04.04.10
08:38
Христос Воскресе! Да сме живи, да сме здрави и камиони шоколади!
Здравейте всички,
днес се заинтересовах от КросФит, но доколкото разбирам в България не е развит достатъчно. На 14 години съм, от Пловдив и моля някой, който е навътре в нещата (като Вик или Лазар... накратко да си кажем :D) да ме информира дали мога да тренирам самостоятелно, или дали има някой организиран в града, към когото мога да се обърна?
Благодаря :)
като за начало самостоятелно можеш да почнеш..чети тук из форума, прецени си силичките и възможностите и пробвай лека по-лека комплексите...но възрастта ти е доста крехка и трябва много внимателно да подходиш...аз лично ти препоръчвам комплексите със собствена тежест(лицеви, набирания, клек със собств. тегло...съчетанията с бягане)...много внимателно изгледай клипчетата с техниката за силовите упражнения-олимпийские лифтове(снач, клийн и техните вариации), клякане, тяга...защото там ако си изкривен може задълго време да се наложи да стоиш далеч от железата...контузиите са си гадничка работа...но няма лошо..примерно само с лост да се пробваш на някое изхвърляне, обръщане...
За събирането с хора, с които да тренираш е малко сложно...ние го правим често в София, Варна..но кросфита още не е много разпространен, но пък затова ще разчитаме на свежи попълнения като теб и дано още много други в най-близко бъдеще да се създаде истинко кросфит обществао в БГ, както го има в повечето европейски страни..за зад океана не коментирам...
Можеш да погледнеш сред потребителите на този раздел, мисля че имаше момчета от Пловдив...свържи се с тях и действайте...:))
а и да споделя вчера какво ми дойде на акъла, като за великденски кросфит...нямаше други участници...
5 рунда от :
350м. бягане
10 бърпита
10 butterfly kipping pull ups…тука май почнах да хващам нещата...с много зор де...
нямаше и 15-ина минути...3 мазола на земята...едната мръвка наистина беше огромна..:))...
казано от slavko на 05.04.10, 06:40:
като за начало самостоятелно можеш да почнеш..чети тук из форума, прецени си силичките и възможностите и пробвай лека по-лека комплексите...но възрастта ти е доста крехка и трябва много внимателно да подходиш...аз лично ти препоръчвам комплексите със собствена тежест(лицеви, набирания, клек със собств. тегло...съчетанията с бягане)...много внимателно изгледай клипчетата с техниката за силовите упражнения-олимпийские лифтове(снач, клийн и техните вариации), клякане, тяга...защото там ако си изкривен може задълго време да се наложи да стоиш далеч от железата...контузиите са си гадничка работа...но няма лошо..примерно само с лост да се пробваш на някое изхвърляне, обръщане...
За събирането с хора, с които да тренираш е малко сложно...ние го правим често в София, Варна..но кросфита още не е много разпространен, но пък затова ще разчитаме на свежи попълнения като теб и дано още много други в най-близко бъдеще да се създаде истинко кросфит обществао в БГ, както го има в повечето европейски страни..за зад океана не коментирам...
Можеш да погледнеш сред потребителите на този раздел, мисля че имаше момчета от Пловдив...свържи се с тях и действайте...:))
Имам горе-долу 9 месеца плътен стаж във фитнеса, не че много има общо с кросфит, но все пак да си знам колко кила колко пъти мога да избутам... Иначе да, разбрах, че КФ все още не е достатъчно развито тук, но истиниският проблем е, че докато не стана пълнолетен, няма да имам реална възможност да се занимавам сериозно (по събирания, семинари, пътувания в чужбина). И съм съгласен с теб за тези по-сложните като техника упражнения. Мерси за отзива :)
05.04.10
07:54
казано от Дан на 05.04.10, 07:37:
казано от slavko на 05.04.10, 06:40:
Можеш да погледнеш сред потребителите на този раздел, мисля че имаше момчета от Пловдив...свържи се с тях и действайте...:))Имам горе-долу 9 месеца плътен стаж във фитнеса, не че много има общо с кросфит, но все пак да си знам колко кила колко пъти мога да избутам... Иначе да, разбрах, че КФ все още не е достатъчно развито тук, но истиниският проблем е, че докато не стана пълнолетен, няма да имам реална възможност да се занимавам сериозно (по събирания, семинари, пътувания в чужбина). И съм съгласен с теб за тези по-сложните като техника упражнения. Мерси за отзива :)
Тренирай от сега :) Малко по малко. Виси по лостовете набирай се, прави повече такива тренировки на лост.. :) Да може когато станеш на 18 или когато се развие достатъчно кросфита да си подготвен а не начинаещ и тепърва да навлизаш в нещата..
От почти месец правя тренировки на лостове.. Виждал съм некви гардероби маса мускули.. само от фитнес залата а не могат 2-3 пъти да се наберат на лоста.. :) Аз преди време пробвах Cindy (15 набирания, 10 клякания, 5 лицеви опори без почивка в рамките на 20 минути) мисля, че е лек най-лесния комплекс макар, че тогава не го издържах и на 7мия рунд се предадох.. Сега тези дни мисля пак да го пробвам :) Успех и не се отказвай.. зарибявка е тоя кросфит!
казано от gosheto___ на 05.04.10, 07:54:
Тренирай от сега :) Малко по малко. Виси по лостовете набирай се, прави повече такива тренировки на лост.. :) Да може когато станеш на 18 или когато се развие достатъчно кросфита да си подготвен а не начинаещ и тепърва да навлизаш в нещата..
От почти месец правя тренировки на лостове.. Виждал съм некви гардероби маса мускули.. само от фитнес залата а не могат 2-3 пъти да се наберат на лоста.. :) Аз преди време пробвах Cindy (15 набирания, 10 клякания, 5 лицеви опори без почивка в рамките на 20 минути) мисля, че е лек най-лесния комплекс макар, че тогава не го издържах и на 7мия рунд се предадох.. Сега тези дни мисля пак да го пробвам :) Успех и не се отказвай.. зарибявка е тоя кросфит!
В интерес на истината, нашите ми забраняват да ходя на фитнес заради няколко простотии в даскало, така че си помпя у нас, а трен. за гръб ги правя в часовете по физическо в даскало на футболните врати :Х у нас колкото да напълня един сак с 22 кг простотии, да го сложа на гърба и да правя лицеви... абе шитава ми е ситуацията както и да го погледнеш, особено сега като се запалвам по КросФит, а дори и нормална тренировка да не мога да направя... съкс :(
Та идеята ми е, че и да искам, нямам достъп до тежести, щанги и т.н. ... обречен съм :Х поне да имах нещо да си изтренирам правилна техника на упражненията...
за правилна техника на клек не ти трябват тежести...а и я направи 200 клека със собствено тегло...да видиш как ще забравиш за щанги и за всичко...:)))
лицеви опори с 22кг...ха...че то аз не правя с толкова...ето това ти е силно движение, продължавай с него и работи за повече повторения, прави супер серии...
ето давам ти нещо, с което да почнеш в домашни условия...
100 лицеви...100клека...50 лицеви...50 клека...за под 12 минути...давай да те видим:)))
05.04.10
17:04
Filthy Thirty
5 рунда за време от следното:
30 лицеви
30 коремни преси
30 повдигане на краката в шпиц от легнало положение
30 клека със собствена тежест
Моето време:17:33 горе-долу добре като за 2ра тренировка
1ва забележка - кекав съм на лицевите, първите 2 рунда без почивка, след това стана неприятно положението
2ра забележка - никакви проблеми със коремните преси и клеквоете
3та забележка - когато завърших комплекса, имах пулс сигурно около 200, а 1 минута по-късно беше спаднал до 120. Някакви идеи защо става така? Когато бягам яко, високият пулс се задържа по-дълго (кратко пояснение). Хайде, бате Славко, помагай...
Заболя ме главата като спрях, след 5 минути ми разкара.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 05.04.10 17:06.
защото си стресирал яко организъмчето с нов вид натоварване...мозъка обмисля...трябва му кръв...
за натоварването, което ми казваш си го правил...компютъра го е запаметил...и реагира по-умерено...
казано от Дан на 04.04.10, 20:48:
Здравейте всички,
днес се заинтересовах от КросФит, но доколкото разбирам в България не е развит достатъчно. На 14 години съм, от Пловдив и моля някой, който е навътре в нещата (като Вик или Лазар... накратко да си кажем :D) да ме информира дали мога да тренирам самостоятелно, или дали има някой организиран в града, към когото мога да се обърна?
Здрасти, Дан!
Нищо не ти пречи да се занимаваш сам с Кросфит - четеш в сайта www.crossfit.com и тук и действаш. Ще помагаме със съвети.
Другият вариант - намираш залата на Live to Lift в Пловдив - Лазар не обича много-много думата CrossFit ( ;-) или по-точно ТМ CrossFit), но неговите и на Данчо (KETLOT) тренировки те подготвят по същия начин. Въпрос на терминология :)
Ако някой случайно е пропуснал статията на Лимка от поредицата за CrossFit:
казано от gosheto___ на 05.04.10, 07:54:
... Аз преди време пробвах Cindy (15 набирания, 10 клякания, 5 лицеви опори без почивка в рамките на 20 минути) ...
Здрасти, gosheto_!
Много любопитна версия на Cindy си правил :lol:
Мнението беше редактирано от Vic на 06.04.10 08:34.
казано от Vic на 06.04.10, 08:26:
Здрасти, Дан!
Нищо не ти пречи да се занимаваш сам с Кросфит - четеш в сайта www.crossfit.com и тук и действаш. Ще помагаме със съвети.Другият вариант - намираш залата на Live to Lift в Пловдив - Лазар не обича много-много думата CrossFit ( ;-) или по-точно ТМ CrossFit), но неговите и на Данчо (KETLOT) тренировки те подготвят по същия начин. Въпрос на терминология :)
Live to Lift чак сега разбирам, че имат център в Пловдив! Бях се разтърсил малко, мислех, че са само в София. След време, когато стихнат разни лични проблеми (заради които не ми позволяват да тренирам), ще го намеря и посетя.
Имам обаче още един въпрос - ако практикувам CrossFit програми без доп. тежест, това какъв ефект ще има върху сила, маса и издръжливост на мускулите? Благодаря :)
Хахахах... тоя вариант на Cindy е доста по труден май, може да го пробвам :)
казано от Дан на 06.04.10, 09:20:
...
Имам обаче още един въпрос - ако практикувам CrossFit програми без доп. тежест, това какъв ефект ще има върху сила, маса и издръжливост на мускулите? Благодаря :)
Сила и издръжливост ще качиш със сигурност.
Масата вече зависи от храненето - ако поемаш достатъчно белтъчини и енергия от мазнини и/или въглехидрати, ще качваш активна маса. Това е валидно за всяко трениране, не конкретно за фунционалните тренировки - не можеш да градиш къща (тяло) без тухли (белтъчини) и без енергия (мазнини, въглехидрати).
казано от Vic на 06.04.10, 09:55:
казано от Дан на 06.04.10, 09:20:
...
Имам обаче още един въпрос - ако практикувам CrossFit програми без доп. тежест, това какъв ефект ще има върху сила, маса и издръжливост на мускулите? Благодаря :)Сила и издръжливост ще качиш със сигурност.
Масата вече зависи от храненето - ако поемаш достатъчно белтъчини и енергия от мазнини и/или въглехидрати, ще качваш активна маса. Това е валидно за всяко трениране, не конкретно за фунционалните тренировки - не можеш да градиш къща (тяло) без тухли (белтъчини) и без енергия (мазнини, въглехидрати).
Благодаря за помощта! :)
06.04.10
13:05
Е объркал съм при писането де.. хаха =) Мисля утре пак да се пробвам на Cindy.. иначе моята цел е сила издръжливост и релеф.. Яденето горе долу си го имам.. Много е трудно да се спазва точна диета..
Препоръчайте ми някакъв комплекс за петък :) Тренирам иначе силово по следната програма:
Тренировка А: Тренировка Б:
1.Клек 5х5 1.Тяга 5х5
2.Хоризонтален лег 5х5 2.Военна преса 5х5
3.Гребане с дъмбел 5х5 3.Набирания 3хfailed
4.Кофи/Лицеви опери 3хОтказ 4.Планкове 3х30сек
5.Коремни 3хОтказ
казано от dermon на 07.04.10, 20:00:
Препоръчайте ми някакъв комплекс за петък :) Тренирам иначе силово по следната програма:
Тренировка А: Тренировка Б:
1.Клек 5х5 1.Тяга 5х5
2.Хоризонтален лег 5х5 2.Военна преса 5х5
3.Гребане с дъмбел 5х5 3.Набирания 3хfailed
4.Кофи/Лицеви опери 3хОтказ 4.Планкове 3х30сек
5.Коремни 3хОтказ
Здрасти, dermon!
При тази схема, каквото и да избереш, няма да сбъркаш.
Любопитно ми е как ще се справиш с една Linda :coolsmile:
Само си задели поне 2 дена за възстановяване после.
Според мен, не е лоша идея да вкарваш комплекси за силова издръжливост с лично тегло.
Лошото е че тренирам от 6 месеца и няма да ми стигне силата да нарпавя този комплекс ^^.Най-вече обръщането с клек.Реших да пробвам нещо по-просто като “Cindy” ;]
казано от dermon на 08.04.10, 09:15:
Лошото е че тренирам от 6 месеца и няма да ми стигне силата да нарпавя този комплекс ^^.Най-вече обръщането с клек.Реших да пробвам нещо по-просто като “Cindy” ;]
Cindy е добър избор.
Колкото до тежките комплекси, винаги можеш да ги скалираш, т.е. да намалиш тежестта от оригинала до степен да се справиш с комплекса, без да ти е прекалено лесно. Например за Линда, при един мой “ученик”, намалих тежестите като при ЛТ 50 кг, вместо неговите 89 кг. Така вместо тяга/бенч преса/обръщане от 135/90/67.5 кг, той правеше 75/50/37.5 кг и му беше достатъчно тежко.
Пфф от 4 дни правя табата рундове (лицеви, клек, коремни преси) и има ефект, обаче за гръб има малко затруднения - трябва да ходя навън по лостове, защото нямам достъп до тежести, а и на 4тия рунд тесни набирания с подхват мога само по 1 бройка... някой може ли да ми даде съвети - как мога да подобря силовата издръжливост на гръбните мускули без тежест?
казано от Дан на 09.04.10, 13:01:
Пфф от 4 дни правя табата рундове (лицеви, клек, коремни преси) и има ефект, обаче за гръб има малко затруднения - трябва да ходя навън по лостове, защото нямам достъп до тежести, а и на 4тия рунд тесни набирания с подхват мога само по 1 бройка... някой може ли да ми даде съвети - как мога да подобря силовата издръжливост на гръбните мускули без тежест?
Здрасти, Дан!
За да има максимален ефект от Табата, повторенията в сериите не трябва да падат под 10-12. В твоя случай, набиранията са твърде малко като бройка.
Опитай Death by Pullups.
Може ли някой дами помогне с избора на метаболик комплекс , че само 1 си харесах и ми писва с него. Като тренировката ми се състой от две базови упр за сила 5х5 , комплекс и интервално кардио , три пъти седмично. Само не и табата.
казано от Vladoboy на 09.04.10, 15:57:
Може ли някой дами помогне с избора на метаболик комплекс , че само 1 си харесах и ми писва с него. Като тренировката ми се състой от две базови упр за сила 5х5 , комплекс и интервално кардио , три пъти седмично. Само не и табата.
Здрасти!
Опитай това!
казано от Vic на 09.04.10, 13:40:
казано от Дан на 09.04.10, 13:01:
Здрасти, Дан!
За да има максимален ефект от Табата, повторенията в сериите не трябва да падат под 10-12. В твоя случай, набиранията са твърде малко като бройка.
Опитай Death by Pullups.
Мерси! Ще го пробвам в час по физическо :Д
да Ви споделя нещо от днес...след разговор с Лимчето и Ефо...машините..:))))
реших да отида до залата малко да се позабавлявам...
Правих за първи път OHS shrug http://www.youtube.com/watch?v=0XJoI01BJX4 ....мнооого добре го почувствах а трапеца ми се натовари много добре и по начин, който досега не съм усещал...до 65кила...като за първи път нямаше смисъл от повече...
Реших, че ще е ден за OHS…та малко снач баланс...много добре ми се получи...или по-скоро имах някакъв късмет с налучкване на опитите...4х2 на 50-60-60-70…на 70 втория не можах да се изправя...и каскада малко..:)))
После OHS squat…за ПР тръгнах...4 фала на 90 и на петия опит го направих...но защото дойде в залата човека, който ми помага с олимпийските лифтове..и ми вика : “Абе ти докога ще ми вдигаш с женските кила”...полудеххххххх...и все едно бяха 50…даййй и над главата...
ей това да можеш да се програмираш е голема работа..:)))
лека вечер
Задължително четиво за интересуващите се от Кросфит!
Кросфит: Структуриране на тренировките
:coolsmile:
Мнението беше редактирано от Vic на 12.04.10 04:49.
15.04.10
16:12
Filthy Thirty
5 рунда за време от следното:
30 лицеви
30 коремни преси
30 повдигане на краката в шпиц от легнало положение
30 клека със собствена тежест
Моето време:17:33
Днес: 14:23 - Синди веднага си каза тежката дума. Подобрение от 3 минути :)
15.04.10
19:32
Днес пробвах импровизиран кросфит комплекс..
5 набирания
5 качвания на лост (набираш се и се качваш)
5 лицеви опори
5 коремни преси
5 (вдигаш се на лоста оставаш на ръце (качен на лоста) пускаш ръцете до гърдите и се вдигаш..) хаха не му знам името :S
Максимален брой рундове за 20 минути..
Моя резултат 13 рунда
15.04.10
19:43
силово възлизане е името :)
не съм много наясно с това какво е Crossfit.Може ли някой да ми обясни.Като гледам клиповете виждам,че се морят като кучета.Какъв е смисъла от тези тренировки?
казано от Samito на 26.04.10, 10:41:
не съм много наясно с това какво е Crossfit.Може ли някой да ми обясни.Като гледам клиповете виждам,че се морят като кучета.Какъв е смисъла от тези тренировки?
Здрасти, Samito!
Накратко: Кросфит е функционално трениране със състезателен елемент, включващо движения от спортна гимнастика, вдигане на тежести и бягане.
Прочети следните статии, в този ред:
1. Какво предствлява Кросфит? http://www.bb-team.org/articles/3808/#axzz0mDeUDSLQ
2. Добра спортна форма според кросфит http://www.bb-team.org/articles/3808/#axzz0mDeUDSLQ
3. Кросфит: структуриране на тренировките http://www.bb-team.org/articles/3820/
07.05.10
16:38
Все повече започвам да се убеждавам, че кросфита е създаден от мързеливи хора. Вместо да прекарва по 2 часа във фитнеса, тъй като е мързелив, решава да я съкрати до 20-30 минути и да свърши много повече работа. Не сте ли съгласни?
да да...съгласни...комплекси като Линда са за баш мързеливите...
Кросфита по-скоро е измислен от умните люде, които имта предастава от натоварване, интензивност и др.
А ти с тия постове не ме кефиш нещо...
08.05.10
08:10
Мисля, че той го каза с добри чувства и имаше предвид,че 20-30 минути навън crossfit е доста по-добре от 2 часа в залата.. поне аз така го разбрах :D
08.05.10
09:50
Дядо Славко, ето това не ми харесва на интернета, че не може да се види и чуе интонацията на казаното. Гошето е много прав, исках да кажа, че за много по-малко време се прави много по-качествена и пълноценна работа. Capiche? :P