20.03.10
22:29
Добър вечер.
Ръцете малко ми бягат. Реших да посменя програмата и си драснах преди малко нещо ново.
БИЦЕПС
Сгъване с щанга - 4 x 12, 10, 8, 6
Свиване дъмбел седеж - 4 x 12, 10, 8, 6
Чуково (към гърдите) - 4 x 12, 10, 8, 6
ТРИЦЕПС
Изтласкване тесен хват от лег - 4 x 12, 10, 8, 6
Френско - 4 x 12, 10, 8, 6
Разгъване на скрипец - 4 x 12, 10, 8, 6
Така... идеята ми е предимно само маса в ръцете. Големи ръце тоест. Както виждате, в началото упражненията започват с повече повторения и по-леки килограми, след което качвам килограмите с около 2.5 - 5 кг, на серия (в зависимост от това дали ще ги правя чисти), стигайки до последните 6 повторения в всичките упражнения. Тези упражнения, който сам написал, сам ги подбрал, понеже са изпитани и знам кое усещам най-много, тренирайки ръцете.
Въпроса ми обаче, как мислите, с правия лост ли да правя сгъването за бицепса или с кривия лост в първото упражнение? Искам да акцентирам малко върху външната част на бицепса? И като цяло, някаква критика или забележки към тази програма имате ли?
казано от Krisku на 20.03.10, 22:29:
Добър вечер.
Ръцете малко ми бягат. Реших да посменя програмата и си драснах преди малко нещо ново.
БИЦЕПС
Сгъване с щанга - 4 x 12, 10, 8, 6
Свиване дъмбел седеж - 4 x 12, 10, 8, 6
Чуково (към гърдите) - 4 x 12, 10, 8, 6ТРИЦЕПС
Изтласкване тесен хват от лег - 4 x 12, 10, 8, 6
Френско - 4 x 12, 10, 8, 6
Разгъване на скрипец - 4 x 12, 10, 8, 6
Така... идеята ми е предимно само маса в ръцете. Големи ръце тоест. Както виждате, в началото упражненията започват с повече повторения и по-леки килограми, след което качвам килограмите с около 2.5 - 5 кг, на серия (в зависимост от това дали ще ги правя чисти), стигайки до последните 6 повторения в всичките упражнения. Тези упражнения, който сам написал, сам ги подбрал, понеже са изпитани и знам кое усещам най-много, тренирайки ръцете.
Въпроса ми обаче, как мислите, с правия лост ли да правя сгъването за бицепса или с кривия лост в първото упражнение? Искам да акцентирам малко върху външната част на бицепса? И като цяло, някаква критика или забележки към тази програма имате ли?
Бицепса се разделя на дълга и къса глава,не на вътрешна и външна.
Хват упрореден и по тесен акцентират върху дългата също и упражнения от лег,при които ръката ти е зад тялото.
Хват по-широк от раменете натоварва по интензивно късата глава.
Съответно дългата глава оформя върха на бицепса и по голяма част от обема му в отпуснато състояние.
Всички по извесни треньори са единодушни за бицепс набиранета. ;-) Аз не го тренирам защото за грьб правя доста набиранета и винаги имам мускуна треска и в бицепса.
25.03.10
09:35
С кривата е добре, пробвай на скота... съмняваме, че като го правиш прав не го правиш 100% чисто, а пък и е добре да ги въртиш да стряскаш мускулната глава :)
А за трицепс има едно много яко напомпващо упражнение - вземаш дъмпела и заставаш все едно ще правиш гребане с дъмпел само, че го изтласкваш назад, а не надолу. Трицепса ще ти гръмне направо. Пробвай!
Без много обстойно да съм прочел поста на автора, веднага ми прави впечатление, че тренираш прекалено много бицепса, а на трицепса 3 упражнения в 3 серии му е достатъчно. За бицепс повече от 2 упражнения в 3 работни серии не му трябва. Стига упражненията да са правилно изпълнени. Виж тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40627/. За бицепс е хубаво да има 1 изолиращо упражнение - скотово или концентрично. Кик-бек за трицепс също го вмъквай за разнообразие през тренировка на мястото на скрипеца.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 25.03.10 11:04.
28.03.10
19:30
казано от Стоянчо на 25.03.10, 11:03:
Без много обстойно да съм прочел поста на автора, веднага ми прави впечатление, че тренираш прекалено много бицепса, а на трицепса 3 упражнения в 3 серии му е достатъчно. За бицепс повече от 2 упражнения в 3 работни серии не му трябва. Стига упражненията да са правилно изпълнени. Виж тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40627/. За бицепс е хубаво да има 1 изолиращо упражнение - скотово или концентрично. Кик-бек за трицепс също го вмъквай за разнообразие през тренировка на мястото на скрипеца.
На мен програмата ми за ръце е абсолютно същата като на Krisku, с изключение на това, че правя 4 серии по 8 повторения. Трябва ли да намаля упражнениета за бицепс и с коя от двете мускулни групи е по-добре да се започва ?
Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.03.10 21:04.
Мнението ми не е индивидуално насочено към Krisku, а си е общоважащо. Аз започвам с по-голямата мускулна група, т.е. в случая с трицепса. Тъй като и двете мускулни групи не са особено големи, не мисля че е фатално да се започва и с бицепс.
Приятелю, 4 упражнения за бицепса по 4 серии наистина са си доста множко. Като се има предвид, че схемата е от леки кам по-тежки килограми. Имам чувството, че дори последните упражнения и серии, няма да се правят чисти заради умората. Аз лично, започвам първо с бицепса, и дори съм склонен да се съглася да се правят по 4 упражнения в 4 серии само ако стълбичката е обратната. Тоест започваш с първа серия с тежко - 6 повторения, и останалите 3 серии - 8, 10, 12 повторения съответно с по-леки килограми за напомпване. Поне аз така го направих оня ден, и резултата в края на тренировката беше задоволителен. Хем направих всички повторения чисти и с съответните бройки, хем максимално изцедих и бицепса и трицепса. Трудно ми беше накрая да си свия ръцете, за да си измия лицето на мивката в залата. Така че, смятам, че тази обратната методика е по-добрия варянт за максимален стрес.
28.03.10
21:04
Извинявам се много, направил съм механична грешка докато съм писал. Програмата е същата като твоята, но правя по 3 упражнения за бицепса и трицепса - 4 серии по 8 повторения ( а не 4 упражнения по 4 серии както бях писал) . Иначе благодаря за съветите още утре ще пробвам с 2 упр. за бицепса (1 повдигане на крив лост от стоеж 2 концентрично) по 3 серийки ;)
Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.03.10 21:09.