28.04.10
19:38
Здравейт въпроса ми е кога е наи-добре да се прави кардио преди или след тренировка с тежести? Благодаря предварително ;)
най-добре след тренировка, когато нивото на гликогена е ниско. тогава използваш мастните депа като източник на енергия :)
Ми несъм много съгласен,че е след.Не започва ли да гори мускулите преди мастните депа като е след трен?
Аз си правя Кардиото сутрин като стана на гладно и нямам дертове :D
29.04.10
05:37
Ето един материал за кардио-тренировките.
Каква е тази мания думата ‘тренировка’ да се съкращава до неориентираното ‘трен’ - не знам.
Тарикатско ли е, пичовско ли е, фешън ли е, откровен мързел ли... или просто пазим клавиатурите от износване...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.04.10 05:38.
казано от Ivko на 29.04.10, 04:46:
Ми несъм много съгласен,че е след.Не започва ли да гори мускулите преди мастните депа като е след трен?
Аз си правя Кардиото сутрин като стана на гладно и нямам дертове :D
въпроса е преди или след силова тренировка, а не кога изобщо е най-добре ;)
след силовата е по-добре, но трябва да е по-кратка от нормалното - 15-20мин
29.04.10
07:10
Я все пак пишете какво кардио по точно и каква силова тренировка, за да се прецени какво имате в предвид.
казано от amateur74 на 28.04.10, 19:41:
най-добре след тренировка, когато нивото на гликогена е ниско. тогава използваш мастните депа като източник на енергия :)
x 2 .....на така поставен от автора на темата въпрос това е и точния отговор според мен
Ако е силова тренировка в истинския смисъл, тоест не просто тренировка с тежести, ами с ниски повторения, много серии и висок процент от макса, то няма разлика преди или след, дори МОЖЕ БИ е по-добре преди, тъй като силовата тренировка изразходва много енергия и щади мускулната маса.
Защо я щади, след като и в двата случая имаме изразходване на енергия? Не знам със сигурност, но по пътя на логиката, растежа на мускулите идва от възстановяване, т.е. поправяне на разкъсаните по време на тренировка мускулни влакна, след което наслагване. Но това е при класическите тренировки с повече повторения, защото те “раняват” мускулите повече, или по-дълбоко, докато при силовата тренировка не е точно така. Отново, не мога да съм сигурен, просто мисля логично.
Иначе така зададен въпроса - преди или след тренировка изобщо, е най-логично след, ако целта е изгаряне на мазнини, защото тогава, както казаха, гликогена е изчерпан от тренировката с тежести. 20-тина минути е добре. А за протокола, гликоген наличен няма и сутрин рано, както и през деня ако има недохранване.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.04.10 11:38.
29.04.10
12:24
Nai-dobroto kardio e sutrin, piesh kafeto i zaminavash. Kato svurshish kypish se, nqma da stoish umirisyn!!
Inache, po-dobre pravi kardio sled trenirovka, za da imash poveche energiq za trenirovkata s tejesti. :)
29.04.10
12:32
Според мен - преди силова тренировка. Колко време е самото кардио - това е индивидуално и зависи и от самата силова тренировка.
Да си изгориш гликогена с кардио тренировка и после да ходиш да вдигаш тежести.... някак си не върви. Не знам каква сила ще имаш и до колко ще ти е ефективна тренировката, ако правиш подобни неща. Аз поне не мога, нямам и намерение да го правя.
Кардиото или отделно от силовата или СЛЕД нея, ако толкова държите да го правите.
Аз както знаете, кардио не правя, намирам го за безсмислено хабене на енергия ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.04.10 14:07.
Каква е целта на кардиото? Ако го правиш за тонус и здраве: сутрин рано след кафенце и целият ти ден е бодър и свеж. Ако е за сваляне на мазнини, както казва ПеткоК, няма смисъл, по-добре изяж 300 кал по-малко и готово.
Ако е за тренировка за кардио спорт, там нещата стават съвсем други.
Ако искаш да тренираш пълноценно тежести, това няма как да стане ако си изморен предварително с нещо.
Така че не знам кой отговор е валиден, предвид така поставения въпрос.