Нова Програма - Критика

15.03.05
22:42

Привет,

тренирам с един 3 дневен сплит вече 5-6 месеца и съм сравнително доволен от него, но реших вече да сменя напълно програмата и се натъкнах да следното в един сайт:
(това е 2ен сплит и се състои само от базови упражнения и пишеше, че е много подходяща за начинаещи и средно напреднали)

1.Ден

*Клекове
*Лежанка
*Гребане с прав лост

2.Ден

*Тяга
*Military Press ( което смятам да заменя с раменна преса)
*Набирания

Та както се вижда това е тренировка за цялото тяло(прави се минимум един ден почивка между всяка тренировка и сериите за всяко упражнение са мах.3 с 6 до 8 повторения). На пръв поглед упражненията изглеждат наистина малко, но пък много хора са доволни от нея и казват, че си заслужава.
  Интересно ми е да чуя мненията Ви и евентуално критика - може би да добавя някое упражнение.
Благодаря предварително!
Явно доста труд Ви е отнело да напишете всички з-та на латиница, е и на мен ми отне да Ви ги преведа. Моля повече да не се повтаря, защото ще следват строги санкции!
по-здрави
Емил

15.03.05
23:23

Става ;)

15.03.05
23:26

Малко бедничка ми се вижда тази програмка!!

16.03.05
09:12

Лелее, откъде го взе това? Прилича ми на неща, в които се ровя по цял ден :)  Много е яко, действай :D Само едно нещо: прецени как ти се отразява лега след кляккането и ако не ти върви, смени местата на лежанката и милитърито. (Аз например след клякане съм като труп на лежанката).
Успех и кажи откъде е тази програма, моля!

16.03.05
09:55

Аз съм бил по тая програма и има ефект! Само ти препоръчвам под 6 повторения да не падаш, даже работна серия с по-малко от 8пвт. е загуба на време в културизма.
по-здрави

16.03.05
10:45

[quote author=“emil_mlo”]Аз съм бил по тая програма и има ефект! Само ти препоръчвам под 6 повторения да не падаш, даже работна серия с по-малко от 8пвт. е загуба на време в културизма.
по-здрави

ок, ясно. Понеже тренирам за маса, та за това ги написах тези 6 до 8 повторения, но 6 май наистина са малко, ще правя от 8 нагоре както казваш

@Мартин
Сега в понеделник правих точно това, само че започнах с лег като първо, след това клека и като трето гребане с прав лост и си се чувствах добре.Ако по-нататък усетя нещо ще ги разменя.

Offtopic:За сайта - това е един немски  форум. Горе форума zа начинаещи - WKM Plan 8) Има наистина доста ценни съвети, а zа плана  исках просто да се консултирам и с Вас :)

16.03.05
10:52

Значи от обема и броя на повторенията зависи постигнатата хипертрофия. С тези 6-8 и повече повторения се постига метаболитна (саркоплазмена) хипертрофия, която е главната в културизма. Но тази хипертрофия до известна степен не е най-ценната, защото тя се загубва по-лесно т.е. е по-малко трайна. Другата хипертрофия, която е по-ценна от гледна точка на това, че се катаболизира по-трудно е механичната(миофибриларна) хипертрофия. Тази хипертрофия представлява стимолът, който се получава по механичен път от тежеста и разтеж на самата миофибра (в сайта има снимки и статия за мускулните влакна там ще можеш да се ориантираш) и миркоразкъсвания на мускулните клекти пречинява главно.
Та да уточня тези работи преди да вземеш решение за повторенията. Ако искаш сила вече забравяш за метаболитна хипертрофия.
по-здрави

16.03.05
11:05

Мда, да изместиш лега преди клека е вариант. А като не разбирам немски> ще го мъча някак.. мерси.

16.03.05
11:11

[quote author=“Martin”]Мда, да изместиш лега преди клека е вариант. А като не разбирам немски> ще го мъча някак.. мерси.

Форумът им е доста добър, и там съм член. Ако те интересува нещо по-специално от там и мога да помогна пиши ЛС. Ще направя каквото мога :wink:

16.03.05
11:42

Ми като за начало ще видя как ще ми се отрази немския  :D . А ти с какъв ник си там?

16.03.05
21:01

Три упражнения за гръб от шест ми се вижда малко много :D .
Моето /лично/ мнение е че е добре да оставиш тягата или гребането с лост /по-добре гребането/ и да вкараш базово упр за бицепс/трицепс.

16.03.05
22:45

[quote author=“Pars”]Три упражнения за гръб от шест ми се вижда малко много :D .
Моето /лично/ мнение е че е добре да оставиш тягата или гребането с лост /по-добре гребането/ и да вкараш базово упр за бицепс/трицепс.

По принцип тягата не се брои като чисто упражнение за гръб:roll: , краката играят по-голяма роля там(поне аз така го чувствам). А бицепса и трицепса са малки мускулни групи, а идеята на тази програма е друга - тренират се само големите мускулни групи с базови упражнения :wink: .Малките групи като бицепс и трицепс получават своето “косвено”  :)

@Мартин
там съм darkrider_de, но не съм бил активен 8)

17.03.05
09:57

Ти си знаеш. :D Моята мисъл беше че 5-6 месеца са достатъчно време за да “атакуваш” директно бицепса и трицепса със самостоятелни упражнения и да не разчиташ само на косвеното натоварване, което безусловно съществува.
Тягата си е за гръб, макар и не само. Има и разновидности, които аз лично не съм употребявал, но мислех че имаш предвид класическа тяга. Ако от нея не чувстваш натоварване на гърба, значи нещо не е наред :D

17.03.05
10:34

[quote author=“Pars”]Ти си знаеш. :D Моята мисъл беше че 5-6 месеца са достатъчно време за да “атакуваш” директно бицепса и трицепса със самостоятелни упражнения и да не разчиташ само на косвеното натоварване, което безусловно съществува.
Тягата си е за гръб, макар и не само. Има и разновидности, които аз лично не съм употребявал, но мислех че имаш предвид класическа тяга. Ако от нея не чувстваш натоварване на гърба, значи нещо не е наред :D

ами да ти кажа тази програма я избрах точно заради липсата на упражнения за бицепс(бях пуснал преди това и една тема в раздела за Травми- получих някаква възпаление на предмишницата и сега особено при вдигане на щанга за бицепс боли ужасно :x ). При тази програма изпълнявам само базови упражнения и нямам проблем с болки. :) Един вид вместо да правя пълна почивка, правя нова програма където няма упражнения за бицепс :wink: Като почувствам, че травмата е минала може наистина да вкарам по някое упражнение за ръце :) Мерси за съветите!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1