ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

казано от Oranje на 17.03.10, 09:57:

...КросФит взема от всичко това и си прави собствена амалгама...

Както винаги - трудно е човек да добави нещо към мнението ти, Oranje… Да, това е отделна амалгама (много точна дума!), в която всеки може да открие по нещичко за себе си според целите, които преследва. И да - въпрос на терминология!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.03.10 10:17.

ГН

22.03.10
16:34

Няколко синонима на кросфит:

NWBHM
Турски сериали
Farmville
Хип-хоп в БГ от 2001

Сетихте ли се на къде бия?

22.03.10
16:46

Oranje, Жоро - /bow & /lol
Държах да отбележа, че подарихте малко смях. :lol:

22.03.10
18:35

натам биеш с тъпия си пост, че да предизвикаш люти псувни...
и колко БГ хип-хоп си слушал...
Аватар, Фармвил...недоумявам...обясни ми....МОЛЯ...

27.03.10
10:31

казано от Георги Николаев на 22.03.10, 16:34:

Няколко синонима на кросфит:

NWBHM
Турски сериали
Farmville
Хип-хоп в БГ от 2001

Сетихте ли се на къде бия?

Ти аватар на 3Д гледа ли го ? Той затова сигурно има толкова “ниска” посещаемост.
Или просто не ти понася CrossFit натоварването :D

27.03.10
10:47

Определение за Кросфит - “спорт” за този който не може да направи или не иска тяло на бодибилдър и се хваща с кросфит и се самозалъгва, че всъщност прави нещо.
със същият успех може да тича по полянката да прави кълбета,салта,подскоци и да каже - вижте ме аз съм кросфитър

....айде изяжте ме сега

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 27.03.10 10:48.

27.03.10
11:02

То пък като се занимаваш с бодибилдинг все едно правиш нещо. Безсмислено трупане на безполезни мускули ;)

27.03.10
11:06

Тъй,тъй Петко - безмислено трупане на безполезни мускули.. А кой изглежда по-добре тогава - кросфитърите или бодибилдърите?
За мен няма по-красиво нещо от добре развито мускулесто и релефно тяло. Пет пари не давам за колко ще се направи обиколка на поляната комбинирана с 2-3 кълбета и 20 набирания, като този който го прави не му личи, че тренира нещо.

27.03.10
11:29

Сериозно ли питаш? Ако ги сравняваме със съвременните бодибилдери - кросфитърите изглеждат по-добре. По моите стандарти.
Интересно е, че преди бъзикнах малко кросфитърите и веднага скочиха, сега се изказах срещу бодибилдинга и веднага се намериха негови яростни защитници :lol:
Защо трябва непременно да се противопоставяте един на друг и да спорите кое било по-добре?

Хайде отново на махалото :)

Сашо ами ние по твоята логика можем да кажем, че бодибилдинга не е нищо освен въздух под налягане - напомпани и комплексирани мъжленца, които на външен вид изглеждат силни, а клякат с женски килограмчета.

ПП Ако знаят как се кляка изобщо....

И сега по-хубаво ли ти стана? На мен не.
За всеки си има място под слънцето - твоята цел е една, нашата е друга. Съответно и пътищата ни са различни. Аз не разбирам твоята цел, както и ти не разбираш нашата, но това не би трябвало да ни пречи да проявяваме уважение един към друг. Нарича се толерантност.
Не ми харесва негативизмът ти относно нещо, което никога не си пробвал. БИх те помолила да запазиш злобните си мисли и коментари за себе си - тук всеки е наясно с мнението ти относно функционалното трениране, няма нужда да го припомняш постоянно.

И още нещо - ако ще говорим само за начинът, по който някой изглецда -  един сериозно трениращ и хранещ се атлет винаги изглежда добре. Всичко е въпрос на вътрешна мотивация.
НО едно е да гледаш само обвивката, друго е да се интересуваш от съдържанието.

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 27.03.10 11:38.

27.03.10
11:32

Петко, аз не споря. Случайно видях темата днес и реших да споделя мнението си в нея. За мен кросфита е едно нищо. Не смятам да споря и за в бъдеще.

27.03.10
11:36

казано от Aleksandar Marinov на 27.03.10, 11:06:

Тъй,тъй Петко - безмислено трупане на безполезни мускули.. А кой изглежда по-добре тогава - кросфитърите или бодибилдърите?
За мен няма по-красиво нещо от добре развито мускулесто и релефно тяло. Пет пари не давам за колко ще се направи обиколка на поляната комбинирана с 2-3 кълбета и 20 набирания, като този който го прави не му личи, че тренира нещо.

Това си е проблем, за който ние не можем да ти помогнем. На специалистите по третиране на такива дълбоки неща им се вика психолози. Ако търсиш помощ, насочи се натам. Аз само ще ти кажа, че ако имаш проблем да не се харесваш или да нямаш самочувствие, да се направиш мускулест и релефен е нещо като да лекуваш симптомите, а не да търсиш причината.

В кръга на шегата ще те питам - и като изглеждаш по-добре квооо? Както ти си казваш “какво си мисли че прави тоя с кросфита”, така много хора си казват “какво си мисли че прави тоя с бицепсите”.
В по-сериозен тон - по принцип никога не съм разбирал как някой може да избере “изглеждам” пред “съм”, но съм се убедил лично че такива хора колкото искаш и просто съм го приел. Интересно ми е как те така и не могат да приемат обратното.. на комплекси ми намирисва, ама не съм вътре в материята.
Да не стават грешки - и аз не се изпълвам с радост от кросфита. Просто конкретните ти аргументи ме подразниха  :lol:

Хм, Сашо пак се изложи.
Сигурно е велик билдер, този които тренира предимно на машини естественно пропускайки краката, изгражда тялото си предимно чрез добавки, но пък не е много навътре с храненето.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 27.03.10 11:40.

27.03.10
11:39

казано от Петко К на 27.03.10, 11:29:

Сериозно ли питаш? Ако ги сравняваме със съвременните бодибилдери - кросфитърите изглеждат по-добре. По моите стандарти.
Интересно е, че преди бъзикнах малко кросфитърите и веднага скочиха, сега се изказах срещу бодибилдинга и веднага се намериха негови яростни защитници :lol:
Защо трябва непременно да се противопоставяте един на друг и да спорите кое било по-добре?

Е, точно де, за мен се допълват идеално (; Хич не мисля да ги деля.
Троловете дето не приемат нищо ново, нека си тренират само едно и също до пукване от скука :D

27.03.10
11:58

Ако ще мислим в тази посока, която подхванахте - днешният средностатистически человек е разплут, задъхан от качване по стълбите до офиса на третия етаж, няма мускули и страда от fat-thin синдрома. Това е така, защото средата, която човечеството се е опитвало през всички тези години да създаде не представлява предизвикателство за никого. Технологията залага не на силата, издръжливостта, или добрата визия, ами на мозъка. Работа на бюро - дори за това не се иска много мозък, ами само малко връзки и измъчена диплома. Разбирате ли на къде бия? В такъв етап от еволюцията сме, че ежедневието ни не представлява физическо предизвикателство, затова и за разлика от пещерните хора, телата ни нямат към какво да се адаптират. Адаптират се към стола на бюрото, седалката на колата и т.н. Отдавна не се налага да вдигаме тежки камъни и дървета, за да построим дом, нито се налага да тичаме след обяда си и да се надяваме, че с този спринт ще хванем животното и ще имаме какво да вечеряме. Тъй че реално нямаме нужда НИТО от мускулите (билдинга), НИТО от силата (лифтинг), НИТО от издръжливостта (комплексни тренировки). Нямаме нужда от сърцето и волята на такива спортисти, но въпреки това пак го правим. Всеки подсъзнателно, без никога да го е вербализирал или превръщал в картинки в съзнанието си, иска да бъде едно от изброените. Всеки. Без изключение. Вече филмите, които си набиваме е друг въпрос. Всичко това, което правиме е егоистично, но си имаме оправданията. Имаме си целите, но те са в рамките на спортния център. Някои го наричат комплекси. Аз не бих го казал така. Прекалено обидно е, а обидения не приема нападките, дори да са истина. Тя боли, но винаги има и по-лесен начин да се приеме.

И между другото Сашо, наистина се поизложи. Едно е да бъзикаме кросфитърите, друго е да заставаш от другата страна и съвсем насериозно да ги храниш. Тъпо е, детинско е, тесногръдо е. Твоят път си е твой, техният - техен. Не ги намесвай. Ако ти пречат, те разбирам. Но не ти пречат. А, и ако ще изказваш мнение, поне го направи така, че тона ти да не е толкова остър, иначе какво очакваш да се случи? Зароден спор, каране, сърдит Иван Шишманов и т.н. И да, пука ти, иначе нямаше да ти дреме дали хората ще видят мнението ти, тъй че бъди малко по-широко скорен, малко по-толерантен и малко по-тактичен.

В крайна сметка, индивидуала си е индивидуал. Колкото и да ви е пуснало да го чувате, колкото и пъти да се повтори, това си остава така.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 27.03.10 12:08.

Спортове има за всеки, едни харесват футбол, други тенис, трети шах, някой го наричат функционално трениране други му викат кросфит, някога когато имаше истински младежки организациии съм учил моделизъм дори това се водеше “технически спорт”.
Едни предпочитат да затъпеят от прахчета и спорт, други предпочитат да са по умерени леко замазнели, но всеки ден развивайки и доказвайки ума си, въпрос на предпочитания.
Спор кой е по добрия спорт е излишен, всеки избира сам своя спорт. Все едно коя е по вкусната храна, едни харесват солено други сладко и т.н. и т.н.
Затова е толкова хубав света заради различието и разнообразието.

27.03.10
13:51

еййй..Саше, Саше...резонно момче си и глей как тръгаш с рогите...ама знаеш ли, аз вече не се и дразня...все пак тренирам в билдерска зала и ако постоянно споря, тренировката ми щяха да протичат в едни безконечни препирни...
та сега да ти кажа май френд...в моята зала никой не може да кляка, да прави тяга, не се набират(защото разбира се не могат) толкова са криви, че чак ме боли като ги гледам как се измъчват...е да, има си момчета дето барат железата, но са единици...сега ще кажеш...е добре бе-ти ли пък разбираш най-много...ами не, със сигурност, но имам  елементарна двигателна култура и съм попрочел някоя книжка за човешката физиология и се опитвам да навръзвам нещата....
За кросфита аз умишлено вече се въздържам да тръгвам в люти спорове...няма смисъл бре...с теб ли да споря...клекни 100 пъти, направи 100 лицеви...и си погледни часовника, аз ще погледна моя(е кво значение има, ще кажеш)...да ти кажа ли какъв ще е резултата...аз искам силно тяло с качествени мускули...не искам визия, посигната с некви прахчета, и като спра да вдигам и след един месец всичко е в майката...щото точно това се получава много често....
И не знам за какви сравнения ми говориш но елитен кросфитър тяга под 220-230 кила няма брат...и са около 85-90 кила момчетата, защото как се бяга 7к hill run(пробвай се)...твойта тяга колко е...колко килограма си...
Сполай ти за визията...другарче...
Аз често пътувам до Русе...другия път ще се радвам да се запознаем, да си полафим и ако искаш да потренираме...
С Уважение
Ваш Славко...

27.03.10
13:54

trashmetal…не се бъзикайте с нас ей..:)))))

27.03.10
14:05

Темата е да си чешете езиците нищо повече. :coolmad:

27.03.10
14:08

За мен джелезата са си джелеза, независимо дали единия ще каже правя серия за маса или правя кросфит комплекс. Разлика не правя. Даже се кефя, че в кросфита се страни от машините. Дразни ме, че е модерно, дразнят ме комерса, масовите изпълнения, рекламните слогани, че тва е най-доброто и т.н.

...и бтв “бъзикам” значи бъркам в гъза, така че внимателно с бъзиците :-D

27.03.10
14:14

казано от inspect на 27.03.10, 14:08:

За мен джелезата са си джелеза, независимо дали единия ще каже правя серия за маса или правя кросфит комплекс. Разлика не правя. Даже се кефя, че в кросфита се страни от машините. Дразни ме, че е модерно, дразнят ме комерса, масовите изпълнения, рекламните слогани, че тва е най-доброто и т.н.

Много съгласен.

казано от inspect на 27.03.10, 14:08:

...и бтв “бъзикам” значи бъркам в гъза, така че внимателно с бъзиците :-D

Ха-ха. Не, сериозно, Славко - Бъзикам означава нападка, лишена от ангажимента на лошите чувства. Напротив - означава шеговито подхвърляне с най-добри намерения с цел забавление. Не вярвам, че е нужно и това да поясняваме. :) Тъй че недей ги взема на сериозно тия неща. ;)

27.03.10
14:25

Само да споделя, че е голям кеф да съчетаеш двете - културистични и кросфит тренировки. Вече известно време се опитвам да нагодя баланса, но още не мога да намеря златната среда. 3 дни гледам да тренирам културистично и меракът ми е 3 дни да правя кросфит комплекси (за съжаление успявам само 2).
Не виждам смисъл в споровете, които се водят.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 27.03.10 14:26.

казано от Стоянчо на 27.03.10, 14:25:

Само да споделя, че е голям кеф да съчетаеш двете - културистични и кросфит тренировки.

Точно това мисля в най скоро време да опитам, сигурен съм, че ползите биха били много повече от вредите.

П.П. Абе какво да му се невиди е “Джелеза”

27.03.10
15:38

Trashmetal…ако погледнеш старите ми постове, ще видиш как някой само нещичко да каже за крос-а и аз см отогре му..тъпо е...затова сега малко свалям гарда и наистина не толкова остро си защитавам, това което ми харесва и практикувам...аз лично съм убеден, правя го...
Да, сплитовете са си ОК, визията е ок...кой не харесва някое изрязано тяло, преси...
Но НЕ...подчертвам НЕ признавам мнения на хора, които не се опитвали никога кросфит...не е честно да си предубеден към нещо, което не си пробвал...(изключвам хомо изпълненията..:)))....там не мисля да пробвам и СЪМ предубеден...:)))....)

27.03.10
16:28

казано от Иван Шишманов на 27.03.10, 14:39:

казано от Стоянчо на 27.03.10, 14:25:

Само да споделя, че е голям кеф да съчетаеш двете - културистични и кросфит тренировки.

Точно това мисля в най скоро време да опитам, сигурен съм, че ползите биха били много повече от вредите.

Единствен минус на 3 дни фитнес + 3 дни кросфит е, че сякаш възстановяването леко ми куца. Но предвид факта, че почти не пия добавки, може би е нормално.

Винаги можеш да намалиш тежеста на комплекса или да увеличиш храната.

Кросфита е простотия , продукт на американския комерсиализъм , рожба на долния капитализъм промотиращ маркетинга и трупане на финансови средства, рекламата и мощни логота от рода на “да бест”.Затова  comrades аз никога няма да практикувам кросфит, а просто силово-кондиционно трениране.Мисля, че това е термина който трябва да се използва от всички нас.За това нека тренираме така in all of its communist glory :lol:

Ааа бодибилдинга ми е нещо скучен.Ъ..ъ..ъ...

Демек повечето тук са против CrossFit като бизнес и комерсиална институация, а не против самото значение на думата - функционално трениране и превръщането ти в Леонид от 300 :)

Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 04.04.10 08:52.

27.03.10
17:22

Категорично ПРОТИВ.

казано от GreyKnight на 27.03.10, 17:16:

Демек повечето тук са против CrossFit като бизнес и комерсиална институация, а против самото значение на думата - функционално трениране и превръщането ти в Леонид от 300 :)

Аз лично съм така , иначе скоро почвам с комплексите , ама няма да съм кросфитър :lol:

27.03.10
17:46

казано от slavko на 27.03.10, 15:38:

Trashmetal…ако погледнеш старите ми постове, ще видиш как някой само нещичко да каже за крос-а и аз см отогре му..тъпо е...затова сега малко свалям гарда и наистина не толкова остро си защитавам, това което ми харесва и практикувам...аз лично съм убеден, правя го...
Да, сплитовете са си ОК, визията е ок...кой не харесва някое изрязано тяло, преси...
Но НЕ...подчертвам НЕ признавам мнения на хора, които не се опитвали никога кросфит...не е честно да си предубеден към нещо, което не си пробвал...(изключвам хомо изпълненията..:)))....там не мисля да пробвам и СЪМ предубеден...:)))....)

Мда, но кросфит аз съм правил. Виктор ми беше изготвил няколко седмична програма от комплекси. Бях я изкарал до половината. Тоест, две седмици от общо 3 и нещо. Тъй че знам когато говоря какво да казвам. И не, не съм чел предните постове, или поне не всички (между редовете четях, признавам). За ефект не мога да кажа, но ми служеха за кардио и вършеха работа като на такова. Признавам едно - предизвикателството. Тъй че предубеден не съм.

29.03.10
08:52

Леле... чета и се чудя.

И не мога да си обясня защо тооооолкова много ви дразни думата CrossFit. Мислех си, че в тази тема ще се спори за отделни аспекти на методиката, а то...

Както писах и в един по-преден пост, за да не го наричам “функционално трениране със състезателен елемент, включващо движения от спортна гимнастика, вдигане на тежести и бягане”, го наричам CrossFit. И защото за първи път го срещнах под това име. Да, има и други методики за фунционално трениране, но досега не съм срещнал по-добро структуриране и състезателния елемент.

Както и да е. Предполагам неприязън от страна на част от билдърите има заради някой от следните неща:

1. Бодибилдингът по правило е за индивидуалисти, а Кросфит създава общество от трениращи.
2. Погледнато отстрани, натоварването е леко, а практикуващите го кой знае защо твърдят обратното  :P .
3. Бързото разпространяване. Свиквайте - ще става още по-бързо  ;-P
4. Насмешката, с която част от фунционално трениращите гледат на билдърите. Това дразни много, съгласен съм на 100%, но за съжаление не може да бъде напълно избегнато.
5. Липсата на специално оборудване, машини и т.н.
6. Липсата на изолиращи движения, сплитове, помпене... и стягане на бицепси пред огледалото. Всъщност, това за позирането си е индивидуално. Напредналите кросфитъри имат тела за завиждане.
7. “Не ме кефи, щото... хм... абе, не ме кефи!”, “Аз съм билдер-хардлайнер, к’ви са тия, бе? ...”, “Гейски тежести!...” Това последното твърдение много лесно се опровергава, но е по-лесно да се изрежеш така, нали? “Мъжкарско” е някак.
8. ...

и т.н. и т.н....  :long:

И махалото се засилва в едната и после в другата посока... И хора, по начало обединени от идеята за желязото, се цепят на групички, фракции и кръгове на влияние. А не бива! Много повече неща са обединяващи, отколкото разделящи. Както беше казано неведнъж, място под слънцето има за всеки.

казано от Thrashmetal на 27.03.10, 17:46:

Мда, но кросфит аз съм правил. Виктор ми беше изготвил няколко седмична програма от комплекси...

Здрасти, Thrash!
Ако не се лъжа, тогава нямаше възможност да ходиш в зала и затова ти компилирах комплекси за 1 месец (12 тренировки) само с лично тегло и лост за набирания. За съжаление, така получи представа само за част от натоварването. Някой път можеш да опиташ нещо по-така - Linda, Cassius Clay, Brutus… Просто така - за предизвикателството, не за да ставаш “кросфитър”.

29.03.10
09:06

казано от Vic на 29.03.10, 08:52:

казано от Thrashmetal на 27.03.10, 17:46:

Мда, но кросфит аз съм правил. Виктор ми беше изготвил няколко седмична програма от комплекси...

Здрасти, Thrash!
Ако не се лъжа, тогава нямаше възможност да ходиш в зала и затова ти компилирах комплекси за 1 месец (12 тренировки) само с лично тегло и лост за набирания. За съжаление, така получи представа само за част от натоварването. Някой път можеш да опиташ нещо по-така - Linda, Cassius Clay, Brutus… Просто така - за предизвикателството, не за да ставаш “кросфитър”.

Отдавна искам да пробвам неангажиращо някой по-сериозен комплекс, но все нямам време, все ме мързи, все не съм във форма.. Абе, редовните оправдания и причини само и само да не го направя, знаеш как е. :lol:

01.04.10
20:40

Едно клипче по темата :lol: :-)  :cheese:  :P :vampire:

Мнението беше редактирано от inspect на 01.04.10 20:41.

06.06.10
19:17

Правил съм само няколко комплекса,но всъщност е много приятно да ти се повръща/припада и да надвиеш това чуство в себе си,да продължиш и в крайна сметка да упееш-безценно!

GH

06.06.10
22:35

и аз не бях пробвал нищо от Кросфита до вчера.  От 2 години редовно ходя на фитнес и си тренирам по много и различни начини, като целите ми са били да съм издражлив, да не губя бързина, да съм голям и да съм релефен :). Само последното не съм го постигнал или поне не до степен която ми се иска. Четейки мненията Ви видях че има нещо в кросфит, което се казва Cassius Clay. И понеже бойните спортове са ми страст с която се занимавам почти цял живот, а бокса ми е любимия спорт като цяло реших да пробвам нещото кръстено на идола ми. Та резултата беше доста приятен, като единствено пропуснах въжето защото в залата ми няма. Гледах да го правя с максимална скорост и кг който мога. Казвате че Кросфита е голямо натоварване, да не отричам, но някакси се оказа че почти винаги в фитнес залата съм си тренирал като Кросфитер без да знам дори какво е кросфитер. Сега вече ще гледам да опозная тези тренировки за да не се занимавам да си мисля и импровизирам. Колкото до тела и визия, никога не бих карал Ферари с 50 конски сили(билдърите да не се засягат). И винаги съм бил против натрупването на излишна маса или мазнина. Все ми е тая дали си 150 кг нацепена батка или 150 кг разплут дебелак като и на 2мата телата ви могат да извършат едни и същи дейности. Единственото което ме дразни в Кросфита е модата и комерсиализма, но браво на хората който печелят от нищото.

казано от Иван Шишманов на 04.07.10, 18:13:

Говорех за това, че трениращите особенно тия по напредналите със прахчетата и шприцовете не са много толерантни към различно трениращи.

Между другото това селско поведение, се наблюдава и тук във форума.

05.07.10
17:14

Абе... Не искам да обидя или засегна никой, но кросфит движенията са абсолютни маймунджулъци :) Всеки има право на избор. Всеки избира какво да прави, но да се гънеш като червей на 60кг щанга ... :)

Мнението беше редактирано от Владимир на 05.07.10 17:15.

05.07.10
17:53

тягата, клека, лега...олимпийските движения маймундилъци ли са бре приятелче...че те тогава бая маймуни са сбират по олимпиадите и в силовия трибой...тръстера ли не те кефи или кипин набиранията...?
По-скоро маймунджилъци са идиотски кривите билдери по залите, дето дори едно базово движение като гребане с дъмбел не могат да направят като хората...

05.07.10
17:55

а теб най-приятелски приканвам да вземеш една щанга 60 кила и да я вдигнеш 30 пъти над главата си за време...
и гледам си от троян...събота или неделя може да съм там, ако искаш да направим една бърза тренировка:))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1