12.04.10
19:15
Здравейте,
Извинявам се ако някой е задал вече този въпрос, но прекарах доста време в четене на форума и не можах да намеря отговор точно на този въпрос.
В момента съм 86 килограма, имам стаж около две години, но не много сериозни. Сега съм се хванал сериозно и съм в период на трупане на мускулна маса. Искам да ви попитам каква е разликата между тези два варианта на мъртвата тяга и кой от тях бихте препоръчали за качване на мускулна маса на гърба.
Вариант 1: Мъртва тяга, при която след всяко повторение щангата се поставя на земята и после се вдига пак. (за колко секунди е препоръчително да се задържи долу?)
Вариант 2: Абсолютно същото упражнение и цялостна техника, но движениета на щангата спира точно преди да докосне земята и директно започва повдигането за следващото повторение. Така един вид се получава постоянно натоварване прец цялата серия.
Благодаря ви предварително
12.04.10
19:28
Съжалявам явно аз съм се подвел нещо за първия пост,затова го редактирам.
Мнението беше редактирано от BeaWolf на 12.04.10 19:43.
Спускай до пода, и тръгвай нагоре или задържай максимум 1-2 сек.
А за мускулна маса на гърба ти препоръчвам набирания, гребане и скрипци.
12.04.10
19:40
Упражнението мъртва тяга се изпълнява като след всяко повторение щангата се оставя на земята, независимо колко повторения правиш. То затова се казва МЪРТВА тяга, защото повторението започва от мъртва(неподвижна) позиция на щангата. Другото с удряне на щангата в земата или без контакт на щангата с замята не е мъртва тяга, а някакви измислици, които освен до травма не знам до какво биха довели.
12.04.10
19:42
Благодаря много за отговорите, доста бързи бяхте.
Иначе за гръб в момента прави тези упражнения в този ред
Набирания
Мъртва Тяга
Чукчета
Мечка
и различните дни избирам две от тези и ги редувам
Придърпване на вертикален скрипец
Придърпване на хоризонтален скрипец
Pullover
Придърпване на дъмбели
12.04.10
19:43
Благодаря Vicname не се бях замислял от къде идва наименованието...:)
13.04.10
10:18
Петко К, благодаря ти и на теб. Ще пробвам така, аз до сега правих втория вариант. Мисля, че ако започна да спускам до долу, може би и килограмите ще мога малко да кача...
13.04.10
10:39
Ако направим груба аналогия с лежанката, то единият вариант е да започнеш от долно положение (щангата на гърдите), а другият - от горно и да не пускаш докато опре - сам се досещаш кога ще вдигнеш повече килограми. Аз на второто му казвам полулег, а не лег. Та, същото е с тягата: непускането до долу след тръгването от горна позиция ти помага да тренираш с повече килограми, заради еластичната енергия, така че не очаквай да ти скочат килограмите/повторенията на тягата като започнеш да я правиш правилно. Аз бих ти препоръчал да си правиш мъртва тяга, като отначалото намалиш килограмите и заучиш правилната техника. Методът със спиране малко преди земята може да използваш за хипертрофия при тягата с прави крака, но там и килограмите са други вече.
13.04.10
12:53
Благодаря и на теб Oranje
Погледнах ти и дневника и честно казано бях много впечатлен, пък и ще открадна по някоя идея.
Иначе аз принципно наблягам много на правилното изпълнение и ще последвам съвета ти и в този случай. Като цяло ще пробвам и двата варианта и ще видя кой как ми се отразява. Идеята беше да попитам от към ефект и от към правилност на изпълнението дали има разлика или дори дали единия вариант не е грешен като цяло.
Благодаря ви за мненията и за бързите отговори:)
Мнението беше редактирано от staykovche на 13.04.10 12:54.