07.04.09
11:57
Здравейте!Искам да споделя една много вкусна и полезна рецепта от овесени ядки,а ето я и нея:
1.купувате си овесени ядки, ако може трици
2.смесвате ги с 3-4 яйца(може и повече)
3.прибавяте едно от следните неща към сместа:сирене, извара,малко кашкавал(от него става по мека палачинката) и разбърквате
4.пържите в тефлонов тиган
Палачинката може да бъде хапната с кисело мляко
Приятно хапване!:)
07.04.09
12:36
Мерси за рецептата...определено ще се пробва :)
Тази рецепта я практикувам от 5 месеца насам.Само ще кажа-не слагайте извара=НЯМА СМИСЪЛ.И ще добавя намажете с мед или някакво сладко отгоре,става вкусно...с 3-4 яйца си за никъде,аз слагам по 6-7…не повече от 3 жълтъка..
Мнението беше редактирано от Костадин на 07.04.09 17:05.
07.04.09
17:20
Аз използвам овесени и пшенични трици 1:1 - по около 100 гр, 300-400 мл прясно мляко, 4 белтъка, 2 жълтъка. Предварително накисвам триците с млякото за около половин час. Капвам и малко зехтин. Пържене - то си е направо печене ... в тефлонов тиган. Повече обичам солени пълнежи после - маслинова паста (стрити маслини и билки в зехтин), а ако ще е сладка - с нарязани сушени фурми ...И за работа си нося - идеални!
07.04.09
17:24
Вчера пробвах такава само, че без сирене/извара, но залепна и неможах да я обърна и се отказах да си правя? Тигана е тефлонов. Някъв съвет? Благодаря!
07.04.09
17:50
И аз от доста време ям нещо подобно ( само с белтъци и овесени ядки ). Венци, все пак капвай малко зехтин преди да сложиш сместа :)
07.04.09
17:55
моите овесени ядки не са от фините дали ще стане
07.04.09
18:02
Ще стане, но е по-вкусно ( поне за мен ) като са от фините. Не можеш ли да си ги сложиш в блендера и да ги направиш фини :)
07.04.09
18:09
ами не защото нямам но ще си взема от фините мерси
07.04.09
18:10
казано от alenhristov на 07.04.09, 18:09:
ами не защото нямам но ще си взема от фините мерси
По-добре вземи трици ;) Пшеничните са най-малки ;) Но и овесени става ;)
UltraVisioN, мерси утре ще пробвам!
Мнението беше редактирано от Vencislav Nikolov на 07.04.09 18:10.
07.04.09
19:04
Първия път пробвах с фини овесени ядки, вместо с трици - пак стана, но се утаяват много бързо на дъното на цялата смес и непрекъснато трябва да се разбърква. Само първата палачинка залепвапо принцип - след това вече и тиганът епо-загрял, и дъното му е омазнено поне малко от първата палачинка - вече няма проблам нататък...
Аз по принцип вземам една салфетка, топвам я леко в мазнината (зехтин) и намазвам тигана със салфетката преди да сложа следващата палачинка - така не залпеват, но не са и мазни (но и тиганът трябва да е добре нагорещен) - иначе мен са ми най-вкусни с кестенов мед и сирене...Или в най-лошия случай - сладко от ягоди, извара и сирене :))
малко късно се включвам,но да споделя истинската рецепта:100 гр.фини овески ги накисвате в малко вода за около 10-15 мин.,през това време разбърквате едно яйце + 2 белтъка и смесвате с овеските,прибавяте половин пакетче “STEP” ябълка(става най-хубаво) и малко канела на прах.Ако е нужно добавяте ощте вода ,за да стане гъсто като боза...иииии без никакжа мазнина в тефлонов тиган ст
ават най-хубавите палачоци които сте яли някога.....BON APETI
P.S който не обича сладко да не слага степче и канела,а малко сол и чак след като ги изпече може да се напалнят с извара
Здравейте отново!Като става въпрос за истинската рецепта, преди 5 години в предаването на Драго Чая беше на гости Ицето Христов, който я показа и в оригинален вариант изглежда по следния начин:
1.6 белтъка и 1 жълтък
2.овесени ядки
3.прясно мляко
4.овкусяване по вкус
Разбърква се и се пържи естествено със съвсем малко мазнина колкото да не залепне, а иначе модификациите са най-различни.Аз ви предложих един вариант, а вие хапвайте по ваш вкус.Иначе с мед отгоре става приказно особено когато го оставите малко да престои в/у палачинката и попие в нея.Поздрави!
P.S Ако нямате финни трици и с овесени ядки става като ги смелете с пасатор или в кана блендер.
Мнението беше редактирано от me4oka83 на 08.04.09 07:12.
казано от me4oka83 на 07.04.09, 11:57:
...3.прибавяте едно от следните неща към сместа:сирене, извара,малко кашкавал(от него става по мека палачинката) и разбърквате...
А попринцип нали уж като се комбинират въглехидрати + мазнини (ПР. 100гр овес + 100гр сирене + 30гр кашкавал) = паласки ?
Така ли е наистина или са само глупости товя ?
Аз вече два пъти се опитвах да правя такива палачинки и не стават. Мисля че пропускам нещо. Пробвах с овесени ядки, яйца, мляко, вода и банан в тефлонов тиган без мазнина. Гледах клипче в Youtube и ги правих точно както беше показано. Овесените ядки ги сварих преди да ги смеся с останалото. Проблемът беше, че сместа в тигана така и не се оформи като палачинка, а стоеше на каша. Бях я забъркал добре, беше като крем, но никакър резултат.
Беше вкусно, но трябваше да ги ям с лъжица. Не съм толкова зле в кухнята, но сали пропускам нещо в рецептата? Някой да има подобен опит?
Мнението беше редактирано от Callo на 08.04.10 10:57.
Аз преди 1-2 дни си нарапвих по следния начин “палачинки” и станаха хубави
100гр.овес(с пасатора да стане като брашно)/с трици ще стане по-дборе
4-5 яйца (само белтъка,може 1-2 жълтъка)
прясно мляко 200-250мл.
Разбърква се и се пече на тиган ,като тигана се намазан малко с мазнина за да не залепне.
Така стойностите са Б=20 В=75 М=10
И за плънка някакви белтъчини
Аз за плънка използвах пуешко филе и извара и стана екстра,малко повече белтъчини станаха ама си ги хапнах :)
казано от Callo на 08.04.10, 10:53:
Аз вече два пъти се опитвах да правя такива палачинки и не стават.
Вземи финни овесени ядки и не ги вари.
Момчета току що изхвърлих сместа в коша ако не ви е хубав тигана изобщо не се пробвайте ще за лепне не само първата а и всички останали без зна4ение колко заехтин сте сложили :shut:
Благодаря, Velislavs, ще пробвам без варене следващия път. А колко дебели ги правите. Виждал съм в интенет, приличат повече напонички като ги правят. Така ли стават или като истински палачинки?
Мнението беше редактирано от Callo на 11.04.10 10:15.
И като споменахте зехтин...сега пърженето със зехтин полезно ли е или не. Всеки казва различно.
казано от Callo на 11.04.10, 10:16:
И като споменахте зехтин...сега пърженето със зехтин полезно ли е или не. Всеки казва различно.
С масло е по-добре.
15.08.10
22:05
казано от korpusito на 11.04.10, 16:05:
казано от Callo на 11.04.10, 10:16:
С масло е по-добре.
Ми аз сложих 2 яйца,овесени ядки и малко извара.. и то стана точно като омлет.. ? Така ли трябва да е .. ?!
03.04.11
19:50
Прегледах рецептите , които сте дали и се обърках ... Затова реших да си ги направя по старомодния начин ... 500 грама брашно , като вместо 500 грама брашно сложих 500 грама смляни с пасатора овесени ядки , 5 белтъка и един жултък 30 грама ратопено масло 1 литър мляко и 100 грама Уей протеин за аромат и си ги печа на тефлонов тиган .
03.04.11
20:12
Протеина се прецаква, когато мине под термична обработка. Махни го и увеличи яйцата.
80гр. фини овесени ядки + 200мл прясно мляко + 3 яйца (3 белтъка + 2 жълтъка) = 3 средно големи палачинки + мед + сирене е равно на нещо прекрасно :)
Супер! Дори не знаех, че е писана тук.. вчера ми хрумна и я изпробвах и беше страшна! Направих я във вид на гофрети и направо си изядох пръстите!
Хора ,тез работи с изварата- не ги пробвайте.За истински 3 диетични палачинки са ви нужни само 4 яйца+150гр овесени ядки+1 супена лъжица какао/ ванилия/канела. Всичко се пасира и се слага в тефлонов тиган-приятно здравословно,без излишни калории. Ако някой иска- с 1 чаша прясно мляко и намазани с фъстъчено масло/течен шоколад са 1 път!
26.11.11
12:28
Аз си ги правя от 75гр овесени ядки,1 яйце(или само белтъка),100-120гр обезмаслена извара и вода да стане по рядка сместа.
Слагам и малко подсладител.Всичко се пасира.Пека без никаква мазнина.Имам една тефлонова тенджарка.Нищо не ми залепва,но все пак оставям поне 4-5 мин и тогава обръщам внимателно.Това на снимката е питка от същата смес.Като ме мързи да правя 4 палачинки,правя 2 такива питки.В ден на тренировка мажа с мед и става чудо хиихи
23.04.14
17:18
А да попитам.. може ли да се намажат палачинките с разтопен черен шоколад? Благодаря предварително :)
23.04.14
17:33
Защо мислиш, че може да не е подходящо? :)
23.04.14
18:09
ами защото съм слушал, че когато се разтапя черния шоколад се губи хранителната му стойност... но не съм склонен да вярвам.. ии затова се допитвам до вас.. :) Аз по принцип ги хапвам с мед, но.. медта идва малко в повече.. а и за разнообразие, да пробвам с черен шоколад. :)
24.04.14
09:45
казано от Румен Аленов на 23.04.14, 18:09:
ами защото съм слушал, че когато се разтапя черния шоколад се губи хранителната му стойност... но не съм склонен да вярвам.. ии затова се допитвам до вас.. :) Аз по принцип ги хапвам с мед, но.. медта идва малко в повече.. а и за разнообразие, да пробвам с черен шоколад. :)
Има си хас медта да не ти идва малко в повече :D
Иначе за топенето на черния шоколад си има разни тънкости, но хранителната стойност няма да се загуби.
24.04.14
17:27
извинете моя грешка .. исках да кажа медът.. ии благодаря! :)