15.03.05
18:44
как ви се струва 4 тренировъчни дни с тежести и 3 аеробни- яко корем и след това 30 мин тичане на място (не ми се тича на вън!) ? Не искам да топя толкова много за това са само 3! В дните с тежести тренирам за маса като ям по много но гледам да приемам малко въглехидрати. Взимам Амино и протеини про голд 90 сега си взех л-карнитинн, а искам да питам да взимам ли л-карнитин в тренировъчните дни с тежести ?
Ако имате някакви препоръки ще се радвам да ги чуя, приемам сякакви критики :)
Според мене след 2 седмици с този режим ще почне да ти се натрупва много умора. Остави поне един ден за почивка. Това е мое мнение. 8)
На мен ми звучи добре. Аз правя нещо подобно в момента. Но наистина се натрупва умора, имай го в превид да не загубиш мускул. Един “неочакван” почивен ден е добре дошъл при подобен режим.
Поздрави!
Не си формулирал целите си за да получиш съвсем адекватен отговор на въпросите си.
7 дни в седмицата не е нормално, трябва да имаш минимум един почивен ден за да се възстановят мускули, стави, нервни връзки, хормони, психика.
Как ядеш много, а пък приемаш малко въглехидрати, или не ядеш наистина много или ядеш прекалено много протеини и мазнини, което може да е силно нездравословно.
Л-карнитин няма смисъл да вземаш преди силова тренировка, по време на занимания с тежести почти не се горят мазнини, а целта на екзогенния л-карнитин е именно да оптимизира изгарянато на мазнини в случай на недостиг на собствен такъв. В тези дни, ако желаеш можеш да приемаш л-карнитин преди лягане /по-време на сън се горят най-много мазнини/, въпреки че според мен няма особен смисъл, тъй като тогава процесите в тялото протичат с невисока скорост /за разлика от кардиото/ и ендогенния л-карнитин би трябвало да бъде достатъчен. Все пак въпрос на личен избор - пробвай и реши.
защото заниманието е преимуществено анаеробно, окислението на мазнините протича в аеробна среда. :D
А какво би се получило за около месец, ако сме на НВД, тренираме всеки ден в залата (анаеробно), и калорийният баланс е минус 1000 (примерно)? :)
ПП - Без аеробни натоварвания.
калориен дефицит от 1000ккал е много и лично аз не го препоръчвам, 500 е оптималното но да приемем, че е така -1000 ккал.
Ако приемеме че се тренира правилно, преди силова трен. трябва да заредим добре с въглехидрати, дори това да ни струва голяма част от лимита въглехидрати за деня. По време на трен. енергията идва от глюкозата, след това гликогена и след това разпада на мускулите, ако позволим да се стигне дотам.
През останалото време на деня и докато спим, организма получава достатъчно кислород и предвид че глюкозата и гликогенните депа са на доста ниско ниво, се горят в доста голяма степен мазнини. Ако калорийния дефицит е много голям и дневните въглехидрати много малко като количество, може да се стигне и до използване на аминокиселините от мускулите, които /почти всички/ чрез процес наречен глюконеогенеза се трансформират в глюкоза.
Трябва естествено да се отбележи, че когато говорим че се използва даден източник на енергия се има предвид основното “гориво”, иначе във всеки един момент орагнизма получава енергия от различните източници, но в много различна степен.
Не знам дали не стана малко объркано това обяснение. :D
Мда, ясно е. Добре де, нека са -500 (наистина е по-разумно). Идеята ми беше, дали по време на силовата (анаеробна) тренировка няма да се достигне момент, при който мазнините да служат за енергия? Или ако въглехидратите са недостатъчни, след тяхното изчерпване ще започне разпад на аминокиселините , резпективно мускулната маса. Защото според мен при НВД, без въглехидратно зареждане преди тренировка, по време на самото занимание за енергия се изоплзват предимно мазнини. (Въпреки анаеробния момент)
[quote author=“Martin”] Или ако въглехидратите са недостатъчни, след тяхното изчерпване ще започне разпад на аминокиселините , респективно мускулната маса.
За съжаление, това ще се случи :D
Естествено мазнини винаги се горят, но при недостиг на кислород в момента на натоварването какъвто е случая със силовата трен, мазнините не могат да се окисляват и процентът в който се използват е много-много малък.
Основното гориво за мускулите е АТФ. Вече по - какъв начин ще се получава това гориво е отделен въпрос. Но при нормална продължителност на серията по време на силовите тренировки, мазнините не могат да се включат като източник на енергия, понеже натоварването е много кратко и енергоопезпечаването става за сметка на наличния АТФ в мускулите или за сметка на разграждането на глюкозата. За да се включат мазнините като енергиен източник е необходимо продължително натоварване - аеробика.
Вече по време на почивката, ако не вкарваш достатъчно въглехидрати, тялото може да започне да използва мазнините като алтернативен източник на енергия. но по време на силова тренировка няма как да стане. Поне така си мисля.