-различна от нашата, и бицепсите им са поне 60% от всичките мускули. За тях е идеално да правят Табата с бицепсово упражнение.
Иначе много просто правило може да ти помогне: направиш ли повече от 1 табата дневно - не си правил Табата. Или си на мегаякия зоб.
Между другото - хора, които целят да свалят, забързат метаболизма, свършат много работа за кратко време и т.н. - използват многоставни упражнения, а не бицепс/трицепс методика от културизма.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 13.11.10 10:52.

13.11.10
18:45

казано от Oranje на 13.11.10, 10:51:

Иначе много просто правило може да ти помогне: направиш ли повече от 1 табата дневно - не си правил Табата. Или си на мегаякия зоб.

Това го разбирам единствено, че Табата трябва да те срине и да нямаш кеф за друго натоварване. Бицепс-трицепс съм съгласен, че е глупаво, но тръстери, суингове и прочие многоставни динамични натоварвания са ми невъзможни в момента, та гледам от немай-къде да правя нещо |-)

13.11.10
18:59

клекове с лично тегло...опитай се да не падаш под 16-17 клека в работините 20сек.
После ще ми кажеш, дали си се натоварил достатъчно...
Може и с лицеви, но там одървянето настъпва по-скоростно:)

13.11.10
19:20

Май правих 23-24-23-20-не броих..... клека, до “заключване” на таза... Следващия път правих напади, щото си припомних колко много мускули имам по краката (puke)

14.11.10
07:24

добър диапазон на клека, вярвам е бил достатъчно дълбок:)...20бр. за последна серия за добре...натискай да минеш 25-26 в първите...

14.11.10
16:28

От две седмици правя табата и някои неща са ми все още малко неясни, та и аз да се включа с едно въпросче :)

Доколкото разбирам протокола 20/10 трябва да се спазва стриктно и основното за повишаване на интензивността остава бройката повторения и работните тежести. Или греша? Обаче, когато тренирам винаги се опитвам да елиминирам инерцията напълно и да разчитам на мускулните си усилия (според мен това е правилният начин на трениране, а и табата не е аеробика :)). Проблемът е, че времето за едно повторение се увеличава (темпо 2-0-2-0, клек с дъмбели или сумо тяга с дъмбели) и бройката ми пада значително на 4-6 повторения, което обезсмисля метода. Освен ако не го правя с много големи тежести. Тогава и да искам повече повторения няма да успея да направя :)

Въпросът ми е: фатално ли е ако променя протокола на 45/15 и времето на 8 минути? Изобщо, в какво се състои разликата между табата и интервалното трениране?

ПП: Направете и тази тема важна, pls :)

14.11.10
17:53

Oranje…кой е първи..?

14.11.10
21:27

Последно... Кой е първи? :D:D:D

15.11.10
07:13

така предложения протокол не е случайно асемблиран...20секундната работа е достатъчното време мускулите ти да останат в качествен работен режим, за да извършваш качествена работа(представи си темпото, с което правиш 20сек., а сега си представи същото темпо 45сек.-ще можеш ли да издържиш)...10сек. почивка също е достатъчното време мускула....как да кажа....да си поеме въздух...и в 8-те интервала няма нищо случайно...
Сега, ако очакваш някакво супер експертна обосновка и разшифровка на табата, ще трябва да се обърнеш към професор Табата...
Иначе с интервалите можеш да си играеш както искаш, пробвай, виж как ще ти подейства работата с по-голяма тежест...Вик от форума примерно прави табата clean and jerk с 32-кг. пудовка...казва, че е размазващо...аз съм правил табата мъртва тяга на 110кг.(УЖАСНО Е)...но също така най съм се размазвал на табата клек със собствено тегло(за информация ти казвам...най малка бройка за 20сек. 23, най-голяма 29)....после просто се свлякох на пода...

15.11.10
17:52

Мерси за отговора:) Ще опитам и двата варианта пък да видим кой как ще ми се отрази.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1