30.04.10
22:47
Прави ми впечатление,че в залата в която ходя 90% от хората гребат от наклон почти препендикулярен на пода,но лостта е натрупан до край с дискове от двете страни , съответно амлитудата на гребане е минимална.
Въпроса ми ,кое дава по добри резултати правилното изпълнение(ъгъл на торса спрямо пода от 30 до 60 градуса максимум) или тежестта.Виждал съм и екстрмени вариянт с торс перпендикулярен на пода,но лично аз нямам гъвкавостта и си сила в кръстта да го изпълня.
Защото аз лично държа на първото и съответно кг са ми доста по малко при изпълнението.
Темата беше редактирана от Biad__ на 30.04.10 22:51.
гледал съм доста клипчета и инструкции за правилното изпълнение и наклона във всичките е варирал от почти успореден на пода до потчи перпендикулярен. пробвал съм разните вариации и в зависимост от ъгъла, по различен начин се натоварва гърба. килограмите са колкото да позволяват правилното изпълнение. най-често го правя с около 45-50 градусов ъгъл. колкото повече се изправям, толкова повече влиза в трапеца.
90 градусовия наклон си е стъпка към контузия в кръста. Според мен диапазона 30-45 градуса е златна среда. Кръста трябва винаги за е “заключен”! коленете леко свити, задника изхвръкнал назад :)
Аз съм на мнение,че е добре съзнателно да се променя наклона,например в последователни тренировки, с цел натоварване(и съответно развиване) на различни части от муслулатурата на гърба.Колкото по-изправен при това упражнение,толкова по-горна част на гърба се натоварва и обратното.Разбира се говоря за някакви разумни граници и степен на накланяне,в противен случай работим за трапец или се подлагаме на риск от кунтузия.Лично мое мнение,не го налагам на никой :) .
казано от Стоянчо на 01.05.10, 11:35:
90 градусовия наклон си е стъпка към контузия в кръста. Според мен диапазона 30-45 градуса е златна среда. Кръста трябва винаги за е “заключен”! коленете леко свити, задника изхвръкнал назад :)
Макар да чувствам този начин на изпълнение като най-правилен натоварването винаги ми пада върху горната част на гърба,не мога да усетя натоварване в дългите гръбни мускули, даже от аватара май си личи че еректорите поизостават ... Хвата ми е на широчината на раменете,лактите прибрани до тялото и сочещи нагоре при издърпването.Повечето казват,че усещат ефекта равномерно разпределен, но явно нещо ми куца ...
Имате ли някакви идеи ? :)
Е, то с гребане не се правят еректори. Мъртва тяга е упражнението, което ги развива (или хиперекстензии или добро утро). Масова грешка при гребането с щанга е трупането на прекомерни тежести и теглене с бицепсите...а не това е целта. Ръцете трябва да са като куки, а гръбните мускули трябва да работят. Не усещаш ли да дърпа латералиса, файдата е слаба. От около 2-3 месеца вместо да греба с щанга, изпълнявам движението с дъмбел, т.е. както гребане с дъмбел, но го държа все едно държа щанга (т.е. прониран хват) - така усещам многократно по-добре как мускулът работи. Изпълнявам упражнението на пейка с малък наклон.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 01.05.10 12:21.
Бях останал с впечатление,че при чукчетата освен широкия гръбен трябва да има натоварване и върху дългите гръбни,поне така съм го срещал на доста места (статии,упражнения и т.н.). Лично не товаря изобщо много тежести,може би правя по максимум 20 повторения,като гледам техниката да я докарам на ниво.Иначе идеята относно дъмбелите е много добра,още на следващата тренировка ще пробвам да видя как е :)
казано от mantodeus на 01.05.10, 12:59:
Бях останал с впечатление,че при чукчетата освен широкия гръбен трябва да има натоварване и върху дългите гръбни,поне така съм го срещал на доста места (статии,упражнения и т.н.). Лично не товаря изобщо много тежести,може би правя по максимум 20 повторения,като гледам техниката да я докарам на ниво.Иначе идеята относно дъмбелите е много добра,още на следващата тренировка ще пробвам да видя как е :)
Някакво натоварване върху еректорите сигурно има, но то по-скоро би се усетило от усилията да се държи заключен кръста при високи килограми и е недостатъчно за хипертрофия на изправячите (така мисля). Щом ще пробваш с дъмбелите, само да поясня относно изпълнението: гледай да не теглиш със задно рамо и да превърнеш упражнението от такова за гръб, в такова за задно рамо. Т.е. абстрахирай се, че държиш дъмбел и си мисли, че това е лост и движението трябва да е идентично както при щанга. Тегли с гръбните мускули! :)
Според мене, варианта упоредно на пода е по-опасно и не е по-ефективно, този начин някога го използвам с леки килограми и греба към гърдите (като обратна лежанка) като упражнение за задно рамо.
казано от Миsh0 на 01.05.10, 17:24:
Според мене, варианта упоредно на пода е по-опасно и не е по-ефективно, този начин някога го използвам с леки килограми и греба към гърдите (като обратна лежанка) като упражнение за задно рамо.
Да, ако гребеш към гърдите, ще е за задно рамо, но ако гребеш към корема, е за гръб. Т.е. дори да си под 90 градуса, може да го направиш, че да работи гърба, но с малка тежест.