20.04.10
14:10
Бях разглеждал един чуждестранен фитнес сайт и там попаднах на една презентация, как да направим хубав и плосък корем, където почти двадесет минути един човек разказва за личния си опит.
Накратко, той обяснява как негов прител има красиви плочки, най-добрите в залата и как самият той искал същите. Kак дълго време се е мъчил и е тренирал, но плочките му не заприличали на тези на приятеля му, помислил си че всичко е до ген. Но след време почнал по една специална програма, благодарение на която за пръв път, на 40 годишна възраст той видял плочките си и те били дори по-добри от на приятеля му. Преди, той забелязал, че приятелят му не правил никакви упражнения за корем (коремни преси) и след като, и самият той е приложил тази програма за плосък корем е разбрал, че най-добрите плочки се получават като просто не правиш никакви упражнения за корем.
Това клипче е около двадесет минути и определено изпускам още доста неща, които тои казва, но това което каза за коремните преси, ми направи впечатление, че коремните мускули нарастват под слоя от мазнини, а не почват да изпъкват. Аз съм едър и като тренирам се получава същия ефект, може би поради тежестта на торса, тренирайки коремните си мускули, те изпъкват твърде много и дори да ги оформя добре, ще се получи като при някои културисти, в отпуснато съсътояние, сякаш имат корем, а не като на плувци да кажем. И след тези дълги и отегчителни писания :D бихте ли ми казали, да спра ли да правя коремни преси, a да набледна на хранителен режим, или пък какви опражнения за корем да правя? А за хранителния режим ще го затегна още. :)
П.П. Знам че и това клипче в известна степен е комерсиално и доста от нещата са общоизвестни, но все пак има и малко истина.
Ето и линк към клипчето: http://www.truthaboutabs.com/men-get-lean-abs.html
http://www.bodybuildingpro.com/ronnie-coleman-mr-olympia-2004/27.JPG
20.04.10
14:43
Как да не е възможно?!
20.04.10
15:02
‘Коремни преси’ е толкова широко понятие, колкото, например, ‘диета’. Все пак диетата на Рони Колман не е като диетата ВеРОНИка Колева, която иска да свали 10кила сланина и яде през 2 дни по морков... В зависимост от броя повторения, упражненияте, имплементирането им в цялостната програма, храненето...може да постигнеш много различни крайни резултати. Т.е. ‘правя коремни преси’ не означава, ще крайният ефект ще е плочки, които ще доведат до изкривени вратове и дори удавяне на множество девойки и лелки лятото на басейна.
Плочките са мускули, ако ги имаш вече направени, то те са някъде отдолу под сланината. Може никога повече да не правиш коремни преси, но с правилен режим да се изчистиш и плочките да се виждат ясно и отчетливо. Обратното - да се скъсаш от коремни преси, а плочките да не се виждат, си го знаеш и виждал при много приятели.
Тъй като коремната мускулатура участва във всекидневието на човека, както и помага при изпълнението на много упражнения, то може и да не правиш преси. Но аз бих ти препоръчал да си я поддържаш не само индиректно, а и да пускаш и упражнения за нея - избери си 2-3 и ги прави 2 пъти седмично. Все пак тя е важна част от корсета и не бива да се отпускаме там. Примерно планкове и V-преси, или пък и типично билдерските разновидности със завъртане за включване и на косите коремни - вариантите са хиляди, избери си каквото ти харесва.
И си прав, че с прекалено много преси може да ти нарастнат мускулите и да изпъкнат. Особено грозно стои при страничните вследствие на прекаляването на някой с навеждането с дъмбел.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 20.04.10 15:02.
Благодаря за отговорите. :)
П.П. Oranje Добро чувство за химор. :D
Мнението беше редактирано от Toneff на 20.04.10 15:30.
Възможно е,само че пресата се прави даже когато и ти незнаеш(стойки,докато правиш др мускулна група напрягат също толкова колкото и коремните преси) :)
Как са оформени самите мускули на коремната преса е само генетика.Някои имат типичните Six packs,на други мускулите не са разположени симетрично,трети пък имат между мускулите тъй наречената линеа алба/Рони Колман/
Само4е пресата си е мускул като вси4ки други и всеки билдър трябва да го тренира не по-малко сериозно от гърди или гръб.Най-голямта грешка в билдинг-а е пренебрегването на определени мускулни групи.Друг е въпроса,4е с голям % подкожни мазнини преса не се появява.И ако някой си мисли,4е Рони не прави преси а просто тея 6-те огромни мускула на корема са от навеждане да се завърже и от ходене до колата много греши(така,4е всеки може да си направи извода каква преса иска) :)
Мнението беше редактирано от Николаи на 20.04.10 19:50.
Аз лично не правя коремни преси от години- едно, че ги мразя и друго че имам херния и изрично ми е забранено това упражнение.
Пинципно съм леко замазан и не си личат, но със сигурност имам доста здрав “пояс” като за моя тренировъчен стаж. Истината е в упражнения като клек, тяга и други многоставни при които коремните мускули са статична стабилизираща група - именно това е тяхната функция, а не да правим по 1000 малоумни сгъвания наречени коремни преси и да се чудим ‘що нямаме яка преса. НЕ отричам напълно теи упажнения, просто не ги харесвам... лично мнение :) Та здрава преса може и да направиш без коремни преси - тяга, клек + допълнително статични (планк и др.) упражнения за корем и си готов... ;)
Мнението беше редактирано от Madman_ на 20.04.10 20:02.
С тичането се оформя и се чисти самата преса,иначе коремни преси задължително :)
Мнението беше редактирано от psihos на 21.04.10 15:52.
Коремът не бива да се тренира с коремни преси. Най-добрата тренировка е изометричното натоварване при корема, както и комплексни упражнения като тяга, военна преса и клек. Особено ефективни са гимнастическите стойки (планкове, хендстендове, везни и тн.). Добри упражнения са и всякакви повдигания на крака от вис, правилно изпълнени L-набирания. Правилно изпълнени, лицевите на една ръка направо пържат коремната мускулатура :)
Но коремни преси - не :)
30.04.10
10:27
Защо не бива? Ясно, че всичко споменато от теб натоварва корема и има ефект, но какъв е проблемът с коремните преси?