Тяга

11.03.05
20:39

Как е по-добре да правя мартвя тяга със широк хват(Snatch Pull) или обикновената когато тренирам гръб. Нали при тягата сас широк хват се натоварва повече гърба следователно е по добра за гръб. Така ли е  :?:

12.03.05
02:10

Еректорите би трябвало да се натоварят еднакво при изпълнението (както и кдаката). Мисля, че широчината би имала ефект за това доколко биха се натоварили латисимуса и тересите спрямо трапеца.

има някои техники които определят повече в краката ли ще влезе или в гърба но не смятам че е широчината.за да не отварям нова тема а гледам че това го няма в предишните теми из форума,при положение че тренирам гърба 1 път седмично всеки път ли да правя тяга,защото съм чувал че тре’а да се прави през тренировка и освен тва че смачквала гърба..:P

18.03.05
00:54

Дали ще правиш тяга всеки път зависи отнагласата ти и най-вече от стаца. Повечето хора, дори с по-дълъг стаж я правят през тренировка, но аз лично намирам гърба си за подлежаща на по-интензивни тренировки част от тялото. А относно широчината на хвата и това, че няма връзка с натоварването на краката, жестоко се лъжеш :)

18.03.05
09:01

Ако можеш да се “пречупиш” и да я правиш през тренировка, давай. По-добре е.

нямам никакъв проблем да я правя всяка тренировка,стига нещо да не е вредно..а иначе я правя с почти раменен хват,ако беше тесен щеше да влезе повече в краката или? :P

18.03.05
09:40

Идеята не е, че е вредно, а че организма (и най-вече нервната система) се въстановява доста бавно от това тежко упражнение. И резултатите са по-добри ако се прави през тренировка.

сигурно е така,но аз не се напрягам с нея кои знае колко,в смисъл упражнението ме изцежда но не правя серии с по малко от 8 повторения,т.е. някъде на 60% от възможностите си тренирам с тягата,аз не мога да не спомена че до момента съм я правил 1 път,почнах миналата тренировка да я правя :oops: ,иначе имам стаж към 19 месеца..

18.03.05
10:17

Щом те кефи, пеави си я всяка тренировка, аз по принцип говоря. Между другото и аз я правя всяка тренировка.....

19.03.05
12:49

Аз я правя когато ми е на кеф(много рядко не я правя :D ).

мн ме кефи вече,самo чакам да доиде деня за тренировка за гърба,понякога си мисля да пропусна днес ръцете ами да правя за 2ри път гръб щот ми се иска да праа тяга.хах  :)

21.03.05
22:00

МомЧета толкова ли ви харесва тягата?На мен не ми е от любимите упражнения,даже мисля 4е вреди и затова не я правя много и тежко.Но за сметка на това компенсирам с дърпания с Т-щанга,Чук4ета и дърпане на дъмел.И въпреки,Че не уражя тяга гърбът ми се развива доста добре.Вие какво мислите?

еми,харесва ми заради това че внася разнообразие в тренировката ми и като слушам всеки ден добри отзиви за нея как ще имам растеж на цялото тяло се надъхвам още повече,иначе Т-образното е много добро,все добри неща съм чувал за него,а за вредата от тягата е много спорна тема,не знам на коя страна да застана и затова правя един компримисен вариант- тренирам я но на 60% от възможностите си.

22.03.05
00:54

Това за вредата от тягата е добра тема-дайте да я поразнищим малко-туковиж сум поЧнал да тренирам Често тяга.  :)

П.П.:Не знам дали темата не е засегната в раздела”травми”-поправете ме ако е така!

22.03.05
01:11

Засягана е доста често темата за тягата :) Вредата от нея е точно толкова, колкото и от другите упражнения, ако се прави правилно. Всяко упражнения крие потенциален риск, и тягата не е изключение. Проблемът тука е изкривяването на гръбнака (окръгляване на гърба) по време на вдигане. Това е неправилно и тук се крие риска от травна на кръста. Ако се държи гърба прав по време на вдигането и се спазва идеална техника, риска е минимален, стига да не се изсилиш още в началото с тежестите, и да се сецнеш или разтегнеш нещо. И според мен серията трябва да завършва не когато не можете да направите нито едно повторение, както е при повечето упражнения, а когато не може да се спазва повече идеалната техника. Поради участието на огромно количество мускулни групи при тягата, някои от тях отказват по - рано от други. Точно тогава трябва да се прекрати серията, а не да се насилваме с още повторения, защото се изкривява формата. Примерно, в краката имаме сила, но трапеца или кръста е сдал багажа и не можем да държим раменете и гърба прави, това е сигнал да прекратим серията.
Между другото, ако не правите дадено упражнение, само защото било опасно, мога да ви кажа още някои упражнения, които крият доста потенциален риск, дори да се изпълняват правилно, но хората ги приемат за напълно безопасни и си ги правят редовно ;) :)

мнението на Петко К и преди съм го чувал и съм съгласен,всъщност точно тази позиция съм защитавал в други теми за тягата,само за едно не съм сигурен- чувал съм, че праввилно или не, трябва да имаш поне 18 години за да я изпълняваш, тъи като била прекалено стресираща за костната система.Иначе както вече чухте,правилно изпълнение и без да бързате да покачвате килограмите и рискът ще е минимален,макар че тои винаги съществува, но то е така със всички упражнения,пък само за сведение Т-образното е също толкова опасно ако примерно, когато взимаш тежестта не си изправил гърба и не внимаваш.

22.03.05
09:59

Имате право-стриктното  изпълнение е най-важно.А какво ще ми кажете за помпането на седалището от тягата(нямам предвид римска тяга).

22.03.05
10:42

аз правя тягата с изпънат кръст и изпъчени наопред гърди, и така клякам, което си иисля че е правилно,обаче в едно клипче наскоро видях как един прави тягата по много странен начин - държи тежестта пред себе си  и само се покланя.Това тяга ли е въобще и не е ли опасно?

22.03.05
11:07

Това е друг вид тяга и разлика в “опасността” няма, според мен.

22.03.05
12:07

[quote author=“freakster”]аз правя тягата с изпънат кръст и изпъчени наопред гърди, и така клякам, което си иисля че е правилно,обаче в едно клипче наскоро видях как един прави тягата по много странен начин - държи тежестта пред себе си  и само се покланя.Това тяга ли е въобще и не е ли опасно?

добре де как си свиваш колентата като си изпъчен ми е много интересно? нали щангата при изпъчен положение е приближена до тялото, как става да клякаш с нея в това положение, би трябвало да приплъзваш по коленете си щангата с което ти желая успех  :lol:

22.03.05
13:29

[quote author=“eftimov”][quote author=“freakster”]аз правя тягата с изпънат кръст и изпъчени наопред гърди, и така клякам, което си иисля че е правилно,обаче в едно клипче наскоро видях как един прави тягата по много странен начин - държи тежестта пред себе си  и само се покланя.Това тяга ли е въобще и не е ли опасно?

добре де как си свиваш колентата като си изпъчен ми е много интересно? нали щангата при изпъчен положение е приближена до тялото, как става да клякаш с нея в това положение, би трябвало да приплъзваш по коленете си щангата с което ти желая успех  :lol:

ами точно,приплъзвам я покрай коленете

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1