16.04.10
08:15
Здравейте!Проблемът е следният:От началото на годината се занимавам с фитнес ,но наскоро започнах да плувам.Треньорите ми казаха ,че плувам изключително стегнато ,въпреки че нямам абсолютно никакъв страх от водата или нещо подобно.Та отговорът бе търсен във фитнеса.И въпреки всичко ,не съм абсолютно сигурен ,защото навремето тренирах карате и треньорите и там ми казваха ,че съм изключително стегнат (можех да правя шпагати ,бях разтегнат , но въпреки всичко ритах сковано) ,което ме навява на мисълта ,че може би е свързано нещо със структурата ми ,а и 3 месеца фитнес едва ли са толкова значителни.Та въпросът ми е как да преодолея тези проблеми със стегнатостта (ако изобщо е възможно) и дали непременно трябва да спирам фитнеса.Благодаря предварително!
Аз не разбрах точно какво значи стегнато плуване ама може да е проблем с техниката. Когато започваме ново нещо винаги стягаме мускулите много повече от нужното. С практика започваме да се отпускаме повече и да се движим по-ефективно. Можеш да пробваш отпускащи упражнения преди и по време на тренировката по плуване. Основно “друсане” на мускулите :) , махове с крака, ръце.
Относно това с каратето - да знаеш, че има разлика между гъвкавоста в статични позиции, като шпагата и в движение, като ритник.
И последно - фитнес тренировки с много повторения (7-8 и нагоре) могат да намалят гъвкавостта на мускулите, но това не е задължително.
Малко свободни размишления от моя страна :)
16.04.10
19:10
Аз като тренирах и аз го можех шпагатите, даже двата но и аз имах същия проблем. Не знам, според треньора си е ген така да се каже. Например аз ако трябваше да се разтягам всеки ден за да си поддържам формата, а имаше хора които подържаха два пъти в седмицата и си бяха доста гъвкави. За мен спасението беше два пъти повече пот и сълзи от тях и така... но все пак ако някой по опитен има идея да ти каже аз по скоро споделям от колкото съветвам:)