За Червените и Белите влакна и тренирането до отказ

PS

18.03.05
13:20

Белите(бързи) мускулни влакна се тренират с взривно изпълнение и с малък брой повторения 5-8.
Червените(бавни) мускулни влакна се тренират с бавно движение и с по голям брой повторения 12-15-20.
Тренирането до отказ удължава възстановителния процес, но НЕ ЗНАМ дали има по-благопрятен ефект върху растежа, отколкото ако спреш1-2 повт преди отказа :?:

ВЪПРОСЪТ МИ:
Как трябва да се съчетае тренировката на бързи и бавни влакна :?:
Трябва ли да се стига до отказ :?:
Когато се тренира една мускулна група два пъти седмично, това означава ли, че веднъж мускула трябва да се товари тежко(така се атакуват бързите бели влакна) и веднъж леко(така червените бавни).
ИЛИ ПЪК ДА СЕ СЪЧЕТАЯТ В ЕДНА ТРЕНИРОВКА, която да се повтори след еди колко си малко дни(не 6 за да стане седмица) :?:
По колко серии НА СЕДМИЦА трябва да се отделят поотделно за двата типа влакна :?:
Дроп сериите атакуват и двата типа в една серия. НЯКОИ АКО МОЖЕ ДА МИ ОБЯСНИ ПО-ПОДРОБНО как се тренират двата типа влакна за интервал от 1седмица, ако може с 2тренировки за мускулна група и КОЛКО ДА СА СЕРИИТЕ! :?:

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ СЪМ СРЕДНОНАПРЕДНАЛ С 1год и 2месеца опит в залата. Начинаещите едва ли щом започват ще ги касае такова задълбаване в нещата. Така, че допускам по-конкретно и броя на сериите да са повече. НО НЕ ЗНАМ ТОЧНО КОЛКО И КАК!

Айде едно голямо предварително БЛАГОДАРЯ!!!

18.03.05
14:45

Зарежи ги тези неща. Белите мускулни влакна са отговорни за силата и масата. Капацитета за нарастване на червените е минимален, да не говорим, че с тези 12 повторения все още работят белите. За червените са необходими стотици повторения в серия.

18.03.05
14:59

Здравей! Темата е много интересна, но за жалост еднозначни отговори никой не може да даде. Дори само поради причината, че мускулатурата на двама трениращи не е съставена от еднакъв процент бавни и бързи мускулни влакна. Дори в тялото на един единствен атлет, червените и белите мускулни влакна в различните мускули са различен процент. Отделно, всеки е индивидуален и тялото му отговаря на различните (серии, повторения, честота) тренировки по различен начин. Не зная дали разбираш колко е трудно да се даде адекватен отговор на въпросите ти. Освен това, бавните влакна имат много нисък потенциал за растеж и не съм сигурен дали си струва времето и усилията да ги мъчиш. Най-добрият вариант е да разбереш на кой брой повторения отговаря даден мускул при теб  и да го тренираш предимно така. Това се постига посредством множество експерименти и немалко себеопознаване и инстинкт. Все пак ще опитам да отговоря на въпросите, като изразя личната си позиция по тях:
1. Съчетаването на тренировката на бавни и бързи влакна се получава като се тренира с широк диапазон повторения даден мускул. Има много варианти за това. Редуване на тренировки с висок и нисък брой повторения, пирамиди, схеми от рода на 6,6,12 или обратно и др. Според мен тренирането на бавните и бързи влакна в едно занимание не е подходящо (въпреки че схемата 559 ми е носила успех), тъй като водеща при тренировката е умствената нагласа, а когато се правят различен брой повторения фокусът и концентрацията на психиката се “разпиляват”.
2. Трениранет до отказ е съвсем отделна тема. И ако по принцип не съветвам да се стига до отказ, то при тренировка с различен брой повторения това би важало в още по-пълна степен.
3. Два пъти седмично е доста за една мускулна група. Говорим за тежка, интензивна тренировка. И ако мислиш, че тренировката на бавните влакна означава работа с лека тежест, време е да си промениш виждането. Идеята на тренирането на бавните влакна с цел растеж е да се тренира толкова тежко, колкото ако тренираме с 6 повторения (примерно). Не ме разбирай погрешно, разбира се, че няма да използваме същата тежест, но ще използваме такова утежнение, че в края на серията, последното повторение да ни се удаде доста трудно. А това не е лека тренировка, както и да го погледнеш.
При две тренировки седично за даден мускул е добър варинатът, едната тренировка да се тренират единия тип влакна, другата - другия тип. Но това не означава редуване на тежка с лека тренировка. Това е редуване на тежка с още по-тежка тренировка. За да е ефективно заниманието. Но повтарям, не препоръчвам подобен стил на трениране. По-добрият според мен вариант е да се тренира на цикли от по 1,2,3 месеца, като в единия цикъл работим с един брой повторения, следващия с друг брой повторения (примерно). Може да са 1-3; 2-4;1-4 или каквато схема желаеш.
4. С колко серии да се тренира също е строго индивидуално и една съвсем отделна тема. Има хора които постигат успех с 1серия и такива, които успяват с 40. Въпрос на натура и личен избор. (Защото аз, примерно, съм постигал резултати и по единия, и по другия начин.)
Лично моето мнение е , че един натурално трениращ трябва да използва от една до три серии (работни).
5. Не съм убеден, че дроп серийте атакуват и двата типа влакна. Много зависи от начина на изпълнение. Лично аз не съм привърженик на този метод. Все пак, ако решиш да го използваш, нека не бъде за всички мукулни групи и то само за един цикъл, като в следващия се върни към нормалните занимания.
6. И отново колко да са серийте. Ами схемата, която ти носи успех в тренировките, ще ти го донесе и при трениране и на двата типа влакна.
7. Съществуват множество (популярни и непопулярни) методи, притежаващи известна доза екстравагантност, но нямам време да пиша статия :wink:  Пусни една търсачка за влакната в bodybuilding.com и чети на воля (примерно).

Поздрави!

18.03.05
15:15

Абсолютно подробно и точно обяснено,както винаги на всеки пост на Мартин.Единствения начин да разбереш нещата е ДА ГИ ПРОБВАШ.Просто е прав че нищо не е еднозначно.Примерно аз съм привърженик на многото серии и дроп серии,това на което примерно Мартин не е.Но ти казвам пак че всеки е различен и трябва да стигнеш сам до това ко е е най-добре за тебе.Лично аз бих ти препоръчал метода на пирамидата,поне за това което искаш ти ми се струва удачен.Това е само идея и не е лошо да пробваш.Освен това мисля че почти всяка тренировка трябва да се сменят упражненията и повторенията,така се получава един доста добър стрес на мускула и един доста добър метод за разтеж.Надявам се да съм ти бил полезен.Успех

PS

18.03.05
16:12

Мартине, преди време ти доста подробно се отзоваваше на питанията ми относно хранителния режим за което едно голямо БЛАГОДАРЯ! И сега си също така изчерпателен. Благодаря и на Mile и имам едно така мъничко питане към него. Примерно днеска праиш гърди как ти протича тренировката, относно брой серии, почивки и кога и по колко праиш дроп сериите. И кажи веднъж ли ги праиш гърдите в седмицата. Питам те защото ще пробвам и метода който ми кажеш и други ще пробвам за да видя кой ми пасва най-добре! Аре Поздрави!

21.03.05
11:28

Ами днес съм тренирал точно гърди и ще ти кажа,с уговорката че трябва да се съобразиш със стажа си в залата и опита си.По принцип използвам различни методиЗапочнах с оформящо упр.пек-дек за предизтощаване и загрявка.Изглеждаше така:
1.Пек-дек 3х12/с еднаква тежест/
2.Повдигане от лег-1х12-15 с 60кг/загряваща/ следват4х10,8,6,6/повторенията намаляват и се качва тежестта
3.Флайс от полулег 4х12,10,8,6/последната е дроп серия/тежестта се сваля поне 3пъти
4.Повдигане на щанга от обратен наклон 4х10-12/тук тежестта е еднаква спочивка макс 40сек/
5.Кросовър4х10-12/последната дроп/
Това е една моя тренировка.Следващата ще е различна.Тренирам гърдите 1път седмично.Мога да ти кажа че ако си отскоро в залата,това ще ти е множко.
Мога да ти препоръчам следното:
1.Повдигане на щанга от лег4х10/последната серия дроп сваляш поне 3 пъти тежестта дори ако се наложи и да стигнеш и само с лоста да правиш
2.Повдигане от полулег3х10
3.Флайс от хоризонтален лег 4х10/последна дроп/
4.Пек-дек или кросовър 2х15 за доизтощаване/последното повторение да е с задържане поне10сек.Може да пробваш дано си ме разбрал.Успех

без да съм прочел предишните мнения и без точно да отговоря на въпросите на propellerheads искам да вмъкна в темата че за отношението бели:червени мускулни влакна голяма роля играе генът,също да кажа че белите влакна са с по-голяма сила и са за моментно натоварване като се изморяват по-бързо, докато червените влакна са за продължително натоварване.Мога да ви дам пример с това че един лекоатлет на 100м спринт има много повече бели влакна с които успява да даде всичко от себе си за 7-8сек и краи! а в друг които тича на 5км примерно преобладават червените мускулни влакна.По изцяло моя логика смятам че ако тренировките са ти с по малки тежести са много обемни (продължителни) ще натоварваш червените мускулни влакна,а по-кратки с по-тежко-за белите,но в тва последното, което го казах не съм сигурен,съмнявам се човек да може да си избира какъв тип мускул да развива..пък и има ли значение? :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1