Чистене

22.04.10
18:17

Това лято за първи път ще чистя,мисля да почвам май месец.Та въпроса ми е при положение че досега съм тренирал примерно с 8-10 повторения всяко упряжнение(без краката и корема), колко повторения да започна да правя?Извинявам се ако тази тема се дублира с някоя друга,но ги прегледах и мисля ,че не е така.

Темата беше редактирана от plancer93 на 22.04.10 18:18.

22.04.10
20:13

казано от plancer93 на 22.04.10, 18:17:

Това лято за първи път ще чистя,мисля да почвам май месец.Та въпроса ми е при положение че досега съм тренирал примерно с 8-10 повторения всяко упряжнение(без краката и корема), колко повторения да започна да правя?Извинявам се ако тази тема се дублира с някоя друга,но ги прегледах и мисля ,че не е така.

пролетно  почистване ли правиш, колега:)? шегувам се, разбира се.
защо не пробваш да намалиш като цяло въглехидратите и да ги ограничиш като източник до овес и ориз. пробвай след 16ч. изобщо да не приемаш карбс. вкарвай течни аминота преди и непосредствено след тренировка.

23.04.10
07:07

Благодаря за съвета,но ,моля те ,вглеждай се по-внимателно в темата.Питам за повторенията ,а не за храненето и добавките.За тях ще послушам съвета ти,махам мазнините(въглехидратите си остават,понеже ми е много бърз метаболизмът),махам креатина и бустъра,слагам амино и чист протеин

TB

23.04.10
07:18

Ми той колегата много точно ти е отговорил :)
Ключа от палатката не е в броя повторения, а в отрицателния калориен баланс.
Когато сваляш ядеш по-малко, съответно няма как да качиш мускули - съответно тренирането с тежести
идва просто като средство за запазване на мускулите.
Толкова е просто.

казано от tbby на 23.04.10, 07:18:

Когато сваляш ядеш по-малко, съответно няма как да качиш мускули - съответно тренирането с тежести
Толкова е просто.

Добави и като ‘начин да изгориш повече калории’ ;)

23.04.10
07:23

казано от Oranje на 23.04.10, 07:21:

Толкова е просто.

Е,ти сам си го каза,повече повторения,повече горене на калории,сега изплюй камъчето,по колко да правя? :D

казано от plancer93 на 23.04.10, 07:23:

казано от Oranje на 23.04.10, 07:21:

Толкова е просто.

Е,ти сам си го каза,повече повторения,повече горене на калории,сега изплюй камъчето,по колко да правя? :D

По твойта логика 100 повторения са повече от 10. Според моята - 10 повторения клек със 75% от макса са по-добре от 100 повторения концетрично с 5% от макса.

TB

23.04.10
07:29

Аз в момента свалям и правя 3 серии по 5 повторения в 4-5 упражнения, това е.
Тежестта е 80% от макса ми.

23.04.10
07:37

Oranje иска да каже,че тренировката(повторенията) не играе никаква роля при изчистването,доколкото рабрах,а другия пич ме шокира с 5 повторения,а пък винаги съм си мислел,че 5 е малко дори за крайна серия от типа “пирамида” ,камо ли за изчистване.Мноого се обърках.

Мнението беше редактирано от plancer93 на 23.04.10 07:37.

казано от plancer93 на 23.04.10, 07:37:

Oranje иска да каже,че тренировката(повторенията) не играе никаква роля при изчистването,доколкото рабрах,а другия пич ме шокира с 5 повторения,а пък винаги съм си мислел,че 5 е малко дори за крайна серия от типа “пирамида” ,камо ли за изчистване.Мноого се обърках.

Търсиш в грешната посока, затова.
Повторенията играят роля, но е минимална. Основният виновник е храненето. Дали ще правиш 5 или 15 повторения е без значение, ако не се храниш правилно. От друга страна може да качваш с 15 повторения и достатъчна почивка, а да сваляш с 5, при условие, че почивките ти са орязани. Т.е. един комплекс с 5-ци от 3-5 упражнения, повторен няколко пъти, ще ти изгори много повече калории от типично билдерското 3-5 упражнения по 15 повторения. 5х5 тяга ще изгори много повече калории от 5х15 скотово и т.н.

23.04.10
09:22

Високите повторения изкарват детайл в мускула, изкарват повече фибри и тн. та затова е и тоя мит, че се чисти с високи повторения. Иначе ако си решил така да правиш е хубаво поне да почваш тренировката си с едно тежко базово упражнение (примерно в деня за гърди ще правиш за начало лежанка, деня за крака клек, деня за рамо военна преса, деня за гръб тяга) което да испълниш 3-4 серии със максимална тежест за 4-6 повторения и натам вече да продължаваш с упоражненията с високи повторения. Според мен най оптималния вариант за чистене е да разделиш тялото на 2 (дърпащи / бутащи, горница / долница) или направо цялото тяло в една трен и да тренираш 3-4 пъти в седмицата. По този начин тренировките ти имат много по - голям енергоразход отколкото ако правиш ръце в един ден, гърди в друг и тн.

Мнението беше редактирано от huckleberry на 23.04.10 09:27.

23.04.10
10:59

Така е,изчистването на мазнините става най-вече с диета и отрицателен енергиен баланс.В такива условия тренировката има за цел да “подсеща” тялото да не гори мускулите като източник на енергия и в този смисъл ги запазва,освен че повишава и енергийният разход като цяло.Повечето хора работят в един такъв период с по-малки тежести по 2 основни причини,за които в момента се сещам.Първо-намалява риска от травми,защото колкото е “по-суха”,разбирай по-малко вода в нея,една мускулатура,толкова по податлива е тя на травми и разкъсвания,по-нееластична(а големите тежести многократно повишават риска от травми).Второ - енергията в условия на орелефяване е доста по-малко,сравнена с основния период ,т.е. просто няма сила за по-сериозни тежести.Тва е разбира се съвсем кратко и базово обяснение,но в случая е достатъчно,концепцията е ясна и мисля че всички сме на едно мнение.

23.04.10
19:11

Много благодаря за разясненията,всичко е точно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1