Хипервитаминоза

АН

27.04.10
15:02

Здрасти,
Дали не ми идва в повече дневната доза витамини? 18г. 85кг
Страх ме е да не си докарам хипервитаминоза.

продукт 1 (omega 3 fortex)
15 мг витамин Е

продукт 2 (vigor plus)
30 мг витамин С
9 мг витамин РР
5 мг витамин Е
3 мг витамин В6
0.7 мг витамин В1
0.8 мг витамин В2
(7.5 мг цинк)

продукт 3 (animal flex)
100 мг витамин С
100 мг витамин Е
(14 мг цинк)
(1 мг манган)

27.04.10
18:42

А какво се случва ако имаш хипервитаминоза?

Мнението беше редактирано от plancer93 на 27.04.10 18:44.

казано от plancer93 на 27.04.10, 18:42:

Лоши неща.
Има много информация, това е първото, на което попаднах. Витамините не са безвредни.

АН

28.04.10
13:26

И все пак имам ли основание да се притеснявам в моя случай?

Нямам представа за граничните дози на витамините, за всеки от тях те са различни. Важно е и какъв период от време поемаш въпросните дози. По тези причини ми е трудно да кажа категорично дали можеш да очакваш проблеми или не. Гарантирано 130 mg витамин С дневно не са проблем, особено за спортуващ човек и това количество е далеч от опасните дози. За другите витамини, обаче, не съм сигурен (просто не знам при какви дози и за какви срокове се достига до хипервитаминози). Google казва ли нещо по въпроса?

АН

28.04.10
16:37

Приемам ги наведнъж след обяда.

Днес пропуснах продукт 2. Чакам коментари.

Давам последното си мнение по темата, защото не намирам причина да отделя време за търсене на информация вместо теб. Ето какво открих за витамин А:

За токсични дози (при деца) се смятат над 100 000 I.U. вит.А  на ден, а при възрастни 500 000 – 1 000 000 I.U вит.А. Като водещи до хронични интоксикации са съответно: 12 000 – 60 000 I.U. вит.А дневно при деца и 50 000 – 100 000 I.U.вит.А дневно при възрастни. Хипервитаминоза може да се наблюдава при приема на споменатите дози и се изразява в: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, диария, а при хронична хипервитаминози: нервно неспокойствие, безсъние, загуба на апетит, увеличение на черния дроб и слезката. Кожата около очите, носа и устата се зачервява, като понякога настъпват и кръвоизливи от конюнктивата и лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Тази информация взех от тук.

За останалите витамини мисля, че можеш и сам...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.04.10 20:35.

29.04.10
09:54

аз си правя цикли с витамините - 15 дни пия пълна доза, 15 дни почивам точно поради превантивна мярка откъм хипервитаминоза.

АН

30.04.10
13:28

Май и аз така ще направя.

04.05.10
19:22

казано от plancer93 на 27.04.10, 18:42:

Понеже успях да си докарам една (прием на силни мултивитамини + рибено масло за дълъг период от време), мога да споделя от личен опит:
- червени петна и пъпки по кожата
- лек тремор на ръцете
- разстроен сън - трудно заспиване, неспокоен сън, трудно събуждане
- нервност
- неадекватен мастен метаболизъм (въпреки че бях в период на сваляне, спазвайки диетата и тренировките, почти не мръднах откъм мазно)
Според мен се бях интоксикирал с D, E, B6 и B12 (нищо че последните два са водноразтворими).

Така че - пиете ли силни мултивитамини, правете паузи!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1